Utrechtse initiatieven op een rij; BalanceBuddy en drive-thru | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse initiatieven op een rij; BalanceBuddy en drive-thru | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse initiatieven op een rij; BalanceBuddy en drive-thru

Utrechtse initiatieven op een rij; BalanceBuddy en drive-thru
=Om elkaar te kunnen steunen tijdens de coronacrisis zijn er in Utrecht een heleboel initiatieven ontstaan. Mensen kunnen zelf hun steentje bijdragen, of krijgen juist een beetje extra hulp. DUIC zet veel van deze initiatieven op een rij. Hebben we er een gemist? Mail naar [email protected]

=Om elkaar te kunnen steunen tijdens de coronacrisis zijn er in Utrecht een heleboel initiatieven ontstaan. Mensen kunnen zelf hun steentje bijdragen, of krijgen juist een beetje extra hulp. DUIC zet veel van deze initiatieven op een rij. Hebben we er een gemist? Mail naar [email protected]

In een eerder bericht lichtten we al vele initiatieven uit. Lees die initiatieven hier nog eens terug.

Dit bericht wordt regelmatig aangevuld.


De balans met een buddy

Wie: Stichting BalanceBuddy
Wat: Kinderen helpen te bewegen en gezonder te eten

Stichting BalanceBuddy is al tijdje actief in Utrecht om kinderen, met (risico op) overgewicht en die het moeilijker hebben thuis, te koppelen aan een student die getraind is om deze kinderen te helpen meer te bewegen en gezonder te eten. Er wordt daarbij ook naar sociale en culturele aspecten gekeken van overgewicht. Met het coronavirus, moeten deze kinderen extra worden geholpen, aangezien ze vaak minder ruimte hebben thuis en het moeilijker vinden om veel te bewegen en gezond te blijven. Dit stimuleert Stichting BalanceBuddy door contact tussen de studenten en de kinderen via FaceTime en videobellen.

Kijk hier voor meer informatie.


Gratis Webshop

Wie: Shopworks
Wat: Gratis webshop voor ondernemers

Het Utrechtse e-commerce bureau ShopWorks gaat drie Utrechtse ondernemers gratis helpen met het maken van een webshop. Heel veel ondernemers zijn tijdens de cornacrisis al overgegaan op het online aanbieden van producten. Het maken van een professionele webshop is echter vaak nog een stap verder. ShopWorks zet daarom een dag lang een medewerker in om drie webshops in te richten met het platform shopify.

Klik hier voor meer informatie.


Drive-thru voor paasbrunch

Wie: Restaurant Zuiver
Wat: Paasbrunch

Restaurant Zuiver wil ook dit jaar dat iedereen kan genieten van een uitgebreide paasbrunch en opent een drive-thru. Restaurant Zuiver opent op 1e paasdag (zondag 12 april) de paasbrunch drive-in bij haar locaties in Utrecht en Amersfoort. Chef-koks Yvette Jasperse en Richard Boys hebben een paasbrunch samengesteld die op 1e paasdag ’s ochtends vanuit de auto kan worden opgehaald. De feestelijke brunch uit verse seizoensingrediënten en producten uit eigen streek, met onder meer uit hartige en zoete broodjes, ambachtelijke kazen, luxe vleeswaren, Hollandse aspergequiche, een gambacocktail met gerookte zalm en verse jus d’orange.

Meer informatie kan je hier vinden.


Online Liveshow

Wie: We Are The Night
Wat: Online Liveshow

De contentmakers van het Utrechtse agentschap We Are The Night hebben hun studio omgetoverd tot livestream studio. Daarin maken ze nu de show WE OWN THE NIGHT TV, een mix van muziek, podcasts en een talkshow. Hiermee willen ze een podium geven voor artiesten die tijdens de coronacrisis alsnog hun fans willen bereiken. Met de actie wordt daarnaast onder andere geld opgehaald voor het Rode Kruis.

Klik hier voor meer informatie.


Still uit de rondleiding

Rondleiding galerie

Wie: Galerie Sanaa
Wat: Virtuele tour Tekentaal

Galerie Sanaa geeft een digitale rondleiding nu het niet mogelijk is om bezoekers te ontvangen. Zo komt de expositie Tekentaal bij je thuis. De expositie bestaat uit tekeningen van Florette Dijkstra en Anna Frydman.

Bekijk hier de rondleiding.


Bezorgservice winkelcentrum De Gaard

Wie: Winkeliers De Gaard
Wat: Bezorgservice

Winkelcentrum De Gaard heeft een eigen bezorgservice. Via de website hebben mensen nu de mogelijkheid om hun boodschappen te bestellen en gratis thuis te laten bezorgen. De webwinkel biedt van iedere winkel ongeveer tien producten die thuishoren op je dagelijkse boodschappenlijstje. Denk aan vers brood, vleeswaren, kazen, chocolade, kip, vis en veel meer. Daarnaast doen ook de non-food winkels mee met bloemen, tijdschriften, fotoartikelen, biedt Schoenmakerij De Gaard aan om je stoomgoed thuis op te halen en weer fris terug te brengen via de bezorgservice en komt Uniek Tweewielers bij je thuis je fiets ophalen voor een reparatie. In een grote bakfiets worden de boodschappen gekoeld en gratis bij de mensen thuisbezorgd. Bezorgingen vinden plaats op dinsdag, donderdag en zaterdag. Het bezorgingsgebied is de omgeving van Winkelcentrum De Gaard.

Bestellen kan hier.


Webinar ondernemen

Wie: Ondernemers academy
Wat: Webinar ondernemen tijdens de coronacrisis

De Ondernemerschap Academy gaat op 7 april een gratis online seminar houden over ondernemen tijdens de coronacrisis. De Utrechtse academie wil ondernemers helpen controle te houden over de economische impact van de coronacrisis op hun bedrijf. Onderwerpen als omgaan met de maatregelen van de overheid, tools voor online thuiswerken en omgaan met thuiswerken personeel komen aan bod. De webinar begint om 16.00 uur.

Klik hier voor meer informatie.


Workout

Wie: Spark Sport
Wat: Live workout

Op vrijdag 3 april van 12.30 – 13.00 uur geeft Spark Sport voor alle inwoners van Utrecht een gratis livestream workout. Voldoende beweging krijgen is voor velen van ons in deze tijd een enorme uitdaging. Spark Sport is een buitensportclub die al meer dan 10 jaar training geeft in het Griftpark. Oprichter Mickey Pigeaud: “In deze tijd willen wij ook graag dat iedereen fit blijft. Bewegen is als je veel stil zit zo belangrijk. Daarom geven wij de inwoners van Utrecht graag een livestream workout.” Iedereen – zowel jong als oud – kan meedoen met de training.

Inloggen kan via Zoom. Als het maximum aantal bereikt is, volg de training dan live op youtube.


Foto: DUIC

Popquiz TivoliVredenburg

Wie: DJ St. Paul
Wat: Online Popquiz

Poppodium Tivoli organiseert een online popquiz. DJ St. Paul draait al jaren op donderdag de platen bij het Pop-O-matic feest en gaat nu de quiz presenteren. Een uur lang zullen bekende en minder bekende popnummers langskomen. Deelname is gratis en kan zonder inschrijving. De eerste popquiz is op 2 april om 20.00 uur.

Klik hier om met de popquiz mee te doen.


ThuisPubQuiz

Wie: Sander Denneman & Lennaert Lubberding
Wat: ThuisPubQuiz

De Utrechtse podcastmakers Sander Denneman en Lennaert Lubberding hebben een pubquiz gemaakt die mensen thuis kunnen spelen. De quiz is gemaakt in de vorm van een anderhalf uur durend audiofragment dat op Spotify en Apple Podcasts te beluisteren is. Om de regels van de quiz uit te leggen is een apart stuk van vijf minuten gemaakt. De ThuisPubQuiz is een samenwerking 1004 podcasting en LL Quiz.

Klik hier voor de podcast op spotify.


Podcast

Wie: Het Huis Utrecht & de Theatherkrant
Wat: Podcast over de maatschappelijke stilstand

Het Huis Utrecht is in samenwerking met de Theaterkrant de podcast ‘Waar we zijn’ begonnen. In de podcast wordt de impact van de maatschappelijke stilstand onderzocht door middel van gesprekken. Ook presenteren kunstenaars kunst die zij tijdens de coronacrisis gemaakt hebben. De eerste aflevering is te beluisteren op de website van Het Huis Utrecht en verschillende streamingdiensten. Iedere tien dagen komt een nieuwe podcast uit.

Klik hier voor meer informatie


Vredenburg

Marktproducten worden bezorgd

Wie: Marktkramen Vredenburg
Wat: De Markt Bezorgt Box

De Utrechtse marktkramen gaan in samenwerking met het innovatiebureau Forty hun producten thuis bezorgen. Er is een zogeheten ‘De Markt Bezorgt Box’ ontwikkeld, waarin een assortiment producten is te vinden dat anders te verkrijgen zou zijn op de Vredenburgmarkt. Het bestellen van de box kan via de website Demarktbezorgt.nl. Op de website zijn ook marktkramen te vinden die zelf zijn gaan bezorgen, of waar producten afgehaald kunnen worden.

Klik hier voor meer informatie.


Online bibliotheek

Wie: Bibliotheek Utrecht
Wat: Podcasts en online voorleeshoek

De Bibliotheek Utrecht zal de komende periode dichtblijven biedt online een uitgebreid aanbod over boeken en informatie aan. Er zijn e-books, luisterboeken en er is hulp voor ouderen. Er waren veel activiteiten gepland rond de opening van de nieuwe bibliotheek in Utrecht, maar er zijn nu vervangende projecten. Zo is er de Biepbiep Podcast, waarin verschillende programma’s van de bieb langskomen. Ook Roos’ Boekenclub met schrijfster en journaliste Roos Schlikker en de literaire talkshow Tussen de regels met Oscar Kocken verschijnen binnenkort als podcast. Beluister hier een aflevering van de Biebbiep Podcast. De bibliotheek heeft verder veel sites verzameld waar kinderen kunnen blijven lezen en ouderen vragen kunnen stellen.

Op de site van de Bibliotheek Utrecht is het volledige digitale aanbod bij elkaar gezet.


Hotelkamer als werkplek

Wie: Het Malie Hotel
Wat: Hotelkamers te huur als werkplek

Het Malie Hotel gaat kamers verhuren als werkplekken. Hiermee willen zij een rustig alternatief bieden voor mensen die noodgedwongen niet op hun normale werkplek terecht kunnen en voor wie het thuiswerken niet ideaal is. Het huren van een kamer kost 25 euro per dag, waarbij een fles water, koffie, thee en wifi zijn inbegrepen. Er kan dan van 09.00 tot 18.00 uur gebruik van gemaakt worden als werkplek, en dus niet om bijvoorbeeld te gaan douchen.

Klik hier voor meer informatie.


Bouwpakketten

Wie: Buurman Utrecht
Wat: Bouwpakketten voor thuis

Werkplek en bouwmarkt Buurman heeft twee bouwpakketten samengesteld waarmee thuis geklust kan worden. Daarmee kan je zelf makkelijk een moestuinbak, laptopstandaard of ‘Rietveld’ stoel maken. Buurman Utrecht is een werkplaats en bouwmarkt voor hergebruik van Utrechtse bouwmaterialen. Ze werken samen met lokale aannemers en het afvalscheidingstation aan de Tractieweg. De inhoud van de pakketten bestaat uit maat gezaagde hergebruikte materialen, een bouwhandleiding, schuurpapier en alle schroeven die je nodig hebt. Voor een kleine meerprijs zijn er ook nog de benodigde bitjes te koop, en kan het pakket thuisbezorgd worden.

Klik hier voor meer informatie.


Uitagenda wordt Thuisagenda

Wie: Utrecht Marketing
Wat: Uittips voor thuis

Utrecht Marketing maakt altijd de Uitagenda, maar heeft de afgelopen dagen hard gewerkt om tips voor thuis te kunnen geven. Het is dé plek vol tips en ideeën van al het moois wat onze stad en regio te bieden heeft om vanuit huis te bekijken en doen. Van boekentips, achtergrondartikelen, interviews en initiatieven van ondernemers tot livestreams van concerten en voorstellingen. Er is ook een Engelse variant op de Thuisagenda Utrecht.

Volg de Thuisagenda Utrecht ook via Facebook en Instagram. De Engelstalige variant of gewoon via de site.


Sport & Cultuur Tas

Wie: ZIMIHC & SportUtrecht
Wat: Tas met sport en cultuur voor thuis

De Utrechtse organisaties ZIMIHC en SportUtrecht hebben een gratis tas ontwikkeld met sportieve en culturele activiteiten voor kinderen. Het gaat vooral om kinderen voor wie genoeg laptops en gemakkelijk thuisonderwijs niet vanzelfsprekend is, uit gezinnen met minder mogelijkheden om de huidige situatie te ontvluchten. De eerste versie van de tas is voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar en zit vol met sportieve en culturele activiteiten, die zonder wifi of laptop uit te voeren zijn. Om de tas te bekostigen vraagt de organisatie om donaties.

Klik hier voor meer informatie.


Foto: Bart van der Putten

Benefietactie Upbeatles

Wie:  Quizduo Upbeatles
Wat: Café waardebonnen voor zorgpersoneel

Eerder nam DUIC de gratis online pubquizzen van het Utrechtse Quizduo Upbeatles al op in deze lijst. De quizmasters starten nu een benefietactie. Met de opbrengst van de actie worden waardebonnen gekocht bij de cafés waar de Upbeatles normaal hun pubquizzen houden. Deze bonnen worden vervolgens verspreid onder het personeel van zorginstellingen in Utrecht en omgeving. “Op deze manier helpen we niet alleen ‘onze’ horecazaken door deze moeilijke tijd heen, maar bedanken we tegelijkertijd de mensen die op dit moment écht het verschil maken.”

Klik hier voor meer informatie


Rondleiding Paushuize

Wie: Froukje van der Meulen
Wat: Online rondleidingen Paushuize

Froukje van der Meulen, conservator van het Paushuize, gaat rondleidingen geven op haar eigen Twitteraccount. Het Utrechtse monument dat in 1517 is gebouwd door Adrianus de zesde, de enige Nederlandse paus ooit, zit volgens Van der Meulen vol verhalen. Dit doet zij als alternatief voor de maandelijkse gratis rondleiding die niet door kan gaan door de coronacrisis.

Klik hier voor het twitter account van Froukje van der Meulen.


Kaartenactie

Wie: StraotPraot
Wat: Postmaatjes

De Utrechtse organisatie StraotPraot wil mensen helpen met elkaar in contact te komen. Ze doen een oproep om kaartjes te sturen, die zij dan verder verspreiden door Utrecht. Als het je leuk lijkt een ‘postmaatje’ te worden, kan je je adres en een postzegel bijvoegen. Deelnemers worden dan aan elkaar gekoppeld om zo een briefwisseling te starten.

Klik hier voor meer informatie


Rinske Bouwman en Inge Wannet. Foto door Fabian Krausz

Luistertheater

Wie: Rinske bouwman & Inge Wannet
Wat: Luistertheather voor thuis

De Utrechtse theatermaker Rinske Bouwman en Inge Wannet maken luistertheathervoorstellingen genaamd Binnenwerkjes. De coronacrisis gooide hun planning aardig in de war, dus besloten ze iets voor de binnenblijvers te maken. De korte stukjes zijn speciaal ontworpen om thuis te beluisteren en nemen je soms als het ware mee naar buiten. De theatermakers hopen verschillende dingen teweeg te brengen met de luistervoorstellingen: “Soms afleiding, soms troost, en soms een schaterlach. Iedere maandag, woensdag en vrijdag komt er een nieuw binnenwerkje online.

Klik hier om naar de voorstellingen te luisteren.


Stukje vloer

Wie: Café DeRat
Wat: Jubileum Plankjes

Om tijdens de coronacrisis wat inkomsten te genereren verkoopt Café DeRat stukjes van de oude vloer. Het leek de eigenaar Erik Lebbing een mooi moment om de vloer te vervangen, omdat het café noodgedwongen dicht is. Omdat het café op 6 september haar 125-jarig jubileum viert, worden het jubileum-plankjes genoemd. De bovenzijde van de plankjes blijft onbewerkt, maar de onderkant wordt geschuurd en voorzien van een brandstempel met het logo van Café DeRat.

Klik hier voor meer informatie.


©Bart van der Putten Fotografie

Online pubquiz

Wie: Upbeatles
Wat: Online pubquiz

DUIC schreef er eerder al over: de gratis online pubquizzen ‘Upbeatles op je scherm’ van quizduo Upbeatles. Er zijn er inmiddels al vijf gehouden en voor de zesde zijn al bijna zevenhonderd aanmeldingen. Daarnaast is er een samenwerking met radiozender KINK, die een alternatieve popquiz uit gaat zenden. Wegens het succes zijn de livestreams ook live te volgen via Youtube, waar het account al meer dan duizend abonnees heeft verzameld.

Bekijk hier het Youtube-kanaal.


Steun de keukens

Wie: Vele horecabedrijven
Wat: Steun voor de restaurants en cafés

Het Utrechtse initiatief biedt een platform waarop restaurants kunnen aangeven dat zij maaltijden zijn gaan bezorgen, en hoe ze dat doen. Op moment van schrijven staan er vijftien steden op de website, met in totaal rond de 450 keukens. Medeoprichter Max Tilli vertelt dat ze veel reacties krijgen. “We hebben dit natuurlijk niet allemaal alleen gedaan. Mensen zijn zelf door de stad gaan lopen om restaurants te verzamelen. Ondernemers uit andere steden belde of we ook in hun stad aan de slag wouden gaan.”

Bekijk hier het bericht via DUIC of de website.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. Hetty

    Er is een TAARTEN-ACTIE gestart, om bewoners en zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken. Meer info is te vinden op https://indebuurt.nl/utrecht/nieuws/lief-je-kunt-nu-een-taart-doneren-aan-utrechtse-ouderen~143697/?utm_medium=widget&utm_campaign=indebuurtutrecht-integratie-recent&utm_source=AD&utm_content=150×694

  2. Jolanda

    Ja leuk net met Spark meegedaan thuis op de mat. Goed initiatief!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).