‘Utrechtse SvPO-school verplicht ouders 450 euro te betalen voor taalreizen en examentrainingen’ ‘Utrechtse SvPO-school verplicht ouders 450 euro te betalen voor taalreizen en examentrainingen’

‘Utrechtse SvPO-school verplicht ouders 450 euro te betalen voor taalreizen en examentrainingen’

‘Utrechtse SvPO-school verplicht ouders 450 euro te betalen voor taalreizen en examentrainingen’
De Utrechtse vestiging van de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) zou ouders verplichten geld over te maken voor taalreizen en examentrainingen, terwijl dit wettelijk verboden is. Dat meldt dagblad Trouw op basis van correspondentie vanuit de school.

De Utrechtse vestiging van de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) zou ouders verplichten geld over te maken voor taalreizen en examentrainingen, terwijl dit wettelijk verboden is. Dat meldt dagblad Trouw op basis van correspondentie vanuit de school.

Ouders zouden verplicht 450 euro moeten betalen. Wanneer dat niet wordt gedaan mogen de kinderen niet deelnemen aan taalreizen of examentrainingen. De onderwijsinspectie laat aan Trouw weten dat dit niet is toegestaan. “Een ouderbijdrage is altijd vrijwillig, kinderen mogen nooit worden uitgesloten van activiteiten”, is te lezen in de krant.

De SvPO zou zich beroepen op het vrijwillige karakter van de taalreizen en examentrainingen. Deze zouden buiten de reguliere lestijd vallen. Volgens Trouw gaat de onderwijsinspectie contact opnemen met het bestuur van de school.

Eerder dit jaar kwam de school aan de Weerdsingel Westzijde ook al in het nieuws. Toen werd bekend dat de inspectie van het onderwijs de school voor de tweede keer op rij beoordeelde als ‘zeer zwak’. Net als de andere SvPO-scholen in Nederland kwam de Utrechtse vestiging onder verscherpt financieel toezicht.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. Peter de V.

    Deze school zit inmiddels in een riant langdurig verbouwd pand op de Wittevrouwenkade. Bizar dat er een hoop gemeentegeld tegenaan gegooid is om deze “zeer zwakke” school zo mooi te huisvesten op een toplokatie.
    Ik ga er nu maar van uit dat deze school, uit dankbaarheid jegens de gemeente en haar bewoners, er alles aan zal doen om niet voor de derde keer “zeer zwakke school” te worden. Aan de bak, schoolbestuur!

  2. Koel Hoofd

    …betalen voor taalreizen of examentrainingen…
    Dit is in klare taal het officiele failliet van de kwaliteit van het Nederlands onderwijs.

    Want tot medio jaren negentig was het de taak van de leraren om hun leerlingen de talen te leren en zodanig kennis bij te brengen dat ze in staat waren dat examen konden halen.
    Deze school laat nu zelfs het kennis leren over aan een externe omgeving en eist van ouders dat ze betalen zodat hun kinderen het landelijk eindexamen kunnen halen.

  3. Pee

    Een vrijwillige bijdrage kan niet verplicht worden .

  4. Bart

    @koel hoofd: Wat een onzin kraam je uit. Buitenland reizen zijn van alle tijden. Mijn ouders gingen in de jaren 70 ook al een week lang op excursie naar bijvoorbeeld Parijs.

  5. Erwin

    @pvd: waar lees je precies dat “er een hoop gemeentegeld tegenaan gegooid is om deze “zeer zwakke” school zo mooi te huisvesten op een toplokatie.”

  6. Koel Hoofd

    @Bart
    Er is een groot verschil tussen vrijwillig intekenen voor buitenland excursie (jaren zeventig en tachtig) en deze dwang.

  7. herman

    Dat is op meerdere scholen zo. Meestal een prijs die ouders maar wat graag bereid zijn te betalen. Die prijs zorgt ervoor dat de samenstelling van de klas anders is dan op een reguliere school.

  8. Leon

    Ik ben in 1982 naar de DDR op excursie geweest met school. Een onvergetelijke reis, zeker omdat kort daarna de DDR ophield te bestaan.

  9. Hans

    Nee Bart,
    buitenlandse reizen, via scholen is zeker niet van alle tijden.
    Ik heb een viertal scholen voor voortgezet onderwijs bezocht in de jaren ‘70, w.o. twee H.B.O.- opleidingen. Op geen van allen werden buitenlandse reizen georganiseerd. Wel een introductieweek naar het prachtige Beekbergen alwaar (gescheiden) in groepstenten werd gekampeerd 😬…
    Mijn ouders werden nooit op kosten gejaagd. En dat was maar goed ook.

  10. herman

    @Leon, De DDR heeft nog nog oktober 1990 bestaan, nadat de muur in najaar 1989 open ging.
    @Koel hoofd, mijn reizen beperkte zich tot Brabant, Limburg en IJsselmeer, dat was in de jaren 79 en 80.

  11. Romy Vroom

    Deze school organiseert 2 buitenlandreizen in klas 2 en klas 3 en in klas 4 een reis naar het land van je keuzetaal. In de brugklas 1 week Amsterdam
    Je weet dit als je je kind op deze school aanmeld. De kleine klassen zijn mij en mijn kind wel wat waard. Verder is de 450 euro die je per jaar betaald een bedrag waar ik als ouder niets meer hoef aan te schaffen . Je hoeft geen schriften, pennen, laptop enz. aan te schaffen , dat doet de school. Als ik zie wat mijn kind leert dan neem ik mijn petje af voor de leraren.

  12. Speak Up

    Waarom wil deze school op een AAA+ locatie zitten?

    Als ZEER ZWAKKE school kan zij beter investeren in fatsoenlijk onderwijs en hele goede docenten.

  13. D.Boelen

    Dat deze bijdrage ‘verplicht’ is was al toen ik nog op school zat. En dat is al even geleden kan ik je vertellen. Niet betalen? Dan krijg je je boeken en rooster toch gewoon niet. Niets nieuws dus. Oh en die ene excursie in 4 jaar tijd moesten we ook nog eens zelf betalen. 😂

  14. De count

    Speak up, Ook op AAA+ locaties, wat dat ook moge zijn, de weerdsingel is dat in ieder geval niet als stinkende fileweg, is onderwijs nodig voor de mensen die daar wonen. En ja, kernfunctie van een school is fatsoenlijk onderwijs leveren

  15. Realist

    Volgens mij moeten ouders zich vooraf wat meer verdiepen in een school zodat ze niet voor verassingen komen te staan.

  16. Don

    Ben benieuwd wat het salaris is van de bestuursleden van die school.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).