Utrechtse vuilniszakkenvracht vanaf dinsdag weer opgehaald; stad schoonmaken duurt zeker een week Utrechtse vuilniszakkenvracht vanaf dinsdag weer opgehaald; stad schoonmaken duurt zeker een week

Utrechtse vuilniszakkenvracht vanaf dinsdag weer opgehaald; stad schoonmaken duurt zeker een week

Utrechtse vuilniszakkenvracht vanaf dinsdag weer opgehaald; stad schoonmaken duurt zeker een week
Foto's: Bas van Setten
De staking van de vuilnisophalers in Utrecht is voorbij. Vanaf dinsdag gaan de medewerkers van Stadsbedrijven weer aan de slag met het ophalen van vuilnis en het schoonmaken van de straten. De gemeente verwacht dat het zeker een week duurt voordat de stad weer schoon is.

De staking van de vuilnisophalers in Utrecht is voorbij. Vanaf dinsdag gaan de medewerkers van Stadsbedrijven weer aan de slag met het ophalen van vuilnis en het schoonmaken van de straten. De gemeente verwacht dat het zeker een week duurt voordat de stad weer schoon is.

De medewerkers van Stadsbedrijven staakten een week lang, van 31 januari tot en met 6 februari. In die periode werd in Utrecht geen vuilnis opgehaald, de ondergrondse afvalcontainers werden niet geleegd en ook de afvalscheidingsstations waren dicht. De staking leidde tot grote hopen met afval en smerige straten.

Nu de staking voorbij is, wordt er hard gewerkt om de straten weer schoon te krijgen. Zo waren de vuilnismannen- en vrouwen dinsdagochtend druk in de weer om de stapels afval weer op te halen. In onder meer de binnenstad reden op veel verschillende plekken de auto’s van Stadsbedrijven om onder andere de vuilniszakken, het karton en het glas van straat te halen. Ondanks de ernst van de kwestie zat de sfeer er bij de medewerkers goed in.

De prioriteit ligt bij het ophalen van restafval en bedrijfsafval en in de binnenstad wordt elke dag schoongemaakt. De gemeente denkt wel dat de inhaalslag zeker een week gaat duren. Dat heeft te maken met de grote hoeveelheid afval die op straat ligt en met het personeel en materieel dat beschikbaar is.

Tekst loopt door onder afbeelding

Vollere containers

Afval naast de ondergrondse containers moet bijvoorbeeld eerst worden opgehaald, voordat de container uit de grond kan worden gehaald. Daar zijn twee verschillende voertuigen voor nodig. Ook zitten de containers voller dan normaal, waardoor de vuilniswagens vaker heen en weer moeten rijden naar de afvalverwerker. Om de opruimacties toch zo snel mogelijk te laten gaan, hebben ook gemeentemedewerkers uit andere takken zich aangemeld om te helpen.

Omdat de prioriteit nu ligt bij het ophalen van rest- en bedrijfsafval, leegt de gemeente nog geen kliko’s met gft-afval. De gemeente adviseert inwoners om in de Afvalwijzer-app te kijken wanneer hun kliko weer geleegd wordt. Verder wordt er tot 27 februari nog geen grofvuil opgehaald, al kunnen mensen wel alvast een afspraak inplannen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Cao

De medewerkers van Stadsbedrijven legden het werk neer omdat ze een betere cao willen. De vakbonden FNV en CNV willen onder meer een structurele loonsverhoging en een goede verlofregeling afdwingen. Een ultimatum voor een nieuwe cao liep op 11 januari af, waarop de staking volgde. Of de staking het gewenste resultaat heeft opgeleverd, is nog niet bekend.

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. Bas vd Veer

  Gelukkig heb ik goed voor mijn zelf gezorgd, en ik hoef niet mee te helpen.

 2. Adriaan

  Lag er niet een looneis van meer dan 10% in 1 jaar? Meen zelfs 11-12% te hebben gehoord. Dat lijkt me een bizarre vraag.
  Hopelijk komt men er uit, vermoedelijk op net wat meer dan de helft…

  Tja, blijft lastige materie, je werk willen doen versus druk zetten voor een goede betaling en anderen daar zo min mogelijk mee hinderen…
  Nou, die hinder viel wel mee, we zijn wat verwend met schone straten. Dat blijken deze vakmensen al jaren goed te doen. Laten we daar ook eens naar kijken.

 3. Lachgas

  Hoop dat overwerkpot vol zit want er zullen extra opruimuren gemaakt moeten worden

 4. Marcel de Korte

  Topgasten zijn het.

 5. Maria Mens

  eventueeel voor een volgende keer, verplicht iedereen gekleurde b.v. blauwe afvalzakken te gebruiken zodat het straataanzicht nog iets van kunst krijgt i.p.v. troep, ik herinner me dit nog van de vorige keer in de buurt van de Neude

 6. Utrechtse Jantje

  Hulde voor dit soort Werkers , die bereid zijn om de troep van de bevolking van de straat te halen , deze mensen zijn veel belangrijker dan al die kantoor yuppen , die wel braaf op tijd zijn op hun werk wat er er eigenlijk niet toe doet …. Denk ik wel eens… niet echt helemaal waar natuurlijk , maar dat denk je soms , als je deze puinhopen ziet in ‘n weekje tijd …… Ik hoop dat het niet voor niets is geweest !!!

 7. Katja

  Waarmee maar weer eens bewezen is dat we in een wegwerpmaatschappij leven.
  Circulaire economie binnenkort ? m’n neus,

 8. gert scager

  mogen het vuil wel voor een keer gewoon thuis komen ophalen ,nu moeten wij weer meerdere keren dingen weg brengen [ik slecht ter been bv]

 9. Katja

  Heb wel buitengewoon veel respect voor deze mensen die onder alle weersomstandigheden zonder klagen hun werk doen. Daar kan menige bureautijger nog wat van leren. Hup, loonsverhoging !

 10. Utrechtsch

  Begrijpelijke actie, alhoewel de vraagprijs wat stevig is. Nu weer terug naar het oude straatbeeld. Pluim voor de dames en heren van deze dienst die normaal gesproken onze straten zo schoon houden.

 11. Len

  En als wij nou eens gaan staken door niet zoveel afval te produceren? Wat een zooi maken we eigenlijk met z’n allen.

 12. Fab Brows

  Verbijsterend hoe er door mensen en bedrijven met momenten zakken en andere rotzooi op straat werd gezet. Slecht verpakt. Hoe moeilijk is het je rotzooi te decimeren door goed te verpakken. Werkelijk te gek voor woorden. Zakken herleidbaar naar? Korte metten en vette boetes voor het verkeerd aanbieden van vuilnis. Werkelijk geen respect voor.

 13. Ralf

  Onzinnige actie en overigens ook (begrijpelijkerwijs) met nul resultaat. De straten zijn over een paar dagen weer schoon (bij mij in de straat was dat trouwens al zo, iedereen hield z’n afval gewoon een weekje bij huis en er stond niets naast de container). En vervolgens gaan we weer over tot de orde van de dag. En dat is maar goed ook.

 14. Joha

  Ik werd dinsdagochtend wakker, gordijnen open, waaauw, alle zakken weg.
  Nog geen uur later vuilniswagen ondergrondse stortkokers geleegd. !!!!
  COMPLIMENT voor de vuilnismannen !!!!

 15. Joha

  Stond vanochtend op dindag dys op, zakken al weg, uur later containerauto geweest, kortom einde ochtend alles weer vuilnis vrij !!! TOP vuilnis wegwerkers !!!!

 16. Hans

  Het is ronduit verbijsterend om te zien hoeveel immense teringzooi een middelgroot stadje binnen één week weet te produceren en zonder al teveel scrupules op straat durft te flikkeren. Tegelijk leert deze gebeurtenis ons hoe ontzagwekkend belangrijk onze vuilnismannen zijn, Zijn er btw geen vrouwen bij?
  Looneisen zijn zonder meer terecht!

 17. alex

  Ja idd @Utrechtse Jantje… veel belangrijk dan ‘kantooryuppen’…

  Wie denk je dat deze mannen hun salaris betalen?

 18. Realist

  @Hans. Kijk eens naar de uitslag van de verkiezingen en vertaal dat dan eens met de zooi in de stad. Hypocrisie viert hoogtij, idealen nastreven begint overduidelijk niet bij jezelf.

 19. JdV

  @Hans: Ik plet al heel lang voor een vrouwenquotum. Juist voor beroepen als reinigingsmedewerker bijvoorbeeld. Minimaal 30% vrouwen zou verplicht moeten worden in al dit soort zware beroepen. Want het kan toch niet zo zijn dat we vrouwenquota willen in de directiekamers maar niet op de vuilniswagen of de bouwplaats lijkt me. Iets met artikel 1 van de grondwet?

 20. Scherpschutter

  @Joha

  U deelt complimenten uit omdat vuilnismannen de door hen veroorzaakte bende opruimen, nadat ze net een week doorbetaald niks hebben gedaan?

  Is u van de participatiemedaillegeneratie?

 21. Kees

  @ Realist

  Wat heeft de rotzooi in de stad in hemelsnaam met de uitslag van de verkiezingen te maken?

  Het ambtenarenapparaat dat over de salarissen van de vuilnismannen en aanbestedingen gaat blijft zitten hoor, ongeacht welk college van welke kleur.

  2) De mensen die tegenwoordig veelal in het centrum wonen (en dus deze rotzooi veroorzaken en slaven van de consumptiemaatschappij zijn> geld moet rollen weet je wel) zijn verwende expats en internationale studenten. Mensen die vaak niet gaan stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen (als het al mag). Heeft ook al weinig met de uitslag va de verkiezingen te maken.

  Gebruik je jouw post weer eens om je eigen politieke agenda (op basis van misinformatie) er doorheen te drammen?

 22. Uuu

  @ Misschuttert

  En wederom doelbewuste desinformatie.

  Wanneer iemand staakt krijgt iemand geen salaris. Vandaar dat vakbonden een stakingskas hebben die door de leden zelf gevuld wordt (en waaruit men stakers uit betaald). Zo werkt het al sinds de 19e eeuw, want kennelijk kunnen veel werkgevers alleen onder druk arbeidsomstandigheden verbeteren.

  Overigens gaan deze stakingen over veel meer dan salaris. Busschauffeurs moeten soms hun boterhammen tijdens het rijden eten tegenwoordig en er is zelfs nauwelijks tijd om naar de wc te kunnen gaan onder werktijd (sommige chauffeurs dragen zelfs luiers. Ook zijn de ritschema’s veel te strak gepland, waarbij verkeerslichten al voor hoge stress zorgen (en onverbiddelijke leidinggevenden en planners). Dus de onvrede is wel echt stukken groter dan slechts de inflatiecorrectie; en terecht!

 23. Realist

  @Kees. Heel simpel, uitslag vertelt ons dat het overgrote deel van kiezers in de stad milieu en klimaat erg belangrijk vinden..

 24. Floep

  Wauw, Realist en Scherpschutter slaan weer eens volledig de plank mis met hun rechtse reactionaire praat. Wie had dat gedacht, het gebeurt tenslotte maar drie keer op een dag tegenwoordig.

 25. Paul

  Als dit College onder aanvoering van GroenLinks ( lees Lotte van Hooydonck) eens wat minder auto onvriendelijke verbouwingen zouden doen, deze projecten kosten namelijk vele tientallen miljoenen, en hadden deze harde werkers allang een beter loon kunnen hebben!

  Shane on you zgn inclusief ” links” College!

 26. 'n utrechter

  Wat ik schandalig vind, is dat inwoners van Utrecht gewoon hun vuilnis naast de volle containers zijn blijven zetten. In plaats van tijdelijk bij zich te houden. Echt een houding van als ik het maar kwijt ben. Op veel plekken leken het wel napolitaanse toestanden.

 27. F

  Alle loonsverhogingen lijken momenteel subsidieren van de supermarkte ed die hun prijzen eerst toch echt meer leken te verhogen dan nodig vanwege de energiekosten en nu weer meer dan nodig voor de loonsverhoging van hun personeel.
  Inflatie door loonsverhoging maakt dat ook de vuilnismedewerkers straks thuis een verhoogd vuilnistarief zouden krijgen en al die verhogingen dat ook het spaargeld van ‘de gewone man’ minder waard wordt (je kan er minder mee kopen).
  Voorlopig meer a la jaren vijftig leven lijkt meer op te lossen plus een overheid die echt scherp is op misbruik van bedrijven.
  Toch?

 28. Scherpschutter

  @F 10:28

  “Voorlopig meer a la jaren vijftig leven lijkt meer op te lossen plus een overheid die echt scherp is op misbruik van bedrijven.Toch?”

  Nee, nee en nog eens nee. Wat u van gewoon belastingen afschaffen (energie om mee te beginnen), de overheid decimeren en de overheid verbieden ooit nog een vinger op de geldprinter te leggen?

  Een jaren ’50 leven accepteren zegt ie…LOL

 29. Katja

  @F : gedeeltelijk klopt het wel wat betreft jaren 50, en ook 60 en 70 nog.
  Bij ons kwamen de vodden- en schillenboeren nog langs (recycling !) en konden we melkflessen gewoon inleveren dankzij statiegeldsysteem. En er valt nog winst te behalen als er op blikjes en flesjes niet een armzalige 15 cent, maar minstens 1 euro statiegeld wordt geheven, dan levert men zéker in.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).