De Vlampijpateliers in het Werkspoorkwartier in Utrecht zijn vrijdagavond per direct gesloten. De elektra van het pand aan de Vlampijpstraat bleek volgens de gemeente niet op orde, waardoor de ateliers niet meer veilig gebruikt konden worden.
De afgelopen weken is nog geprobeerd om de gebreken van de elektronische installatie te verhelpen. Vrijdagavond is echter gebleken dat de omvang van de problematiek groter is dan eerder werd gedacht. Hierdoor heeft de gemeente, eigenaar van het pand, besloten het gebouw direct te sluiten.
“Wij realiseren ons dat dit erg ingrijpend is voor de 90 kunstenaars die via DePlaatsmaker in de Vlampijpateliers werken, maar op het gebied van veiligheid kunnen wij geen concessies doen”, is te lezen in een brief aan de raad. De huurders hebben inmiddels bericht ontvangen over de sluiting. Zij mogen nog onder begeleiding hun spullen uit het pand halen.
Vervangende ruimte
De komende weken wordt het pand aan de Vlampijpstraat 50 geïnspecteerd en ook wordt onderzocht hoe de elektra op orde gebracht kan worden. “Samen met DePlaatsmaker zetten wij ons in om het pand zo snel als mogelijk te herstellen en eventueel vervangende ruimte te vinden voor de huurders zolang het gebouw niet toegankelijk is.”
In 2019 werd besloten de ateliers aan de Vlampijpstraat te renoveren. Daarvoor stond het gebouw op de nominatie voor sloop. Vanwege de cultuurhistorische waarde is besloten het pand te behouden.
Gekoppelde berichten
Vlampijpateliers niet gesloopt maar gerenoveerd
De ateliers aan de Vlampijpstraat worden gerenoveerd. De panden in het Werkspoorgebied stonden op de…
18 Reacties
ReagerenKom maar op met die sloopkogel. Platgooien en (studenten) woningen bouwen. Of een groot hok voor tijdelijke opvang asielzoekers.
Waar wilt u de 90 kunstenaars onderbrengen, JdV?
Dit is een één grote politieke poppenkast en totale onzin! Deze ruimte bestaat al 20 jaar en is de grootste plek voor makers, kunstenaars en creatievelingen en een begrip in de Utrechtse culture sector. De staat van de elektra is weinig aan veranderd afgelopen jaren en er is absoluut geen direct gevaar, maat het is onzinnig machtsvertoon van de gemeente. Alle huurders kregen op vrijdagavond te horen opeens per direct hun werkplaats / atelier etc. niet meer in te mogen. Als criminelen zijn de sloten vervangen. Echt bizar! Veel van deze mensen hebben al een verschrikkelijk zware anderhalf jaar achter de rug. Daarnaast lopen er gewoon opdrachten voor klanten, kopers etc. en is dit gewoon een ieders werk.
De opzegtermijn van de huur van de ruimte is wederzijds één maand. Hiermee heeft de gemeente contractbreuk gepleegd en we zijn dus met een aantal mensen nu per direct juridische stappen aan het ondernemen om of het pand weer vrij te geven of de gemeente verantwoordelijk te stellen voor de imagoschade en gederfde inkomsten door deze politieke theatrale opvoering.
– Een bekende van het gebouw.
Weer ambtelijk vakwerk.In 2019 gerenoveerd…
Enfin. Alsnog tegen de vlakte met dat veredelde kraakpand. Ziet er toch niet uit man, zo’n slonzig aftands pand.
@moniek; dat laten we over aan de markt. . . .
Beste bekende, als er al 20 jaar niets is veranderd, kan er in die tijd best iets zijn stukgegaan. Elektriciteit is geen losliggende dakpan: mocht er iets misgaan, dan kan de hele bende afbranden, met mogelijk slachtoffers als gevolg. En is de gemeente als eigenaar aansprakelijk.
Ik vind het goed dat ze zo drastisch ingrijpen en hoop op vergelijkbare daadkracht bij de reparaties. Zodat iedereen weer snel aan t werk kan.
Ik steun Scherpschutter.
Tegen de vlakte en woningen bouwen.
Dit ziet er niet uit.
Het pand is niet gekraakt, Scherpschutter. Er zitten huurders in.
De slecht belichte foto suggereert een slechter toestand dan die in het echt is. Mooi is het niet, dat geef ik meteen toe. Maar wie staat het gebouw in de weg, in een hoekje van het bedrijventerrein?
Dit bericht (inclusief pauper foto) komt overduidelijk uit de oven van de gemeente. Wat een onzin zeg. En waar ga je al die mensen dan laten?
En wat een hoop onsmakelijke en respectloze reacties hier zeg. Het toont van weinig inlevingsvermogen. Stel je voor, op vrijdagavond hoor je opeens dat het slot van de voordeur van je bedrijf vervangen wordt en je mag niet meer naar binnen? Alle mensen daar zijn professionals, al zijn het schilders of beeldhouwers. Er zijn mensen die meubels maken, gitaren, klokken. Er was laatst een open dag.
Het zou voor Utrecht echt erg zijn als dit ook al weg gaat net als DB’s. Er blijft geen cultuur of ziel meer over in Utrecht zeg. De hele poppodia cultuur is ook overleden na het sluiten van Tivoli. Begin echt klaar te raken met de stad. 🙁
Dat pand is al sinds de jaren tachtig een kraakpand/en schuilplaats voor creatieve steuntrekkers. Pas de laatste jaren heet dat een ‘creative broedplaats’.
Er is al die decennia nooit iets aan gebeurd, behalve door de creatievelingen die licht en water nodig hadden. Dus hoezo cultuurhistorische waarde?
Het is een uitgewoond krot wat nog net niet instort dankzij de vele lagen graffiti.
Platgooien en studentenkotten neerzetten.
Scherpschutter === schot hagel.
Zoals gewoonlijk.
@rabe “dit ziet er niet uit” – dan heb jij daar bij uitstek niets te zoeken, dus ook geen last van. Wat een inhoudloos geblaat man…
Tegen de vlakte en woningen bouwen is natuurlijk een prachtig populistische kreet. Zo simpel ligt het echter niet. In vrijwel het gehele Werkspoorkwartier zitten ondernemers met hun bedrijven. De bestemming is voor bedrijfsnijverheid. Zet daar plotseling woningen tussen en een hoop van deze bedrijven kunnen hun activiteiten binnen een bepaalde straal staken ivm met verschillende soorten overlast. Wettelijk bepaald. Dus leuk dat er weer van alles wordt geroeptoeterd, maar zo eenvoudig zit de wereld niet in elkaar. Of is het een pril begin van een pleidooi om het hele werkspoorkwartier om te toveren tot woongebied? Of om het bestemmingsplan of de wet te herzien? Of was het fijn om even wat geroepen te hebben?
Een (verzameling) atelierruimtes die er heel netjes uitziet vind ik vooral verdacht. Dat levert volgens mij alleen maar ‘truttige, niet avontuurlijke/- experimentele kunst’ op. Misschien is dat wel Scherpschutter’s/RABE’s smaak?! Of zij houden helemaal niet van kunst natuurlijk.
@werkspoorder: heel goed plan. Daar kunnen veel huizen komen. Ateliers verplaatsen. Waarnaar toe? Lage Weide.
Wonderbaarlijk. Als de gemeente niets doet en er overlijden mensen, stroom is gevaarlijk, dan is het de schuld van de gemeente. Nu doet de gemeente wat, om doden te voorkomen, is het weer de schuld vande gemeente…
@P-trus
Ik vind vooral werkplaatsen die subsidie trekken verdacht. Het betekent namelijk dat ze iets produceren waar zo weinig vraag naar is dat zelfs het ophoesten van de bescheiden huur van een werkplaatsje een te grote opgave blijkt. Het betreft hier dan ook doorgaans werkplaatsen (noemt u dit au.b. geen ateliers…) waar curieuze decoratieve objecten worden gemaakt, hetgeen u ‘avontuurlijke kunst’ noemt…
Ik ben gek op kunst! Zeer treurig daarom dat er vrijwel geen aanbod meer van kunst is in Utrecht, omdat de gemeente vrijwel de hele sector aan de subsidieketting heeft gelegd om iedereen decoratieve bagger en gepolitiseerde troep te laten produceren, vaak in compleet gare spreekwoordelijke kraakpanden als dit…
Ik denk in ieder geval niet dat Rodin in een dergelijk trieste en deprimerende omgeving van verval iets als De Kus had kunnen maken. U? LOL
Woningen bouwen op een industrieterrein ? Zijn jullie wel goed snik ?
Daarnaast gaat het om 90 kunstenaars. Daar kun je lekker op neerkijken om wat voor vage reden dan ook, maar voor velen is dit hun baan, hun inkomen. Waar moeten ze heen ?
En het is al zo’n makkelijke tijd voor kleine zelfstandigen.