VVD vraagt wethouder opnieuw om opheldering over statushouders in Utrecht die baan opzegden VVD vraagt wethouder opnieuw om opheldering over statushouders in Utrecht die baan opzegden

VVD vraagt wethouder opnieuw om opheldering over statushouders in Utrecht die baan opzegden

VVD vraagt wethouder opnieuw om opheldering over statushouders in Utrecht die baan opzegden
Foto: Robert Oosterbroek
De Utrechtse fractie van de VVD heeft wethouder Rachel Streefland opnieuw vragen gesteld over de berichtgeving over statushouders in Utrecht die hun baan zouden hebben opgezegd nadat ze deze zomer een huurwoning hadden gekregen. Een nieuw artikel van het FD hierover roept nieuwe vragen op.

De Utrechtse fractie van de VVD heeft wethouder Rachel Streefland opnieuw vragen gesteld over de berichtgeving over statushouders in Utrecht die hun baan zouden hebben opgezegd nadat ze deze zomer een huurwoning hadden gekregen. Een nieuw artikel van het FD hierover roept nieuwe vragen op.

Hoe zat het ook alweer? Op 9 oktober verscheen in het FD een artikel waarin stond dat tientallen statushouders ontslag hadden genomen direct nadat ze deze zomer vanuit het asielzoekerscentrum in Utrecht versneld waren doorgestroomd naar een woning. Er ontstond direct veel commotie over het artikel en de wethouder kwam er twee dagen later direct op terug.

In antwoord op vragen van de VVD liet wethouder Rachel Streefland weten dat de cijfers van het FD niet klopten. Het zou gaan om zes statushouders die hun baan opzegden en er was volgens de wethouder geen direct verband met de versnelde woningtoewijzing. Later corrigeerde Streefland dat aantal naar drie, nadat “nog wat steviger” was uitgezocht hoe de situatie in elkaar zit. VVD-raadslid Tess Meerding vroeg de wethouder vervolgens of het FD om een rectificatie gevraagd zou worden. Wethouder Streefland zei daarover destijds: “Ik denk dat we dat ook zeker zullen doen.”

Geen rectificatie

Vorige week verscheen opnieuw een artikel van het FD, waarin wethouder Streefland terugblikt op de eerdere publicatie. De VVD vraagt de wethouder naar aanleiding van dat artikel nu opnieuw om opheldering, omdat geen sprake zou zijn van een rectificatie.

“In het nieuwe artikel van 24 oktober staat echter dat de fastfoodketen waar het FD meer sprak, blijft vasthouden aan de genoemde aantallen”, aldus de VVD. “Klopt het dat het FD niet bereid is om een rectificatie te plaatsen? Zo ja, wat is de motivering van het FD hiervoor?” De VVD wil verder weten waarom er gekozen is voor een artikel in deze vorm en wie het initiatief hiervoor heeft genomen.

Lastig in beeld te krijgen

Streefland vertelt in het artikel verder dat het lastig is om een beeld te krijgen van de situatie. “We moeten echt heel goed kijken in de systemen en soms worden bepaalde gegevens van het COA en de gemeente ook niet met elkaar gekoppeld, omdat het wegens privacyregels niet mag. Dan kan misschien iets wel zo zijn, maar wordt het niet aangegeven in de systemen en kunnen wij er niets over zeggen”, zegt Streefland tegen het FD.

De VVD vraagt zich af hoe ‘deze voorzichtigheid’ in Streeflands antwoord rijmt met “de stellige uitspraak uit de raadsvergadering dat het om drie statushouders zou gaan die afgelopen zomer hun baan opzegden”.

“Het antwoord van de wethouder lijkt erop te wijzen dat we in Utrecht eigenlijk helemaal niet in beeld hebben om hoeveel statushouders het in totaal gaat. Klopt dat?”, vraagt de VVD zich af. Tot slot wil de partij weten wat er besproken is in het gesprek dat de wethouder naar eigen zeggen met de betreffende fastfoodketen heeft gehad.

Gekoppelde berichten

38 Reacties

Reageren
 1. Carlo

  Nou liep iedereen stampij te maken over die ‘drie’ stopten met werken, maar hoeveel van de rest van die 500 heeft überhaupt ooit gewerkt?

 2. Lombokker

  Nederland, en de rest van West-Europa, is hard toe aan een totaal andere benadering van het vluchtelingenprobleem. Je kunt mensen namelijk ook helpen zonder ze eerst hier naartoe te laten komen. Bij opvang in de regio kan je namelijk voor hetzelfde geld veel meer vluchtelingen helpen.
  Dat zou ook eerlijker zijn, want veel vluchtelingen hebben helemaal geen geld om hier naar toe te reizen; het zijn namelijk alleen de rijkeren die zich dat kunnen permitteren. Het geld dat zij de mensensmokkelaars betalen komt ook nog eens terecht bij maffia-achtige of extremistische organisaties.
  Dus niet meer hier opvangen, maar in de regio waar ze vandaan komen. En ja, daar wil ik best aan meebetalen!

 3. Scherpschutter

  Uitstekend. Doorbijten VVD. En dan nog harder doorbijten en vooral niet loslaten tot de onderste steen boven is. Deze wethouder heeft nogal het nodige uit te leggen in deze hoogstopmerkelijke gang van zaken…

 4. Lexus

  @Lombokker: hoe zou dat geregeld moeten worden? Het zou eerlijker zijn als de regeringen zouden zeggen dat dit probleem binnen de internationale en nationale rechtsorde onoplosbaar is. Het zou alleen met onwettige terreurmaatregelen op te lossen zijn, maar wie zich daaraan schuldig maakt, plaatst zich buiten die internationale rechtsorde en dat willen de meeste landen niet omdat dat ook nare consequenties heeft of althans kan hebben. Alleen de Poetins — en in het verleden figuren als misdadigers als A. Hitler — wagen zich daaraan (met de laatste is het niet best afgelopen en de eerste moet ook nog maar afwachten). Kortom, wen er maar aan dat de migranten blijven toestromen zo lang de situatie hier beter is dan in hun herkomstlanden. Het enige wat de regeringen kunnen doen is ervoor zorgen dat de autochtone bevolkingen, althans degenen die al in een welvarend land wonen, rustig blijven, niet in opstand komen en niet het recht in eigen hand nemen. Het is sterk de vraag Rutte en zijn aanhang dit op den duur aankunnen. Hij is een zwakke, ontwijkende, problemen vooruitschuivende en daarmee ook creërende figuur en de vele problemen die hieruit voortkomen zullen hem en zijn aanhang steeds meer over de schoenen gaan lopen. Een goede opvolger voor hem zie ik overigens ook nog niet. Schippers misschien? Ach gut…

 5. Barber

  Of is het een PVV er.

 6. Realist

  Terechte vragen hier. Het was ook nogal dubieus dat naar aanleiding van een eigen ‘onderzoek’ de tientallen ineens bijgesteld werden naar exact 3. Blij dat FD bij de eigen waarneming blijft.

 7. Moniek

  Weet u het antwoord al, Carlo? Nee? Even doorwerken dan…

 8. Utrechter2

  @Lexus: mooie woorden Lexus wil GroenLinks omwille van de vluchteling ook bezuinigen op de eigen hobby’s. Kunst, cultuur etc..?
  Of komt GroenLinks en partijen als D66 en CU weer eens niet verder dan iedereen met Hilter en Stalin te vergelijken die migranten niet verwelkomt?

  Rutte is trouwens van DE werkgeverspartij VVD,, dus die klagen altijd over te weinig werknemers (personeelstekort is hun stopwoord), en hoe meer mensen binnen de grenzen hoe beter hun. Als werkgeverspartij hebben ze gerelegd dat statushouders voorrang krijgen op alle andere woningzoekenden.

 9. Vak J

  De Overheid en de juiste aantallen, weet u het nog? Er bestaat een mapje Diversen. Daarin staat alle misstanden weggewerkt, want o wee Nederland zou eens de echte aantallen en misstanden te horen krijgen!

 10. Harm

  We zijn keihard tegen expats en ex-studenten (internationaal). Maar mensen uit Afrika krijgen gratis geld en woning, dat snap ik niet. Voorrang op sociale huurwoning gaat ook veel te ver. Ik ben heel benieuwd naar de aankomende verkiezingsuitslag!

 11. burgers eerst

  een burger die het heft in eigen hand neemt en de bestuurders het nakijken geeft…
  klinkt al ultiem vvd materiaal, waar gaat het mis?

 12. Koel Hoofd

  Listig goede vragen.
  Laat Duic ons ook weten wat het antwoord van de wethouder is?

 13. Utrechter2

  Het zegt veel over de gemeente Utrecht als de VVD van Rutte een waarheidscommissie moet gaan instellen over deze kwestie 😉

 14. Martin

  @Lombokker Het overgrote deel van de vluchtelingen wordt in de regio opgevangen. Ik las 85%. Daarnaast is er een grote groep IDP’s mensen die binnen hun eigen land vluchten, die worden alleen officieel geen vluchtelingen genoemd.

 15. Hans

  Zou de VVD te Utrecht a.u.b. zich eens bezig willen houden met echt bestaande problemen i.p.v. met dit soort gezoek van spijkers op laag water? Maar nee, dat kan ze natuurlijk niet. De dames en heren van deze verouderde club proberen tevergeefs om bepaalde populisten op rechts in te halen. Hetgeen het genootschap van parelkettinkjes en asfaltliefhebbers natuurlijk nooit gaat lukken. Het is aandoenlijk en sneu om te zien hoe druk men zich daar maakt voor de welbekende Bühne over futiele zaken die louter van een symbolisch karakter zijn. Stoer hoor. Tegelijkertijd weten ze niks te presteren op het vlak van werkelijke problemen zoals: met stip op 1 ! de woningnood onder jongeren en starters in relatie tot leegstand en speculatie. Misschien kan deze club zich daar eens over buigen?

 16. Geenstijl@Utrecht

  Lombokker heeft visie,precies zoals het zou moeten zijn,opvang in de regio,en niet in Europa.

 17. Nina

  Dus een WEThouder die stellig iets beweert waarvan ze weet dat de gegevens niet volledig zijn en daardoor niet kloppen? Ehm…..

 18. Lexus

  @Utrechter2: de gemeente krijgt veel landelijke problemen over de schutting gegooid zonder dat er een behoorlijke financiële tegemoetkoming tegenover staat. Verder zijn er inderdaad partijen die migranten zouden willen verwelkomen als arbeidskrachten, waaraan op dit moment, en vrijwel zeker ook in de toekomst, een tekort is. Maar het migratiebeleid, beter gezegd het migratiewanbeleid, is door de rechtse neoliberale regeringen van de laatste decennia volledig ontaard in een bureaucratie met eindeloze procedures, waardoor onder meer de inzet van bruikbare arbeidskrachten nagenoeg geheel achterwege blijft. En dit is dan nog maar één onderdeel van de ongelofelijke puinzooi die zij van de onvermijdelijke migratie gemaakt hebben.

 19. Lexus

  @Utrechter2: de gemeente krijgt veel landelijke problemen over de schutting gegooid zonder dat er een behoorlijke financiële tegemoetkoming tegenover staat. Verder zijn er inderdaad partijen die migranten zouden willen verwelkomen als arbeidskrachten, waaraan op dit moment, en vrijwel zeker ook in de toekomst, een tekort is. Maar het migratiebeleid, beter gezegd het migratiewanbeleid, is door de rechtse neoliberale regeringen van de laatste decennia volledig ontaard in een bureaucratie met eindeloze procedures, waardoor onder meer de inzet van bruikbare arbeidskrachten nagenoeg geheel achterwege blijft. En dit is dan nog maar één onderdeel van de ongelofelijke puinzooi die zij van de onvermijdelijke immigratie in onze rijke westerse wereld gemaakt hebben.

 20. Realist

  @Geenstijl@Utrecht. Gaat dat lampje nu pas branden? Dat getuigt toch wel van enige naïviteit want vele realisten pleiten hier al jaren en jaren voor.. Zelfs mp Rutte mompelt het af en toe maar wordt telkens teruggefloten door progressief links.

 21. Dre

  Wist al gelijk toen paniekerig ineens de tientallen aantallen naar 3 teruggeschroefd werden dat dit damage control was en georkestreerd.
  Nu kunnen we ineens vanuit privacy omstandigheden en “dat het lastig is” niet de juiste aantallen noemen.
  Het waren wel degelijk tientallen die hun baan opzeggen en met juridische hulp van de asielindustrie precies weten hoe ze hier de rest van hun leven lekker kunnen steuntrekken.

 22. Len

  We zouden kunnen beginnen om af te spreken dat iedereen normaal moet doen, zodat er geen reden tot vluchten is.

 23. Lexus

  @Len: fantastisch idee. Wanneer u dat een paar dictators, zoals Poetin en Xi Jinping, duidelijk weet te maken, zou het al een hoop schelen.

 24. Lexus

  @Realist: Rutte en consorten die zich iets aantrekken van het nog overgebleven linkse groepje? In welke schijnwereld leeft u?

 25. Nina

  @Dre

  Misschien moet dat dan maar eens strafbaar worden nu men zo ver is afgedreven?

  Weg met imagocoaches, adviseurs, partijbelang, lobbyisten en journaille in de politieke coulissen. Tevens geen telefoons, laptops of iPads tijdens vergaderingen. Gewoon aan het werk en vanuit je eigen basis, kennis en geïnformeerdheid handelen. Dat scheidt het kaf van het koren en is blijkbaar nodig.

  Een land, provincie, stad of dorp besturen is geen social media event.

 26. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat als opvang van alle vluchtelingen in de regio een optie was, dat IEDEREEN daar een voorstander van was, ook Bromsnor. Maar het is geen optie, daarover is ongeveer iedereen het eens. Door doorlopend te wijzen op “doe maar opvang in de regio”, wat dus eigenlijk niet kan, ontlopen VVD’ers de verantwoordelijkheid om HIER iets aan het vluchtelinegenprobleem te doen. De VVD denkt dat het in haar belang is dat er zoveel mogelijk ellende/rumoer rondom vluchtelingen ontstaat, zodat ze heel hard kunnen roepen “ZIE JE WEL! IK ZIJ HET TOCH!”. Goedkope populistische rethoriek. Geen verantwoordelijkheid nemen en wel onrust zaaien. Nihilisme ten top.

 27. Greet Huizer

  – die baan hebben opgezegd- dát is correct Nederlands.

 28. passalacqua

  tot heden geen rectificatie van het FD, als ze er werkelijk naast hadden gezeten was dat allang gebeurt!

 29. Lombok

  @Hans: u doet niet meer mee. Dit thema is voor mij momenteel het belangrijkste wat er speelt. Een hele generatie ‘vluchtelingen’ die onze verzorgingsstraat leeg trekt vreet aan het fundament van onze samenleving.

  Dit verhaal lijkt te bevestigen wat ik al dacht: mevrouw Streefland liegt en bedriegt. Alsof die statushouders die waarheid zullen vertellen dat ze hun baan hebben opgezegd om een uitkering te vangen. Ik wil iedereen er ook even aan herinneren dat mevrouw Streefland het idee had om statushouders voorrang te geven op Nederlandse belastingbetalers. Het is tijd dat mevrouw Streefland weg wordt gestuurd en uit alle politieke en publieke ambten wordt geweerd.

 30. Utrechter2

  @Lexus: je ontwijkt de vraag. Je zegt graag dat anderen het pad van Hitler opgaan maar willen GroenLInks, D66 en CU-stemmers zelf bezuinigen op hun linkse hobby’s?

  U ontwijkt dat met de de claim dat elke migrant en vluchteling geld oplevert.
  For the sake of your argument: dan kunnen we net zoals Canada, Australië en Amerika dat vroeger deden hoge eisen stellen. De genoemde landen lieten vroeger ook zeker mensen toe maar ze controleerden daarbij wel eventjes of ze aan de gewenste kwalificaties voldeden. Ook als Nederlander kwam je niet zomaar in de VS of Canada.
  Dus wil je eigenlijk alleen maar gastvrij zijn voor de hoogopgeleide en/of technische opgeleide vluchteling die ook goed Engels spreekt? Of wil je “niemand laten vallen”? Dus ook de oude, zieke migranten die geen Engels spreken en ook te laag opgeleid zijn om de komende jaren de taal te gaan leren. En zo ja, weer de vraag, mag dat bezuinigd worden op je linkse hobby’s?

 31. W.

  Nou en zo shopt iedereen z’n “feiten” bij elkaar die bij het best passen bij het verhaal dat ze toch allang verteld hebben.

 32. Lexus

  @Utrechter2: u schuift mij allerlei woorden in de mond die ik niet gezegd heb en de vragen die u stelt moeten vanzelfsprekend niet door mij maat door rechts, dat decennia lang een ruime meerderheid heeft en rechtse regeringen heeft gevormd, worden opgelost. In plaats van de problemen op te lossen heeft rechts, ondanks zijn voortdurende ruime meerderheid, de problemen voor zich uitgeschoven en door liberalisering en privatisering tal van nieuwe problemen gecreëerd: migratie, volkshuisvesting, zorg, onderwijs enzovoorts. Links moest met zijn kleine minderheden machteloos toekijken. Alleen op stedelijk niveau konden soms wat pleisters worden geplakt en u hoort mij niet zeggen dat dat altijd op een gelukkige manier is gebeurd. Nu zit de hele samenleving met de gebakken peren.

 33. Lombokker

  @Lexus

  Vandaag in de Volkskrant:
  “Waar zo’n 80 procent van de Oekraïense vluchtelingen binnen acht maanden werk heeft gevonden, is van de vluchtelingen die in 2014 naar Nederland kwamen na zeven jaar slechts 42 procent aan het werk, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).”
  https://www.volkskrant.nl/economie/bij-de-ns-knappen-een-syrische-boer-en-een-afghaanse-schrijver-nu-treinen-op~b212b784/

 34. Lexus

  @Lombokker: wat wilt u hier eigenlijk naar mij toe mee zeggen? Dat Oekraïners betere mensen zijn dan niet-Oekraïners, omdat ze onmiddellijk mogen gaan werken in tegenstelling tot vluchtelingen, die het einde van hun eindelize procedure moeten afwachten? Of dat gekleurde vluchtelingen bij het zoeken naar werk gediscrimineerd worden? Voor de draad ermee, dan weten we waar u staat.

 35. Hans

  Haha Lombok: ‘u doet niet meer mee’? Hoezo?
  Natuurlijk doe ik wel mee. Dit is een discussieplatform. U doet mee (wees welkom!), anderen doen mee. En ik doe ook zo nu en dan mee.
  Leuk toch?

 36. Lexus

  Ik lees zojuist dat het kabinet in een soort crisisberaad bijeenkomt om over de migratieproblematiek te praten. Ach gut… Ik zou hier leedvermaak over kunnen hebben wanneer het niet zo treurig was, voor alle Nederlanders maar vooral voor de migranten. Zouden ook zulke bijeenkomsten nu ook gaan volgen over de klimaat- en milieuproblematiek, de volkshuisvesting, de zorg, het onderwijs, het verkeer, enzovoorts? Arm Nederland. Vooral nog rechtser gaan stemmen! Dan wordt het allemaal beter. Gelooft u het zelf?

 37. Hadjememaar

  @Lombokker, als u zich verdiept had in de materie zou u hebben kunnen weten dat het contingent vluchtelingen uit 2014 bestond uit een grote golf Syriers die de oorlog ontvluchtte, die destijds en masse een tijdelijke verblijfsstatus kregen en doorstroomden naar de toen nog beschikbare huurwoningen. Dat heeft niet goed uitgewerkt. De meeste Syriers waren getraumatiseerd en kregen geen gelegenheid om goed in te burgeren (soms is een langer verblijf in het AZC erg nuttig). Vrouw en kinderen mochten ook komen dus hadden ze verder niemand nodig. Die groep is geisoleerd geraakt en vereenzaamd en zijn nog steeds niet goed in staat om mee te draaien in onze maatschappij. Daar wordt tegenwoordig veel meer aandacht aan besteed. Integratie is alles. Daar worden de vluchtelingen beter van, maar wij ook. De arbeidspaticipatie onder latere groepen Syriers die hier aankwamen is veel groter.

 38. Utrechter2

  @Lexus: dit zijn je eigen woorden die ik terug in mond leg: “Het zou eerlijker zijn als de regeringen zouden zeggen dat dit probleem binnen de internationale en nationale rechtsorde onoplosbaar is. Het zou alleen met onwettige terreurmaatregelen op te lossen zijn, maar wie zich daaraan schuldig maakt, plaatst zich buiten die internationale rechtsorde en dat willen de meeste landen niet omdat dat ook nare consequenties heeft of althans kan hebben. Alleen de Poetins — en in het verleden figuren als misdadigers als A. Hitler ”

  Dus willen GroenLinks, CU en D66 op linkse hobby’s bezuinigen of niet?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).