Walk of Love trekt door Ondiep en Utrechtse binnenstad Walk of Love trekt door Ondiep en Utrechtse binnenstad

Walk of Love trekt door Ondiep en Utrechtse binnenstad

Walk of Love trekt door Ondiep en Utrechtse binnenstad
Foto's: Bas van Setten
Ruim honderd mensen liepen zaterdag mee met de Walk of Love door Utrecht. Deze kleurrijke demonstratie begon in Ondiep. De organisatoren hebben naar eigen zeggen voor deze startlocatie gekozen vanwege de ‘liefdevolle respons’ van de buurtbewoners na negatieve reacties op regenboogvlaggen eerder dit jaar.

Ruim honderd mensen liepen zaterdag mee met de Walk of Love door Utrecht. Deze kleurrijke demonstratie begon in Ondiep. De organisatoren hebben naar eigen zeggen voor deze startlocatie gekozen vanwege de ‘liefdevolle respons’ van de buurtbewoners na negatieve reacties op regenboogvlaggen eerder dit jaar.

De Walk of Love was onderdeel van het Utrecht Queer Culture Festival. Simon Timmerman, een van de organisatoren, zegt dat met deze demonstratie de liefde in al haar diversiteit wordt gevierd. “Helaas is dat voor veel mensen in onze gemeenschap lang niet altijd de realiteit.”

Afgelopen zomer werden in de Utrechtse wijk Ondiep meerdere huizen bekogeld met eieren omdat de bewoners de regenboogvlag hadden opgehangen. Ook waren mensen bedreigd en geïntimideerd. Uit solidariteit met de bewoners van het bekogelde huis, besloten andere buurtbewoners ook een regenboogvlag op te hangen. De politie liet destijds weten twee minderjarige jongens te hebben gearresteerd vanwege ‘kwetsend en intimiderend’ gedrag.

Tekst loopt door onder afbeelding

Liefdevolle reactie

Vanwege de volgens Timmerman ‘liefdevolle’ reactie van de overige Ondiepers is besloten de Walk of Love te starten op het Klokkenveld. Vanaf daar liep de menigte door verschillende straten van de wijk om uiteindelijk via Oudenoord en de Lange Viestraat te eindigen op het Domplein.

In eerdere edities vond de Walk of Love plaats rondom de Internationale Dag tegen lhbti+ fobie op 17 mei. In 2019 was de laatste editie en liepen ruim 800 deelnemers mee. Vanaf nu zal de Walk of Love plaatsvinden rondom Coming Out Dag op 11 oktober.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Lijkt me het beste om de volgende editie van Kanaleneiland naar Overvecht te doen. In die twee wijken valt er nog een wereld te winnen. De binnenstad is in het algemeen een safespace voor hen dus daar is dit niet nodig.

 2. Geenstijl@Utrecht

  Mooi toch zo’n tocht,alleen jammer dat dit nog nodig is in 2023.

 3. JdV

  Elk jaar een andere wijk lijkt me een prima voorstel. Inclusiviteit is ook in utrecht belangrijk dus wijken mogen niet worden achtergesteld. Elke wijk heeft evenveel recht op een Walk of Love.

 4. Peter van Zoest

  Demonstreren ok, maar moet dat per se op zaterdag in de drukke binnenstad. Overal afzettingen, politie, verkeersomleidingen en -regelaars. Lekker handig.

 5. Paul

  Mooi ! Goed concept om ieder jaar door 2 wijken of zo aanvullend op Canal Pride in de oude binnenstad zo’n tocht te dien voor tolerantie en respect.
  Dat is precies wat we in deze ( oorlogs ) tijden nodig hebben onderling respect van diversiteit in overtuiging en aard.

 6. WJM

  Dit zegt mij veel meer dan die nieuwe vlag in de Potterstraat!

 7. Remco

  Dus voor deze honderd mensen was serieus op een drukke zaterdag de halve stad afgezet en reed er 2 uur lang bijna geen OV? Waanzin. Volgende keer gewoon lekker op het Jaarbeursplein een plek geven

 8. w

  haha remco toch, omdat jij zo nodig met je bolide naar de primark wil moet het demonstratierecht wijken…?

 9. JdV

  @remco: net zoals voor XR, skate-tochtjes, hardloperts, fietserst en ieder andere persoon of groep die denkt iets te melden te hebben zolang je bevalt bij het kneiterlinkse bestuur.

 10. Remco

  Beste W

  Ik zeg nergens dat ze niet mogen demonstreren, stel alleen een vaste locatie voor.

  Zeg ook nergens dat ik met de auto de stad in wil, sterker nog ik heb geen auto.

  Vind het wel storend dat op een drukke zaterdag er 2 uur lang geen OV rijd voor zo’n beperkt aantal demonstranten

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).