Wat gaat er gebeuren met het monumentale Huis van Mien? Utrechters mogen stemmen Wat gaat er gebeuren met het monumentale Huis van Mien? Utrechters mogen stemmen

Wat gaat er gebeuren met het monumentale Huis van Mien? Utrechters mogen stemmen

Wat gaat er gebeuren met het monumentale Huis van Mien? Utrechters mogen stemmen
De trap in het huis
De gemeente Utrecht wil het Huis van Mien aan de Van Zijstweg een definitieve invulling geven, maar wat er precies komt is nog niet besloten. Het streven is wel om het monumentale pand een maatschappelijke meerwaarde te geven. In een later stadium mogen omwonenden stemmen op de verschillende ideeën.

De gemeente Utrecht wil het Huis van Mien aan de Van Zijstweg een definitieve invulling geven, maar wat er precies komt is nog niet besloten. Het streven is wel om het monumentale pand een maatschappelijke meerwaarde te geven. In een later stadium mogen omwonenden stemmen op de verschillende ideeën.

Het Huis van Mien werd in 1875 gebouwd als hovenierswoning. Destijds werd in het omliggende gebied nog land- en tuinbouw bedreven. Even later, in 1892, werd het Merwedekanaal aangelegd en in 1927 de Veilinghaven. In 1996 kocht de gemeente Utrecht het huis met het idee het te slopen voor de aanleg van de busbaan. Onder meer de vereniging Oud-Utrecht kwam hiertegen in verzet en in 2019 werd het Huis van Mien bestempeld als gemeentelijk monument.

“Deze authentieke hovenierswoning herinnert de Utrechters aan de agrarische geschiedenis van het gebied rondom de Veilinghaven. Het pand is samen met Villa Jongerius één van de weinige historische gebouwen in de omgeving”, schrijft het college van B&W. De afgelopen dertien jaar is het huis beschikbaar gesteld voor tijdelijk wonen, maar nu moet het een definitieve invulling krijgen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Huis van Mien. Foto: Peterson Tijhuis

Stemmen

Wat deze invulling wordt is nog niet bekend. De gemeente wil in ieder geval wel dat het huis een maatschappelijke meerwaarde krijgt. Er wordt nu eerst een kader vastgesteld, waarbinnen de toekomstige initiatiefnemers plannen kunnen bedenken. Hierbij worden ook omwonenden betrokken. Wanneer de ideeën uiteindelijk binnen zijn, mogen bewoners weer van zich laten horen. Zij kunnen dan een stem uitbrengen op hun favoriete inzending.

Los van dit traject worden er binnenkort onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de buitenzijde van het huis. “Totdat er zicht is op definitieve invulling, blijft de woning zo lang mogelijk tijdelijk bewoond.”

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Boogschutter

  Een suggestie:

  Hendrick de Keyser Monumenten zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur. De Vereniging doet dit door panden te verwerven, en ze vervolgens te restaureren en te verhuren.

 2. Peter

  Hou oud is die foto met de trap?

 3. Van Puffelen

  Mooi pand en fijn dat het niet gesloopt wordt. Misschien een idee om daar steeds kleine tentoonstellingen te houden voor de plaatselijke kunstsnaren(S). Leuk bij al die oude trappen enz.

 4. Nina

  Eens met Boogschutter.

 5. Herman

  Laagdrempelige culturele hotspot die inclusief is

 6. mees kees

  Sociale huurwoning, skaeve huse of museumwoning, kies maar uit.
  Zie ook iets verderop: Kanaalweg 82 en 79, als voorbeelden van hovenierswoningen: https://www.ooginalinbeeld.nl/de-hoveniers-van-de-kanaalweg/
  Beide zijn zelfs rijksmonumenten:
  https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/wonen-en-leven/wonen/monumenten/lijst_beschermde_monumenten_21112019.pdf

 7. Katja

  Museum van maken. Zie ook @Boogschutter.

 8. Birgitta Kraan

  Ik vind het een goed idee om te verhuren via Hendrick de Keyser monumenten. Zo blijft de woning zoveel mogelijk bewaard en kan hij nog verhuurd worden ook! Heb al eens op open Monumentendag vlakbij het Rietveld Schröderhuis een pand van een architect bewonderd en ik kan me onder andere nog het ronde raam herinneren. Iets wat ik in De Meern weer vaak in de nieuwbouw huizen zie!

 9. T65

  @Peter: de wandtelefoon is de T65 uit 1965, dus de foto is in ieder geval van 1965 of later. De kattenbak oogt flink recenter.

  Andere vraag: wat doet dat bordje “Rauchen Verboten” daar? ‘Souvenir’ uit de 2e wereldoorlog? Wat gebeurde er met die woning in de oorlog?

 10. Cico

  Inderdaad, Hendrick de Keyser monumenten. Die maken het ook publiek toegankelijk en behouden het historische. Voordat er weer een pannenkoekenhuis of zo’n Anne/Max tent inzit

 11. Utrechter

  Maar natuurlijk een maatschappelijke meerwaarde en wat gaat dat weer kosten. Deze gemeente heeft een tekort van 77 miljoen slopen die handel en zet er kneiterdure appartementen neer die het tekort en de belastingdruk voor de inwoners van utrecht doen afnemen.

 12. Utrechtenaar

  @ utrechter… gelukkig zijn er nog vele 100..000 Utrechters die anders denken.

 13. Museumlover

  Museum! Met Museumkaart en U-pas ook toegankelijk.
  Ik heb er al zin in!

 14. R.Janssen

  Eerst renoveren, en daarna inrichten als museum vanuit de gehele omgeving, dat past straks perfect. Veel aanloop daar gegarandeerd.
  Waar wachten jullie non op.

 15. Massegast

  @Boogschutter — Een prima idee en voor mijn part wordt het een AZC.

 16. Koel Hoofd

  @Utrechter
  Interessant plan, dat maakt het AZC van @Massegast een optie.

 17. C.

  De Vereniging Hendrick de Keijser lijkt me inderdaad een goede gegadigde om het aan over te dragen. Deze Vereniging zal, als ze dit huis accepeteert, het nooit meer uit handen geven, het in stand houden en er een goede bestemming voor zoeken. Verhuur, openstelling als Museumhuis (zoals in Utrecht al het Huis van Van Ravesteyn aan de Prins Hendriklaan 112) of eventueel ook voor Monument en Bed. Het lijkt me als Museumhuis zonder meer interessant, want een mooie indruk gevend van een hovenierswoning en het leven en cultuur van de hoveniers nabij Utrecht.

 18. Bas

  @T65, strikt genomen is dat de W65. Met de W van wand en niet de T van tafel. Hoe eenvoudig was het leven ; – )

 19. Katja

  En waar kan je stemmen dan ?

 20. HH

  Eens met Boogschutter
  Behouden die mooie oude panden.
  Er wordt al teveel door ons kapotgemaakt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).