Welke problemen spelen er in de Nobelstraat in Utrecht? Gemeente start onderzoek Welke problemen spelen er in de Nobelstraat in Utrecht? Gemeente start onderzoek

Welke problemen spelen er in de Nobelstraat in Utrecht? Gemeente start onderzoek

Welke problemen spelen er in de Nobelstraat in Utrecht? Gemeente start onderzoek
Archieffoto Nobelstraat
Bewoners en gebruikers van de Nobelstraat én van omliggende straten ervaren al jaren overlast volgens de gemeente Utrecht. Er is daarom een project gestart om de situatie in kaart te brengen en er vervolgens ook een oplossing voor te vinden.

Bewoners en gebruikers van de Nobelstraat én van omliggende straten ervaren al jaren overlast volgens de gemeente Utrecht. Er is daarom een project gestart om de situatie in kaart te brengen en er vervolgens ook een oplossing voor te vinden.

In september heeft de gemeente met onder meer een aantal bewoners, ondernemers en studenten van de Nobelstraat om tafel gezeten. Er is gesproken over de problemen in de straat waar zij overlast van ervaren. Denk daarbij aan geluidsoverlast door uitgaanspubliek en evenementen, laden en lossen in de straat, de verkeersveiligheid, fietsparkeren, trillingen door busverkeer en vervuiling.

Nu wil de gemeente ook de ervaring van anderen horen. Er is daarom vanavond om 19.30 uur een bijeenkomst in de Hope Church Utrecht aan de Boothstraat. Ook kunnen mensen voor 27 november hun ervaringen en ideeën online delen.

Volgende maand wordt het in kaart brengen van de problemen afgerond. De volgende stap is onderzoeken welke maatregelen er op zowel de lange als korte termijn genomen kunnen worden om de overlast in de Nobelstraat te verminderen.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

31 Reacties

Reageren
 1. buurtbewoner

  studentencafe’s, dronken jeugd, dat is ‘t probleem, verder onderzoek niet nodig!

 2. Wil

  Ik wens de bewoners van de nobelstraat enorm veel succes. Met alle overlast uiteraard maar vooral met het traject dat ze nu ingaan. Je bent zo 5 jaar verder zonder uitzicht op het begin van een verandering. En met een hoop frustraties. Sterkte!

 3. Inez

  Het vervelendste vind ik de glasscherven op het fietspad na het weekend.
  Wie heeft er bedacht dat het grappig is om flesjes op straat kapot te gooien?

 4. Fred

  Knetterveel hardrijdende bussen en asociale automobilisten, dat is ‘t probleem, verder onderzoek niet nodig!

 5. passalacqua

  @Fred
  sowieso bizar dat al die honderden bussen per dag dwars door centrum moeten, waarom geen slimme hub net buiten stad voor met name regiobussen?

 6. Exces

  De straat is te smal voor 2-richtings (bus-)verkeer, naast het vele fietsverkeer en voetgangers en 1 richting aan auto’s de stad uit. Daar moeten gewoon keuzes in gemaakt worden. Daarnaast bestemming wonen van een deel van de straat afhalen. Bestemmingen meer scheiden.

 7. Jeroen

  De straat is inderdaad eigenlijk te smal voor twee richtingsverkeer en bussen.

 8. JdV

  Bijzonder. Je woont in het centrum. Bussen, studenten. Die tref je daar al minstens 50 jaar aan. Zo veel horeca zot daar niet vergeleken met sommige andere locaties in het centrum. En ook met de bussen kan het veel erger volgens mij. Dus, zoals sommigen hier te pas en te onpas schrijven, anders verhuis je maar naar de provincie. Succes Fred.

 9. Baliekluiver

  De uitkomst van dit onderzoek staat bij voorbaat vast. Verantwoordelijk wethouder Eva Oosters maakte bij haar aantreden in de Volkskrant al duidelijk aan welke kant ze staat: “We moeten uitkijken voor vertrutting, want alles wat geluid maakt, wordt wel erg snel geduid als overlast”. Ook wilde ze het liefst alle sluitingstijden voor horeca los te laten en regels afschaffen. Kortom: klachten over overlast van omwonenden zullen weer terzijde worden geschoven en de horeca en haar krijsende klandizie zal geen strobreed in de weg gelegd gaan worden.

 10. Rutger

  Het fietspad kent daar heel gevaarlijke randen, als je onderuit gaat beland je op de busbaan waar bussen veel te hard rijden. Maak er een fietsstraat van, stoepen breder, haal de snelheid uit de bus.

 11. Len

  Simpel vermaak is de ondergang van de mens.

 12. Rotterdammert

  Tot een aantal jaar geleden woonde ik in de Nobelstraat. Overlast meerdere malen gemeld bij de gemeente en ook wel eens met de verantwoordelijke toezichthouder gesproken die aangaf dat alle overlast op straat (inderdaad ik heb nooit geklaagd over feest binnen maar wel over 300 man op straat om 4:00) niet gehandhaafd werd. Interessant dat er dan nu weer een heel project gestart moet worden om dit in kaart te brengen. Ik denk dat iedereen met kennis van de Nobelstraat wel weet waar het om gaat maar goed om te zien dat dit over een jaar of 2 in een rapport beschreven kan gaan worden waarin dan de aanbeveling gedaan wordt om een aanvullend project te starten om mogelijke veranderingen te identificeren die dan vervolgens in een pilot verandertraject geïmplementeerd kunnen worden om vervolgens na een evaluatie- en bezinningsperiode te kijken hoe het gaat. Kortom: ik wens mijn oud straatgenoten veel sterkte de komende 10 jaar. Ik verwacht niet dat er snel iets gaat veranderen.

 13. Otto Nelemans

  Als regelmatig bezoeker van Tivoli Vredenburg rijden mijn vrouw en ik na afloop met de fiets naar huis. Normaal gesproken is via de Nobelstraat dan de kortste route. Echter wij rijden nu noodgedwongen om. De voor de cafe’s drinkende cafébezoekers bezetten het fietspad en houden totaal geen rekening met passerend fietsverkeer. Bellen en/of aanspreken leidt doorgaans tot oververhitte reacties, waarbij ik het onaangename karakter daarvan hier achterwege zal laten. We rijden dus om en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

 14. Lex Jansen

  Kijk wat de aankleding betreft ook naar de Voorstraat en de Nagtegaalstraat. Waar het mooier is, blijft het vaak ook mooier, terwijl rotzooi ook weer rotzooi aantrekt.

 15. Geenstijl@Utrecht

  Ik heb de stad Utrecht als geboren Utrechter zien veranderen in een te drukke stad,die het pretpark is voor studenten en yuppies.
  En de huidige politiek ziet het Utrechtse als een opstapje naar de landelijke politiek, want Utrecht is er vooral voor hen,en niet voor de Utrechter.
  Sociale cohesie is er niet meer in de wijken,het is vooral,verdeel en heers.

 16. Lexus

  @Otto Nelemans: herkenbaar. Als passerend voetganger moet je vaak uitwijken naar het fietspad en uiteindelijk zelfs naar de rijweg, want het samenscholende jonge uitgaansvolk weigert doorgaans om ook maar één stap opzij te zetten om ruimte te bieden.

 17. Fred

  Een ondergrondse tram / metrolijn vanaf CS onder de binnenstad door naar Oost zou natuurlijk een uitkomst zijn.
  Nu rijden er veel te veel bussen over die route, die kan dan een stuk ontlast worden.

 18. Tanja

  @JdV U weet blijkbaar echt niet wat daar speelt. Het is daar snachts met geen pen te beschrijven. Helaas is de opname van honderden dronken schreeuwende uitgaanders die op de stoep en de rijweg staan, zitten en liggen, kotsen, piesen en vechten, niet meer publiek zichtbaar, maar het tart alle bescrhijving. En dat ongeveer elke avond/nacht.
  Dit heeft niets te maken met lekker uitgaan en een beetje luidruchtig zijn, dit is vele malen erger.

 19. jozias

  @ Fred

  Correct en juist. Tramtunnel graag. Door de ruimte van de huidige busbaan te volgen kan deze zelfs relatief goedkoop aangelegd worden> relatief. Er hoeven immers nagenoeg geen gebouwen voor afgebroken te worden.

 20. Bernadette Beren

  De problemen zijn al jaren heel helder en duidelijk ingebracht door alle buurtbewoners. Na haar start heeft de burgemeester erkenning gegeven dat het stadium voorbij is dat er geen grond zou zijn voor het feit dat de bewoners met zware overlast te maken hebben. En dat al jaren. Moeten zij nu blij zijn dat 6 maanden later de ambtenaren nu gaan starten met een inventarisatie???

 21. Anne Marie ten Berge

  @Baliekluiver, een vraagje: Weet jij of Eva Oosters, wethouder Student & Starter, familie is van Hans Oosters, (PvdA) commissaris van de Koning Provincie Utrecht?

 22. Lexus

  @Anne Marie ten Berge: buitengewoon onzindelijke vraag, die geen antwoord behoeft. Mensen zijn niet verantwoordelijk voor hun voorouders.

 23. wil

  @ Geenstijl@Utrecht 23/11/2022 – 12:59
  “En de huidige politiek ziet het Utrechtse als een opstapje naar de landelijke politiek, want Utrecht is er vooral voor hen,en niet voor de Utrechter.”
  Kun je hier een voorbeeld van geven? Je praat namelijk onzin.

 24. Fvw

  Ga nu de tram door de binnenstad (nobelstraat) doortrekken naar de Uithof, dan krijg je een ringlijn, en alle streekbussen buiten de stad opvangen. Het is te gek voor woorden dat al die streekbussen de stad in rijden.

 25. Lexus

  @Fvw: onzinnig idee. Die streekbussen behoren vanzelfsprekend door te rijden naar het Centraal Station. Wat dient te gebeuren is een drastische inkrimping van het particulier autoverkeer in de stad. Dan leveren die streekbussen, net als de lokale bussen, geen enkel probleem op. Alstublieft geen tramlijn door de binnenstad. Zo’n tram kan alleen in gleufjes rijden en zal leiden tot enorme opstoppingen wanneer er iets fout gaat.

 26. Rivierenwijk

  Dat meedenk-onderzoek achter de link loopt wel storm, zo te zien. Dat wordt zeker en vast een breed gedragen en doorwrochte probleemanalyse.

 27. Binnenstadbewoner

  Het hart van de stad …. wie hier nog woont moet veel overlast tolereren of verhuizen …. . Deze problemen zijn niet op te lossen anders dan er een wandelpromenade van te maken, maar dat is zonder metro een onmogelijkheid.

 28. Kim

  In kaart brengen van de problemen?? Hoeveel duizend euro gaat dat kosten? Ik geef alvast een voorschot: Nachtcafes, dronken studenten tot diep in de nacht, en een Flits winkel voor de flits haters. Succes met dat onderzoek!

 29. Berend Boutewijn

  het probleem is heel simpel TEVEEL HORECA ………. TÉVEEL STUDENTEN. Studenten moeten naar een campus. De huidige generaties expats en studenten zijn niet meer in staat, door alle drugsgebruik en alcoholmisbruik op een normale manier te redeneren. De politie staat er bij als een stel zwakkebroeders, doen er niets aan. Ook als je belt , lachen ze je uit .. ik heb ook andere dingen gezien waarom de politie niet handhaaft, die zal ik hier niet neerzetten. maar ik weet wel dat er een flink aantal functionarissen zijn die graag van poedersuikerhouden op hun oliebollen en zo’n zakje poedersuiker voor op hun oliebol graag aannemen van studenten en horecaeigenaren .. Het is kortom 1 groot goor corrupt zooitje !

 30. Berend Boutewijn

  @jdv jij komt niet uit de binnenstad dat is wel duidelijk. Vroeger kon je aan deze straat een spelt horen vallen buiten, ondanks alle cafés die hun deuren netjes dichthielden en geen overlast veroorzaakten. kwestie van fatsoen, kwestie van opvoeding, kwestie van sociaal inzicht. Wat je hier poneert slaat kant noch wal écht…. Weer zo’n iemand met ‘ik woon ook in de stad’ syndroom en dan in een buitenwijk wonen 4 km verderop. kom op zeg.

 31. Greet Huizer

  Ik snap het probleem niet. Zoals elders al gezegd. Pak gewoon een paar emmers, vul ze met water en gooi ze gewoon uit je raam. Als er iemand klaagt: sorry ik was mijn bloemetjes water geven, maar die zijn plotsklaps naar de hemel gevlogen. Ik meen het. werkt.. gewoon huppekee slang met water erover heen. De politie doet niets, de gemeente doet niets, dus moet je het zelf maar doen. heel simpel. En effectief en als het kan de uitbater er bij … hup water erover. moet ie geen mensen schenken waarvoor hij geen ruimte heeft in z’n krot. dat mag hij namelijk niet. hij overtreedt de wet keer op keer, dus mag je gewoon emmers water over die ellendelingen gooien. zo snel en effectief en kostenbesparend kan dat werken! IK ZEG DOEN !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).