Werkzaamheden Amsterdamsestraatweg in Utrecht ‘aanzienlijk’ duurder dan beoogd Werkzaamheden Amsterdamsestraatweg in Utrecht ‘aanzienlijk’ duurder dan beoogd

Werkzaamheden Amsterdamsestraatweg in Utrecht ‘aanzienlijk’ duurder dan beoogd

Werkzaamheden Amsterdamsestraatweg in Utrecht ‘aanzienlijk’ duurder dan beoogd
De werkzaamheden aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht verlopen volgens de gemeente weliswaar ‘voorspoedig’, maar zijn ook een stuk duurder dan beoogd. Dit komt onder meer door extra maatregelen voor bereikbaarheid en de complexiteit van de ondergrond.

De werkzaamheden aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht verlopen volgens de gemeente weliswaar ‘voorspoedig’, maar zijn ook een stuk duurder dan beoogd. Dit komt onder meer door extra maatregelen voor bereikbaarheid en de complexiteit van de ondergrond.

De Amsterdamsestraatweg krijgt een volledig nieuwe inrichting. De verkeersveiligheid voor fiets- en voetgangers wordt verbeterd. Daarnaast wordt de straat groener gemaakt en wordt het riool vervangen.

Het werk aan het riool op de kruispunten met de Acaciastraat en Bethlehemweg is afgerond, waardoor de straat nu weer open is voor verkeer richting het centrum. De komende maanden worden de fietspaden en stoepen op een deel aangelegd, en ook worden de eerste bomen geplant.

Fietspaden en stoepen

De komende maanden worden de fietspaden en stoepen aangelegd tussen de Marnixlaan en de Acaciastraat. “Daarna maken we de rijbaan en verkeersplateaus”, schrijft de gemeente. “Om asfalt aan te leggen op de rijbaan, moeten we de weg afsluiten voor gemotoriseerd verkeer. Hierover informeren we tijdig de omgeving.”

De kosten voor het project zijn volgens de gemeente ‘aanzienlijk’ gestegen. Dit komt onder meer omdat er veel meer maatregelen voor bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie nodig zijn. Daarnaast bleek de ondergrond een stuk complexer dan eerst werd gedacht, waardoor snel aanpassingen aan het werk gedaan moesten worden.

“Op dit moment bespreken we met de aannemer waar we mogelijk de kosten en daarmee het financiële knelpunt kunnen beperken”, schrijft de gemeente.

Bus

Vervoersbedrijf Qbuzz heeft daarnaast besloten dat lijn 3 tijdens de werkzaamheden niet meer over de Amsterdamsestraatweg rijdt. Reden hiervoor is dat geparkeerde auto’s te vaak de doorgang blokkeren.

“We hebben meerdere maatregelen getroffen om de verkeerssituatie te verbeteren voor de bus”, aldus de gemeente. Zo zijn de parkeervakken duidelijker gemarkeerd en is er strenger gehandhaafd. Toch blijven geparkeerde auto’s buiten de vakken staan, waardoor de bussen niet door kunnen rijden.

“Dit leidt tot vertraging en tot schade aan de auto’s en/of bussen. De buslijn volgt een omleidingsroute via de Royaards van den Hamkade, waardoor de afstand tot de halte groter is voor mensen die in de omgeving van de Amsterdamsestraatweg wonen.”

De verwachting is dat de volledige herinrichting in augustus van dit jaar wordt afgerond.

Gekoppelde berichten

43 Reacties

Reageren
  1. de Roeptoeter

    Om extra geld in het laatje te brengen voor dit project; ga handhaven bij basisschool de pijlstaart richting/van Herenweg en bij de Ekoplaza. De smalle voetpaadjes worden volledig platgereden door fietsers, continu. Daar kan je 1000den euro’s per dag ophalen als handhaving.

  2. Brunel

    Wij van ons hebben een Duic-bingo opgesteld met voorspelbare reacties. Extra punten met de juiste naam erbij. Kom maar op mensen! Denk dat tegen het einde van de dag de bingokaart wel vol is. 🙂

  3. FB59

    Vertel eens wat nieuws. Het is altijd hetzelfde liedje en dan gaan praten met de aannemer. Kansloos! Wel heel bijzonder dat dit gebeurt bij zo’n beetje de langste straat van Utrecht. Ik vraag me af welk gedeelte van de straat in augustus wordt opgeleverd als het “financiële knelpunt” niet wordt opgelost. De gemeentekas is zo goed als leeg en het Rijk zal ook de hand op de knip houden. Utrecht is een bodemloze leemput, maar dat is vergeten met de carnavalskater. Misschien komt het besef terug in de vastentijd.

  4. Baliekluiver

    Een project dat een stuk duurder uitvalt en voor allerlei problemen zorgt vanwege de slechte voorbereidingen toch ‘voorspoedig’ noemen is een goed voorbeeld van hoe ambtenaren hun werk mooipraten.

  5. JdV

    Je verwacht het niet. Proest.

  6. Simon

    De laatste zin in dit artikel is een utopie. We zijn nu ruim 9 maanden verder en er is een paar honderd meter nieuwe stoep en fietspad aan één zijde aangelegd maar dit werk gaat gegarandeerd uitlopen. Het is al maanden complete chaos voor bewoners en ondernemers. Ze schuiven ongetwijfeld het slechte nieuws voor zich uit maar als de werkzaamheden nog in 2025 worden afgerond zou ik dat al een knappe prestatie vinden.

  7. Peter

    Hoeveel duurder? Ten opzichte van?

  8. Katja

    Er wordt ook doodleuk tegen de rijrichting in gereden in éénrichtingstraten.

  9. Katja

    De straat mag dan wel mooier worden, maar het winkelaanbod blijft eenvormigheid troef.

  10. Lombokker

    Buslijn 3 rijd dus een andere route, omdat geparkeerde auto’s te vaak de doorgang blokkeren. Hoe zit dit met de hulpdiensten, moeten die ook maar omrijden als er een huis afbrand of iemand gereanimeerd moet worden?

    Ik vind dit te gek voor woorden!

  11. Marshall

    Kijken we daar nog van op dat de kosten duurder worden, nee toch niemand kan schijnbaar nog rekenen op het stadskantoor.

  12. Koel Hoofd

    “Dit komt onder meer omdat er veel meer maatregelen voor bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie nodig zijn.”

    Kortom, ‘gewoon’ weer eens niet goed doordacht.
    De burger draait toch wel voor die onnadenkendheid op.
    De overheid verspild meer geld dan de belastingbetalers bij elkaar kunnen werken door wèl gewoon hun werk naar behoren te doen omdat ze als ze dat niet doen geen baan meer hebben!

  13. Inez

    Ik ben niet meer verbaasd over de gemeente Utrecht.

    Stop even met alle nieuwe projecten (knip Catharijne singel, Maliebaan afsluiting, Ledig Erf etc. etc.) voordat we financieel en qua bereikbaarheid verder de bocht uit vliegen.

  14. M.A

    Ach jaren geleden is vanwege dubbel parkeren en niet durven handhaven de buslijn door de Kanaalstraat opgeheven, waardoor ouderen voor wie Vleutenseweg te ver is niet meer naar de stad of zwembad kunnen.parkeerbeleid in Lombok waardoor zoals al in Volkskrant heeft gestaan eenzaamheid is toegenomen ,Mijn 99 jarige moeder aan huis gekluisterd krijgtminder bezoek, maar ach ja als ouderen moet je niet in Utrecht wonen .Dubbelparkeren durven ze niet te beboeten maar met scanauto constant door wijk rijden of je wel goed hebt ingelogd om parkeren te betalen kan wel.Met Kerst reden ze al om 9.30 rond te sneu voor woorden

  15. onkl

    Vervelend, maar wel fijn dat de gemeente nu al duidelijk maakt dat de kosten hoger worden en waardoor dat veroorzaakt wordt.

  16. van Dam

    Waarom verbaast dat mij nou helemaal niet, ik hoor niet anders van de overheid dat ze er altijd heeeeeeeel ver naast zitten als het uit besteed is!!!!!

  17. Nina

    Bestuurders die niet snappen hoe je contracten moet opstellen en die weinig van economie begrijpen 🙄

    Wat zijn de bedragen?

  18. Wim Vreeswijk

    De werkzaamheden aan de Amsterdamsestraatweg zijn inmiddels een stuk duurder uitgevallen dan aanvankelijk was begroot, Wie voor de overschrijdingen gaat opdraaien wordt echter niets vermeld. In hoeverre word de hoofdaannemer hiervoor aansprakerlijk gesteld ?

  19. Janmetdekortevoornaam

    Het bericht dat je wist dat zou komen.

  20. Paul

    Het bericht waarvan werkelijk iedereen wist dat hij zou komen.

  21. De Beun

    Utrecht 70 miljoen in de min en toch dure projecten aangaan. Waar blijven bezuinigingsmaatregelen? Werken die worden afgelast of uitgesteld. Denk aan de wijk Den Hommel. Heringericht. Klinkerbestrating, groen wat uiteindelijk nauwelijks onderhouden kan worden en slokt miljoenen op. Waarom, zoals het er nu bij ligt, gaat het prima.
    Niet met het tekort, dat wordt op deze manier niet minder.

  22. peter

    Arme ondernemers!

    Wat een beleid van dit o zo “inclusieve College!

    Winkel na winkel gaat failliet!

    Ik roep deze Ondernemers op om rond de Gemeenteraadsverkiezingen duidelijk te maken op wie de Utrechters in ieder geval niet moet kiezen!

  23. Oranje mannetje

    Gewoon de gemeentelijke belasting voor 2026 met 3 tientjes omhoog en klaar is kees

  24. Nico

    Ach, wat maakt het uit stuk duurder.. Gemeente Utrecht heeft al flink te kort maar ze kunnen natuurljk altijd nog zaken als parkeren of een belasting duurder maken om hun hobby verbouw zo veel mogelijk en complete straten te bekostigen over de rug van de Utrechtse burger.

  25. Scherpschutter

    Aanzienlijk duurder….Nog los van het gegeven dat de gemeente kennelijk niet durft te zeggen hoeveel duurder dat ‘duurder’ dan precies is (de inschattingsfouten waren kennelijk zo astronomisch dat voor dit soort non-communicatie is gekozen); hoeveel duurder dan geld lenen voor het nutteloos totaal afbreken van functionerende infrastructuur kan het überhaupt eigenlijk hè…? LOL

    Nog een paar jaartjes en dan heeft Zimbabwe een betere credit rating én betere infrastructuur dan de Gemeente Utrecht…LOL.

  26. alex

    Het is nog een Lot van Hooijdonk project, dat het meer tijd en geld zou gaan kosten is geen verrassing. Ik hoop wel dat het in één keer goed is gegaan en er geen dure aan passingen nodig zijn. Voor fietsers zal het wel een flinke verbetering zijn, maar ik ben bang dat het voor overige verkeersdeelnemers en dan vooral voetgangers een flinke verslechtering zal zijn.

  27. Stadsie

    Zie daar, de verkeersregelaar.

  28. Margriet

    Daar gebeurt tenminste wat, de Koningsweg ligt al twee maanden open en is niemand te zien.

  29. FB59

    @Margriet: Nu nog niet mopperen. De ASW ligt al bij 2 jaar open.

  30. W

    Newspeak. Maandenlange chaos en het loopt financieel uit de klauwen, maar volgens dit mooipraatbericht verloopt het werk ‘voorspoedig’.

  31. TB

    Waarom kan een aannemer keer op keer hogere prijzen rekenen ?
    Ik als keuken bouwer kan dat toch ook niet doen.

  32. Pee

    Waarom kijk ik daar niet van op?
    Het duurt ook langer dan beoogd, zoals altijd.

  33. A Meerman

    En wij, als inwoners van Utrecht, ons maar verwonderen hoe het toch komt dat onze aanslag van de gemeentelijke belasting ieder jaar weer de hoogte inschiet

  34. Kevin

    Goh, wat verrassend! Wie had zien aankomen dat dit college niet goed gerekend zou hebben. Bedoel, het is niet zo dat ieder ander project dat ze gestart zijn fors hoger uitpakken.
    Ik denk dat ze het daar nog voor elkaar krijgen om een boodschappenlijstje van de Aldi nog uit te laten vallen op een AH niveau.

    Wanneer gaan we deze mensen nou eens verantwoordelijk houden voor het falen dat ze doen. Ik zou op mijn werk niet meer weg komen met een “sorry”

  35. H Beelen

    Hoeveel zijn de extra kosten van de ambtenaren die de vragen van de inwoners moeten beantwoorden en geen kennis van zaken hebben en de inwoners van loket naar loket sturen en waar niemand verantwoordelijk is omdat de wethouder voortijdig is opgestapt

  36. De Beun

    Even verder klagen: Hoe zit het met de afsluiting Koningsweg? Zou iets van duiker of zo aangelegd worden. Weg ligt maanden open zonder zichtbare veranderingen. Of heeft die opbreking een ander doel?

  37. Nina

    @ TB

    Dat komt, omdat de gemeente niet snapt hoe je een contract opstelt. Incompetentie heet dat.

    Om een stad te besturen moet je wel wat meer in je mars hebben, dan een wens-agenda gebaseerd op onderbuikgevoelens.

    Het is te hopen dat we eens beter gaan stemmen in maart 2026.

  38. w

    En de gemeenteraad: zij suften verder.

  39. UW NAAM

    jammer als het zo klaar is… als buurtbewoner zal ik de rust en stilte met zoveel minder automobilisten gaan missen.

  40. John

    Dit kon iedereen maanden al zien aankomen en is helaas geen verrassing meer. En het maakt de groene elite niet uit he.
    Dan kost het maar tonnen/miljoenen extra, is toch jullie geld niet met jullie inclusiviteit.

  41. blabla

    Zo werkt de bouwwereld/ oplichterswereld al heel lang. Niet voor niets zijn er meerdere grote bouwfraude zaken onthuld de afgelopen decennia. Echter frauderen de bouwbedrijven steeds slimmer en hebben zij het via hun rechtse politieke vrienden (VVD o.a.) voor elkaar weten te krijgen dat er nagenoeg geen toezicht meer is.

    Meerwerk, meerwerk, meerwerk, meerwerk. Zeker de overheid dient opgelicht te worden, want het werk MOET af en de overheid/ belastingbetaler betaalt toch wel. Die MOET dus leeggezogen worden. Smoesjes als materiaal en personeelstekort worden gebruikt en er wordt bewust slecht werk afgeleverd, zodat werkzaamheden over moeten. Gemeentes en ambtenaren zijn ook niet meer in staat zaken juridisch goed dicht te timmeren, dus bouwfraude en oplichting worden beloond (voor de bouwbedrijven). Wij als inwoners worden genaaid. Naai je de gemeente, naai je haar inwoners en belastingbetalers.

  42. Jozias

    @John, de ambtenaren die op dergelijke projecten zitten, zijn niet van groen of van links.

    Grote kans dat het VVD’ers of CDA’ers zijn. De meeste carrièrre ambtenaren zijn al decennialang lid van deze partijen. Daar zijn de afgelopen 20 á 30 jaar d’66’ers bij gekomen. Veel ambtenaren willen ook in Den Haag terecht komen en dat doe je via Haagse machtsblokken (en de 4e stad van het land). Groen Links is historisch gezien nooit deel geweest van de machtsblokken in NL, de PvdA is die macht al een tijdje kwijt.

    Carrière ambtenaren die het daadwerkelijk werk in gemeenten doen en projecten “leiden”> grote kans dat het dus VVD’ers en CDA’ers zijn. Daar heb je dit aan te danken. Weinig kennis van de materie, bezig met carrièreplanning.

  43. CC

    Een stad geregeerd door onderbuikgevoelens en incompetentie

    Het is inmiddels geen verrassing meer dat het bestuur van onze gemeente keer op keer teleurstelt. Besluiten worden genomen op basis van onderbuikgevoelens in plaats van op gezond verstand en gedegen beleid. Dat dit gebeurt, is haast onvermijdelijk met een studentenpartij en GroenLinks aan het roer. Het is alsof we onze stad hebben overgeleverd aan mensen zonder enige bestuurlijke ervaring of realiteitszin.

    Studentenpartijen staan bekend om hun idealistische en vaak naïeve benadering van complexe vraagstukken. Hoewel enthousiasme en betrokkenheid lovenswaardig zijn, is dat niet genoeg om een stad effectief te besturen. Beleidsvoering vereist visie, kennis en ervaring – iets wat bij deze partij keer op keer blijkt te ontbreken.

    Daarbovenop hebben we GroenLinks, een partij die vooral bezig lijkt met het najagen van utopische idealen, zonder oog voor de praktische gevolgen voor de stad en haar inwoners. Het bestuur loopt vast in hun wens om alles duurzaam en inclusief te maken, zonder de economische en sociale werkelijkheid in acht te nemen.

    De combinatie van deze twee partijen zorgt voor een beleid dat wankelt op alle fronten. Van woningbouw tot mobiliteit en van veiligheid tot financiën: de besluiten die genomen worden, voelen willekeurig en wereldvreemd aan. Het ontbreekt aan daadkracht, realiteitszin en vooral aan leiderschap.

    Het wordt tijd dat we ons als stad afvragen hoe lang we dit nog accepteren. Besturen is geen proefproject of een podium voor ideologische dromen. We hebben mensen nodig die begrijpen wat er speelt en die beslissingen nemen op basis van feiten, kennis en verantwoordelijkheid – niet op basis van onderbuikgevoelens en ongefundeerde idealen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).