Wethouder over spreeuwenoverlast bij school: ‘Zomaar bomen kappen voor overlast gebeurt niet in Utrecht’ Wethouder over spreeuwenoverlast bij school: ‘Zomaar bomen kappen voor overlast gebeurt niet in Utrecht’

Wethouder over spreeuwenoverlast bij school: ‘Zomaar bomen kappen voor overlast gebeurt niet in Utrecht’

Wethouder over spreeuwenoverlast bij school: ‘Zomaar bomen kappen voor overlast gebeurt niet in Utrecht’
Wethouder Lot van Hooijdonk heeft donderdag in het vragenuur van de gemeente gereageerd op de door basisschool De Fakkel in Utrecht aangevraagde kapvergunning voor acht bomen. De school wil de bomen kappen vanwege ‘extreme vogeloverlast’, maar de wethouder zegt dat ‘zomaar bomen kappen vanwege overlast’ niet gebeurt in Utrecht.

Wethouder Lot van Hooijdonk heeft donderdag in het vragenuur van de gemeente gereageerd op de door basisschool De Fakkel in Utrecht aangevraagde kapvergunning voor acht bomen. De school wil de bomen kappen vanwege ‘extreme vogeloverlast’, maar de wethouder zegt dat ‘zomaar bomen kappen vanwege overlast’ niet gebeurt in Utrecht.

In de coniferen bij basisschool De Fakkel zitten sinds oktober veel spreeuwen, wat zorgt voor een centimeters dikke laag uitwerpselen op het schoolplein. Een deel van het schoolplein is inmiddels afgesloten, omdat de uitwerpselen slecht zijn voor de gezondheid van de kinderen die er spelen.

De school is naar eigen zeggen samen met de Dr. Bosschool al maanden bezig met het probleem. Er zijn verschillende instanties benaderd in de zoektocht naar een oplossing, maar die is tot nu toe niet gevonden. Als laatste redmiddel en als ‘noodkreet’ heeft de school daarom een kapvergunning aangevraagd voor de coniferen.

Zwaarwegende bezwaren

Wethouder Lot van Hooijdonk zei in het vragenuur de overlast ‘hartstikke vervelend’ te vinden. “Die nemen we serieus, maar het kappen van bomen nemen we ook serieus en willen we zoveel mogelijk voorkomen”, aldus Van Hooijdonk. “Ik kan hier niet live een beslissing nemen op een vergunningsaanvraag, maar ik kan wel zeggen dat wij zeer zwaarwegende bezwaren zien. We gaan die vergunningsaanvraag keurig afmaken, maar zomaar bomen kappen vanwege overlast, dat gebeurt niet in Utrecht.”

De gemeente heeft naar eigen zeggen deze week overleg gehad met de school en ‘verkend wat de mogelijkheden zijn’. Daarbij zijn verschillende instanties betrokken en de gemeente wil de school helpen bij het zoeken naar een oplossing. Volgens wethouder Van Hooijdonk is daar nu weer een aantal maanden de tijd voor, omdat het spreeuwenseizoen is afgelopen. “De gesprekken lopen. We hebben dat goede idee (de oplossing, red.) nu nog niet, maar ik verwacht wel dat dat met elkaar gaat lukken en we zien daar ook mogelijkheden toe.”


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  “Die nemen we serieus, maar het kappen van bomen nemen we ook serieus en willen we zoveel mogelijk voorkomen”, aldus Van Hooijdonk”

  Ja. Behalve als het Estlandse oerbomen zijn. Daar gooit de wethouder er zonder met de ogen te knipperen 150.000 per jaar van in de biomassacentrale.

  Hoe serieus is deze bomenliefde nu nog te nemen hè?

 2. Theo

  Voorspelling mijnerzijds: er wordt voor minimaal een half miljoen euro een speciaal vogelverjaagsysteem geïnstalleerd. De totale kosten zullen ongeveer 10.000 euro per spreeuw gaan bedragen.
  Want zo rolt Utrecht.

 3. WV

  Zomaar bomen kappen gebeurt constant in Utrecht.

 4. Bertje 030

  Al die heisa om een paar uit de kluiten gewassen coniferen, kappen die onzin en kappen die bomen.

 5. Hans

  ‘Zomaar bomen kappen vanwege overlast, dat gebeurt niet in Utrecht’.

  Dat is een prima reactie van de wethouder.

  Er zullen ongetwijfeld tal van creatieve oplossingen bestaan voor dit probleem. Maar het kappen van bomen is iets wat je niet moet willen.

  Spreeuwen kunnen bij voorbeeld verjaagd worden d.m.v. geluid. En dan bij voorkeur niet door het geluid van de motorzaag a.u.b.

 6. Bill

  @Schampschutter, bij een vorig artikel hebben meerdere mensen vergeefs geprobeerd om je een concrete bron van die 150.000 bomen te laten geven maar dat weigerde je op bijna schetsmatige manier (paragrafen vol over hoe dit niet nodig zou zijn en dat mensen hun eigen huiswerk moeten doen). Ga je dat nu wel doen of blijf je ongefundeerde dingen roepen? Misschien dat je wat serieuzer genomen wordt als je eens wat onderbouwing geeft.

 7. Realist

  Nu hebben alleen die bevoorrechte kinderen op deze school spreeuwen terwijl elke kind recht heeft op spreeuwen. Ik zou die struiken onmiddellijk kappen want dit riekt sterk naar kansenongelijkheid.

 8. stefan

  Houd die kinderen gewoon binnen, het gekrijs vanaf het schoolplein is een aanzienlijk groter probleem voor de buurt dan een paar van die vogeltjes. Alles moet tegenwoordig voor de kinderen gedaan worden, kinderen zijn heilig en de rest van de maatschappij moet de ellende die ze veroorzaken maar slikken. Onvoorstelbaar.

 9. Danielle

  Een wethouder met cojones!

 10. Rottebert Peermans

  Dat is van Hooijdonk’s mantra: “Doen wat de bewoners willen, zo werkt het niet in Utrecht.” Stel je voor zeg! Je zou je maar als wethouder ten dienste stellen van de bewoners. Het is hier geen democratie! Denken en beslissen moet je overlaten aan superieure Lot. Zij weet wat goed is voor je. Domme bewoners moeten hun kop houden.

 11. Jesper

  Wat voor een signaal geef je aan de kinderen? Laat de natuur maar wijken?

 12. Wies

  Wat een gezeik over een paar vogels. Lekker laten zitten en af en toe met de drukspuit eroverheen. Kinderen gillen tegenwoordig ontzettend, doe daar wat aan. En nee dat doen niet alle kinderen. Reis eens je land uit en je zult zien dat het in sommige culturen ongebruikelijk is om te krijsen (en in andere culturen nog luider helaas).

 13. Don

  Als we de spreeuwen nu naar de tuin van onze zo met de spreeuwen meelevende wethouder van Hooijdonk verplaatsen. Kunnen de kinderen weer op een gezonde manier buitenspelen.

 14. JdV

  Kinderoverlast dient keihard te worden aangepakt. Afbraak van de scholen en vervangen door koop en huurwoningen op die plek lijkt me een prima optie. Scholen verplaatsen naar industrieterrein waar ouders eenvoudig de kinderen per bakfiets kunnen aanleveren en ophalen. Goedkope grond voor nieuwbouw waarmee dan ook gelijk goed geventileerde schoolgebouwen kunnen worden gebouwd met warmtepompen en zonnepanelen. Win-win-win situatie lijkt me.

 15. Rob

  @bill, luister naar de podcast, de nieuwe wereld. Aflevering met Fenna Swart(ex GL, oprichtster van schone lucht.nl). Over hoeveel bomen we in NL biomassa’en(5x het oppervlak van A’dam) en meer ontluisterende feiten. Óf doe het niet en blijf jezelf voor de gek houden..

 16. Pieter

  Prima scherpschutter.,als ze boven haar geliefde fietspaadjes staan zal ze wel iets anders zeggen !

 17. Realist

  @Rob. Hier zijn al vele links geplaatst naar het kappen van bv oerbossen tbv biomassa. Een aantal GL-ers hebben het licht gezien, de meeste steken de kop in het zand of vertroebelen de feiten.

 18. Lombokker

  Het lijkt me toch niet zo moeilijk om wat netten om die bomen te hangen zodat de spreeuwen er niet meer in kunnen. Iedere fruitteler kan je zo vertellen waar je zulke netten kan kopen.

 19. Anne Marie ten Berge

  De boom is groen.
  De vogel kakt wit
  De leugen moet het doen
  Linkse biomassa is shit.

 20. Otto Nelemans

  Ik heb een paar jaar geleden ook spreeuwen overlast gehad. Opgelost door rond het tijdstip dat ze gaan landen in de boom met twee latten (hardhout) te klepperen. Dirt elke dag herhalen tot ze het opgeven. Een betrekkelijk kleine, maar gedisciplineerde ingreep. Het jaar daarop kwamen ze ook niet meer terug.
  Geen boom geofferd en spreeuw gespaard.

 21. Fvw

  Kort Snoeien die bomen, iedereen blij.

 22. BdV

  @Otto Nelemans: Dat klinkt als een prima oplossing en als bonus ook nog een leuke bezigheid voor de kinderen. Om de beurt mag er iemand naar buiten om te klepperen, zodra de klas begint te schreeuwen dat de spreeuwen weer aan komen vliegen.

 23. de hovenier

  tijdelijk de roep van een buizerd laat ze wel vertrekken

 24. Everald de bruine

  Bomenkappers zijn barbaren…..grote barbaren…. Bomen geven ons zuurstof reinigen de lucht. Die bomen stonden er eerder dan de school er was. Zijn bereoud. Deze bomen blijven staan een verjagingssysteem kist 500 euro. Hieft niet veel te kosten

 25. Pee

  @Bill 31/3/2022 – 21:33
  https://www.groene.nl/artikel/sjoemelhout-uit-estland
  https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/bossen-van-de-baltische-staten-worden-verstookt-in-nederlandse-biomassa-centrales
  https://www.greenpeace.org/nl/natuur/46444/ontbossing-in-estland-door-nederlandse-biomassaverbranding/
  Hoeveel bewijs wil je hebben?
  GroenLinks kan niet onder de biomassa uit want ze hebben bindende afspraken met vattenfall gemaakt en zijn dus niet tegen de biomassacentralen , zoals ze wel beweren.

 26. Nina

  Deze bomen zijn uit de kluiten gegroeid en moeten vervangen worden.

  Dit schoolplein is uiteraard geen oerbos. Beetje realiteitszin graag, mevrouw de wethouder.

 27. Nina

  @Everald de bruine

  En hoe kom jij aan houten meubels, pollepels, tuinschuttingen, houten speelgoed, enz., denk je?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).