Witte rook in Utrecht, het coalitieakkoord is rond Witte rook in Utrecht, het coalitieakkoord is rond

Witte rook in Utrecht, het coalitieakkoord is rond

Witte rook in Utrecht, het coalitieakkoord is rond
Start van de onderhandelingen
Na enkele weken van onderhandelingen zijn GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie eruit; woensdag 1 juni wordt het nieuwe coalitieakkoord van Utrecht gepresenteerd. Op die dag wordt ook duidelijk wie de nieuwe wethouders van de stad moeten worden.

Na enkele weken van onderhandelingen zijn GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie eruit; woensdag 1 juni wordt het nieuwe coalitieakkoord van Utrecht gepresenteerd. Op die dag wordt ook duidelijk wie de nieuwe wethouders van de stad moeten worden.

Op dit moment is er eigenlijk nog niks bekend over de inhoud van het coalitieakkoord. Wel is duidelijk dat de partijen aan de slag willen met ‘grote problemen’ als de groeiende ongelijkheid in de stad, woningnood en de klimaatcrisis. Op dit moment worden de punten nog op i gezet van het akkoord.

Gelijktijdig met het presenteren van de plannen voor de stad van 2022 tot 2026, wordt ook bekend wie de partijen voordragen als wethouders. Eerder werd al duidelijk dat Klaas Verschuure, Anke Klein en Kees Diepeveen in ieder geval niet doorgaan. Lot van Hooijdonk en Linda Voortman hebben bekendgemaakt wel op te gaan voor een nieuwe termijn.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Omg, ultra links gaat van start, groeiende ongelijkheid en klimaatcrisis… alsof er geen andere problemen in de stad zijn. Daar gaat weer een hoop belastinggeld op verdampt worden zonder enig resultaat.

 2. JdV

  Witte rook komt normaal gesproken na de dood van een paus bij de verkiezing van een opvolger door het concilie van kardinalen. Welke paus is er in Utrecht overleden? Meer gevalletje glas, plas was.

 3. Geenstijl@Utrecht

  O wat zullen de subsidie sluipende clubjes blij zijn met dit politiek linkse clubje.

 4. Wim

  Slecht hoor. Een coalitie die een pak slaag krijgt en weigert het roer om te gooien.

 5. Rob H.

  Er zijn toch nog weer een hoop mensen die niet willen accepteren dat dit is, wat de Utrechters willen. Daar is immers democratisch voor gestemd.

 6. Leon

  Mooi. Ook leuk voor de kleine zure rechtse minderheid in deze stad dat ze nog weer wat nieuws hebben om over te klagen. Anders zou hun leven ook zo leeg zijn, naast het klagen over alles wat de stad leefbaarder maakt.

 7. Pee

  Voorlopig zitten we weer met dezelfde koppen en hun fietsplannen opgezadeld.

 8. kadoendra

  Gelukkig geen VVD!

 9. Realist

  @leon. Volgens mij is de leefbaarheid in de stad enkel voor een select clubje erop vooruitgegaan. Voor de overgrote meerderheid, die het vertrouwen kwijt is anders waren ze wel naar de stembus gekomen, is de leefbaarheid er niet op vooruitgegaan.

 10. arbeider

  Burgers met auto,en dat zijn er heel veel. U kunt beter de stad uitgaan. Het word namelijk een reservaat voor fietsers bakfietsen en yuppies! En maar de mond vol hebben over inclusiviteit en we zijn er voor ” iedereen:

 11. Rob H.

  @realist: de overgrote meerderheid heeft voor deze partijen gekozen. Die zijn dus eens met dit beleid en de verbetering van de leefbaarheid.

 12. jannemariet

  Misschien kan er portefeuille wissel plaatsvinden bij ‘mobiliteit’, zodat de bewoners eindelijk eens iets te vertellen krijgen over het Verkeer in Utrecht (echte participatie dus – tot nu toe alleen schijnparticipatie met van te voren vastliggende plannen) en zodat er milieuvriendelijke alternatieven voor het asfalt in de hele stad (m.n. de fietspaden) kunnen worden overwogen. Er zijn prima fietsvriendelijke klinkers. En klinkers laten water door, hetgeen het groen en de bomen (b.v. langs de singels) op prijs stellen.

 13. Johan

  @ Rob H.

  Er was ook een overgrote meerderheid te vormen die meer recht aan de inclusiviteitsgedachte gedaan had en een betere afspiegeling van de kiezerswens betekend zou hebben.

 14. Koel Hoofd

  @Rob H.
  “de overgrote meerderheid heeft voor deze partijen gekozen.”
  Dat is een feitelijk onjuiste bewering.
  Reken even mee…
  Opkomst van slechts 56.4%, daarvan is gestemd op:
  GL 18.5%
  D66 16.3%
  PvdA 7.9%
  SS 5.4%
  CU 3.8%
  Deze partijtjes hebben dus in totaal slechts 51.9% stemmen van die 56.4% opkomst gekregen. Oftewel, een minderheid van 29.3% dicteert dat Utrecht een peperduur onbereikbaar klimaatkalifaat wordt.
  Diezelfde minderheid maakt elke vorm van tegenspraak of kritiek uit voor rechtse trollen, rechtspopulisten, klimaatontkenners, nog meer onfrisse termen en, sluit bij voorbaat al de samenwerking met andere partijen uit. Dit allemaal omdat die hard schreeuwende marxistische minderheid zich moreel verheven voelt boven alle anderen. Ik weet niet wat daar nou zo democratisch aan is, onfris is het wel.

 15. Wim

  Kom net uit Utrecht via de Maliebaan snap echt niet waarom die op de schop moet, maar ja dat krijg je met die ego geopperd.
  Gewoon gras maaien is voldoende, spaart een hoop geld en ergernis uit.

 16. Anne Marie ten Berge

  Habemus pactum” nieuw deftig koeterwaals van het college van B&W? Ach, ach wat zielig. Daar zit geen witte rook aan zaligheid in. Beste oude kartel elite onthoudt dit: Niks zijn en niks lijken is helemaal niks.

 17. Nina

  @Leon

  Is “leefbaarheid” soms ook het volbouwen van ieder stukje groen in de stad?

 18. Rob H.

  @Koel Hoofd: Wie zwijgt stemt toe. Dus de meerderheid van de Utrechters wil wonen in een “onbereikbaar klimaatkalifaat”.

 19. Utrechtvoorutrecht

  @Koel Hoofd, noemt u links nu “partijtjes” en “marxistisch” voordat u piept over de termen voor rechts? En begrijp ik uit uw berekening dat de 43.6% die niet heeft gestemd, overwegend rechts is? Denkt u dat er een manier was geweest om deze “meerderheid” in het college te helpen. Stemmen in plaats van hier posten? De regels zijn duidelijk hoor.

 20. Koel Hoofd

  @Utrechtvoorutrecht
  We weten niet waar die 43.6% op gestemd zou hebben als ze wel hun stem hadden uitgebracht. Dus u begrijpt het verkeerd als u deze rechts noemt.
  Daarnaast is er ook zo iets als partij financiering, nieuwe lokale partijen moeten zichzelf bedruipen (liefde werk oud papier) terwijl de gevestigde orde miljoenen krijgt (betaalde banen). Dat geeft een ongelijk speelveld en is nu een onderwerp van discussie in de 2e Kamer.

  @Rob H
  “Wie zwijgt stemt toe…”
  Dat zegt Ploertin ook in Moskou.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).