Woningen, supermarkt en horeca; zo komt het nieuwe Archimedeskwartier in Utrecht eruit te zien Woningen, supermarkt en horeca; zo komt het nieuwe Archimedeskwartier in Utrecht eruit te zien

Woningen, supermarkt en horeca; zo komt het nieuwe Archimedeskwartier in Utrecht eruit te zien

Woningen, supermarkt en horeca; zo komt het nieuwe Archimedeskwartier in Utrecht eruit te zien
Artist impression van het Archimedeskwartier. Bron: KondorWessels Projecten.
De plannen voor de herontwikkeling van de leegstaande panden aan de Archimedeslaan beginnen vorm te krijgen. In een update laat de gemeente weten dat er samen met ontwikkelaar Kondor-Wessels Projecten stappen zijn gezet en dat uitvoering dichterbij komt. Nieuwe artist-impressions geven een beeld van het toekomstige ‘Archimedeskwartier’, met ruimte voor woningen, een supermarkt, horeca en zorg. 

De plannen voor de herontwikkeling van de leegstaande panden aan de Archimedeslaan beginnen vorm te krijgen. In een update laat de gemeente weten dat er samen met ontwikkelaar Kondor-Wessels Projecten stappen zijn gezet en dat uitvoering dichterbij komt. Nieuwe artist-impressions geven een beeld van het toekomstige ‘Archimedeskwartier’, met ruimte voor woningen, een supermarkt, horeca en zorg. 

Volgens de site van KondorWessels Projecten moet in het Archimedeskwartier ruimte komen voor ‘duurzaam hoogstedelijk wonen’, met een groene en autoluwe omgeving waarin ‘de voetganger, fietser en natuur centraal staat’. Naast woonruimte komt er een supermarkt, een kleinschalige horecagelegenheid, zorgvoorzieningen en parkeergarages. Ook wordt de waterloop van de Kromme Rijn doorgetrokken, zodat er ruimte komt voor recreatie aan het water.

Tekst loopt door onder afbeelding

Buurtbewoners zijn in een wijkbericht op de hoogte gebracht over de stand van zaken met betrekking tot de plannen van het Archimedeskwartier. In september is er een bijeenkomst, waarin buurtbewoners verder ingelicht worden. Hier vertelt de gemeente over de voortgang in de afgelopen jaren en wat er gedaan is met de feedback en suggesties van bewoners uit een eerdere bijeenkomst in 2018. Ook gaat de gemeente in op een mogelijke tijdelijke invulling van de gebouwen.

Tekst loopt door onder afbeelding

De gebouwen aan de Archimedeslaan 16 staan sinds 2019 leeg. Toen vertrokken de laatste 90 studenten die een kamer huurden bij Stichting Tijdelijk Wonen (STW). Die had de panden sinds 2010 in beheer en realiseerde er woonruimte voor bijna 400 studenten. Nu staan de panden dus al drie jaar leeg. De plannen voor de woningbouw liepen meermaals vertraging op, door problemen met vergunningen vanwege de stikstofcrisis.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Hey kijk nou !
  Blokkendozen.
  Wat een verrassing

 2. JdV

  Mooi. Is dat gezeur over een supermarkt op het USP ook meteen overbodig. Op korte afstand een supermarkt.

 3. Cas

  Ze moeten de onderste plint vullen met appartementen en die een klein tuintje geven om de begane grond levendig te houden. Gure wind en een horeca die al failliet is voordat het opent is er al genoeg gebouwd

 4. Pffff

  De nieuwe jaren zeventig zijn wel echt aan het aanbreken zeg. Pfffff

  Moet dan allemaal over 25 jaar weer opgelost en gefixed worden.

  Pfffff

 5. Wijk naam Renauwen

  Ziet intressant uit, als een mooie stedelijke wijk met veel groen.
  Hoe veel woningen staat niet in het artikel. 2000 ??
  Wat goed zou zijn is als iedere nieuwbouw wijkje een eigen kenmerkende toren zou krijgen zodat er niet alleen meer woningen zijn, maar ook van verder weg je goed kunt oriënteren als fietser.

 6. Koel Hoofd

  Wordt al depressief van de artist impressions.
  Intensieve mensenhouderij is echt het eerste wat in me opkomt…
  plofkippen het tweede…

 7. Bill

  Geweldig die reacties. Welkom in de grote stad allen, hier zie je nou “appartementengebouwen” en worden voornamelijk in de stad gebouwd. In dorpen heb je vaker wat laagbouw.

 8. Ramon

  Fantastische stadsblokken , groen , extra water. Wordt een mooie buurt. Aan de bovenstaande reaguurders,. Je hoeft er niet te wonen hè. Blokken als deze zijn in steden in alle andere landen om ons heen heel.normaal. veel expats, (buitenlandse) studenten en ook Nederlandse jongeren zullen hier heel graag wonen.

  De tijd van rijtjeshuizen bouwen is geweest. Met 2,8 miljoen huishoudens van 3 of meer en 5.6 miljoen eengezinswoningen hebben we er daar ruim genoeg van. Dus verdichting op deze manier binnen de stad is de manier om iedereen van woonruimten te voorzien

 9. Steve

  Gaan we nu elk “nieuw” stukje Utrecht aanduiden met het woordje kwartier er achter?
  Mensen doe eens lekker normaal.
  Dit is gewoon een onderdeel van de Utrechtse wijk Rijnsweerd.
  Het woordje kwartier er achter ,heeft niks met Utrecht te maken.

 10. mikel

  weer halfbakken. Als je echt wat aan de woningnood van studenten wil doen dan moet je dar minimaal allemaal 10 hoog bouwen.

 11. Per Ommegaande

  Bewaren jullie allemaal de ideaalschetsen, oftewel renders?
  Dan kunnen we allemaal lachen (of huilen) straks over hoe de werkelijkheid en de ideaalschets op elkaar lijken. Of niet dus.

  Enfin, het is woningnood dus alles wat gebouwd wordt is meegenomen. En in een stad mag je appartementen verwachten.
  Overigens heeft Nederland, vergeleken met buitenlanden, ridicuul veel eengezinswoningen. Zeker gezien de bevolkingsdichtheid. Dus hoogbouw is nodig.

 12. Anne Marie ten Berge

  Rijnsweerd was toch die buurt –op weg naar de Archimedeslaan waar uitsluitend laagbouw is gerealiseerd en bekend staat als de Goudkust?
  ‘Stapelkust’ lijkt mij wel een goede naam voor de nieuwbouwplannen rond de Archimedeslaan.

 13. Fred

  Hahahahaha altijd zeiken dat er niet gebouwd wordt in Utrecht en áls er dan gebouwd wordt wéér gaan zeiken. Triest!!

 14. Auto's?

  Ik lees parkeergarages.
  Hebben jullie wel eens gezien hoe hoog de verkeersdruk daar is in de spitstijden.
  Lijkt mij goed hier autovrije woningen van te maken met dit OV en fiets netwerk voor de deur.

 15. waldorff

  @per ommegaande: enige tijd geleden heeft (de?)Duic een fotovergelijking gemaakt van de artist impressions en de werkelijke situatie: of je het nu leuk vindt of niet- de artist impressions zagen er in werkelijkheid bijna net zo uit.

 16. Staetler

  @Steve: de mensen die die kwartieren bedenken hebben – net als de benaming Utrecht science park- niets met Utrecht.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).