Wie is verdachte Michael P. in zaak Anne Faber? | De Utrechtse Internet Courant Wie is verdachte Michael P. in zaak Anne Faber? | De Utrechtse Internet Courant

Wie is verdachte Michael P. in zaak Anne Faber?

Wie is verdachte Michael P. in zaak Anne Faber?
Hulpdiensten en burgers zoeken al dagen naar de vermiste Anne Faber
Maandagmiddag heeft de politie de 27-jarige Michael P. opgepakt wegens betrokkenheid bij de vermissing van Anne Faber. De verdachte zat eerder een celstraf van elf jaar uit voor onder meer twee gruwelijke verkrachtingen en vijf afpersingen.

Maandagmiddag heeft de politie de 27-jarige Michael P. opgepakt wegens betrokkenheid bij de vermissing van Anne Faber. De verdachte zat eerder een celstraf van elf jaar uit voor onder meer twee gruwelijke verkrachtingen en vijf afpersingen.

In de nacht na Koninginnenacht 2010 bedreigt P. in Nijkerk twee meisjes van zestien en zeventien jaar oud met een nep-vuurwapen terwijl hij ze dwingt hun kleding uit te trekken en seksuele handelingen bij hem te verrichten. Een groepje feestgangers nadert en de meisjes trekken – nog steeds onder bedreiging – hun kleding weer aan.

Geen berouw

Vervolgens gaat P. met de meisjes naar een afgelegen plek en dwingt hij ze opnieuw tot allerlei seksuele handelingen en verkracht hij ze op brute wijze. Berouw toonde de 27-jarige Michael P. niet. Hij gaf aan “trots” te zijn op de verkrachtingen en was “blij dat zijn droom was uitgekomen”. P. weigerde mee te werken aan het opstellen van rapportages, ook in het Pieter Baan Centrum.

Het bleef niet alleen bij de gewelddadige verkrachtingen. P. pleegde nog een reeks overvallen, samen met een andere verdachte, in Nijkerk en Harderwijk. Daarbij bedreigde hij de slachtoffers en maakte hij geld en telefoons buit.

Gevangenisstraf

In 2011 kwam de rechtbank tot een celstraf van zestien jaar, maar in het hoger beroep in 2012 werd er elf jaar opgelegd: “Mede gelet op de straffen die doorgaans voor soortgelijke feiten plegen te worden opgelegd is het hof van oordeel dat ondanks de aard en ernst van de afzonderlijke bewezen verklaarde feiten ook als deze in samenhang worden beschouwd, de door de rechtbank opgelegde straf (een maximaal mogelijke gevangenisstraf voor de duur van 16 jaar) niet in verhouding staat tot de aard en ernst van deze feiten.”

In het kader van zijn straf was P. geleidelijk aan het terugkeren in de samenleving. Hij verbleef in de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Op dit moment onderzoekt de politie wat P. precies heeft gedaan met de vermiste Anne Faber. Vandaag zoekt de politie samen met onder andere Defensie en het Rode Kruis in Den Dolder en Soest verder naar de 25-jarige vrouw.

Bewonersbijeenkomst

Vandaag is er bewonersbijeenkomst in Den Dolder. Veel van hen maken zich grote zorgen over hun veiligheid. Volgens RTL wordt daar een plan van aanpak besproken om de overlast in de toekomst zoveel mogelijk te beperken. De PVV heeft aangekondigd Kamervragen te stellen over hoe het kan dat Michael P. vrij rondliep.

Lees alles over de vermissing van Anne Faber in ons dossier.

9 Reacties

Reageren
 1. Frans Borgers

  dat dergelijke mensen ooit nog in de maatschappij terug keren is mij een groot raadsel.
  Na behandeling, waarvan ik me afvraag in hoeverre een behandeling kan bewerkstelligen dat de dader niet meer de dwang of wat dan ook voelt opkomen om opnieuw toe te slaan. Deze mensen moeten voor altijd onder een zeer streng regime hun leven leiden en onder geen voorwaarden in vrijheid.
  Het is toch verschrikkelijk voor ouders en andere achterblijven te moeten leven in blijvende grote angst.

 2. Wim Vreeswijk

  Michael P. had veel beter naar een prostituee kunnen gaan in plaats van 2 zeer jonge meisjes van 16 respectievelijk 17 jaar voor de rest van hun leven te traumatiseren en te beschadigen

 3. Cico

  De PVV kan uiteraard weer lekker scoren met de angstkaart. Feit is dat de gezondheidszorg in zijn algemeen onderbezet en onderbetaald is, waardoor er veel chaos ontstaat. Marktwerking, bezuiniging, toenemende administratie… oorzaken zijn complex. Maar het zal me niks verbazen dat die gevaarlijke gek daar gebruik van heeft gemaakt.

 4. Paul

  Zie nog nergens enige vorm van bewijs.
  Is dit bv een soort AIVD sleepnetmethode?
  We kijken rond Huis ter Heide naar potentiele daders in dit gebied in de hoop dat we de goede pakken.

 5. Lombokker

  Ongeacht of deze persoon wel of niet betrokken is bij de verdwijning van Anne Faber.
  Hoe is het absoluut mogelijk dat een verknipt figuur al Michael P. vrij rond kan lopen terwijl hij nog niet eens 2/3e van zijn straf heeft uitgezeten? Ter voorbereiding op zijn terugkeer in de maatschappij, heet dat dan. Als dat dan persé nodig is, had hij minstens enkelband moeten dragen.

 6. Arjan Verhoeven

  @Paul,
  Die vent heeft ongetwijfeld een advocaat toegewezen gekregen maar hij zit toch vast. Er is dus DNA aangetroffen ofzo. Michael houdt kennelijk de kaken op elkaar waardoor het zoeken doorgaat, maar jij neemt hem maar ‘s in bescherming. Interesseert jou wat, die ouders, die vriend, Anne zelf. Jij zit vanachter je computer gewoon lekker te deugen en gaat tevreden naar bed.

  Natuurlijk is hij zwaar tegen geweld.
  Daar klinkt verdomd weer zijn belegen lied.
  Hij loopt op straat, ondragelijk rechtschapen,
  En ziet nog steeds het echte monster niet.

 7. Berend

  @Paul: Helder licht. Alsof het gebruikelijk/vereist is dat men tijdens een onderzoek al het verzamelde bewijs presenteert aan de media.

 8. Piet

  @Berend, het verbaasd mij enorm inderdaad dat men alles deelt met de media. Dit is niet normaal en zal door, mocht MP iets gedaan hebben, zijn advocaat gebruikt worden om strafvermindering of erger nog vrijspraak te vragen. Dit maakt in ons rechtssysteem ook nog een redelijk kans.

  Of het allemaal zo verstandig is waar men mee bezig is vraag ik mij af.

 9. Weele

  Die opmerking van Paul is natuurlijk niet raar en ook niet bedoeld ter verdediging van de persoon (en waarom zou dat niet mogen? gaan we alles maar klakkeloos aannemen voor rechtmatig ‘just because’?). Er is nog niks gezegd over de aanleiding tot zijn arrestatie, dus nu lijkt het of ze zitten te vissen om maar met iets te komen. Amerikaanse toestanden zeg maar. Deze gedachtengang is het resultaat van wantrouwen jegens overheid en politie-apparaat hetgeen ik wel kan begrijpen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).