Herontwikkeling Museum Catharijneconvent in Utrecht weer een stap dichterbij Herontwikkeling Museum Catharijneconvent in Utrecht weer een stap dichterbij

Herontwikkeling Museum Catharijneconvent in Utrecht weer een stap dichterbij

Herontwikkeling Museum Catharijneconvent in Utrecht weer een stap dichterbij
Impressies: KAAN Architecten
De herontwikkeling van Museum Catharijneconvent aan de Lange Nieuwstraat is weer een stap dichterbij. De gemeente Utrecht laat weten dat het intentiedocument voor de uitbreiding van het Utrechtse museum is vastgesteld. Vorig jaar liet het museum weten dat KAAN Architecten het ontwerp gaat maken voor de verbouwing van het monumentale pand.

De herontwikkeling van Museum Catharijneconvent aan de Lange Nieuwstraat is weer een stap dichterbij. De gemeente Utrecht laat weten dat het intentiedocument voor de uitbreiding van het Utrechtse museum is vastgesteld. Vorig jaar liet het museum weten dat KAAN Architecten het ontwerp gaat maken voor de verbouwing van het monumentale pand.

Museum Catharijneconvent liet in september 2021 weten dat het museum moet worden uitgebreid. De bezoekerscapaciteit is in tien jaar tijd gegroeid van 100.000 naar 160.000 bezoekers per jaar. Het gebouw voldoet niet meer aan de behoeften van deze groeiende groep bezoekers en dus is het tijd voor een herontwikkeling. “Het museum wil gaan verbouwen en uitbreiden, zodat ze haar culturele en educatieve taken ook in de toekomst kan blijven vervullen en het gebouw klaar is voor de komende generaties”, zo schrijft de gemeente in een raadsbrief.  

Initiatief

Samen met het architectenbureau heeft het museum plannen uitgewerkt om het middeleeuwse complex toekomstbestendig te maken. Zo moet er een nieuwe entree en galerij komen en worden het tentoonstellingsgebouw, het auditorium en de benedenfoyer onder handen genomen.

Verder zal het museum worden verduurzaamd en vergroend. Ook moet het museum na de verbouwing nog meer dienen als ontmoetingsplaats, wordt er een nieuwe collectiepresentatie speciaal voor het onderwijs gemaakt en zal het museum meer tentoonstellingen presenteren.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Museumkwartier

Eerder werden ook al het Centraal Museum, Universiteitsmuseum en nijntje museum verbouwd en uitgebreid. De uitbreiding van Museum Catharijneconvent zorgt voor een verdere versterking van het Utrechtse Museumkwartier. “Het zorgt voor meer ruimte voor cultuur, behoud en onderhoud van monumentale gebouwen en de voor deze tijd essentiële verduurzaming.”

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
  1. W

    Catherijneconvent had ook lekker kunnen verhuizen naar oude pand van Broese ipv wanstaltige nieuwbouw aan de Lange Nieuwstraat.

  2. Vrolijk rechts

    Voorheen was het een prachtig museum Hopelijk wordt het wederom zo binnenin

  3. Kloek

    @ W

    In het huidige gebouw en met uitbreiding/verbouwing erbij heeft men 100x meer ruimte op de huidige locatie dan het oude Broessepand. Het Catherijne Convent heeft daarnaast een eeuwenoude kunstcollectie/ kerkkunst/ kerkelijke collectie, die onder bepaalde klimaat omstandigheden bewaard wordt. Dergelijk aanpassingen zijn bijna niet te realiseren in het Broessepand (bepaalde verbouwingen niet mogelijk) en het Broessepand is ook niet berekend op de publieksstromen van het Convent. Echt heel iets anders dan het Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum. Daarnaast is de huidige plek> kerk/ klooster, een hele logische gelet op he de collectie

  4. stefan

    Nou ik hoop dat dit niet doorgaat, op die plek. Prachtig ontwerp, maar zet het dan ergens in Leidsche Rijn neer waar het beter in de omgeving past.

  5. Hoera

    @stefan, als onze voorouders ook zou zouden denken als jij, zou de Domtoren niet eens zijn gebouwd. Wat een kortzichtigheid stel je ten toon.
    @W, je stelt teleur in je reactie. Gelukkig heeft Kloek je onwetenheid al gelaafd.

  6. Tanja

    Is hier geld voor dan? Klinkt als een nogal prijzig projectje.
    Ook het idee dat “het MOET” vind ik wel interessant. Waarom zou dat moeten, van wie moet dat, enzovoorts.

    Ik vind het overigens wel een leuk ontwerp en het zou fijn zijn als het doorging maar ik hoop van harte dat de gemeente met al haar begrotingstekort serieus de echte prioriteiten kan stellen. Ik kan me niet voorstellen dat dit er een is, hoe mooi ik het ook zou vinden.

    Maar misschien betaalt iemand anders dit?

  7. Hans O

    In Rome staat al zo’n pronkstuk van fascistische architectuur uit de tijd van Mussolini. Het Palazzo della Civilta di Lavoro. Kijk op google.

  8. Koel Hoofd

    “Het gebouw voldoet niet meer aan de behoeften van deze groeiende groep bezoekers”
    Behoeften is hier het kernwoord, een behoefte is namelijk ‘iets echt nodig hebben’ en dat is niet hetzelfde als een wens:

    Dus, hebben bezoekers behoefte aan:
    – een nieuwe entree (zie artist impression)
    – verduurzaamd en vergroend.
    – CC als ontmoetingsplaats,

    Of hebben ze behoefte aan een
    – nieuwe galerij (is dat extra galerie ruimte of een renovatie een bestaande ruimte?)
    – het tentoonstellingsgebouw, het auditorium en de benedenfoyer onder handen genomen. (kan van alles zijn, van technisch onderhoud, muren witten of een nieuw interieur)

    Of hebben bezoekers de echte behoefte aan:
    – nieuwe collectiepresentatie speciaal voor het onderwijs
    – meer tentoonstellingen.

    Volgens mij wordt met deze verbouwing eerder de wensen van de gemeente ingevuld dan dat er in de behoeften van de bezoekers voorzien.
    Kan het mis hebben. Geen idee hoe CC er tegenwoordig van binnen uitziet of hoeveel vierkante meter expositieruimte wordt toegevoegd (wat met stijgende bezoekersaantallen nodig is), maar van buiten wordt het er niet mooier op, wel prestigieuzer. Dus wie betaald dit eigenlijk?

  9. Ken Uw Taal

    Met een ‘t’, ‘betaalt’, Koel Hoofd.

  10. George Knight

    Het ontwerp van het exterieur doet me denken aan het Palazzo della Civiltà Italiana uit 1938, een voorbeeld van Italiaanse rationalisme en fascisme.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Palazzo_della_Civiltà_Italiana#/media/File:Palazzo_della_civiltà_del_lavoro_(EUR,_Rome)_(5904657870).jpg

  11. ton

    Mussolini was natuurlijk dol op een verwijzing naar de klassieke Romeinse architectuur, met rondbogen.
    Dit is meer een variant op spitsbogen.

  12. George Knight

    @ton
    Het verschil is dat KAAN architecten de vorm van de nissen aan de buitenkant niet symmetrisch hebben gemaakt, maar komen tot spitsbogen met een knipoog.

  13. Ton

    @ George Knight
    Mooi geformuleerd: ” met een knipoog “.
    Dat is precies het onderscheid met Mussolini: fascisten houden niet van knipogen; nemen zich zelf daarvoor veel te serieus.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).