Nieuwe muurschildering is start van transformatie straten rond Vredenburg en Hoog Catharijne Nieuwe muurschildering is start van transformatie straten rond Vredenburg en Hoog Catharijne

Nieuwe muurschildering is start van transformatie straten rond Vredenburg en Hoog Catharijne

Nieuwe muurschildering is start van transformatie straten rond Vredenburg en Hoog Catharijne
Foto's: Robert Oosterbroek
Met het maken van een nieuwe muurschildering is het opknappen van twee straten bij TivoliVredenburg en Hoog Catharijne begonnen. Kunstenaarscollectief De Strakke Hand ronde dit weekend de muurschildering af, die een ontwerp is van Hansje van Halem.

Met het maken van een nieuwe muurschildering is het opknappen van twee straten bij TivoliVredenburg en Hoog Catharijne begonnen. Kunstenaarscollectief De Strakke Hand ronde dit weekend de muurschildering af, die een ontwerp is van Hansje van Halem.

De Hollandse- en Vlaamse Toren krijgen de komende jaren een opknapbeurt. Er wordt al jaren over gesproken maar nu is dus het eerste resultaat zichtbaar.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Op de gevel van TivoliVredenburg is een muurschildering aangebracht, ontworpen door grafisch vormgever Hansje van Halem. Zij is sinds 2017 hoofdontwerper van Lowlands en won in 2018 een Dutch Design Award. Van Halem liet zich inspireren door het diagonale lijnenspel en kleurenschema van de Grote Zaal van het muziekgebouw. Het kunstwerk laat mensen buiten als het ware door de muur naar binnen kijken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De uitvoering van de muurschildering lag in handen van De Strakke Hand. In Utrecht onder meer bekend van de Muurformules en de oude meesters. “Dit werk is weer heel anders”, vertelt Michiel Meulemans.

Tekst gaat verder onder afbeelding

“De grootste uitdaging was het maken van de lange kleurverlopen, ook wel gradiënt genoemd. We hebben verschillende opties daarvoor getest en hebben uiteindelijk een speciale kwast ontwikkeld – waarbij er eigenlijk meerdere kwasten aan elkaar gemonteerd zijn – en waarbij we gebruikmaken van een brede plantenbak als verfbak. Verschillende mensen uit ons team hebben de benodigde kwaststreek eigen gemaakt”, aldus Meulemans.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ook de afmeting van de gevel en de verschillende nisjes maakten de muurschildering een flinke klus. “Regelmatig maken we echt eigen ontwerpen, zoals bij de muurformules. Weer andere keren zijn we druk met een van onze specialisaties; het reproduceren van meesterwerken. En zoals nu hebben we gewerkt in opdracht van een ontwerpers. Het is allemaal mooi om te doen, het was ook een hele fijne samenwerking met Hansje van Halem.”

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Iets met aap en gouden ring.

 2. Wim

  Psychedelisch

 3. Uuutje

  Dit toont toch meteen het failliet van het ontwerp van het “nieuwe-nieuwe-stationsgebied” aan? 5-7 jaar na oplevering alweer ingrijpen?

  En het komt niet uit de lucht vallen. Het was al voorspeld voordat de eerste schop de grond in ging. Het gebied is nog lang niet af, maar als het af is over een jaartje of 10 is het gebied 17 jaar oud en wordt er waarschijnlijk alweer gesproken over een “nieuw-nieuw-nieuw-stationsgebied” net als bij het oude-nieuwe stationsgebied/ HC. Dat wordt dan de 3e massale ingreep daar die ik hopelijk/ wellicht in mijn leven meemaak.

  De basis is daar niet goed. Alle plannen tot nu toe bestaan uit aanmodderen en noodgrepen.

 4. Herman

  Dit gebied is zo lelijk en schreeuwt om wat aandacht.
  Bijna alles wat je hier doet is een verbetering.

 5. GeeWee

  Mooie muurschildering. Maar om zo’n straatje levendig te krijgen is er meer nodig. Kan daar geen ingang gemaakt worden van de Zara of de T-mobile winke? En kan TiVre niet een leuk merchandising/ticketwinkeltje vestigen in dit straatje?

 6. R

  De enige fout in die straat blijven de gesloten gevels. Ik snap dat HC alle voordeuren naar binnen wil, om zo de bezoeker op te sluiten in hun verkoopcocon, maar voor het straatbeeld levert die achterkanten een lelijk aanblik en een dode straat op. Had daar nu een paar daghoreca-zaakjes gedaan, dat past daar prima én we hebben er een levendige straat bij.

 7. Hertz

  Weet meneer Hertzberger dit al?

 8. Nicoline

  Heel tof! Ik ga ‘m snel in het echt bewonderen!

 9. Hadjememaar

  Het is een moeilijk gebied, Druk, smalle straten, hoge bebouwen, verloedering is onvermijdbaar. Een frisse lik verf doet dan wonderen. Ik vind het weer spectaculair!

 10. Kind

  Als je zoiets nou ook op het moxy hotel doet,.

 11. Moniek

  Heeft meneer Hertzberger er toestemming voor gegeven?

 12. Stanley

  Nieuwe vloer !Wat beplanting en tourniquet voor passage.
  Het is nu een fietsenstalling.

 13. Uuutje

  Is Vredenburg geen monument?

  Ik voel een rechtszaak van meneer Hertzberger aankomen…..

  En gelijk heeft ie. Zijn ontwep hoeft niet te bloeden voor de intens slechte ontwerpen die naast zijn gebouw gezet zijn, waardoor letterlijk zijn ontwerp in de schaduw en in stegen is komen te liggen. Zie ook de situatie bij het Vredenburggebouw.

  Over een jaar is het weer grijs/ wit.

 14. Massegast

  Ondergetekende heeft hier jaren geleden op inspraakavonden al voor gewaarschuwd. En ik niet alleen. “Die straten worden stegen, à la de Massegast”. Ik hoor het me nog zeggen. Maar ja, inspraakavonden zijn er om te ‘zenden’ en niet om te ‘luisteren’. Hoe kon ik het vergeten. Ik blijf hardleers.

 15. Herman

  En dan te bedenken dat half Utrecht op zijn achterste poten stond, toen die mevrouw de gevel van haar baanwachtershuisje geschilderd had…….
  Plaats dit felrode wilde tafereel toch in ander daglicht

 16. isabelle

  Voor het eerst dat ik een ontwerp en uitvoering van De Strakke Hand helemaal niet mooi vind. “Hard” ontwerp met dito kleuren. Beetje skatebaan in de lucht.

  Moet dit het stationsgebied vriendelijker laten ogen? Niet gelukt…

 17. Moniek

  Het lijkt er sterk op dat, wanneer we in Utrecht geen oplossing weten, we er maar gauw met een paar potten verf een muurschildering tegenaan gooien. Ten eerste is de nu gekozen oplossing niet bepaald fraai te noemen. Je vraagt je wel af wat de houdbaarheid van al die schilderingen is. Ten tweede is en blijft het straatje bij donker een lugubere en vooral saaie fietsenstalling, en daar moest toch iets tegen worden gedaan? Ten derde is het, zeker overdag, een rommelig allegaartje geworden.
  Wat vindt Tivoli/Vredenburg er eigenlijk van? Dit gaat hun handel m.i. niet bevorderen.
  Ik blijf benieuwd of Hertzberger toestemming heeft gegeven.

 18. Wim

  Blij toe dat grijze betonbak van Hertz erger eindelijk kleur en levendig wordt.Ze moeten van die man schadevergoeding eisen om dit schilderwerk te betalen.

 19. Koel Hoofd

  Ondanks het vakwerk van de Strakke Hand -hulde voor de kunstenaars-
  laten de 1e en 4e foto het werkelijke probleem zien:
  het was niks
  het is niks
  het word niks…

  Dankzij Massegast weten we wie we daarvoor kunnen bedanken: onze gemeente.
  Tijd voor verkiezingen, onze stad lijdt te veel onder dat wanbestuur.

 20. G.H.

  Persoonlijk vind ik het werk geweldig, het valt op en geeft smoel aan een straat die dat niet had. Doch smaken verschillen, uiteraard.
  Zeker bij een werk dat opvalt zullen er ook velen zijn die het niet mooi vinden. Net zoals bij een bepaald muziekgenre.
  Iets dat ‘niet jouw ding’ is is echter nog iets anders dan dat er vanuit een Pavlov-reactie meteen een bak zuur over moet worden uitgegooid. Helaas heeft zich hier bij Duic in de reaguurderspanelen een horde chronisch negatieve mensen verzameld; mensen voor wie het nooit goed zal zijn en die onder bijna elk artikel een flinke scheut aftappen uit hun vaatje accuzuur.

 21. Erwin

  Wat is precies de relatie tussen het opknappen van een straat en een “muurschildering”?
  Naar mijn mening wordt hier een kardinale denkfout gemaakt.
  Dit soort graffity-achtige kunst verergert de boel nog eens: mark my words, de stegen zullen alleen maar meer verloederen.
  Overigens stel ook ik de vraag maar: wat vindt Hertzberger er van? Kan Duic dat eens navragen?

 22. M

  @Isabelle, in het stuk staat dat De strakke hand hier een ontwerp aanbrengt van ontwerpster Hansje van Halem.

  Ik vind het een tof werk wat past bij de architectuur. Men zal vast de architect hebben ingelicht gezien het vanuit de Gemeente is opgestart. Het blijft qua smaak subjectief- het is geen oud meesterwerk of een boekenkast- maar iets hoeft ook niet altijd tastbaar te zijn en direct wat te vertellen/te zijn. Mijn inziens een verbetering van de steeg.

 23. Pol

  Mooie grote vlakken: daar zullen ongetwijfeld een aantal tags op geplaatst worden.

 24. Scherpschutter

  Ik heb werkelijk geen idee wat deze graffiti voor moet stellen en dat rood en roze vloeken hoeft verder ook niet uitgelegd te worden. Het is het soort ‘kunstwerk’ dat je in Berlijn verwacht. In Utrecht hoort dit naar mijn bescheiden mening niet thuis.

 25. W

  Toestemming van de architect Herzberger?
  Wat zijn de kosten?
  16 maart 2022 Koel Hoofd!

 26. Moniek

  Een architect heeft rechten, Wim. Of u het gebouw nu mooi vindt of niet.

 27. Bernhard

  Flinke verbetering, maar er is inderdaad meer nodig om de ongure sfeer van deze straten weg te poetsen.

 28. W.

  Het zal een donker straatje blijven, maar deze mooie schildering is in elk geval een mooi stapje in de goede richting.

  @Uuutje, newsflash: een stad is nooit af.

 29. Lexus

  @Moniek: tegelijk is er geen andere kunstvorm die zich meer aan de mensen opdringt dan architectuur en stedenbouw. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de schilderkunst kan de bevolking er zich niet aan onttrekken. Daarom dragen architecten en stedenbouwkundige ook een zeer grote verantwoordelijkheid voor hun ontwerpen.

 30. Lexus

  @Uuutje: naar mijn informatie is Herman Hertzberger ook medeverantwoordelijk voor de verbouwing en nieuwbouw van Tivoli-Vredenburg. Ik ben daar niet erg van onder de indruk, en dan druk ik me voorzichtig uit. Uiteraard behoort een architect ook rekening te houden met de omgeving waarin hij bouwt. Ook dat is wat mij betreft hier volledig mislukt. De oude concertzaal van Hertzberger heeft een geweldige akoestiek, maar is een horreur voor de bezoekers die de hoogte in moeten: ik noem het altijd een combinatie van alpinisme en spoorzoeken. En heb je eenmaal je plaats bereikt, dan moet je ook nogal eens min of meer dubbelgevouwen gaan zitten luisteren. Zelfs de wc’s zijn lastig te vinden. Kortom, ik ben geen fan van Hertzberger. Wat mij betreft had zijn hele creatie gesloopt mogen worden.

 31. isabelle

  @M: ik begrijp je behoefte om mij te ‘corrigeren’ niet.

  Daarnaast: tussen dit werk en ‘oude meesters/boekenkasten’ ligt nog een wereld aan kunst en persoonlijke smaak.

  PS: geen behoefte aan weer een -betweterig- berichtje…

 32. Willem

  Stedenbouwkundige miskleun werk je niet weg door een wand vol te kliederen met wilde kleuren. Gelukkig is het in het echt wat minder schreeuwend dan het op de plaatjes hierboven lijkt.

 33. Uuutje

  @ W

  Nee, een stad is nooit af. Dat kan een opvatting zijn ja. Weet niet waarom je een bijdehandte opmerking als “Newsflash” moet maken. Dat een stad nooit af is, is ook maar een uitspraak van iemand geweest. Sommige steden zijn behoorlijk af en al het aangeklooi in de vorm van aanpassingen en nieuwe plannen maakt het er niet per sé beter op. Dat een stad soms niet af is wil niet zeggen dat je maar doelbewust kan gaan aanklooien en bewust onveilige, ongure en lelijke situaties moet gaan creëren, alleen maar zodat sommige mensen weer eens hun zakken kunnen vullen (met voor een deel gemeenschapsgeld).

  Heb zelf al eens in de Hollandse Toren klem gezeten doordat ik ingeklemd/ werd door ongure types van twee kanten. Ik moest ook daardoorheen lopen, want op weg naar station en de ingang van HC aan het Vredenburg was toen dicht.

 34. Robin

  Het is toch ook allemaal niet zo moeilijk als dit hoor. GROEN! Plant nou eens echt een aantal bomen die het geheel wat natuurlijker maken. Dit zal alleen maar uitnodigen tot meer verflikjes, alleen dan niet van mensen met kwaliteit.

 35. Don

  Hoog tijd voor verkiezingen als ik dit zo allemaal weer lees.

 36. bawang putih

  wat pas echt zou helpen is een vloermozaiek!

 37. Cas

  @g h, en heb je ook nagedacht hoe was verf kan bijdragen aan het verlagen van de sociale onveiligheid van dit straatje?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).