Nu licht gedimd kan worden oordeelt commissie positief over kunstwerk Intellectual Heritage Nu licht gedimd kan worden oordeelt commissie positief over kunstwerk Intellectual Heritage

Nu licht gedimd kan worden oordeelt commissie positief over kunstwerk Intellectual Heritage

Nu licht gedimd kan worden oordeelt commissie positief over kunstwerk Intellectual Heritage
Impressie van het kunstwerk
Nu de lichtintensiteit van het kunstwerk dat op de bibliotheek op de Neude moet komen gedimd kan worden, geeft de Commissie Welstand en Monumenten een positief advies. Eerder werd bekend dat het lichtplan van Intellectual Heritage niet voldeed aan de richtlijnen.

Nu de lichtintensiteit van het kunstwerk dat op de bibliotheek op de Neude moet komen gedimd kan worden, geeft de Commissie Welstand en Monumenten een positief advies. Eerder werd bekend dat het lichtplan van Intellectual Heritage niet voldeed aan de richtlijnen.

Wethouder Klaas Verschuure kreeg eerder dit jaar in een commissievergadering vragen over het licht in het kunstwerk. Verschillende raadsfracties vroegen om een toelichting op het licht in het kunstwerk, omdat onduidelijk was of het hinder kon veroorzaken.

Kunstenaar Maarten Baas en de bibliotheek hebben een lichtplan ingeleverd, dat vervolgens is voorgelegd aan de Commissie Welstand en Monumenten en een onafhankelijke lichtadviseur. Zowel de commissie als de lichtadviseur concludeerden dat het ingediende lichtplan de richtlijnen overschrijdt.

Advies

Een onafhankelijk lichtadviseur is vervolgens bij Baas op bezoek geweest en heeft een advies uitgebracht. Daarin staat dat het regelen en controleren van de lichtinstellingen bepalend is. Nu in het ontwerp van het kunstwerk aanpassingen in de lichtregeling is meegenomen heeft de commissie een positief advies gegeven.

Met deze aanpassing wordt volgens de commissie namelijk de garantie gegeven dat het kunstwerk geen schadelijk effect heeft voor de omgeving of het monumentale pand waar het aan komt te hangen.

Overleg

De bibliotheek zegt in overleg te zijn met de omgeving. Zo zijn het lichtplan en het advies van de lichtadviseur besproken met ondernemers uit de buurt. Zij zouden hebben aangegeven het fijn te vinden dat de lichtintensiteit is af te stellen en dat het kunstwerk een zogenoemde zomer- en winterstand heeft.

Nu de Commissie Welstand en Monumenten positief adviseert is het aan de Utrechtse raadsleden om te beoordelen of zij met de nieuwe informatie over kunnen gaan tot het afgeven van de zogenoemde verklaring van geen bedenkingen voor het kunstwerk.

Gekoppelde berichten

32 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Hou toch op met die onzin. Maak mooie dingen niet lelijk. Weg er mee.

 2. Scherpschutter

  In plaats van dus op voorhand simpelweg een lichtdimmertje van 100 Euro op dat kreng te schroeven, hebben nu dus een wethouder, kunstenaar, bibliotheekpersoneel, welstandscommissie, extern lichtspecialist, raadsspecialisten en ondernemers vele vele kostbare uren (en tienduizenden Euro’s extra kosten voor de belastingbetaler) in dit gedrocht gestopt…en er alsnog een dimmer ingeschroefd.

  Man man man. Afschaffen dat ambtenarenapparaat. Compleet.

 3. Jim

  En die prachtige boom voor de ingang? Is daar al over gesproken?

 4. Henk

  Ik ben de afgelopen jaren al zeer regelmatig langs het postkantoor gelopen en dacht toen altijd: wauw, dit gebouw is enorm mooi geworden.

  En ik snap totaal niet hoe je zoiets afgrijselijks op zo’n mooi gebouw kunt zetten. Uiteraard valt over smaak niet te twisten maar je weet wel dat als je op het randje van het acceptabele gaat zitten je veel mensen tegen de haren in strijkt. Ik vraag me af of dat echt nodig is op zo’n prominente plek in de stad. Alles wordt al vervuild met grote schreeuwende lichten, overal LED, overal bewegende reclame borden. Ieders seconde aandacht moet en zal getrokken worden en aan al deze rommel wordt nu ook deze rommel weer toegevoegd.

  Echt heel jammer.

 5. Katja

  Bezopen.

 6. Katja

  Wat zegt Monumentenzorg hiervan ? Is een Rijksmonument.

 7. Joris

  Ik kijk hier naar uit!
  Utrecht toont hier eindelijk een beetje lef in tegenstelling tot dat abominabele lelijke poortgebouw

 8. cas

  Nemen ze in Utrecht nu helemaal niks meer serieus en hebben ze echt alle smaak verloren?

 9. Moniek

  Honderd procent mee eens, Rietje.

 10. Don

  Het elitaire clubje commissie Welstand en Monumenten neemt genoegen met een dimmertje om dit gedrocht door de strotten van de Utrechters te stampen. Als de gemeenteraad nog enigszins geloofwaardig wil zijn als vertegenwoordiging van de Utrechtse bevolking dan gaat de verklaring van geen bedenkingen voor het kunstwerk rechtstreeks de prullenbak in. Stop met deze geldverslindende lelijke kul.

 11. Robert

  Wat Rietje zegt! Het is en blijft een lelijk ding wat het gebouw tekort doet.

 12. Uuutje

  Ook kunstwerken zouden gewoon aan welstandsrichtlijnen moeten voldoen en daar zouden commissies geen uitzonderingen op mogen maken. Er zijn al te veel bewegende led displays en dat zouden er juist minder moeten worden.

  Daarnaast is dit kunstwerk bedoeld om te provoceren. Is de openbare bieb daar de plek voor? Je herstelt dus een gebouw, vanwege het gebouw en gaat het vervolgens volhangen, waardoor dat gebouw minder opvalt. Zinloos beleid.

 13. Rob H.

  Rietje 14/7/2021 – 10:22: Dat doen we al bijna een eeuw, door onze mooie binnenstad vol te proppen met lelijk stilstaand blik. Daar kan dit kunstwerk ook nog wel bij, dus.

 14. Len

  Het gebouw verliest alle allure met zo’n decoratie, want kunst is het natuurlijk niet te noemen.

  Als er al geen zonnepanelen op het dak van een onschuldig monumentaal spoorweghuisje mogen liggen, hoe kan zo’n prominent misbaksel dan op de gevel van een monumentaal gebouw komen te hangen?

 15. Pee

  Het lijkt de ingang van het casino wel.
  Als er al over getwist word dan heeft het ”kunstwerk” gefaald.
  Ik heb iets anders in gedachte bij kunst voor een bibliotheek maar ja.
  Verder helemaal eens met Scherpschutter.
  Er zijn door verschillende partijen weer lekker geld verdient en geen haan die er naar kraait.

 16. Marco de Groot

  Mooi of lelijk blijft bij kunst (in de openbare ruimte) een dingetje. Ik vind het zoals ik nu zie niet mooi. Waarom zien we geen realistische artist impression? Dus geen grijze tekening van het gebouw maar gewoon een fotomontage (en dan een goede en niet zo een als van het Vredenburgplein die in praktijk niet te realiseren is) hoe het in het echt er uit gaat zien. En dan een dag en nacht situatie.
  Zo kan je veel beter een beeld krijgen van hoe het er echt uitziet!
  Misschien is het dan mooier als op deze tekening?!

 17. Balthasar

  Werkelijk niet te bevatten dat op dit prachtige rijksmonument zoiets wanstaltigs wordt gedoogd.
  Utrecht heeft al een lange historie in het neerzetten van lelijkheid, o.a:
  Die bruine gebouwen bij CS,
  De haas bij Neude,
  De sculpturen van VanDeKop aan Smakkelaarsveld.
  Nu is het nog wachten op ‘n digitale klok op de domtoren?

 18. Moniek

  Vergeet de vliegende schotel op de Inktpot niet, Balthasar.
  En ook de Neudeflat niet.

 19. G. de Vries

  Stekker? Stopcontact? Wat nou met het licht dimmen!
  Hoe durft men zo’n prachtig gebouw zo te vernachelen.

 20. Wim

  Prima reclame voor de nieuwe tippelzone.
  Of is dat niet de bedoeling

 21. Suzanne

  Ik was hier vorige week met een klas van de middelbare school om voor het vak kunstgeschiedenis de bieb te bekijken en na te tekenen.
  Boven de deur is nu een halfrond prachtig glas en loodraam.
  Verdwijnt dat achter dit kunstwerk? Dat zou heel jammer zijn.

  Daarbij ben ik best voor kunst (vandaar mijn achtergrond) en niet perse tegen dit kunstwerk, maar wel jammer als het originele details zou blokkeren. Daarbij heeft dit prachtige gebouw m.i geen kunstwerk nodig! Zet liever iets moois op het plein!

 22. TJA...

  @Suzanne: het plein is al in gebruik als fietsenstalling. Daar is geen plek meer voor iets moois…

 23. Eland

  Ik ben heel blij dat Utrecht dit kunstwerk doorzet. Dit brengt mensen samen!

 24. Koel Hoofd

  Dit nepkunstwerk is helemaal niet bedoeld als provocerende kunst maar als toeristische trekpleister.
  Rolkoffertjes huppeldozen die al hersenloos giechelend selfies komen maken en vervolgens Utrecht afvinken van hun bucket list.

  Eens met @Scherpschutter.
  Deze manier van besturen is geldstromen in de verkeerde zakken sturen.

 25. jos stelling

  kunst en overheid hebben niets met elkaar te maken.

 26. Piet

  Heerlijk, die vox populi op dit forum. More!

 27. Erik-Kan

  Verschrikkelijk lelijk ding dat kunstwerk, laat het maar ergens in de singel zakken. Zonde van de gevel van het karakteristieke “postkantoor”.

 28. Herman

  Dus eigenlijk Vinden ze het echt lelijk, maar middels dimmen valt het minder op en wordt het verstopt.
  Ze hadden ook kunnen zeggen, akkoord mits er een zak over getrokken wordt.

 29. Don

  Kijken wie voor en tegen dit afzichtelijke ding stemt in de gemeenteraad hebben we gelijk een mooi stem advies.

 30. Katja

  Waarom niet gewoon “Intellectueel Erfgoed” ?

 31. Claudia

  Volgens Eland brengt dit ‘kunstwerk’ mensen samen. Ik stel dus voor dat we met z’n allen ‘s nachts een keer afspreken onder dat monsterlijke ding, het eraf slopen en het gezellig collectief in de gracht sodemieteren.

 32. Marcel Gieling

  ‘Wat de boer niet kent dat eet hij niet’
  Het christelijk maandblad, “Op den uitkijk” schreef in 1948 over de schilderijen van Karel Appel dat ze die beter in Het IJ konden gooien dan ze onder de ogen van het goedburgelijke volk te brengen. Om over de kritieken op de schilderijen van Piet Mondriaan maar te zwijgen. Maarten Baas is een kunstenaar die het experiment niet schuwt en dat pleit voor hem. Brave kunst voor boven de is er voldoende.
  Time will tell !!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).