Paul de Brabander van dB’s luidt noodklok: ‘Verhuizing is een rampenplan aan het worden’ Paul de Brabander van dB’s luidt noodklok: ‘Verhuizing is een rampenplan aan het worden’

Paul de Brabander van dB’s luidt noodklok: ‘Verhuizing is een rampenplan aan het worden’

Paul de Brabander van dB’s luidt noodklok: ‘Verhuizing is een rampenplan aan het worden’
Paul de Brabander. Foto: Robert Oosterbroek
Paul de Brabander, oprichter en eigenaar van dB’s, vreest voor het voortbestaan van zijn muzikale broedplaats. Hij moet namelijk op 1 november van dit jaar vertrekken uit het CAB-gebouw in Utrecht. Er is weliswaar een nieuwe locatie aan de Vlampijpstraat in beeld zijn, maar daar moet nog veel gebeuren. De Brabander vreest dan ook dat de werkzaamheden straks maanden stilvallen en dat zou zomaar het einde van dB’s kunnen betekenen.

Paul de Brabander, oprichter en eigenaar van dB’s, vreest voor het voortbestaan van zijn muzikale broedplaats. Hij moet namelijk op 1 november van dit jaar vertrekken uit het CAB-gebouw in Utrecht. Er is weliswaar een nieuwe locatie aan de Vlampijpstraat in beeld zijn, maar daar moet nog veel gebeuren. De Brabander vreest dan ook dat de werkzaamheden straks maanden stilvallen en dat zou zomaar het einde van dB’s kunnen betekenen.

Rondom de plek waar dB’s nu zit, in het CAB-gebouw, komt een nieuwe stadswijk met 2800 woningen. Dat betekent wel het einde van dB’s op deze plek. Er moest gezocht worden naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden een paar honderd meter verderop, in het Werkspoorkwartier.

De gemeente zou hebben toegezegd de vergunning voor het bouwen op de nieuwe plek zo snel mogelijk te verlenen. Dit duurde volgens De Brabander echter drieënhalve maand en daarna moest ook nog de inspraakprocedure van zes maanden doorlopen worden. In de tussentijd werd besloten dat dB’s een paar maanden langer op de huidige plek blijven, tot uiterlijk 1 november. Maar nu moet ook het tweede deel van de vergunning geregeld worden en hoelang dat gaat duren is niet bekend. Tot op heden is er nog niks gebouwd op de nieuwe plek. “Het water staat dB’s daarmee aan de lippen.”

Verantwoordelijkheden

De Brabander vernam via de beantwoording van schriftelijke vragen dat de nieuwe plek op 1 januari gereed zou zijn, maar hij ziet dat niet gebeuren. Hij vreest dat de zeventien oefenstudio’s, de zaal waar meer dan 150 concerten per jaar plaatsvinden, opnamestudio Moskou, muziekschool Backstage Utrecht, lessen van tal van zelfstandige docenten en het restaurant Roots Rock Kitchen straks maanden stilvallen.

“We zijn een bedrijf met verantwoordelijkheden naar onder andere klanten en personeel. De stichting kan daarnaast vanwege de onzekerheid niks programmeren na 1 november. Een maand is wel te overzien, maar dat wordt nu opgerekt naar vier, vijf en mogelijk zes maanden. Het is een rampenplan aan het worden. Zo’n lange periode kunnen we niet gesloten blijven. Wij kunnen niet anders dan nu de noodklok luiden: alleen al door alle verloren tijd is de toekomst onmogelijk aan het worden.”

Afspraken

De Brabander hoopt dat het niet zover komt, maar daarvoor moet er wel iets veranderen. “Zo moeten er duidelijk afspraken worden gemaakt met PRE, de vastgoedtak van Popal fietsen en de eigenaar van het pand aan de Vlampijpstraat. We weten namelijk nog niks over een eventuele opleverdatum. Ook moet de gemeente met de grootste spoed de tweede fase van de vergunning behandelen en goedkeuren. Tot slot moeten we langer op de huidige plek kunnen blijven.”

Paul de Brabander richtte in 1994 dB’s op en vestigde zich in oktober 2003 na een grote verbouwing in het CAB in Cartesius. Aanstaande zaterdag is er onder de noemer ‘A Hard Place to Leave’ een feest bij dB’s. Dit ‘om de pijn van het afscheid te verwerken’. Ook is er die dag een gratis tentoonstelling. Bekijk de website voor meer informatie.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Waardeloos.
  Wie gaat dB’s helpen ?!
  Kom op nou toch !

 2. JdV

  Tja. Klaarblijkelijk gelden voor “ondernemers” in de culturele sector andere criteria dan voor een meubelwinkel, kledingzaak, sportschool etc.
  Volgens mij sluit je contracten af voor de huur van je bedrijfspand. Bij niet-nakoming probeer je er uit te komen met contractpartijen of stap je naar de rechter mocht dat niet lukken. Wat is het grote probleem?

 3. BP

  @JdV het zou u wel sieren niet zoveel vooringenomenheid te tonen door het woord ondernemers tussen aanhalingstekens te plaatsen, verder goed punt.

 4. .

  Dan leggen ze de bouw van de woonwijk maar stil als dat niet samen kan gaan met db’s op die plek. Sowieso snapte ik nooit goed waarom ze uit het CAB gebouw moesten, maar dit is echt belachelijk. Dit is zo’n belangrijke plek voor de stad, een stuk belangrijker iig dan een paar woningen.

 5. Hans

  @JdV Ik denk dat de contractpartij voor dB’s de gemeente Utrecht is. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als een klant-leverancier of klant-aannemer relatie.

 6. W

  Kan db’s niet in het oude tivoli?

 7. Aimée

  Als de gemeente voor de nieuwe plek de zaakjes nog niet op orde heeft, kunnen ze blijven zitten tot dat wel het geval is.

 8. Utrechtse Jantje

  Mijn inziens , heb je als het ,, mogenlijk is ,, wel ‘n goed idee @ W …. ik weet niet of onze voormalige ,, Muziektempel ,, dit erbij kan en wil hebben natuurlijk …

 9. Koel Hoofd

  Het volgende schaamdossier geproduceerd door onze schaamteloze gemeente?
  Dan leggen ze de bouw maar even plat met een stikstofonderzoekje o.i.d.
  Daar is immers €24 miljard beschikbaar voor.

 10. Jelmer

  Vette plek hopelijk komt het goed.
  Zo worden de coole dingen de stad uit gewerkt.
  Paupergebied cool maken
  Pauper gebied wordt populair
  Het wordt zelfs hip
  Mensen willen er graag wonen…dus anti kraak en wat dan ook bedankt tot ziens.

 11. Gedagtekassie

  Ik denk dat de ruimte van brouwerij de Leckere uitstekend bij db’s zou passen. Voor een podium maar ook voor de oefenruimtes. Hoe je niet heel veel aan te verbouwen.

 12. Marc

  Het beste Poppodia van Utrecht, en de gemeente springt daar zo mee om, heel jammer!

 13. Rob van steensel

  flesje wijn dat er over 2 jaar nog geen steen op de ander staat..de gemeente heeft altijd haast maar is nooit thuis om op tijd te beginnen.!!!

 14. A321

  Tijd voor wat crowdfunding. Wat kost 6 maanden overbruggen?

 15. Ted Danson

  @JdV:
  Het naar de rechter stappen is niet bij iedereen zo’n geliefde optie als voor jou, blijkbaar. Ik denk dat dB’s dat wel zal doen als het kan en moet, maar nog los van de kosten is het de tijd en inzet van mensen, geen anonieme bedrijven of advocaten, die zo’n zaak zal moeten laten slagen.

  Dat is het nadeel voor organisaties die wel nut hebben maar geen winst (hoeven) maken. En dat is het nadeel van de samenleving die jij nastreeft: nul organisaties meer die geen potje ‘onvoorziene juridische kosten’ erop na houden. Alleen maar bedrijven, alleen maar ‘pak alles wat je kan’.

 16. Margriet B

  Als de conclusie is: ‘dan moeten ze de bouw van de huizen maar stilleggen’, dan bent u van het padje. De gemeente gaat nooit de bouw van bijna 3000 woningen staken voor 1 culturele locatie. Die belangen zijn te groot. Wel heel lullig voor Den Brabander. En zo vlak voor reces zal er wel niet veel veranderen in de situatie. Gepruts.

 17. Toine Goossens

  Ach, ach, ach. Een cultureel ondernemer botst met de werkelijkheid en zie, zijn aanhangers roepen moord en brand. Dat heet nepotisme; het bevoordelen en voortrekken van mensen uit de eigen groep/omgeving.

  De wet is de wet en die is voor iedereen identiek. Dagelijks lopen andere ondernemers en initiatiefnemers tegen de belachelijke doorlooptijden van vergunningen e.d. aan. Er is namelijk altijd wel een idioot die bezwaar maakt.

  Die idiotie wordt door velen van de reageerders verheerlijkt, maar nu even niet. We hebben het over een vriend hé. Nepotisme is zeer kwalijk.

 18. Johanna

  @Toine Goossens

  Wat vreselijk onsympathiek, Toine. Mensen die een ondernemer een warm hart toedragen, die het naar vinden dat er door dit soort vormfouten en getreuzel een fijne plek minder is in de stad, die hier onschuldige berichten plaatsen waartoe iedereen wordt uitgenodigd, moeten die zo worden weggezet? Allemaal omdat jij zo nodig je gal moet spuien?

  Klanten van een culturele instelling of horecazaak heten geen aanhangers. En iets een warm hart toedragen en bepaalde culturele of horeca-voorkeuren hebben is geen nepotisme. De mensen hier hebben niet eens macht, ze laten gewoon hun stem horen, net als jij dat wil doen. En jij smijt met de goorste termen om dat verdacht te maken.

  Onmenselijk.

 19. Andy Dufter

  @ Toine Goossens
  Ergens sympatie voor hebben en je daarvoor uitspreken is wat anders dan nepotisme. Er zijn natuurlijk altijd belangen. Ik denk dat je het belang van culturele plekken onderschat. Zonder deze plekken zou Utrecht veranderen in een groot outlet centrum. Zou het geen aantrekkelijke plek meer zijn. Dat geldt ook voor de huidige plek van Db’s. Als daar alleen een bedrijf als Shurgard was gevestigd, dan was het een onaantrekkelijk bedrijvenwoestijn gebleven. Nu hebben jaren mensen uit de buurt en ver daarbuiten genoten van deze plek (niet alleen door Db’s, maar ook door Oproer etc.) en heeft het de hele buurt een upgrade gegeven. Die waarde is bijna niet in geld uit te drukken….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).