Nieuwe locatie gevonden voor dB’s en bouw 2800 woningen rond CAB-gebouw stap verder Nieuwe locatie gevonden voor dB’s en bouw 2800 woningen rond CAB-gebouw stap verder

Nieuwe locatie gevonden voor dB’s en bouw 2800 woningen rond CAB-gebouw stap verder

Nieuwe locatie gevonden voor dB’s en bouw 2800 woningen rond CAB-gebouw stap verder
dB's in september 2019
Er is een nieuwe locatie gevonden voor het muziekpodium en de oefenruimtes van dB’s. Ze gaan verhuizen naar het Werkspoorkwartier. Dat laat de gemeente Utrecht gezamenlijk met dB’s weten. Op de huidige plek, bij het CAB-gebouw, komt een nieuwe stadswijk met 2800 woningen.

Er is een nieuwe locatie gevonden voor het muziekpodium en de oefenruimtes van dB’s. Ze gaan verhuizen naar het Werkspoorkwartier. Dat laat de gemeente Utrecht gezamenlijk met dB’s weten. Op de huidige plek, bij het CAB-gebouw, komt een nieuwe stadswijk met 2800 woningen.

De Utrechtse Cartesiusdriehoek is nu nog een bedrijventerrein maar gaat de komende jaren getransformeerd worden tot een nieuwe wijk. Omdat de wijk moet komen in en rond het CAB-gebouw – waar nu nog dB’s gehuisvest is – waren er lange tijd zorgen over de toekomst van het muziekpodium.

Met het bekendmaken van het nieuwe bestemmingsplan wordt duidelijk dat dB’s met oefenruimtes en poppodium, Stichting Ruis, Studio Moskou en Roots Rock Kitchen een paar honderd meter gaan verhuizen naar het Werkspoorkwartier. Biercafé Oproer gaat verhuizen naar The Cube in Overvecht.

De nieuwe autoluwe wijk krijgt ongeveer 2800 woningen voor verschillende doelgroepen, twee parken, een basisschool, horeca, voorzieningen en een sporthal. Er komen meerdere nieuwe gebouwen waaronder een toren op het monumentale CAB-gebouw. In Cartesius komen woningen in het sociale segment (in samenwerking met Portaal en Stichting de Tussenvoorziening), woningen in het middenhuursegment en koopwoningen van verschillende groottes.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Artist impression van de nieuwe wijk

Behoud dB’s

In het najaar van 2020 heeft het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage gelegen. De reacties en zienswijzen hierop heeft de gemeente verwerkt in het nieuwe bestemmingsplan. Het bestemmingsplan wordt nu door het college ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Er zijn destijds 318 zienswijzen ingediend. Het overgrote deel van deze zienswijzen gaat over het behoud van dB’s. Ook de politiek en de gemeente hadden zich al eerder uitgesproken over het belang van dB’s.

Het blijkt dat behoud van dB’s in het CAB-gebouw erg ingewikkeld gaat worden. Dat ligt vooral aan de hoge kosten die gemaakt moeten worden om het monumentale pand geluidsisolerend te maken. Daarnaast is dB’s doordeweeks tot 2.00 uur open en in het weekend tot 4.00 uur. De combinatie tussen de nieuwe (woon)functies in de wijk en de reuring van dB’s kan leiden tot problemen.

Bovendien had dB’s sowieso tijdelijk moeten verhuizen vanwege de verbouwing van het CAB. Het bleek niet eenvoudig daar een locatie voor te vinden. Het consortium, dB’s en de gemeente hebben samen een nieuwe locatie gevonden voor dB’s. De nieuwe locatie is in het Werkspoorkwartier.

Reacties

Paul de Brabander (eigenaar van dB’s): “Het is niet makkelijk na zoveel jaar te moeten verhuizen, maar we zijn heel blij met de voortdurende ondersteuning van de gemeente om dB’s voor de toekomst te behouden. Zonder de steun van de politiek, de raadsleden en de ambtenaren zou dat nooit mogelijk zijn geweest. Het was niet makkelijk om tot een oplossing te komen, maar uiteindelijk zijn we er uitgekomen met de projectontwikkelaar. We kijken nu vooruit naar een volgende versie van dB’s waarbij we repeteren, opnemen, muziekonderwijs, talentontwikkeling en live-concerten een nieuwe en definitieve plek kunnen gaan geven.” De Brabander denkt dat ze nog een seizoen op de huidige plek blijven, en hoopt naadloos naar de nieuwe locatie te kunnen gaan. De specifieke plek wordt nog even geheim gehouden.

Wethouder Klaas Verschuure is blij dat er een oplossing is gevonden voor dB’s. Over de nieuwe woonwijk vertelt hij: “De plannen voor Cartesius passen perfect bij Utrecht. De wijk wordt ontworpen rond de thema’s beweging, gezonde voeding en ontspanning. Er komen een foodhal, een supermarkt met biologische en gezonde producten en culturele voorzieningen. De wijk wordt autoluw en er wordt gebouwd volgens de laatste inzichten op het gebied van duurzaamheid, ecologie en circulariteit. Nieuwe energie- en mobiliteitsconcepten worden ook gedeeld met omliggende wijken. Zo is het voor veel Utrechters een waardevolle toevoeging voor de stad. Ik ben blij dat we door kunnen naar de volgende fase en dat de realisatie van dit project steeds dichterbij komt. ”

Het bestemmingsplan Cartesiusdriehoek fase 2-6 wordt ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Naar verwachting stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan in het najaar van 2021 vast.

8 Reacties

Reageren
 1. jan

  goed ……en schandalig slecht nieuws…..
  goed dat dB’s blijft bestaan natuurlijk.
  Maar wat een schandalig iets, dat al het werk om dB’s fysiek zover te krijgen als wat het nu is, te moeten laten wijken voor een plan wat op vele en vele andere plekken zou gerealiseerd kunnen worden. Echt balen vind ik dat persoonlijk voor dB’s, en heel mooi dat ze er zelf zo positief onder blijven en zich ondersteund voelen door de gemeente, maar dan hoop ik toch ook echt dat de gemeente woord houd aan die steun. Jan Schellink

 2. Erwin

  Het beste nieuws vind ik nog wel dat Oproer naar de Cube (waarom toch weer zo’n lelijke engelse naam?!?!) gaat verhuizen. Is er al bekend per wanneer?

 3. Uuutje

  Leuk altijd, je laat eerst de creatievelingen een plek levendig en leefbaar maken, om ze vervolgens te verkopen voor veel geld.

  En het leven verdwijnt weer uit de wijk. Dus mensen willen er wonen vanwege levendigheid maar gaan dan vervolgens klagen over de levendigheid?

  En snap die fascinatie voor foodhallen tegenwoordig eigenlijk niet zo. Mensen moeten eens ophouden met al dat gevreet. Mensen gedragen zich als de adel ooit deed en worden steeds vetter. Al dat ge-eet is ook alleen maar slecht voor de wereld, dieren en het milieu. Een beetje minder mag wel. En van vreten dan ook nog een lifestyle maken. Tja……

 4. JdV

  @uutje: wellicht komt in de foodhal speciaal voor jou een azijnwinkeltje.
  On topic, een bekende wethouder uit 020 heeft eens gezegd: in gelul kun je niet wonen. Datzelfde kun je zeggen voor oefenruimtes. Leuk dat een relatief klein groepje hobbiemuzikanten immens veel ruimte claimt. Maar 030 heeft veel harder betaalbare woningen nodig dan oefenruimtes. Jammer dus. Voor de sf liefhebbers: the needs of the many outweigh the needs of the few. Or the one.

 5. P-trus

  @Uuutje:

  Ik ben het helemaal met je eens!
  En ook met Erwin (lelijke Engelse (Amerikaanse?) naam, ‘Foodhall’, bah)!

 6. Stijn

  Jammer dat ook deze iconische plek verloren gaat. De oefenruimtes zijn op een andere locatie ook prima en hopelijk zelfs beter, maar het cafe en de concerthal ga ik daar wel missen. Hoop dat de volgende plek net zo karakteristiek zal zijn en er weer zo’n fijn buitenterras inclusief podium (zoals ze nu ook hebben) zal komen. Het Werkspoorkwartier wordt op deze manier in elk geval wel lekker levendig. Steeds meer culturele plekken daar.

  En Foodhall… tja, het is maar een marketingnaam. Uiteindelijk staat er gewoon dat er wel weer diverse horeca in het pand terugkomt.

 7. Uuutje

  @ JdV

  In DB’s repeteren ook professionele muzikanten en het zijn er veel meer dan een handjevol. Het is overigens ook een podium (voor optredens) en een studio.

  Verder: Dus de feiten benoemen is nu ineens azijnzeiken?

 8. P-trus

  @Stijn:

  “Foodhall’ is m.i. gewoon een modern, trendy, woord voor een ‘vreetschuur’, De zoveelste horeca-plek in onze stad, tbv vooral, bezoekende provincialen en – toeristen.

  Jammer dat dB’s van deze plek weg moet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).