Utrecht viert vandaag 900 jaar stadsrechten; wat is er allemaal te doen? Utrecht viert vandaag 900 jaar stadsrechten; wat is er allemaal te doen?

Utrecht viert vandaag 900 jaar stadsrechten; wat is er allemaal te doen?

Utrecht viert vandaag 900 jaar stadsrechten; wat is er allemaal te doen?
Foto: Robert Oosterbroek
Het is zover, vandaag, 2 juni, begint de viering dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Het grote openingsconcert, met Kensington vanaf de Domtoren, begint rond 21.00 uur. Maar er is vandaag meer te doen.

Het is zover, vandaag, 2 juni, begint de viering dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Het grote openingsconcert, met Kensington vanaf de Domtoren, begint rond 21.00 uur. Maar er is vandaag meer te doen.

De gemeente Utrecht heeft 1,95 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de stad om evenementen te organiseren rondom Utrecht 900 jaar. De viering begint donderdag 2 juni – op de dag af 900 jaar nadat keizer Hendrik V Utrecht stadsrechten gaf – en eindigt  op 11 november als het Sint-Maartenfeest is. Gedurende meerdere maanden zijn er tal van activiteiten.

Vandaag gaat het allemaal beginnen. Er zijn enkele publieke activiteiten en besloten evenementen. In de ochtend gaat rapper Duimalot langs verschillende scholen in Utrecht om te rappen met leerlingen. In de middag komen honderden bewoners, die ook op 2 juni jarig zijn, samen in de Zadelstraat om taart te eten. Ook gaat Paleis Lofen voor het eerst open, maar dat zal vandaag nog voor een beperkt gezelschap zijn.

Publieke activiteiten

Ook zijn vandaag het Centraal Museum, het Spoorwegmuseum, Museum Speelklok, de Domtoren, Museum Catharijneconvent, Het Utrechts Archief,  Sonnenborgh en het Volksbuurtmuseum gratis te bezoeken.

Wie van goed eten houdt kan op donderdag tussen 12.00 en 15.00 uur ook langs negen toprestaurants voor een gratis hapje. Restaurant 273, Brass, Concours, Hemel & Aarde, Karel V, Madeleine, Maeve, Simple en WT Urban Kitchen (op bezoek bij Ruby Rose) delen ieder honderd amuses uit.

Vanavond is het grote publieke evenement. Om 21.00 uur is er een concert vanaf de Domtoren van stadsbeiaardier Malgosia Fiebig en aansluitend treedt de band Kensington op. Het concert is te horen en te zien op het Domplein, het Stadhuisplein, de Neude en het Janskerkhof. Hier staan schermen opgesteld en de laatste drie pleinen hebben versterkt geluid. Het concert eindigt om 22.00 uur.

Volgende maanden

Na de openingsdag op 2 juni volgen er de komende maanden nog meer activiteiten. Het programma is te vinden via deze website, maar zoals we al eerder schreven is de agendafunctie nog flink in ontwikkeling.

21 Reacties

Reageren
  1. Lexus

    Nu komt DUIC met iets meer informatie, waarvoor dank, maar deze gegevens zijn op de website 900 jaar Utrecht van Utrecht Marketing vier dagen voor aanvang nog steeds niet volledig en overzichtelijk te vinden. Ronduit beschamend. Verder zijn er meldingen van mensen en organisaties die activitieten voor het feest hebben aangemeld, maar niet eens antwoord van Utrecht Marketing hebben gekregen, laat staan dat hun aandeel in de viering is ingepast.

  2. Otto Nelemans

    Graag vul ik nog het een en ander aan.
    Malgosia Fiebig zal op 11 juni om 11:00 uur haar concert op het carillon beginnen met twee medleys uit de opera Trijn. Een mannen medley en een vrouwen medley.

    Gedurende de dagen van de voorstellingen op 12, 18 en 19 (ook matinee) wordt er een speciaal Trijn arrangement geserveerd in de restaurants Madeleine, San Siro en Danel. Ook is er een Trijn-stadswandeling. Van een bezoek aan Trijn valt dus een leuk dagje uit te maken.
    Zie de website http://www.stadsoperatrijn.nl

  3. Scherpschutter

    @Lexus

    Dat meen je niet… Een overheid en marketingbureau van diezelfde overheid die falen in het uitvoeren van de meest basale taken, zoals het communiceren van iets simpels als een programma? Dat gebeurt anders nou nooit! LOL

  4. Len

    Gaan we de Dom ook uitpakken? Staat mij al weer veel te lang in de steigers.

  5. Peter van Zoest

    Ok, Duic, waar staat ergens een helder overzicht van alle festiviteiten?

  6. GeenStijl@Utrecht🛑

    Dat zeg ik,vooral het feest van de happy few in de stad Utrecht,niet voor de Utrechter 🤔

  7. Fappy Hew

    Je bedoelt de happy few die over de middelen beschikken om gratis naar Utrechtse musea te gaan en gratis hapjes bij restaurants te eten? En om gratis naar een concert te gaan? Ja, nou, inderdaad, altijd weer de happy few die worden bevoordeeld met dit soort dingen!

    Mijn zoontje van 3 is precies zoals jij GeenStijl@Utrecht🛑 : geef hem een cadeautje en hij gaat zeuren omdat het niet precies is wat hij die dag wilde.

  8. Geenstijl@Utrecht

    @Fappy Hew,

    Dan ben je een gezegend mens,want je zoon heeft een eigen mening ….
    En ik zeur niet,maar voor die 1,95 miljoen had je ook andere zaken kunnen regelen, zoals armoede bestrijding enzovoort,zeker in deze sombere tijden.
    Niet feestjes voor omhooggevallen gevallen arrogante kwasten die op kosten van belastingbetalers feest gaan vieren,dit had veel soberder gekund.

  9. C.

    @ Geenstijl. Mag ik aan dat ‘soberder’ toevoegen, dat het tegelijk ook wat inhoudelijker en kritischer had gekund (wat betekende dat stadsrecht precies? Valt zoiets als ‘verjaardag’ van een stad te vieren en waarom?). Ook die twee wijzen van benadering kunnen op een betrekkelijk sobere manier en toch ook ‘leuk’ echt wel onder de aandacht worden gebracht.

  10. deGroot

    Ik ben benieuwd of er nog een heruitgave komt van het mooie Utrecht Schaakspel? Een kleine/reis-versie zou goed aansluiten bij het thema 900 jaar (de reis door de tijd).

  11. Lexus

    @C.: de hele opzet van dat feest is politiek gemotiveerd. De negatieve kanten van het stadsrecht en de ontwikkeling door de eeuwen heen zijn letterlijk en figuurlijk verkleurd weergegeven. Aldus ontstaat er een misschien politiek correct, maar heel verkeerd beeld van het verleden. Zo blijkt er nu een boek verschenen te zijn van Bettina van Santen en Kaj van Vliet waarin het blijven wordt benadrukt: “Gekomen om te blijven”. In werkelijkheid zijn door de eeuwen heen ook Utrechters vaak uit de stad verstoten. Die ballingschap gebeurde wel vanwege misdrijven, maar ook vaak om politieke redenen. Kortom, zo mooi was het allemaal niet in vroeger eeuwen. Het is te hopen dat de historische werkelijkheid hierna weer beter in beeld zal komen. Ik ben daar overigens niet optimistisch over.

  12. Moniek

    Ik moest vanochtend even in de binnenstad zijn maar ik hoefde me niet langs uitzinnig hossende menigten te dringen.

  13. Gred

    @fh: wat voor middelen heb je het over? Gratis is gratis. Stap op je fiets en ga naar het museum ipv te klagen!

  14. Frank

    Het concert vanaf de Dom zou voor iedereen in de hele stad te volgen zijn. Maar…. RTV Utrecht zendt het niet uit, en de stream die naar drie schermen in de binnenstad gaat is voor de mensen thuis niet beschikbaar. Dus voor iedereen…. Nou nee.

  15. Massegast

    @Moniek — Nee, geen hossende menigten. Niet zo verwonderlijk als je ziet hoe snel de samenstelling van de bevolking in deze stad verandert. Voor de meeste nieuwkomers is ‘Utrecht’ bijzaak. Men komt voor iets anders: Welvaart (arbeid met goede betaling en arbeidsvoorwaarden, uitkeringen). Kennis. Veiligheid. Een overheid die betrouwbaarder is dan wat men gewend is. Criminele mogelijkheden met zachtaardige politie en justitie. Goede huisvesting, zij het niet à la minute. Goede gezondheidszorg, zij het niet à la minute. Mogelijkheden voor gezinshereniging. Goed transport en goede infrastructuur. Goed onderwijs. Een maatschappij die kansen biedt als je vooruit wil; zonder dat je een kruiwagen nodig hebt. Een relatief vrouwvriendelijke en kindvriendelijke samenleving. Weinig corruptie en racisme. Godsdienstvrijheid en misschien vergeet ik nog het één en ander. Waarom dat in Utrecht allemaal te vinden is vraagt men zich niet af. Laat staan dat men 900 jaar stadsrechten boeiend vindt. Men weet dat ook niet, o.a. omdat men in Nederlands leren niet investeert. Is ook niet nodig, want overheid en maatschappij faciliteren in gebroken Engels. Daarom voelt de geboren en getogen Utrechter zich een vreemde in eigen stad worden. Er ontstaat een maatschappij met meerdere snelheden, verlies aan cohesie en parallele werelden, Hopelijk blijft de welvarende context, anders voorspel ik grote moeilijkheden.

  16. Lexus

    @Frank: ik dacht dat RTVUtrecht wel de hele dag door verslag op de televisie zou doen. Ik heb enkele keren afgestemd, maar niets van de viering kunnen vaststellen.

  17. Geenstijl@Utrecht

    Dat zeg ik,het feestje is echt voor de happy few,geld wat beter besteed had kunnen worden aan echte dringende zaken.

  18. Lexus

    Gisteravond wezen kijken. Het was loeidruk in de stad, vooral veel jongeren. Hoewel ik op verschillende plekken met beeldschermen geweest ben, was de muziek nergens goed te horen vanwege het vele omgevingslawaai. De vele terrassen waren net zoals anders goed bezet. Een rustige plek, zoals de pandhof van de Dom, was alleen bestemd voor de uitgekozen elite, dus afgesloten voor het volk. Het leek de aanwezige jeugd in de stad allemaal totaal niet te deren. Ze stonden erbij, keken naar de beeldschermen en deden volgens mij nauwelijks moeite de muziek te beluisteren. Eerlijk gezegd vind ik een dergelijke vorm van vermaak getuigen van grote geestelijke armoede.

  19. Niels

    Eén dag na de officiele opening van Lofen mag je direct 10 euro betalen om ook een kijkje te kunnen nemen.

    Als de gemeente èrgens subsidie voor zou moeten geven, dan is het wel voor een bezoek aan Lofen.

  20. Pee

    @Geenstijl@Utrecht
    Helemaal mee eens.
    De gewone burger weet niet eens dat er een feest was ter ere van het 900 jaar stadsrechten .
    Dit had anders gemoeten.

  21. C.

    @Pee. “Dit had anders gemoeten”. Nee hoor Pee, dit heeft men niet anders gewild; wat Lexus zegt: geestelijke armoede en gemakszucht, zonder enige inhoud en hooguit wat vrijblijvende politieke correctheid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).