Utrechter Pim Lammers schrijft voorzichtiger na alle doodsbedreigingen Utrechter Pim Lammers schrijft voorzichtiger na alle doodsbedreigingen

Utrechter Pim Lammers schrijft voorzichtiger na alle doodsbedreigingen

Utrechter Pim Lammers schrijft voorzichtiger na alle doodsbedreigingen
Pim Lammers.
De Utrechtse schrijver Pim Lammers zegt dat hij momenteel voorzichtiger is met ‘elke zin’ die hij schrijft. Eerder dit jaar ontving hij talloze doodsbedreigingen vanwege een verhaal over een relatie tussen een tienerjongen en een trainer dat Lammers in 2015 schreef. De schrijver zei vrijdagavond tegen Nieuwsuur dat zinnen uit hun context kunnen worden gerukt en vervolgens als wapen ingezet kunnen worden.

De Utrechtse schrijver Pim Lammers zegt dat hij momenteel voorzichtiger is met ‘elke zin’ die hij schrijft. Eerder dit jaar ontving hij talloze doodsbedreigingen vanwege een verhaal over een relatie tussen een tienerjongen en een trainer dat Lammers in 2015 schreef. De schrijver zei vrijdagavond tegen Nieuwsuur dat zinnen uit hun context kunnen worden gerukt en vervolgens als wapen ingezet kunnen worden.

Lammers werd door het CPNB gekozen als schrijver voor het Kinderboekenweekgedicht vanwege zijn kinderboeken, waarin hij vaak het thema ‘als kind jezelf kunnen zijn’ behandelt. Op sociale media kwam kritiek op de keuze, vanwege het verhaal uit 2015 dat voor volwassenen was geschreven.

Nadat Lammers doodsbedreigingen had ontvangen, besloot hij zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht. “Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard”, zei de schrijver tegen het CPNB. De boekenwereld maar bijvoorbeeld ook de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma schaarde zich massaal achter Lammers.

Bouwstenen

De schrijver verscheen vrijdag voor de camera van Nieuwsuur. Daarin zegt hij dat hij weliswaar weer aan het schrijven is, maar dat hij wel voorzichtiger te werk gaat. “Ik weet nu dat zinnen niet alleen bouwstenen zijn van een verhaal. Ze kunnen uit hun context gerukt worden en als wapen tegen je worden gebruikt.”

Ook praatte Lammers over het verhaal dat hij in 2015 schreef. Aanleiding daarvoor was een misbruikervaring van iemand uit zijn omgeving. “Ik leerde daar veel van. Niet alleen hoe afschuwelijk misbruik is, maar vooral ook dat veel mensen helemaal niet weten hoe misbruik werkt en ook helemaal niet weten hoe een slachtoffer zich kan voelen. Dat wilde ik in een literair verhaal omzetten.”

Tegenovergestelde

Tot slot zegt de Utrechtse schrijver dat hij het gedrag van de trainer uit zijn verhaal niet goedkeurt. Dit was namelijk reden voor sommigen om hem van pedofilie te betichten. “Het is juist het tegenovergestelde van wat ik met het verhaal wilde laten zien.”

Lees hier het hele interview met Pim Lammers terug.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
 1. Statler

  Doodsbedreigingen om ongewenst proza. Bizar. Ik dacht dat de inquisitie een boze herinnering was…
  PeterH

 2. Rutger

  alle volkszangeresjes uit Volendam, foto modelletjes uit Friesland, Wybrens uit Den Haag en Nina’s en Scherpschutters van hier: kijken ! https://www.npostart.nl/nieuwsuur/10-03-2023/VPWON_1343561

 3. Gbrie

  Nog erger: doodsbedreigingen voor uit zijn context gerukt proza! Begrijpend lezen is schijnbaar moeilijk!

 4. Kees Truijens

  Ach, @Rutger, de NPO is toch voor degenen die je aanspreekt “mainstream media”, die ons wat voorliegen?

 5. Scherpschutter

  @Rutger

  Nee, dank u. Ik kijk geen NPO. Zowel mijn brein als geweten verdragen dat niet.

 6. Toine Goossens

  @PeterH,

  Die inquisitie is helaas op alle fronten terug in de samenleving. Er gaat geen dag voorbij of er zijn minderheden die met grof verbaal geweld, en/of demonstratiegeweld, hun willen opleggen aan alle anderen. Het wordt met de dag erger.
  Wederkerigheid, inlevingsvermogen in het denken van een ander, is geheel en al onder de graszoden gestopt. Iedereen doet alsof hij/zij een bisschop is die anderen plichten en meningen op kan leggen. De grondslagen van onze democratie en van ons justitieel correctiemechanisme vervluchtigen in de stormen die over ons worden uitgestort.

  Het verontrustende van dit alles is dat het beginsel: ‘Het doel heiligt de middelen’, gemunt door linkse pressiegroepen, grootschalig door rechtse pressiegroepen is overgenomen.

 7. Koel Hoofd

  De inquisitie is terug… het puritanisme is ook alweer trending topic.
  Dat is dan een paar honderd jaar vooruitgang in het afvoerputje…

 8. Berk

  Het fascisme is onder ons

 9. Utrechter2

  Ik ben benieuwd waarom mijn reacties niet geplaatst worden, als het om dit thema gaat want ik ben me bewust van de zaken die moderators niet accepteren.

  Het gevolg is dat genuanceerde en serieuze kritiek ontbreekt op deze kwestie, en vooral kritiek overblijft op andere fora van wat extremere mensen.
  En dat is jammer, alsof je in deze kwestie alleen maar mee mag gaan met het standpunt van de burgemeester.

 10. Hans

  @ Scherpschutter
  ‘Nee, dank u. Ik kijk geen NPO. Zowel mijn brein als geweten verdragen dat niet’
  Ai! Wat pijnlijk nou. Weer een kijkertje minder voor Ongehoord Nederland 🥹

 11. Scherpschutter

  @Hans

  Wat pijnlijk is, is dat u kennelijk niet begrijpt dat als ik al niet keek, dat dat uiteraard geen kijker minder is.

 12. Vrolijk rechts

  @scherpschutter
  Dat verklaart een hoop

 13. Realist

  @Berk. Het is maar net van welke kant je dat bekijkt…

 14. Janssen

  Hier worden (doods-)bedreigingen gerechtvaardigd en wetenschap, journalistiek en kunst de mond gesnoerd. Vanuit een bepaalde extreem rechtse hoek. Zij zijn uit op een soort van dictatuur om onwelvallige meningen de mond te snoeren.

  Wat extreem rechts bewust verdoezeld is dat extreem rechts niet zomaar een mening is, maar er op uit is om onwelvallige meningen en denkbeelden de mond te snoeren en erger. Vrijheid van meningsuiting voor 1 groep die neer komt op een dictatoriaal achtig iets.

  Alle andere stromingen doen dit niet op linkse dictaturen na, die we niet kennen in Nederland en omstreken of dit deel van Europa. Veel linkse stromingen geloven nog niet eens in systemen, staten of overheden (anarchisme bijvoorbeeld). Veel linkse stromingen bestaan alleen maar als tegenwicht aan het kapitaal, de dictatuur van de vermogenden of tegenwicht aan extreem rechts.

  Een schrijver doelbewust woorden in de mond leggen en verdenken van iets wat hij niet gedaan heeft of geschreven heeft; en op basis daarvan hem de mond snoeren en bedreigen. Tsssss. En let wel, niet vanwege een vermeend iets, maar puur, omdat deze schrijver zich inzet voor de LHBGTIQ+ gemeenschap. Daarom krijgt deze schrijver dit allemaal te verduren. Niks meer en niks minder.

  Men zoekt een stok om mee te slaan en bij gebrek aan een stok heeft men zelf een stok verzonnen.

 15. Rob H.

  Toine Goossens:

  Mooie omkering van de feiten. Na jarenlange ridiculisering en vernedering zeggen een groot aantal minderhedengroepen; nu is het genoeg geweest. We zijn het zat. We willen ook gehoord worden.

  En dan is grote groep die altijd het hoogste woord had en nu even niet meer meteen aan bod komt, het slachtoffer?

 16. Aicha

  Toine heeft nog een hoop te leren

 17. Erwin

  @toine: even on topic: speaking of minderheden die met verbaal geweld hun wil opleggen aan anderen, bedoel je daar ook deze schrijver in kwestie mee?!

 18. Hans

  Janssen heeft hier absoluut een punt. Bij extreem rechts gaat het niet om een debat waarin van mening kan worden verschild op grond van argumenten. Het gaat erom verzonnen en uiterst kwaadaardige verhalen de wereld in te slingeren, tot doel hebbend om de hen onwelgevalligen mee te bestoken, te beschadigen en uit te schakelen. Recent voorbeeld is de mevrouw die j.l. zaterdag op het Malieveld stond te oreren dat Arjen Lubach zijn vader betrokken was bij transporten van joden naar Auschwitz en dat Rutte en mevrouw Ollongron ‘nazi-nazaten’ zijn etc. etc. Ze had een petje op van de Omroep Ongehoord Nederland. Wilders, Baudet en Karskens (de laatste is de baas van die omroep) stonden erbij en stemden zwijgend in met deze compleet krankzinnige, schadelijke lariekoek. Pim Lammers is blijkbaar ook een dankbaar vehikel voor zieke geesten om rancune op bot te vieren.

 19. Koel Hoofd

  @janssen@hans
  Het gaat niet om extreem rechts of links maar om ‘extreem’, mensen worden steeds extremer en intoleranter. Dat is een hele enge ontwikkeling.

 20. Utrechter2

  Laatste poging: waarom wijst Pim Lammers gewoon niet op de (hopelijk) vele bladzijden in datzelfde schrijven waarin duidelijk wordt dat het gedrag van de trainer vanuit het vertelperspectief van de schrijver wordt veroordeeld?

  Nu wordt iedereen die risico’s rondom pedofilie wil verkleinen, denk ook aan de me too cases m.b.t. jonge minderjarige actrices, voor extreem rechts en slecht uitgemaakt. Ik snap dat sommige mensen LGBT+ in het algemeen, en de schrijver in het bijzonder graag willen verdedigen maar dit andere uiterste kan de bedoeling ook niet zijn, mag ik aannemen.

  Het zou jammer zijn als ik deze bijdragen alleen in persoonlijke kring kan uitdragen, die politiek overigens zeer gemengd is.

 21. Hubert Huichens

  Heel jeugdig Nederland zit vanaf zijn 12e vrijwillig achter webcam’s met dildo’s en cockringen filmpjes te maken om er geld mee te verdienen , of anders verhandelen ze wel harddrugs, of hebben ze drillrap en steken ze elkaar neer maar o o o o o wat is de jeugd kwetsbaar, eo o ooo wat is de jeugd gevoelig. Ondertussen mogen tieten in de efteling niet meer getoond worden bij een Beeld van Anton Pieck van de Zeermeermin die er al 67 jaar staat en altijd naakt heeft staan paraderen. NB een sprookje, en mag er geen verhaal meer geschreven worden over ontluikende seksualiteit en de moeite om het een plek te geven. Dit land is GEK GEWORDEN. En de ouders: die zijn misdadig bezig. Kan er niets anders van maken

 22. Vrolijk rechts

  @Janssen en Hans.
  Niets aan toe te voegen.Ben het 100%eens met jullie

 23. Kloek

  @ Utrechter 2

  Niet iedereen duwt mensen die het over de risico’s willen hebben in extreem rechtse hoek.

  Echter, en dit hebben journalisten uitgezocht, de bron van het complot tegen Pim Lammers is Erkenbrand, een extreem rechtse club die ook de politiek probeert te infiltreren en duizenden/ tienduizenden trollen via Telegramgroepen in Nederland aanstuurt; waarvan ook een aantal op DUIC. R*sland, conservatieve agenda, het westen/ Nederland destabiliseren, heeft ook invloed op Erkenbrand.

 24. Koel Hoofd

  @Kloek
  Huh, Erkenbrand?? Dat zijn toch een handjevol rijke witte studentencorpsbelgen die niemand serieus neemt omdat ze alles wat op -ist of -isme eindigt doen? Laat die zielepoten lekker aan hun kant van de grens blijven. We hebben hier al genoeg ontspoorde types ronddwarrelen.

 25. Utrechter2

  @Kloek: vergelijking: als een extreem linkse organisatie die zich schuldig maakt aan geweld, en als kers op slagroom, vroeger werd gefinancierd vanuit de Sovjet Unie, ergens bodemverontreiniging constateert dan is toch nog steeds sprake van bodemverontreiniging?

  Kwestie van meten, en niet kijken naar de boodschapper.

  Als het over vele bladzijden overduidelijk is (we hebben het hier namelijk over seksueel misbruik van een minderjarige) dat het vanuit het vertelperspectief van de schrijver wordt veroordeelt en grondig wordt afgekeurd, dan is het wat mij betreft afgedaan. Maar als het discutabel blijft, dan zou ik er in het me too tijdperk heel voorzichtig mee zijn. Laten we de fout die in de jaren ’70 is gemaakt niet herhalen.

  Ik ga het verder niet kritischer benaderen om de Russen een plezier te doen,
  maar ik ga seksueel misbruik in literatuur ook niet negeren omdat de schrijver al dan niet mijn politieke voorkeur heeft.

  Verder vind ik alle geweld en alle serieuze bedreigingen onacceptabel en ik hoop dat de politie zonder aanziens des persoon en zonder politieke voorkeur, de daders vindt.

 26. Kloek

  @ Utrechter 2

  Er was alleen geen sprake van pedofilie of pedofilieverheerlijking in het schrijven van Pim Lammers. Dat is doelbewust verzonnen vanuit Extreem Rechtse complothoek. Dat is door journalisten achterhaald. Erkenbrand zat oorspronkelijk achter de laster en het complot dat doelbewust is opgezet tegen Pim Lammers om hem monddood te maken.

  Dit: “Als het over vele bladzijden overduidelijk is dat het vanuit het vertelperspectief van de schrijver wordt veroordeelt en grondig wordt afgekeurd, dan is het wat mij betreft afgedaan. Maar als het discutabel blijft, dan zou ik er in het me too tijdperk heel voorzichtig mee zijn.”

  Er is al meermaals aangetoond dat er met het schrijven van Pim Lammers niks mis is. Alleen dat negeren de complotverspreiders doelbewust.

  Belangrijk verschil tussen de huidige extreem rechtse stromingen en huidige extreem linkse stromingen: extreem linkse groeperingen zijn veelal anarchisten die systemen verwerpen. Extreem rechts wil de huidige systemen misbruiken om anderen te onderwerpen aan hun dictatuur. Belangrijk nuance verschil.

  Even los van Pim Lammers: Een schrijver mag schrijven waar hij over wil schrijven en ook vanuit ieder perspectief. Mag ik geen boek schijven vanuit het perspectief van Adolf Hitler? Mag de schrijver van Silence of the Lambs zijn verhaal niet schrijven volgens jou (vanuit het perspectief van een massamoordenaar/ dictator en psychopaat)?

 27. Utrechter2

  @Kloek: ik vraag om passages, of verwijzingen naar de betreffende bladzijden en het enige wat ik krijg zijn be(z)weringen dat het allemaal ok is, mensen die het voor elkaar opnemen, en dat het verwijt dat mensen die kritisch zijn rechts zijn en slecht.

  Even los van Pim Lammers:
  Het zegt genoeg dat je extreem links verdedigt. Het doel heiligt de middelen, gelukkig zijn veel oudere aanhangers van links na decennia tot de erkening gekomen dat ze er met betrekking tot de Sovjet Unie, China en Cambodja met de meeste doden ooit, helemaal naast zaten.
  Zeer recent is de erkenning van links dat het pacifisme richting de Sovjet Unie, bijvoorbeeld met kernwapens, ook heel erg naief was. Poetin heeft hun de ogen geopend.
  Helaas zeggen ze dat wel 30 jaar na afloop van de koude oorlog zonder een woord van excuus richting Ronald Reagan die, uiteraard, een decennium lang voor dom en rechts is uitgemaakt door links omdat hij vondt dat je wel een wapenwedloop moest aangaan met Rusland, dat bijvoorbeeld Afghanistan was binnengevallen.

  En in antwoord op je andere vraag:
  1a: je kan het doen als in Der Untergang. De dader als loser neerzetten.
  1b Je kan het serieus vanuit zijn perspectief doen, dus zijn ‘glory days’ van 1936 t/m 1942 maar het is zeer riskant, en ik waarschuw maar: in de 21e eeuw wordt je al voor racist uitgemaakt en bijkans gecanceld als je iets simpels als een grenscontrole wil. Laat staan als je een boek gaat schrijven vanuit het perspectief van Hitler zelf.
  Ik heb Silence of the Lambs niet gezien: waren de slachtoffers in de film blij dat ze opgepeuzeld werden?

 28. Toine Goossens

  @Rob H., @Aicha en @Erwin,

  Wie de broek past die trekt hem aan. Een oud spreekwoord waarvan de strekking ws niet aan u is besteed.

  Wie voor solidariteit is, wie waarlijk
  Inclusief denkt én handelt, die plaatst hier niet dit soort rare reacties.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).