Dit is er te doen tijdens Utrecht Pride 2024 Dit is er te doen tijdens Utrecht Pride 2024

Dit is er te doen tijdens Utrecht Pride 2024

Dit is er te doen tijdens Utrecht Pride 2024
Foto: Bas van Setten
De binnenstad kleurt zaterdag 1 juni weer in alle kleuren van de regenboog tijdens Utrecht Pride. Ruim 50 boten varen door de grachten tijdens de botenparade en ook op andere plekken in de stad wordt groot feest gevierd. DUIC zet op een rij wat er allemaal te doen is. 

De binnenstad kleurt zaterdag 1 juni weer in alle kleuren van de regenboog tijdens Utrecht Pride. Ruim 50 boten varen door de grachten tijdens de botenparade en ook op andere plekken in de stad wordt groot feest gevierd. DUIC zet op een rij wat er allemaal te doen is. 

Vijftig kleurrijke boten varen door de grachten tijdens Utrecht Pride aankomende zaterdag. Dit feest draait om het vieren van de liefde, voor iedereen. “De botenparade van Utrecht Pride is hét podium voor organisaties die zich het hele jaar inzetten voor de LHBTQI+ gemeenschap”, schrijft de organisatie van Utrecht Pride op hun website. Onder meer Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht, diverse politieke partijen en TivoliVredenburg doen mee aan de parade. 

Route 

De parade start om 13.30 uur aan de Catharijnesingel vanaf de Bartholomeïbrug, de paarse zone op de plattegrond. Vervolgens varen de boten onder Hoog Catharijne door (gele zone) richting de Weerdsluis (roze zone). De parade zal rond 15.00 uur de Oudegracht naderen (rode zone). Dit stuk van de route is naar verwachting het drukst. De parade eindigt bij Ledig Erf (groene zone), waar de laatste boten rond 18.00 uur binnenkomen. 

Tekst loop door onder de foto

Andere activiteiten 

Naast de botenparade zijn er ook allerlei andere activiteiten in de stad. Zo zijn er ‘Street Parties’ op iedere hoek van de straat tussen 15.00 en 23.00 uur. Onder meer het Jacobskerkhof en Park Paardenveld wordt omgetoverd tot een groot festijn met tientallen artiesten, foodtrucks en meer. De toegang is gratis.

Voor de glitter liefhebbers staan in de Stadskamer in Hoog Catharijne tussen 10.00 en 16.00 uur ‘glam artiesten’ klaar, om bezoekers een sprankelende glitter tattoo of veeg te geven. Ook de Amsterdamsestraatweg doet mee. Aan de kop van de straat, richting Paardenveld, staat een grote regenboog en zijn Dragqueens aanwezig. Er wordt tussen 12.00 en 14.00 uur getrakteerd op vruchtenhartjes en je kunt op de foto met de Dragqueens. Zoek je een veilige ruimte om je om te kleden in jouw Pride-outfit? Dan biedt WE Fashion op Vredenburg een locatie aan waar iedereen zich ongestoord kan omkleden. 

Verder kun je naar een queer theater workshops bij Parnassos, een theatervoorstelling in Villa Concordia, een volleybal homocompetitie bij Sportcomplex Olympus en naar een Pride Party Bingo in Holland Casino.

Afterparties

Na de straatfeesten nog zin om door te dansen? Dat kan tijdens een van de feesten in het nachtprogramma. TivoliVredenburg organiseert Wild ‘n Sweet Festival. Op het programma staan onder meer Elkka en Grove, draait dj-duo ICONIC queer-hits en presenteert Amber Vineyard Pussy Wagon. Zin in schreeuwen en moshpits? EKKO belooft onder meer de Britse queercore-band een fanatieke dansavond neer te zetten. Ook Janey organiseert een avond ‘for girls who love girls who love girls’ in Club Poema en komt Club Basis met een heuse ‘after pride party’.

Het gehele programma lees je op deze website

7 Reacties

Reageren
 1. Flo

  Jammer dat jullie de prideboten omschrijven met “Dragqueens en mannen en vrouwen met ontblote bovenlijven” want dit is al het stereotype beeld wat mensen hebben en daardoor negatief over pride zijn. Terwijl pride juist gaat over laten zien hoe divers de hele gemeenschap is en dat we mensen uit de hele samenleving zijn. Er staan asielzoekers op de boot met een masker op omdat ze nog niet weten of ze terug moeten naar een onveilig land. Er staan tieners op de boot die staan te huilen omdat ze hun ouders aan de kant zien supporten. Je ziet er ex-daklozen, zorgmedewerkers, topsporters, hoogleraren, scouting, het Apostolisch Genootschap en nog vele anderen

 2. K

  Bizar, in het park waar de boten liggen is zoveel schade aangericht, nu al. Rijden met vrachtwagens het park in, rijen met dixies en kliko’s waarvan we weten dat deze rond 15.00u volledig overspoeld zijn.
  Nergens houden ze rekening mee en de schade is weer voor rekening van de gemeente en dus de burgers van Utrecht. Zal wel weer in de tonnen lopen om dit weer op te knappen. Als dit soort dingen bij de Galgenwaard zou gebeuren zouden we er schande van spreken allemaal en schreeuwen om aanpak.

 3. Klaasjan

  Dat staat er niet, Flo. Ik kom in het artikel alleen tegen dat er ergens dragqueens staan en ik zie het probleem niet.

 4. Baliekluiver

  De festivalgekte neemt bizarre vormen aan, en de schade die de Pride veroorzaakt wordt steeds groter. Parken kunnen kennelijk alleen nog maar beschermd worden met rechtzaken, want de gemeente denkt alleen maar aan het feestvolk. Het is te triest voor woorden!

 5. Realist

  @Flo. Kan je van alles willen uitdragen maar na twee boten worden al mijn stereotyperingen bevestigd. Maakt, verder niets uit hoor maar is het gewoon zo. Zo’n pride is best gezellig helpt niet om te laten zien hoe divers het allemaal wel niet is.

 6. Yoshua

  @Flo,

  Jammer dat je het vooroordeel bevestigd door punten te benoemen die niet ter zake doen.
  Nergens worden mannen en vrouwen met ontblote bovenlijven benoemd.

  Dragqueens staan onder het stukje met glam-artiesten.
  Dragqueens zijn over de top glam, zeer uitbundig uitgedorst.
  Een positief stuk en toch proberen het in het negatieve te trekken.
  Happy pride!

 7. Pee

  @K
  Dan hebben we het nog niet eens over wat er allemaal in het water terecht komt.
  Kijk maar eens naar deze foto.
  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3744367/bonte-kleuren-door-utrechtse-grachten-voor-feestelijke-canal-pride

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).