Zo gaat het gloednieuwe Slachtstraat Filmtheater in de Utrechtse binnenstad er straks uitzien Zo gaat het gloednieuwe Slachtstraat Filmtheater in de Utrechtse binnenstad er straks uitzien

Zo gaat het gloednieuwe Slachtstraat Filmtheater in de Utrechtse binnenstad er straks uitzien

Zo gaat het gloednieuwe Slachtstraat Filmtheater in de Utrechtse binnenstad er straks uitzien
Jos Stelling
De bouw van het nieuwe Slachtstraat Filmtheater is nog in volle gang, maar zaterdag kreeg een aantal journalisten al een rondleiding door de monumentale panden. Initiatiefnemer Jos Stelling en Suzan te Brake van het Utrechts Monumenten Fonds vertelden hoe het er straks uit komt te zien.

De bouw van het nieuwe Slachtstraat Filmtheater is nog in volle gang, maar zaterdag kreeg een aantal journalisten al een rondleiding door de monumentale panden. Initiatiefnemer Jos Stelling en Suzan te Brake van het Utrechts Monumenten Fonds vertelden hoe het er straks uit komt te zien.

De gebouwen aan het Hoogt en de Slachtstraat waren tientallen jaren onderdeel van Filmtheater ’t Hoogt, maar deze organisatie vertrok omdat een deel van de panden getransformeerd zou worden tot woningen en het gebouw aan de Slachtstraat verkocht zou worden. Dit plan van het Utrechts Monumenten Fonds, eigenaar van de panden, ging echter niet door. Stelling, eigenaar van het Louis Hartlooper Complex en Springhaver, kwam toen met het idee om een nieuwe bioscoop met drie zalen te openen in het complex.

Zowel Stelling als Te Brake spreken over een ‘goede samenwerking’. “Deze plek ademt ‘film’”, aldus Te Brake. “De panden moeten weer publiekelijk toegankelijk worden, waar mensen het erfgoed kunnen beleven. Het was ooit het plan om hier woningen te bouwen, maar uiteindelijk hebben we besloten dat het toch een culturele bestemming moet krijgen. Het ligt in het hart van de stad en het moet de nieuwe culturele hotspot van Utrecht worden.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Trots

De werkzaamheden aan de monumentale panden begonnen in februari 2021. Er is straks één grote zaal en twee kleinere zalen, met in totaal ongeveer 200 stoelen. Ook is er een lift aangebracht zodat alle ruimtes bereikbaar zijn voor mindervaliden. Stelling is naar eigen zeggen ‘heel erg trots’ op deze lift.

Daarnaast is gedacht aan de duurzaamheid. Zo komen er zonnepanelen op het dak die vanaf de straat niet zichtbaar zijn en het gebouw wordt goed geïsoleerd. Daarnaast is ook een heel nieuw ventilatiesysteem aangebracht.

Tekst loopt door onder afbeelding

Neonletters

Op de buitengevel aan de zijde van de Neude komen neonletters met de tekst ‘Slachtstraat Filmtheater’. De tuin wordt ook grondig aangepakt. Te Brake noemde dit deel de ‘kers op de taart’. Nu liggen er nog met name stenen, maar deze open binnenplaats wordt straks een stuk groener.

Daarnaast komen er ook allerlei ruimtes waar mensen iets kunnen eten of drinken. Stelling noemt een uitje naar de bioscoop een ‘sociale actie’. “Vanwege het internet en de televisie vereenzaamt de maatschappij. Je hoeft ten slotte niet meer de deur uit om een film te zien. Toch zag je, toen de bioscopen weer gasten mochten ontvangen, dat het storm liep. Het gaat daarbij om het sociale gevoel, mensen gaan samen naar de film, eten daarna iets en discussiëren ondertussen over wat ze net hebben gezien.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Maart

Als alles volgens planning verloopt begint Slachtstraat Filmtheater eind maart met proefdraaien. Daarna worden er een aantal openingsavonden georganiseerd voor bijvoorbeeld journalisten en sponsoren, om vervolgens de deuren voor iedereen te openen. Eind juli is er waarschijnlijk een feestelijke opening, maar daarvoor kunnen mensen dus al bij het gloednieuwe filmtheater terecht.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
  1. Jean Luc

    Wat zou het Utrechtse bioscooplandschap zijn zonder Jos Stelling? De gemeente zou dit soort culturele ondernemers wel wat meer mogen waarderen.

  2. Hans

    Utrecht zonder de filmhuizen van Jos Stelling. Wat een harde en arme stad zou dat zijn!

  3. wollie

    @Jean Luc
    waarderen waarmee, schouderklopje van de burgemeester?

  4. G. de Vries

    Meneer Stelling: alvast bedankt voor de lift!!
    Fijn om te weten dat we in de toekomst naar dit filmhuis kunnen.

  5. Jean Luc

    @wollie Als ze Stelling om te beginnen eens niet zouden laten beconcurreren door met gemeentelijk geld gesubsidiëerde arthouseprojecten waar niemand op zit te wachten.

  6. PeterH

    Waarderen door naar zijn bioscopen te gaan is een effectief schouderklopje.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  7. Piet

    Heel vet allemaal, maar die naam… Het bekt voor geen meter en de associatie is nou ook niet echt prettig

  8. Herman

    Stelling is op Duic en vaste groep reageerder soort heilige. Aan de andere kant staan de slechterikken rond voormalig Hoogt.

  9. Hetty

    Piet, dat is nou precies, wat ik ook vind. Die naam bezorgt blijkbaar niet alleen mij een vieze smaak in de mond. Snel veranderen dus naar een mooie en aansprekende naam !

  10. Subsidie

    Jos stelling is een heilige omdat hij het voorbeeld is van hoe ondernemers voor culturele faciliteiten kunnen zorgen in een stad zonder hulp van de overheid. Daarmee toont hij dikwijls ook de onkunde van de gemeente aan en hun geld verspillende ideologische manier van cultuur creatie.

  11. W

    Chapeau af voor deze man!
    Veel waardering wat Jos Stelling voor Utrecht en haar filmliefhebbers gedaan heeft en nog steeds doet!
    En dat zonder subsidie mensen! Wel met veel smaak!
    En nu nog die andere parel, de oude City bioscoop, Jos!
    Héél véél succes en héél véél dank!

  12. Ooginaller

    Prima toch allemaal? Een mooie nieuwe arthousebioscoop zonder publiek geld op een toplocatie. En fans van gesubsidieerde arthouse kunnen terecht op een andere plek, ergens bij Zuilen geloof ik.

  13. Erwin

    Persoonlijk zou ik het Slachthuis hebben genoemd, naar de prachtige roman van kurt Vonnegut.
    Meneer Stelling wens ik enorm veel succes. Van LHC heeft hij ook een enorm succes gemaakt. Daar kan de gesubsidieerde machinerie/hoogt/GroenLinksfeestje een puntje aan zuigen.

  14. Pee

    @Herman
    Stelling is een voorbeeld hoe je de zaak draaiende kan houden zonder subsidie , dat wekt waardering.

  15. jos stelling

    Piet en Hetty,
    In elke grote tot middelgrote stad had je vroeger slachthuizen/ straten. Vanwege de officiële abattoirs hebben deze slachthuizen later vaak een culturele bestemming gekregen (zie b.v. die in Antwerpen: “Museum het Vleeshuis” aan Vleeshouwerstraat), omdat het vaak historische panden betreft. Een mooi voorbeeld is ook de Vleeshal in Haarlem. Ik heb ook nog nooit ganzen gezien op de ganzenmarkt, maar dat komt waarschijnlijk door de aangrenzende slachtstraat. Kop op. Even wennen.

  16. Jean Luc

    @Ooginaller Het probleem is nu juist dat Het Hoogt en de Machinekamer mét subsidie in exact dezelfde vijver vissen als Stelling. De genres “gesubsidieerde en niet-gesubsidieerde arthouse” bestaan niet.

  17. Ton

    @ Jos Stelling
    Ook in Utrecht hebben we nog onze historisch slachthuizen:
    het Grote Vleeshuis op de Voorstraat (nu ‘America Today’), een prachtige 17de -eeuwse zaal (architect Paulus Moreelse). Een volgend project?
    en de Kleine Vleeshal aan de Lange Nieuwstraat, ook in de kern middeleeuws.

  18. Massegast

    ‘Kintgenshaven’ zou een optie voor de naam kunnen zijn. Zo heet het straatje waar je vanuit het complex op uit kijkt. Het woord ‘haven’ zit er in. Een haven is er om binnen te lopen, te vertoeven en veiligheid te zoeken. Die associaties zijn wat prettiger dan ‘vlees’ en ‘slachten’ opleveren, al zijn sommige films er bloederig genoeg voor. Het past ook niet zo bij de huidige -vega- trend, bedenk ik me nu.

  19. wollie

    @massegast
    nog nooit een pompoen geslacht?

  20. Ron

    Naast het Catherijneconvent staat ook nog de Kleine Vleeshal, gebouwd in 1432. Waar Stairways to Heaven / Bison bowling zaten, was tevens een grote vleeshal.

  21. Utrechtse

    Beste Jos!
    Dank voor de lift, Rianne Brouwers u kent haar wel, zei dat dat niet kon qua regels, daarom was ‘t Hoogt de laatste jaren voor mij ontoegankelijk. Heel fijn dat dit pand weer toegankelijk wordt. Dat ik dus never nooit meer naar films van ‘t Hoogt zal gaan.

  22. Ooginaller

    @Jean Luc: hmz, ik snap even iets niet.

    Of die Machinekamer krijgt subsidie omdat die onderscheidend is van commerciële filmhuizen als LHC en nu Slachthuis.

    Of die Machinekamer vist, zoals jij beweert, in exact dezelfde vijver. Dan heeft hij geen toegevoegde waarde en kunnen we hem beter uitfaseren en het bespaarde gemeenschapsgeld besteden aan iets wat er zonder subsidie niet zou zijn.

    Ik zou bijvoorbeeld dat Latin American Film Festival wel weer terug willen. Dat moest volgens mij stoppen vanwege gebrek aan fondsen en was altijd erg leuk. Zie ik persoonlijk liever dan een extra filmhuis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).