Zo zien de mysterieuze nieuwe kunstwerken in Utrecht er vanaf de Domtoren uit Zo zien de mysterieuze nieuwe kunstwerken in Utrecht er vanaf de Domtoren uit

Zo zien de mysterieuze nieuwe kunstwerken in Utrecht er vanaf de Domtoren uit

Zo zien de mysterieuze nieuwe kunstwerken in Utrecht er vanaf de Domtoren uit
Foto's: Bas van Setten
Misschien heb je ze al gezien, op verschillende plekken in de Utrechtse binnenstad zijn de afgelopen tijd dikke witte lijnen en vormen verschenen. Het zijn kunstwerken van Krijn de Koning, getiteld ‘Enigma’s’. Als je er pal naast staat, is het misschien niet al te duidelijk wat het moet voorstellen. Om ze goed te kunnen zien, moet je de Domtoren op – en dat heeft DUIC gedaan.

Misschien heb je ze al gezien, op verschillende plekken in de Utrechtse binnenstad zijn de afgelopen tijd dikke witte lijnen en vormen verschenen. Het zijn kunstwerken van Krijn de Koning, getiteld ‘Enigma’s’. Als je er pal naast staat, is het misschien niet al te duidelijk wat het moet voorstellen. Om ze goed te kunnen zien, moet je de Domtoren op – en dat heeft DUIC gedaan.

De Koning maakte de werken in opdracht van de gemeente Utrecht, in het kader van de restauratie van de Domtoren en het 900-jarige bestaan van Utrechts stadsrechten. Hij liet zich inspireren door de verschillende lagen van Utrecht, de diep gelegen werfkelders en de juist hoge Domtoren. Perspectief en het spelen met hoogte en diepte, staan daarom centraal in de kunstwerken.

Wethouder Eva Oosters is blij met de nieuwe kunst in de stad. “Kunst prikkelt, verbindt en zet aan tot nadenken”, zegt ze. “Nu de Domtoren door de restauratie niet volledig zichtbaar is, biedt dit kunstwerk ons een nieuwe kijk op de toren en de stad. De patronen op de straat prikkelen de verbeelding.”

Janskerkhof

Aan de oostkant van het Janskerkhof is een kunstwerk met witte verf aangebracht. Vanaf de Domtoren vormen de lijnen zeshoekige pilaren, die doen denken aan vulkanisch gesteente. De lijnen beginnen bij de busbaan en verdwijnen onder de bomen.

Tekst loopt door onder de foto

Park Lepelenburg

In Park Lepelenburg is een stellage neergezet en zijn witte stroken in het gras gelegd. Vanaf de grond is de stellage een kleurrijk geheel. vanaf de Dom gezien smelt het samen met de lijnen in het gras.

Tekst loopt door onder de foto

Springweg

Een kunstwerk dat je niet zomaar in het straatbeeld tegenkomt, is aangebracht op het dak van de parkeergarage op de Springweg. Hier lijken in het parkeerdek gaten te zijn ontstaan, waardoor pilaren tevoorschijn komen die doen denken aan de Domkerk.

Tekst loopt door onder de foto

Zadelstraat

In de Zadelstraat is met lijnen een Domtoren getekend.

Foto: Gemeente Utrecht / Jannes Linders

19 Reacties

Reageren
 1. Per Ommegaande

  Die op de parkeergarage is wel erg tof!

 2. PvC

  fraai, dit! Leuk idee

 3. Roh

  Geweldig

 4. Dorine

  Geinig, maar nu ik het gezien heb hoef ik de Dom niet meer op.

 5. Scherpschutter

  Mijn hemel, wat een armoe…Figuurzagen voor 3-jarigen?

 6. Hans

  @ Scherpschutter

  Beauty is in the eye of the beholder

 7. Moniek

  Bij sommigen is het nooit goed of het deugt niet.

 8. Katja

  Mooi, die op de Springweggarage.. Maar wel blij dat die afzichtelijke puist gesloopt gaat worden…

 9. Hugo Wildenstein

  Hoeveel tienduizenden euro’s heeft dit nu weer gekost? of waren het tonnen? ……… onzin… als je dit kunst noemt kun je elke kindertekening kunst noemen. Knutsel-Fröbel rommel , iedereen kan dit maken, verzinnen en produceren. Een kleuter zelfs. hou op met die troep, zet liever een neo barokke fontein op het Vredenburg en de Neude neer, met gekleurde verlichting, naar ontwerp van kunstenaar Van der Steen uit Utrecht.. die had 2 prachtige ontwerpen………. werd niet naar geluisterd.

 10. Berk

  @Hugo Wildenstein naar jou luisteren we ook niet, met je neo barokke fontein

 11. J.Pal

  Fantastisch!

 12. Roh

  Hihi, die Hugo.
  Iedereen kan dit maken…
  Neo barokke fontein…
  Sterk man.

 13. Peter van Zoest

  Zijn we gelukkig net van dat excentrieke ‘Akwaglot’ in de Catharijnesingel af, krijgen we dit volgende geneuzel voor de elitaire kunstincrowd.

 14. passalacqua

  @Hugo Wildenstein
  neo barok fontein met gekleurde verlichting?
  dat klinkt als een woonwagenkamp 😉

 15. Oxysept

  Het doet mij allemaal nogal denken aan de tentoonstelling Panorama 1999…
  http://www.maarwatishet.com/pano1999.html

 16. Peter

  Toen Karel Appel begon, riep men dat een kind van drie dat ook kon. Nee dus.
  Neo barok is Kitsch.
  De moderne “lekke regenpijpen” bij het stadhuis zijn daarentegen een mislukking.
  En na de toekomstige kunst op de bibliotheek is het wat mij betreft wel klaar met de gekleurde verlichting.

 17. Tjebbe

  Ik vind dit een verpesting van het park. Het gras gedeelte was al niet erg groot, maar nu liggen er ook nog eens overal onahndige witte stenen. Het park is al harstikke oud heeft een gezellige rode muziek kiosk, wat iets warms uitstraalt, die past bij het park,
  Maar degene die bedacht hebben dat daarnaast een modern kunstwerk moet staan hebben duidelijk weinig gevoel voor sfeer en verpesten zo het park!

 18. Ruben

  Over smaak valt niet te twisten, en ik vind het gaaf, maar laat het Lepelenburg aub zoals het was voor de redenen van @Tjebbe. Zo zonde

 19. Piet P.

  Utrecht van en voor iedereen. Mooie initiatieven, heerlijk stadje met verschillende mensen, smaken en kraken. Genieten. Harte groet

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).