Nieuw duurzaam horecaproject The Green House geopend aan de Croeselaan | De Utrechtse Internet Courant Nieuw duurzaam horecaproject The Green House geopend aan de Croeselaan | De Utrechtse Internet Courant

Nieuw duurzaam horecaproject The Green House geopend aan de Croeselaan

Nieuw duurzaam horecaproject The Green House geopend aan de Croeselaan
Foto: Iris Wijngaarde
De nieuwe horecazaak The Green House aan de Croeselaan in Utrecht is vanaf deze week officieel geopend voor gasten. Het paviljoen is volledig circulair en duurzaam gebouwd en krijgt over 15 jaar weer een nieuwe bestemming. Het pand is namelijk volledige demontabel.

De nieuwe horecazaak The Green House aan de Croeselaan in Utrecht is vanaf deze week officieel geopend voor gasten. Het paviljoen is volledig circulair en duurzaam gebouwd en krijgt over 15 jaar weer een nieuwe bestemming. Het pand is namelijk volledige demontabel.

Wethouder Victor Everhardt is enthousiast over The Green House en de stappen die worden gezet naar een groenere omgeving in het stationsgebied. “Het mooie van dit paviljoen is dat al die ideeën, alle concepten en al die partners elkaar hebben gevonden. Ze hebben hier iets neergezet wat bewijslast levert over hoe je nou precies circulariteit vormgeeft. The Green House is wat mij betreft hét voorbeeld hoe je om gaat met gezonde verstedelijking.”

De keuken – Foto: Iris Wijngaarde

Mainstream worden
Met The Green House willen de betrokken partijen circulariteit mainstream maken. Met het motto ‘right to copy’ wordt de gehanteerde aanpak actief gedeeld met bezoekers en de branche.

Er wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van hergebruikte materialen. Er is een keuken zonder stekkers en de glazen gevelbekleding komt van de voormalige naastgelegen Knoopkazerne. Producten worden zoveel mogelijk geleased of geleverd naar gebruik, en op de eerste verdieping bevindt zich een Urban Farm waar kruiden, groenten en fruit worden verbouwd.

Het restaurant – Foto: Iris Wijngaarde

Ook in de bereiding van het eten en drinken is het circulaire businessmodel terug te vinden, bij The Green House draait het vooral om lokale producten. Vis en vlees krijgen op het menu minder de voorkeur, groenten spelen de hoofdrol. Gasten kunnen naast smaakvoorkeur en prijs ook hun gerechten kiezen aan de hand van andere criteria. Bijvoorbeeld CO2, vitaliteit en lokaliteit. Op deze manier kan men nagaan hoeveel CO2 er is verbruikt bij het verbouwen en produceren van een gerecht.

Bovenaanzicht – Foto: Iris Wijngaarde
The Urban Farm – Foto: Iris Wijngaarde

3 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  Het ziet er uitnodigend uit, binnenkort eens proberen.

 2. Adriaan

  Goed initiatief!

  Ik zal het gerecht bestellen met de meeste CO2 uit stoot. Daar groeien weer meer nieuwe voedselplanten op om de groeiende wereldbevolking aan meer voedsel op de zelfde landbouwgrond te helpen.

  En als we in NL snel een echte slag op CO2 vlak willen slaan, dan kan dat heel snel: alle koeien op stal en gaswasser die CO2, methaan en ammoniak uit de lucht wast. Maar ja, dat wil de politiek niet. Ik ook niet echt hoor, hier en daar een koetje in de wei is leuk voor het zicht en het dier.
  Landbouw staat in de top 3 CO2 producenten……

 3. G.H.

  @Adriaan: uitstoot is één woord.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).