Lombok start pilot met tijdelijke horecavergunningen - De Utrechtse Internet Courant Lombok start pilot met tijdelijke horecavergunningen - De Utrechtse Internet Courant

Lombok start pilot met tijdelijke horecavergunningen

Lombok start pilot met tijdelijke horecavergunningen
De Kanaalstraat. Archiefbeeld DUIC
Op de Kanaalstraat in Utrecht start deze maand een pilot met tijdelijke horecavergunningen. Met de pilot willen ondernemers en bewoners het voorzieningsniveau verbeteren.

Op de Kanaalstraat in Utrecht start deze maand een pilot met tijdelijke horecavergunningen. Met de pilot willen ondernemers en bewoners het voorzieningsniveau verbeteren.

Ondernemers kunnen horecaplannen indienen die bijdragen aan het huidige aanbod op de Kanaalstraat. Daarbij krijgen plannen die anders zijn dan het huidige aanbod een voorkeursbehandeling. De gemeente Utrecht faciliteert dit proces en handelt de winnende plannen verder af.

Door middel van de pilot willen bewoners, ondernemers en de gemeente de Kanaalstraat verder verbeteren en het verblijf er nog prettiger maken. Dat heeft de buurt beschreven in de Buurtvisie Kanaalstraat/Damstraat.

Lichte horeca
Deze maand worden er 3 horecavergunningen beschikbaar gesteld voor initiatieven die zich willen vestigen op het stukje Kanaalstraat tussen de Kanonstraat en de Lombokstraat. Het gaat hierbij om een lichte horeca vergunningen (D2) op naam met een looptijd van 5 jaar. Hierna volgt een evaluatie en kan de vergunning omgezet worden in een vaste vergunning. De nieuwe horeca moet overdag open zijn, (tenminste) lunches aanbieden, weinig overlast veroorzaken en uiterlijk om 22.00 uur sluiten.

Als de pilot bevalt zal er gekeken worden naar een vervolg voor de volgende pilotgebieden tussen de Lombokstraat en de JP Coenstraat en tussen de JP Coenstraat en de Billitonkade.

Gisteren schreef DUIC al over de visie op groei van de Utrechtse horeca. Daarbij kwam naar voren dat zowel de ondernemers als de gemeente positief zijn over meer horeca in woonwijken.

15 Reacties

Reageren
 1. Ooginaller

  Dus als er een van de vele visboeren, groentewinkels of bakkerijen in de straat over de kop gaat, mag er een hip koffietentje, hamburgerzaak of goede kroeg in, in plaats van zo’n zelfde zaak? Als het in de binnenstad zou zijn, was ik daar fel tegen geweest, maar in de Kanaalstraat: driewerf hoera!

  Lombok is nu namelijk wel heel erg een eenheidsworst. Hoop dat het uitgroeit tot een soort Utrechtse versie van de Amsterdamse Javastraat (een mooie mix tussen hip en multiculti), naar mijn mening de leukste straat van de hoofdstad.

 2. Berend

  Mooi, tijd voor een goed biercafe met lichte lunch/hap!

 3. S

  @ooginaller de kanaalstraat heeft al een volkskroeg. Meerdere koffiezaken en zeeeer veel hamburgerzaken. Dat word dus niet gezien als een vernieuwing op het huidige aanbod.

 4. Lomboklover

  Waarop is die looptijd van 5 jaar gebaseerd? Zou 3 jaar ook realistisch zijn?

  Kan er misschien geruild worden voor die 5, of 3 jaar? Dwz een vis-groenten-of
  bakkerij-onderneming uit de Kanaalstraat , tegen welke soort horeacazaak dan ook uit de binnenstad?
  Lukt-of loopt dat niet, dan is er mogelijk minder verloren en kan de zaak worden teruggedraaid.
  Nu gaan meerdere binnenstadbewoners naar de woonwijken -veelal naar Lombok-
  voor die groenten, vis of anderszins; terwijl er horeca-keuze blijft.

  En waarom zouden er andere/strengere open-en sluitingstijden moeten zijn als die in de binnenstad? Zoals de mogelijkheid om tot na sluitingstijd langer te mogen openblijven op zomerse dagen (ALLEEN in de binnenstad, tot dusver)

  En WEINIG OVERlast???? Gewoon GEEN……..dat wordt dan misschien weinig last!

 5. Monique

  Wat vinden de bewoners hiervan? Er zijn meer belanghebbenden dan de ondernemers en de gemeente.

 6. Lombokker

  De Javastraat in Amsterdam (heb ik ook wel eens geopperd:-)) is precies de kant die Kanaalstraat ook op zou moeten. Chic naast Shabby. Hele interessante mix, voor elk wat wils. Shabby hebben we al…

 7. wollie

  eensch met ooginaller

 8. LombokLombokLombok

  Een van de vergunningen gaat naar Kanaalstraat 91 waar een Marokkaans lunchrestaurant komt.
  Op de Damstraat komt, op de plek van Schaatsenberg, bijna zeker een visrestaurant. Onlangs is op de plek van de zonnestudio een Marokkaanse notenbar / broodjeszaak geopend. Op papier niets nieuws en dus geen variatie op de bekende restaurants. En dat is wél afgesproken met bewoners in de wijkvisie. Het is me een raadsel wat de criteria voor deze nieuwe vergunningen zijn.

 9. Lombokker

  @LombokLombokLombok
  Als dat waar zou zijn dan zijn we echt met de verkeerde dingen bezig. Meer van hetzelfde is precies de kant die het niet op moet met de horeca in dit gebied. Helaas zijn veel van de vastgoedeigenaren van het foute slag. De zonnestudio is een bekende witwaslocatie. Het moet diverser en voor een andere doelgroep om meer rust en gezelligheid op de Dam- en Kanaalstraat te krijgen.

 10. Cico

  Ik vind het prima als bewoner. Zolang de stoepen maar niet nog voller worden geplempt met stoeltjes. Gaat veel verkeer doorheen

 11. Ooginaller

  @Lomboklomboklombok: als dat klopt, dan is het een goed idee dat beroerd is uitgevoerd en mag de ambtenaar die die vergunningen heeft verleend wat mij betreft per direct op zoek naar een andere baan. Wat een deceptie.

  @S: ik bedoel een zogenaamde hippe koffietent (en geen theehuis), een Meneer Smakers-achtige tent (en geen shoarmahut) en een gin-and-tonicbar, of speciaalbierspecialist oid (Windhoek en De trechter vind ik een beetje vergane glorie). Eentje van allen, variatie naast alle groenteboeren en Turksepizzatenten (waar ik vaak kom overigens, naar volle tevredenheid), dat is wat ik mooi had gevonden. Maarja, als ik triple-Lombok goed begrijp: niets van dit alles. 🙁

 12. LombokLombokLombok

  Is waar, check de vergunning op officielebekendmakingen.nl. Op 18 december is een vergunning met D2 daghoreca verleend voor Kanaalstraat 91. En uit betrouwbare bron weet ik dat dit de plannen zijn. Ik zou liefst meer transparantie willen van degene die deze vergunningen verstrekken. Daar zouden ook burgers over mee mogen beslissen, maar dat adviesproces is al afgerond. Ik quote:

  “Tot 31 mei konden ondernemers voorstellen indienen. De adviesgroep heeft inmiddels advies uitgebracht over 5 voorstellen voor het deel Kanonstraat-Lombokstraat. Van de 5 zijn er 3 door de adviesgroep geschikt bevonden. Het gaat om bestaande ondernemingen en geen nieuwe. De adviesgroep beslist niet over vergunningverlening maar geeft zwaarwegend advies aan de gemeente.”

  Er komen volgens dit bericht van de Visiegroep dus géén nieuwe ondernemers in. En het lijkt me sterk dat de bestaande ondernemers iets heel afwijkends als een gin tonic bar gaan starten.

 13. lombokker

  @LombokLombokLombok
  Nemen er ook bewoners deel aan de “adviesgroep”? Vanuit de bewoners zal er zeker vraag zijn naar een tentje zoals ZwartGoud (dat door de gemeente onmogelijk is gemaakt) of id iets totaal anders als een cocktailbar.

 14. LombokLombokLombok

  Naar zeggen van de wijkraad wel. Ik quote uit het besluit omgevinnsvergunning:

  De ontwikkeling past in het Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 201 8. In dit vernieuwde ontwikkelingskader is een pilot opgenomen voor horeca aan de Kanaalstraat. Onderhavige aanvraag is één van de twee winnaars van de eerste fase van deze pilot. De formule van de aangevraagde horeca is aanvullend op bestaande horeca aan de Kanaalstraat, het betreft horeca die overdag open is en (tenminste) lunches aanbiedt en er is een positief advies gegeven vanuit de
  wijkvertegenwoordiging van ondernemers en bewoners.

  Je kan je volgens mij nu aanmelden voor de andere groep die over de tweede fase beslist. Stuur een mailtje naar WijkbureauWest@utrecht.nl als je daar interesse in hebt. Wie weet mag je meedoen!

 15. Bewoner

  Ik hoop dat dit beleid spoedig zijn vruchten afwerpt. Kortgeleden is de derde (!) waterpijp-winkel in de Kanaalstraat geopend. Ik kan me niet voorstellen dat hier een markt voor is. Twintig meter verderop zit ook een waterpijp-winkel. Het is net alset de telefoonwinkels. Een paar klanten per dag (hooguit). Kortom, vul maar in.. Witwassen, criminaliteit.

  Een leuke kroeg, hippe tentjes. Een mengelmoes tussen Westers en het huidige aanbod zou ideaal zijn! Wat te denken van dat leuke nieuwe tentje aan het begin van de Damstraat. Cousina. Geef hen een horecavergunning! En wat de waterpijpwinkels betreft.. 1 zo’n winkel lijkt me meer dan zat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).