Horecazaak Union House opent volgend jaar in Tivoli Oudegracht in Utrecht Horecazaak Union House opent volgend jaar in Tivoli Oudegracht in Utrecht

Horecazaak Union House opent volgend jaar in Tivoli Oudegracht in Utrecht

Horecazaak Union House opent volgend jaar in Tivoli Oudegracht in Utrecht
Het was al even bekend dat er een horecazaak komt in Tivoli Oudegracht in Utrecht en nu is bekend dat die zaak Union House gaat heten. Er wordt momenteel nog volop gewerkt en als alles volgens planning verloopt gaan in april 2025 de deuren open.

Het was al even bekend dat er een horecazaak komt in Tivoli Oudegracht in Utrecht en nu is bekend dat die zaak Union House gaat heten. Er wordt momenteel nog volop gewerkt en als alles volgens planning verloopt gaan in april 2025 de deuren open.

Volgens Union House zal in het interieur terug te zien zijn dat het pand een bijzondere geschiedenis heeft. Zo blijft bijvoorbeeld het podium, waar onder meer Prince, Pearl Jam en de Red Hot Chili Peppers hebben opgetreden intact. Ook wordt de kloostertuin weer in gebruik genomen.

“Een locatie met een dusdanige geschiedenis verdient een waardige opvolging. […] Het restaurant wordt gevestigd op de begane grond van de grote zaal met de voormalige kloostertuin als terras. Op de kaart komen klassieke gerechten met smaken van over de wereld”, vertelt ondernemer Peter-Paul Swijnenburg.

Tekst loopt door onder afbeelding

Naast de horecazaak komt er ook een hotel met 46 kamers in het 700 jaar oude pand en twee kinderdagverblijven, maar die zijn al geopend.

In 2018 won vastgoedontwikkelaar Stadswaarde de aanbesteding om het pand onder handen te nemen, maar vanwege juridische procedures kon niet direct begonnen worden met de verbouwing van het pand. In oktober vorig jaar kon dat wel.

Tekst loopt door onder afbeelding

Poptempel

Tivoli Oudegracht heeft een bijzondere plek in de popgeschiedenis van de Domstad. Het pand werd in 1981 gekraakt en groeide al snel uit tot een muzikale broedplaats. Prince streek er neer voor een van zijn befaamde afterparties na een optreden in de Jaarbeurs. Ook andere grote namen als Pearl Jam, Artic Monkeys, Red Hot Chili Peppers, Nirvana en Queens of the Stone Age bestegen het podium. In 1998 organiseerde DJ St. Paul er zijn eerste editie van Pop-O-Matic.

Vijf jaar later zag het drum ’n bassfeest Blackout er het levenslicht en datzelfde jaar werd het de thuisbasis voor het ‘RAUW’ van dance-icoon Joost van Bellen. Laatstgenoemde verklaarde eerder tegen DUIC de locatie als ‘het allerbeste poppodium van Nederland’ te beschouwen.

Lees hier meer over de nieuwe functie van Tivoli Oudegracht.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Alles waar men geen andere bestemming voor kan vinden wordt horeca. Daar is niets ‘waardigs’ aan, dat is uitwisselbare armoede.

 2. Pascal

  wat een slechte naam

 3. Chef Plongeur

  Hoe geweldig! Ik ben er nú al blij mee! 🙂
  Natuurlijk hoop ik dat met name de wijnbar het niveau van de typische Nederlandse “horecawijn” zal ontstijgen, en er ook écht goede, klassieke wijnen op de kaart komen zoals Pauillac of Crozes-Hermitage, en niet de één-van-de-vele “Lekkere Zuidafrikaan” omdat de leverancier hem zo leuk heeft weten aan te prijzen. En een sommelier die dat niet is geworden uit “cursus-kennis” maar een met een rijkelijke wijnachtergrond, en met een verfijnde, ontwikkelde, volwassen smaak, die begrijpt dat de druif op zich weinig zegt (“we hebben een rode Merlot voor u meneer”) en het jaar doorslaggevend kan zijn (“de 2016 is op maar ik heb een prima 2013, da’s ouder dus nog beter meneer”).
  Ik kijk er nú al naar uit in ieder geval!

 4. Len

  Ziet er mooi uit!

  Waar komt de piano te staan?

 5. Niels

  Prima herbestemming, maar waarom moet alles in het Engels?!

 6. Abe

  @Chef Plongeur, ik hoop dat u goed kan omgaan met teleurstellingen in het leven. Ik zelf zou met een bovengemiddeld goed aanbod al blij zijn. Hopelijk lukt het samen met restaurant en hotel dit goed uit te bouwen. De wervende tekst elders beschrijft meer een wijnbar voor een wijntje erbij dan voor genieten van een top wijn:
  “Een bruisende ontmoetingsplek waar gasten samenkomen. Waar heerlijk eten, ontmoeten en cultuur naadloos in elkaar overgaan. Een restaurant met binnentuin, een wijnbar met uitzicht op het iconische podium en ruimte voor groepen om zo een kloppend hart van de stad te creëren.”

 7. Marc

  Ik ben erg benieuwd wat de omwonenden aan de Springweg er van vinden dat er een groot terras in hun rustige buurttuin gevestigd gaat worden.

 8. Massegast

  De buren kunnen alvast hun borst nat maken: de kloostertuin wordt terras, gecombineerd met een goede wijnkaart. Kortom, een goudmijn voor advocaten.

 9. W

  Union house?! Wtf!

 10. Baliekluiver

  @ Marc en Massegast: geen zorgen, Union House is een nieuwkomer. Volgens de nieuwe ‘agent of change’ richtlijnen moeten ze zich aanpassen aan de omwonenden. Dus geen leveranciers overlast op de gracht, geen herrie uit de kloostertuin, geen stank uit de afzuiginstallatie. En strenge handhaving door de gemeente.

 11. X

  @ w

  Wtf?

 12. Ton

  Vakbondshuis ?
  Bondsgebouw?
  NV House ?

 13. Bart

  Waarom nou weer een Engelse naam. Zucht, wat een creatieve armoede.

 14. Martijn

  De kloostertuin is binnenin het pand – niet de hof achter het complex.

 15. Robert

  Onion House zou toepasselijker zijn.

 16. The true vlerk

  Maak mij maar wakker als het menu wat waard is.

 17. Fiederelsje

  Alweer horeca. Heel de Utrechtse binnenstad zit vol horeca. Wat jammer en wat fantasieloos.

 18. Koel Hoofd

  @Baliekluiver
  Eerst zien dan geloven.
  Onze gemeente verteld namelijk al 20 jaar non stop groene socialistische sprookjes waar alleen advocaten blij van worden.

 19. Katja

  Blijft het pand wel gewoon toegankelijk ? Voor mensen met interesse in de geschiedenis. En Union House ? Wat is dat voor gekkigheid ? Doe dan “De Vereeniging”, of iets anders in die modieuze spelling. Mat al dat Engels is alle straten verliest Utrecht zijn karakter en wordt het een 020 in het klein. Of we zijn het al geworden.

 20. Miffy

  Tivoli moest juist weg van de oude gracht wegens overlast.

 21. jos stelling

  Hoe dit allemaal tot stand is gekomen (gemeentelijke tender procedure) vraagt toch nog even om een journalistiek onderzoek. Het mocht ooit geen horecabestemming krijgen (hooguit dienstbare horeca/ “o” vergunning) en bovenal een culturele bestemming dienen te krijgen. Ik ken de club van zeer dichtbij die aan alle toen gevraagde eisen voldeed (inclusief financiële onderbouwing en waardering voor de geschiedenis van het gebouw), die voor een commissie van een 6-tal ambtenaren moest verschijnen en al snel als kansloos terzijde werd geschoven. Later deed ‘de winnaar’ van de tender nog een soort beroep op deze club om met hen mee te doen. Wanneer je ziet wat er van dit alles na zoveel jaar is overgebleven is het toch wel een beetje schandalig en vooral erg jammer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).