Een bank is om op te zitten, en vaak ook om ’s avonds languit op te liggen. Dat banken echter zeer vervuilend kunnen zijn is bij minder mensen bekend. Het Utrechtse Kairos ging daarom aan de slag om de meest duurzame bank van Nederland te maken.
In Europa wordt jaarlijks ruim 11 miljard kilo aan meubels weggegooid. Ruim 80 procent wordt verbrand of eindigt op de vuilnisbelt en slechts 10 tot 20 procent wordt gerecycled. Joris Helming, Eelco Schouten en Thijs van Bemmel wilden daar wat aan doen en richtten Kairos op.
“Wij willen een radicale verandering in de meubelindustrie. Daarom ontwikkelde Kairos een duurzame, comfortabele kwaliteitsbank, gemaakt van materialen van een hoge kwaliteit maar met een lage footprint, geproduceerd in Nederland, die lang meegaat en die makkelijk te onderhouden en repareren is”, aldus medeoprichter van Kairos Thijs van Bemmel.
Tekst gaat verder onder afbeelding
De onderdelen in een conventionele bank worden in de productie verlijmd of geniet, waardoor repareren of vervangen van onderdelen onmogelijk is, of veel te duur. Om als duurzame koploper de markt te bestormen moesten productontwerpers Helming en Schouten pionieren met het gebruik van (lokale) materialen.
Zo zijn de rugkussens gevuld met wol, afkomstig van het Hollands Wol Collectief, dat bestemmingen zoekt voor het Nederlandse wol overschot. De zitbanken kunnen worden bekleed met verschillende meubelstoffen, gemaakt van gerecyclede kleding, of van gerecyclede plastic flessen. Het stalen frame is in Nederland geproduceerd en alle kussens worden geproduceerd bij een sociale onderneming.
Tekst gaat verder onder afbeelding
“Kairos biedt alle onderdelen los aan ter vervanging. Hierdoor belandt de bank niet bij de eerste vlek of scheur langs de kant van de weg. We gaan zeker op zoek naar andere meubels die we kunnen aanpakken. Wij willen de hele industrie verduurzamen en we zien andere spelers in de markt al kleine stappen zetten, dit is het juiste moment om de verandering door te zetten. Het is onze rol om te blijven pionieren,” aldus Van Bemmel
Inmiddels staan de eerste banken in diverse huiskamers. Naast banken heeft het Utrechtse bedrijf recentelijk ook een fauteuil ontwikkeld.
10 Reacties
ReagerenKlinkt allemaal als een prima idee, al behoeft het design nog wel het nodige schaafwerk naar mijn bescheiden mening.
Wat kosten ze?
heel jammer dat de vulling van wol is in mijn familie is wol reden tot astmatische klachten.
“Wij willen de hele industrie verduurzamen”
Nobel streven wat ‘baggervette winsten’ kan opleveren. (dank @SS voor die gevleugelde woorden).
Alleen jammer dat ze dan gaan wauwelen over ‘gerecyclde plastic flessen’ want dat is niet duurzaam maar dom om voor meubels te gebruiken.
Ambachtelijk vakwerk met echte duurzame materialen bespaart miljoenen bomen welke anders door Ikea tot pulp worden verwerkt omdat bordkarton met honingraatstructuur nog goedkoper is dan spaanplaat….
Goede meubels van kwalitatief goede materialen gaan namelijk vele generaties mee. Kijk maar in de vele musea die Europa rijk is.
Het grote probleem wat deze jongens gaan krijgen is de oppervlakkigheid van consumenten die al decennia lang worden afgericht om zo vaak mogelijk zo veel mogelijk te consumeren onder motto #look@meetoo-op-tv-gezien.
Antiekwinkels zijn ook bijna uitgestorven omdat de meute is afgericht door Ikea.
Een mooi initiatief.
Het is jammer dat we geen kwalitatief goede meubels en andere voorwerpen meer maken die generaties meegaan na af en toe een opknapbeurtje. En dan zonder Pfas, synthetische middelen en plastic.
Hopelijk is hiermee weer een kleine stap omhoog gezet naar meer kwaliteit. Succes in ieder geval!
@Koel Hoofd 14:34
Hoezeer ik ze de baggervette winsten ook gun, die kunnen ze denk ik wel vergeten, Koel Hoofd. Zie net op de website dat ze een kleine € 3000,00 tot € 8000,00 (in de BTW) per bank vragen, afhankelijk van de maat en uitvoering. Zeer schappelijk, voor banken die in Nederland gemaakt zijn met louter in Nederland gefabriceerde materialen…Het is haast ondenkbaar dat ze op dergelijke vraagprijzen nog een redelijke winstmarge draaien. Tegelijk; dat bedrag is te hoog voor de massa.
Het grootste probleem is denk ik dan ook niet dat consumenten per se zo oppervlakkig zijn, maar dat ze nagenoeg geen winst draaien ondanks relatief hoge prijzen (in verhouding tot de el cheapo banken) en de mogelijkheden tot snelle uitbreiding en groei (upscaling om prijzen te drukken) gelimiteerd zijn.
Op een bank wordt “geleefd” en daar moet-ie bestand tegen zijn, qua structuur en bekleding.
Dat kan kostbaar zijn bij aankoop, maar jarenlang plezier kan daar tegenop wegen.Ik ervaar dat al ruim dertig jaar met een leren Leolux-bank.
Annemarie
@Scherpschutter
Ik zie het niet zo somber in voor ze.
Tijdloze designs hebben als kenmerk dat er A) simpele machines nodig zijn die B) niet bij elke modescheet hoeven worden omgesteld en daardoor C) heel lang mee kunnen. Dat werkt positief uit op de marges, net zoals een goed personeelsbeleid.
Daarnaast zit Nederland in de EU, dat maakt een kleine groep in Nederland een ‘aanzienlijke massa’ in de EU.
Ze moeten alleen niet te snel willen groeien maar zichzelf de tijd gunnen om te kunnen groeien.
Daar zit wel een risico omdat investeerders op korte termijn rendement willen zien, en pas langetermijn visie krijgen als er eerst honderden miljoenen in moeten worden gepompt om alle concurrentie uit te schakelen/te integreren.
Zoals bijvoorbeeld Amazon heeft gedaan en waar Bezos 25 jaar over heeft gedaan: daar gingen letterlijk decennia aan kosten voor de baat uit.
Maar nu kan hij de Maan kopen als die verkocht kon worden.
@ Scherpschutter
En daar schets je een groot economisch probleem dat tot rampspoed zal leiden: wij zijn te duur en hebben onszelf uit de markt gespeeld.
De sector die goed draait in Nederland, is de vee- en landbouwsector. Maar ja, ook die moet wijken om het klimaat “te redden”.
Zou je nog kunnen stellen dat Nederland een kenniseconomie is, maar onze universiteiten en hogescholen zakken heel rap op de ranglijsten.
De auto industrie in Europa staat alvast op instorten, doordat zij door de politiek gestuurd is richting uitsluitend EV’s.
@Koel Hoofd 12:23
Ik hoop dat je gelijk krijgt! Het is een charmant initiatief. Een Nederlands kwaliteitsproduct; altijd de gunfactor.
@Nina 13:34
Tja. Socialisme/corporatisme (loten aan dezelfde collectivistische boom) maakt meer kapot dan uitstekende ondernemers kunnen maken en repareren…Economie draait primair om energie, goedkope energie om precies te zijn. De basis van alles. Nu leek het de ‘omnipotente’ centrale planners wel een goed idee om in Nederland de allerduurste energie ter wereld te hebben (waar we de goedkoopste hadden kunnen hebben als ‘Dubai’ van Europa) en de eigen energie voor spotprijzen te dumpen in o.a. Italië en Duitsland, en dat in combinatie met torenhoge belastingen, een munteenheid naar Zimbabwaanse monetaire idealen, een gigantisch ambtenarenapparaat, een monster van een verzorgingsstaat, immigratie op onvoorstelbare schaal, vrijwel nul extra woningbouw, inderdaad ronduit erbarmelijk onderwijs én totale ondermijning van onze voedselproductie. Ik verbaas me er eerlijk gezegd nog dagelijks over dat het economische afstervingsproces zo relatief langzaam verloopt…Persoonlijk had ik de onvermijdelijke Grote Klap al verwacht in de coronaperiode, maar het lijkt meer een ‘death by a 1000 papercuts’ te worden. Het is en blijft wel een kwestie van tijd natuurlijk. Je hoeft intussen geen Oostenrijks-geschoolde libertariër meer te zijn om te zien dat dit heel fout gaat aflopen (de meesten zien het nu wel), zoals socialisme/corporatisme altijd eindigt in economische bloedbaden, brute dicaturen en/of oorlog. Niets nieuws onder de zon…
Mooi initiatief, zet ‘m op!