Ook grote vissen in Utrecht dood vanwege storing bij rioolwaterzuivering Ook grote vissen in Utrecht dood vanwege storing bij rioolwaterzuivering

Ook grote vissen in Utrecht dood vanwege storing bij rioolwaterzuivering

Ook grote vissen in Utrecht dood vanwege storing bij rioolwaterzuivering
Foto: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
De afgelopen dagen zag Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) met name kleine dode vissen in de Utrechtse wateren, maar sinds woensdag drijven ook grotere exemplaren aan de oppervlakte. De vissen kwamen om het leven vanwege een storing bij een rioolwaterzuivering in De Bilt.

De afgelopen dagen zag Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) met name kleine dode vissen in de Utrechtse wateren, maar sinds woensdag drijven ook grotere exemplaren aan de oppervlakte. De vissen kwamen om het leven vanwege een storing bij een rioolwaterzuivering in De Bilt.

Door die storing, die inmiddels is verholpen, is er water uit het riool het oppervlaktewater ingestroomd, waardoor het zuurstofgehalte te laag werd. Daardoor zijn honderden vissen doodgegaan. Deze vissen drijven nu onder meer in de Weerdsingel, Biltse Grift, het Zwarte Water en Natuurpark Bloeyendael. Op het onderstaand kaartje is te zien waar de dode dieren uit het water worden gevist.

Tekst loopt door onder afbeelding

Snoek

Het waterschap meldt dat in het begin van de opruimactie vooral kleine vissen werden aangetroffen, maar dat er sinds woensdag ook grote exemplaren komen bovendrijven. Op een foto van HDSR is bijvoorbeeld een dode snoek te zien.

“We zetten alles op alles om ze allemaal op te ruimen. Dode vissen zorgen namelijk zelf ook voor een verslechtering van de waterkwaliteit, en botulisme. Dit willen we natuurlijk voorkomen”, schrijft het waterschap.

Melding

Eerder werden bewoners opgeroepen een melding te maken wanneer zij in het getroffen gebied een dode vis zagen drijven. Nu wordt gevraagd deze melding alleen te maken wanneer het dier wordt aangetroffen op een plek die niet op bovenstaand kaartje is weergegeven.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Het hoogheemraadschap doet alsof deze ‘storing’ iets is wat hun ook maar is overkomen. Wordt het niet tijd dat we over de kleine milieuramp ook iets gaan horen over de oorzaak en wie daar verantwoordelijk voor is?

 2. Pee

  Baliekluiver 3/8/2023 – 10:27
  Helemaal mee eens .

 3. Lombokker

  @Balieklaver
  Terechte opmerking. Ik kan u uit eigen ervaring vertellen dat zo’n Hoogheemraadschap altijd een hoop heisa schopt als er bij een bedrijf iets misgaat. Dan willen ze o.a. een uitgebreide rapportage hoe dat kon gebeuren, en wat je er aan doet om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt. En op tijd inleveren, anders krijg je een boete.

 4. Barbara

  Ja, dat zou ik ook graag weten. Ik las “een storing in de rioolwaterzuivering” in de Bilt. Maar hoe kan dit!!!
  Wat is de oorzaak maar ook de gevolgen op die honderden dode kleine en grote vissen na…

 5. Geenstijl@Utrecht

  Misschien een frisse bezem door deze organisatie.

 6. Anne Marie ten Berge

  Ik kan dit Heemraadschap niet langer hoog inschatten.

 7. Bas

  Als tegenprestatie misschien weer nieuwe jonge vis uitzetten om de biodiversiteit zo snel mogelijk weer op peil te krijgen.

 8. Carol

  Openbreken dit hele biltse grift stroomgebied met name de koekoeksvaart biltsche grift of wat wij het zwarte water zouden noemen.. Kijken wat een gehannes met rioolbuizen je daaronder tegenkomt. Het is nagenoeg stilstaand water in een uithoek van een stroomgebied,

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).