De afgelopen dagen zag Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) met name kleine dode vissen in de Utrechtse wateren, maar sinds woensdag drijven ook grotere exemplaren aan de oppervlakte. De vissen kwamen om het leven vanwege een storing bij een rioolwaterzuivering in De Bilt.
Door die storing, die inmiddels is verholpen, is er water uit het riool het oppervlaktewater ingestroomd, waardoor het zuurstofgehalte te laag werd. Daardoor zijn honderden vissen doodgegaan. Deze vissen drijven nu onder meer in de Weerdsingel, Biltse Grift, het Zwarte Water en Natuurpark Bloeyendael. Op het onderstaand kaartje is te zien waar de dode dieren uit het water worden gevist.
Tekst loopt door onder afbeelding
Snoek
Het waterschap meldt dat in het begin van de opruimactie vooral kleine vissen werden aangetroffen, maar dat er sinds woensdag ook grote exemplaren komen bovendrijven. Op een foto van HDSR is bijvoorbeeld een dode snoek te zien.
“We zetten alles op alles om ze allemaal op te ruimen. Dode vissen zorgen namelijk zelf ook voor een verslechtering van de waterkwaliteit, en botulisme. Dit willen we natuurlijk voorkomen”, schrijft het waterschap.
Melding
Eerder werden bewoners opgeroepen een melding te maken wanneer zij in het getroffen gebied een dode vis zagen drijven. Nu wordt gevraagd deze melding alleen te maken wanneer het dier wordt aangetroffen op een plek die niet op bovenstaand kaartje is weergegeven.
Gekoppelde berichten
Honderden dode vissen in Utrecht vanwege storing op rioolwaterzuivering
Vanwege een storing op een rioolwaterzuivering in De Bilt zijn onder meer in Utrecht honderden…
8 Reacties
ReagerenHet hoogheemraadschap doet alsof deze ‘storing’ iets is wat hun ook maar is overkomen. Wordt het niet tijd dat we over de kleine milieuramp ook iets gaan horen over de oorzaak en wie daar verantwoordelijk voor is?
Baliekluiver 3/8/2023 – 10:27
Helemaal mee eens .
@Balieklaver
Terechte opmerking. Ik kan u uit eigen ervaring vertellen dat zo’n Hoogheemraadschap altijd een hoop heisa schopt als er bij een bedrijf iets misgaat. Dan willen ze o.a. een uitgebreide rapportage hoe dat kon gebeuren, en wat je er aan doet om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt. En op tijd inleveren, anders krijg je een boete.
Ja, dat zou ik ook graag weten. Ik las “een storing in de rioolwaterzuivering” in de Bilt. Maar hoe kan dit!!!
Wat is de oorzaak maar ook de gevolgen op die honderden dode kleine en grote vissen na…
Misschien een frisse bezem door deze organisatie.
Ik kan dit Heemraadschap niet langer hoog inschatten.
Als tegenprestatie misschien weer nieuwe jonge vis uitzetten om de biodiversiteit zo snel mogelijk weer op peil te krijgen.
Openbreken dit hele biltse grift stroomgebied met name de koekoeksvaart biltsche grift of wat wij het zwarte water zouden noemen.. Kijken wat een gehannes met rioolbuizen je daaronder tegenkomt. Het is nagenoeg stilstaand water in een uithoek van een stroomgebied,