Opmerkelijke lantaarnpalen langs Utrechtse Lange Nieuwstraat Opmerkelijke lantaarnpalen langs Utrechtse Lange Nieuwstraat

Opmerkelijke lantaarnpalen langs Utrechtse Lange Nieuwstraat

Opmerkelijke lantaarnpalen langs Utrechtse Lange Nieuwstraat
Langs een deel van de Lange Nieuwstraat in Utrecht staan sinds kort wel heel opmerkelijke lantaarnpalen. Het is een combinatie van een moderne en een authentieke stijl.

Langs een deel van de Lange Nieuwstraat in Utrecht staan sinds kort wel heel opmerkelijke lantaarnpalen. Het is een combinatie van een moderne en een authentieke stijl.

De Lange Nieuwstraat wordt momenteel opnieuw ingericht. De werkzaamheden zijn begonnen aan de zijde van het Centraal Museum en verplaatsen zich richting het Domplein.

Ter hoogte van het Universiteitsmuseum, een deel waar de straat al open heeft gelegen, staan nu vijf opmerkelijke lantaarnpalen. De paal zelf is niet zo bijzonder, dit exemplaar is terug te vinden in een groot deel van de Utrechtse binnenstad. De kop waar de lamp in zit is echter een moderne variant.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Sociale media

Op sociale media wordt er ook gesproken over de ‘nieuwe’ lantaarnpalen. “Is de Lange Nieuwstraat zo mooi bestraat, zetten ze deze lelijke lantaarnkoppen op de oude onderkanten. Ongelofelijk”, zegt iemand op Facebook.

Waarschijnlijk is de moderne lamp een tijdelijke oplossing en worden ze te zijner tijd vervangen door een authentieke lampenkap.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Jord in de Kelder

  Kunnen ze dan echt NIKS bij de gemeente? 😂
  Je kan gewoon moderne lampen in een klassieke behuizing stoppen. Hoeft niet eens duur te zijn. Of is dat het probleem? Dat de gemeente liever duur, lelijk en overbodig bekostigd dan een keer in je leven iets goed te doen.

 2. Luuk Upuuk

  Is dat geen beschermd stadsgezicht? Die mevrouw op de Zonstraat met haar anthraciete gevel krijgt allerlei problemen, en dit kan wel?

 3. Bakfiets

  Misschien is het tijd voor een kleinere overheid met opgeleide en kritische professionals. Dit kan, mag en moet toch echt anders.

  Hoe duurzaam is dit dan? Gaan ze over een jaar alle koppen er weer afhalen? Of is dit onder architectuur ontworpen door een vriendje van?

  Een bezienswaardigheid is het dan weer wel op deze manier.

 4. Ton

  @Jord en Luuk
  Rustig aan jongens.
  “Waarschijnlijk is de moderne lamp een tijdelijke oplossing en worden ze te zijner tijd vervangen door een authentieke lampenkap.”
  Het heeft wel iets surrealistisch, zo’n Pyke Koch variant.

 5. F van wegen

  Dit is al eens eerder gebeurt, de oude lampen worden opgeknapt en dan weer terug geplaatst. Dus een tijdelijke oplossing.

 6. Bromsnor

  Bromsnor zecht uech 😛

 7. Herman

  Gelukkig tijdelijk, dit is wel heel lelijk…..

 8. geert

  Lieve help, zijn mensen dan écht zo dom? Als je de stad een beetje kent dan kan je weten dat deze armaturen alleen geplaatst worden bij schade of renovatie. Tijdelijk dus! Dat beleid is er al jaren! Daarnaast is het ook met enige regelmaat in het nieuws geweest. pfff!

 9. Binnenstadbewoner

  Dit is vanwege onderhoudswerkzaamheden. Een tijdelijke situatie en gebeurt regelmatig. De oude kappen komen gewoon weer terug.

 10. HArry

  Mocht dit de uiteindelijke versie zijn dan is dit de enige echte Utrechtse FAALPAAL.

 11. Wouter

  Storm in een glas water dus. Maar goed, we kunnen weer even lekker ons gal spuwen op de gemeente.

 12. bawang putih

  ook zonder dit artikel kun je toch zelf wel bedenken, er zijn werkzaamheden in die straat, dat het tijdelijk is???! omg

 13. Marcel 59

  Altijd leuk; zo’n bericht op zaterdag. Dan komt er echt geen woordvoerder van de gemeente opdraven, om zoiets even recht te zetten.

 14. Koel Hoofd

  Hmm, in het artikel staat de locatie van die faalpalen toch heel duidelijk “deel waar de straat al open heeft gelegen.” Daar kan je uit opmaken dat dit gedeelte al klaar is, ook gezien de foto.

  Dat maakt de laatste zin van het artikel opmerkelijk “Waarschijnlijk is de moderne lamp een tijdelijke oplossing en worden ze te zijner tijd vervangen door een authentieke lampenkap.”
  Het is nogal onlogisch (kostbaar) om eerst een duur tijdelijk armatuur te plaatsen en deze vervolgens te vervangen voor de authentieke top als de rest van de straat ook af is.

  Het kan zijn dat de gemeente weer eens aan het experimenteren is. Nu met licht om de snelheid van gemotoriseerd verkeer te remmen op deze “fietsstraat”. Want drempels, de bewezen onomstotelijke enige echte effectieve maatregel om gemotoriseerd verkeer altijd af te remmen, daar hebben die tot heilig verklaarde fietsers last van.

 15. wollie

  woordvoerders van de gemeente zetten sowieso geen lantaarnpalen recht. bij verkeerszuilen zou je al meer kans maken.

 16. Anlies

  @wouter: ja sommige mensen lijken dat echt even nodig te hebben… hilarisch gewoon!

 17. VincentZ

  Wees gerust, hetzelfde zagen we een paar geleden op het Janskerkhof. Niets aan de hand ga rustig slapen.

 18. Bas

  Wat wordt de Lange Nieuwstraat mooi!! Veel meer rust. Het straalt nu echt de grootsheid uit die past bij de bebouwing. De stoep lijkt op sommige plekken wel verdriedubbeld 🙂 mooi werk!!

  Fietsen en lopen ging voorheen gepaard met constant achterom kijken en op je hoede zijn. Dat lijkt nu niet meer nodig. Geweldig als je er woont en je straat er zo op vooruit gaat…

 19. Henk

  Rustig aan opgewonden standjes, artikel van en opwinding om niets.
  Paar meter verderop staan al een paar armaturen met definitieve kap.

 20. Wim

  Hey Bas, hij wordt inderdaad heel mooi. Maar ik houd mijn hart vast. Ik denk dat het constant achterom kijken op de fiets nodig blijft. De rijbaan is zo smal geworden dat twee auto’s elkaar nauwelijks kunnen passeren. Als fietser kom je dan nogal snel in de verdrukking.

 21. Hetty

  Weer een nieuwe frats van de gemeente Utrecht. Nu lijkt het net, alsof de authentieke lantaarn er af is gewaaid of gesloopt, en de gemeente als nood er maar tijdelijk zo n lelijke lampekop er op heeft gezet. Het staat zo armoedig. Ik hoop, dat deze rotkoppen snel plaats gaan maken voor de klassieke lantaarn.

 22. G.H.

  @Hetty: nee hoir, een heel oude frats al.

 23. Cico

  Overduidelijk een tijdelijke oplossing en geen reden om hysterisch over te doen. Next!

 24. Cico

  Toevoeging: het lijkt me best een goed idee als er één achteraf lantaarnpaal juist een gigantische lamp krijgt. Zo eentje die boven de snelweg hangt. Klein paaltje met een mega lamp, een lantaarnpaal met ambities. Gewoon om voorbijgangers even op de verkeerde voet te zetten.

  Ik hou daar wel van, beetje zoals die trap die niet te betreden is bij het Centraal Museum.

 25. Wim Vreeswijk

  Utrecht staat goed voor paal met zo’n straatlantaarn. Utrecht heeft toch wel een schoonheidscommissie of hebben we die ook al de stad uitgejaagd ?

 26. Repelstelen

  Resultaat van een poging tot samenwerken tussen de afdelingen duurzaam, renovatie en bouwen.

  Niet met elkaar praten, ieder levert wat aan en het projectmanagement bureau schroeft het in elkaar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).