Deel Utrechtse politiek stelt voor dat overlastgevende horeca aan Nobelstraat tijdelijk eerder sluit Deel Utrechtse politiek stelt voor dat overlastgevende horeca aan Nobelstraat tijdelijk eerder sluit

Deel Utrechtse politiek stelt voor dat overlastgevende horeca aan Nobelstraat tijdelijk eerder sluit

Deel Utrechtse politiek stelt voor dat overlastgevende horeca aan Nobelstraat tijdelijk eerder sluit
Archieffoto Nobelstraat
Een deel van de Utrechtse politiek roept de gemeente op iets te doen aan de geluidsoverlast in de omgeving van de Nobelstraat. Er zou volgens EenUtrecht, Partij voor de Dieren, Volt en Utrecht Solidair sprake zijn van ‘ontoelaatbare geluidshinder’. Zij stellen voor dat horecazaken die overlast veroorzaken tijdelijk eerder de deuren moeten sluiten.

Een deel van de Utrechtse politiek roept de gemeente op iets te doen aan de geluidsoverlast in de omgeving van de Nobelstraat. Er zou volgens EenUtrecht, Partij voor de Dieren, Volt en Utrecht Solidair sprake zijn van ‘ontoelaatbare geluidshinder’. Zij stellen voor dat horecazaken die overlast veroorzaken tijdelijk eerder de deuren moeten sluiten.

De gemeente zelf erkent het probleem. In september vorig jaar heeft zij met onder meer bewoners, ondernemers en studenten van de Nobelstraat om tafel gezeten. Er is destijds gesproken over onder andere geluidsoverlast door uitgaanspubliek en evenementen én laden en lossen, maar ook de verkeersveiligheid, fietsparkeren, trillingen door busverkeer en vervuiling. Ook kunnen mensen hun ideeën en wensen delen op deze website.

De vier partijen hebben nu schriftelijke vragen ingediend die specifiek over geluidsoverlast gaan. Deze partijen verwijzen naar een meting die in 2022 is uitgevoerd. Daaruit zou blijken dat de geluidsoverlast in de nacht groter is dan de ‘zwaarst belaste’ woningen rond Schiphol.

Gezondheid

“Deelt het college de conclusie dat de gemeten waarden, zowel van direct geluid van de horeca als ook van indirect geluid vanaf de straat aantonen dat er objectief sprake is van ontoelaatbare geluidshinder en dit structurele gezondheidsschade toebrengt aan omwonenden”, is te lezen in de schriftelijke vragen.

Daarnaast willen de partijen weten welke maatregelen de gemeente al genomen heeft en welke maatregelen er genomen gaan worden. De fracties stellen zelf als ‘belangrijke maatregel’ voor om de vergunningen van de horecazaken waar veel overlast vandaan komt te beperken.

Boetes

Daarnaast vragen ze of het college bereid is om een ‘concreet structureel handhavingsplan’ te maken om geluidsoverlast door horeca en het uitgaanspubliek beter aan te pakken. “Onder andere door te omschrijven welke boetes gaan gelden.”

Tot slot verwijzen de partijen naar borden in Park Lepelenburg. Daarop is te lezen dat geluidsoverlast na 22.00 uur beboet wordt met 140 euro. “Kan een vergelijkbare maatregel ook gaan gelden voor de Nobelstraat.”

Gekoppelde berichten

41 Reacties

Reageren
 1. Ganzenmarkt omwonenden

  Goed idee
  Maar dan graag ook overlastgevend horeca eerder sluiten , op de Ganzenmarkt
  Op de Ganzenmarkt worden alle toegestane decibels zwaar overtreden
  Op de Ganzenmarkt wonen ook mensen
  De horecaterreur is laatst nog uitgebreid met een karaokecafe in de Ganzenmarkt tunnel open tot 5 uur in de ochtend
  Dat kon er nog wel bij van afd vergunningen

 2. Lomboque

  En terecht dat de horeca waar overlast vandaan komt wordt aangepakt. Wat hebben zij gedaan om hun gasten zich te laten gedragen? Personeel bij de deur die dit in de gaten houdt en gasten aanspreekt op hun gedrag?
  Als een woning wordt beschoten dan wordt deze gesloten maar deze verdienende horeca mag gewoon jarenlang doorgaan met haar overlast over de Nobelstraat uit te kotsen en het probleem naar de wijk/stad te verplaatsen ipv het zelf op te lossen? Horeca neem je verantwoordelijkheid! Gemeente doe eens handhaven, er is ruim voldoende wetgeving hiervoor.

 3. arbeider

  En de betutteling gaat door met de intrede van de yuppies!

  Je koopt eerst een huis in de gezellige binnenstad als ex student,en dan kom je er later achter dat al die horeca ( waar je zelf hebt gefeest) en auto’s ( mensen bezitten nu eenmaal auto’s) teveel vh goede is.

  Langzamerhand word de binnenstad een gesloten reservaat voor yuppies. Nu nog toegang gaan vragen om het oude centrum in te mogen gaan!

 4. Henk

  @ganzenmarkt omwonenden aka Peter, je spreekt niet names de omwonenden maar names jezelf. Overlast is er niet maar die ervaar je. Als je overlast ervaart is het wellicht beter om in een rustig dorp te gaan wonen. Of een baan zoeken. Dan ben je overdag niet thuis en in de avond moe en voldaan. Zo ervaar je minder overlast, voeg je wat toe aan de maatschappij en ben je misschien wat minder gepikeerd

 5. Marcel

  EenUtrecht, Partij voor de Dieren, Volt en Utrecht Solidair hebben 4 zetels? Afspiegeling van wat er leeft? 4400 stemmen levert 1 zetel op. Staan die 4400 als 1 blok achter deze partij met geluidsoverlast melding? Ik werk er vlakbij. Overlast in welke maanden? Nu niks en tot mei ook niks. Dan 2 maanden beetje plezier, iedereen weg met het vliegtuig en september weer begin van de relatieve rust? Zou mij meer druk maken om die krankzinnig grote vrachtauto’s met halve lading in de stad. En die grote bussen. En de brommers en de auto met knallende uitlaat. Zo is er nog veel meer te bedenken om voor deze freubel partijtjes wat in te brengen. Doe je best.

 6. Lauk

  N.a..v. arbeider: hoe weet je dit allemaal? Wel erg gemakkelijk gesteld! Er zullen ongetwijfeld een paar yuppen tussen zitten, en misschien hebben sommigen vroeger ook herrie gemaakt, maar dat is zeker niet de regel. Velen woonden hier al lang voordat de horeca stevig begon uit te breiden (qua aantal, qua decibels, qua openingsuren) en dat waren zeker niet allemaal autobezitters. Hoe zou jij het vinden als er rond jouw huis zoveel herrie en andere overlast zou zijn en jij ‘s morgens vroeg weer naar je werk moet gaan.

 7. BW

  “Deze partijen verwijzen naar een meting die in 2022 is uitgevoerd. Daaruit zou blijken dat de geluidsoverlast in de nacht groter is dan de ‘zwaarst belaste’ woningen rond Schiphol”

  Ik geloof best dat er geluidsoverlast is in de Nobelstraat (en enkele andere straten), maar dit onderzoek zou ik graag eens terug lezen ;).

 8. Fiederelsje

  Utrechts binnenstad is bezig te verworden tot één groot horecafestijn met alle gevolgen van dien. Maar dit gemeentebestuur hebben we zelf gekozen. Dus waar klagen we over?

 9. Eva

  @Marcel, EenUtrecht, PvdD, Volt en Utrecht Solidair hebben samen 8 zetels.

  Maar voor geluidsoverlast die ernstige gezondheidsschade veroorzaakt (aanhoudende slaapverstoring) is helemaal geen lokale meerderheid nodig. Daarvan heeft de Eerste en Tweede Kamer en het Europees Parlement namelijk al bij meerderheid besloten dat lokale overheden hun inwoners hiertegen dienen te beschermen en dus handhavend op te treden.

 10. Mevrouw van Moorsel

  Ik gun een ieder zijn lol, maar overlast gun je ook niemand.

 11. Sjaak

  @arbeider: goed plan van toegang heffen!

 12. Jack Daniels

  T is te triest voor woorden. De stad waar ik eens zo trots op was, wordt verkwanseld aan roeptoeterende yuppen die wel de lusten maar niet de lasten willen hebben van het wonen in de binnenstad. Ga lekker terug naar je dorp als je hier last van hebt!

 13. Saaie Utrecht

  Ik liep een keer de stad in rond 1 uur in de nacht net klaar met bowlen bij bison bowling ik had wat vrienden mee uit Brabant, ze schrokken zich kapot hoe rustig en stil de stad was we liepen door heel de stad en er was geen moer te doen dus begrijp deze omwonenden niet waar ze zo een heisa om maken denk dat Utrecht 1 van de saaiste stad is om uit te gaan op dit moment

 14. Scherpschutter

  Midden in het centrum van een stad in een uitgaansstraat gaan wonen, om vervolgens te klagen over dat er geluidsoverlast is…LOL.

  Dan hoor je thuis in een zothuis.

 15. Marcel

  @eva,
  Onderzoek wil ik graag lezen. De gemeente heeft al de macht bij het geven van een vergunning om te controleren op geluidsoverlast voordat ze de vergunning geven. Dat doen ze al. het handhaven dient dan te geschieden op opnieuw een meting. Niet op onderbuik en stemmetjes winnen. Wat horeca betreft weet ik er 98% van. Mijn argumenten van overlast heb ik al benoemd. Muziek overlast is er niet en dronken gasten heb je overal. De Amsterdamse straatweg heeft last van bezoekers bij de AH. Iemand heeft altijd wel ergens last van. Ga lekker in het oosten van Nederland wonen? Hoewel, last van mest uitrijden heb je dan ook.

 16. HD130

  Tijd voor een avondklok! Horeca dicht en alleen nog aantoonbaar onbeschonken volk op straat.

 17. Riemer Bouwmeester

  Ik woon bijna 50 jaar binnenstad op verschillende adressen. Nu 31 jaar hetzelfde adres. Mag je reuring verwachten? Ja, maar ook recht op nachtrust en dat is bij de uitgaansgebieden en looproutes steeds minder mogelijk. Gemeente heeft de plicht, europese regels te zorgen voor een gezonde omgeving voor de inwoners en daar hoort een goede nachtrust bij.
  Mogelijke oplossing: niet de sluitingstijd aanpassen, maar het moment van binnenkomen beperken tot b.v. 01.00 en dat ook gaan handhaven. Andere oplossing: herrieschoppers mag je een boete geven van €450. Doe dat en mensen denken wel 2x na voor ze beginnen.

 18. Hans

  Mensen die overlast ervaren moeten in een gekkenhuis gaan wonen? Stadskanaal is natuurlijk ook een optie.
  Wat een quatsch.

 19. Steven

  Na Corona is de overlast echt zwaar toegenomen. Zo vinden wij substantieel vaker kots of andere menselijke/ nachtdierlijke uitwerpselen voor onze deur. Voorheen was dit eenmaal per maand, nu meerdere malen per week. Daarnaast schreeuwt, lalt, zingt het uitgaanspubliek vaker en harder wanneer zij op straat lopen of staan na te kletsen.

  Ik weet niet of sluitingstijden hier de oplossing voor zijn, maar ik heb tegelijkertijd ook nog geen goede alternatieven gehoord.

 20. Rose

  @Saaie Utrecht
  Graag uw mening over Utrecht als oersaaie stad overal breed uitventen! Met dank! Dan haalt men het hopelijk niet meer in zijn hoofd hier in de verschrikkelijk saaie binnenstad te gaan feesten en verkast men misschien naar bruisend Stadskanaal. Daar denkt men nu rustig te wonen. Hoe haalde je dat in je hoofd? SS was er toch eerst en de horeca kwam daarna.

 21. Realist

  @Arbeider. Klopt helemaal. Gezien de verkiezingsuitslagen, het welgestelde electoraat van links dus.

 22. Eric

  Provincie en rechtse partijen, word eens wakker, kijk wat er in sneltreinvaart aan het omvormen is in Utrecht! Over 5 jaar een stad die te duur is geworden om te wonen,parkeren, met ellenlange wachttijden om bij je huis werk,winkels sportclub etc te komen.

  Dit allemaal gerealiseerd door het nieuwe sinistere duo GroenLinks/ Pvda met als metgezellen D66 en de CHU….

  En zich nog een linkse stad noemen! Laat me niet lachen ,je gaat toch uit armoe rechts stemmen.

  Hans Spekman waar ben je? Of vind jij het allemaal wel oke?

 23. Koel Hoofd

  Er is wel een enorm verschil tussen jeugd van 30 jaar geleden en de huidige jeugd.
  Die eerste hebben nog een opvoeding genoten en hielde nog ongeveer beetje rekening met anderen, die laatste zijn alleen maar gevoed en vinden dat de hele wereld om hun hypergevoelige egootjes draait.
  Na corona zijn ze het helemaal van godlos geworden. Ouders hadden de kans om hun kroost op te voeden tot normale mensen, maar dat nachtdieren voederen bleek toch een stuk gemakkelijker.
  Gemiste kans….

 24. Wim Vreeswijk

  Je moert niet de horeca hiervan de schuld van geven maar er moet gewoon beter gehandhaafd worden door een beter betaalde Utrechtse politie, zodat er genoeg sollicitanten komen.

 25. Saaie Utrecht

  @Rose

  Geloof me dat gebeurt al de schreeuwers en de poepers zijn de algemene studenten vanuit de Uithof, nog even hebben de binnenstad bewoners (Benidorm bastards) de macht in de binnenstad en zul je standplaatsen met rollators vinden in plaats van fietsen. Dan nog de Kanaalstraat veranderen in een straat met kaasboeren en bloemenwinkels en de volledige rust is teruggekeerd in Benidorm o sorry bedoelde Utrecht

 26. Nick

  Als je overlast ervaart in een (binnen)stad is dat gewoon een signaal dat je te oud bent geworden om er te wonen.
  Dan verkoop je je miljoenenpand en koop je een vrijgelegen landhuis. Voor de huurders geld dat zij voor het gigantische bedrag dat zij in de binnenstad aan huur moeten betalen ook overal in Nederland kunnen gaan huren.

  Er is in mijn ogen dus vrijwel geen reden om te gaan klagen, maar wel een om gewoon lekker te verkassen.

  Zoals anderen ook al aangaven niet omdat je ouder wordt anderen gaan beperken in iets wat je zelf ook deed toen je jong was.

  Het is ook al door zeurende mensen zoals jullie dat de grotere zaken en clubs in Utrecht gesloten zijn, dus nu moet je ook leren dealen met die brallende meutes voor de te kleine kroegen waar niemand meer bij past.

 27. Tom de Laat

  De demografie laat iets anders zien dan dat het yuppen zijn die klagen. Onderzoek is openbaar dus gewoon te lezen. De overlast van de horeca op de Nobelstraat is schandalig en heeft niks meer te maken met gezelligheid. Net als bij kleine kinderen moet je dan terug naar de basis regels en die ook handhaven natuurlijk had de gemeente eerder moeten ingrijpen dan waren de spelregels voor iedereen duidelijk geweest nu valt dat rouw op ieders dak die dacht vrijer te zijn dan wettelijk was toegestaan. Overigens is het toch ook duidelijk om welke tenten dit gaat en welke uitbaters dit zijn. Niet echt het neusje van de zalm. Als ze er morgen mee stoppen is er geen haan die er naar kraait.

 28. w

  @Nick
  een nogal simplistische redenatie houdt u er op na haha

 29. Rob

  Interessant om te lezen dat er helemaal geen wederzijds begrip meer is in de commentaren. Volgens mij hebben alle binnenstad bewoners begrip voor en houden rekening met overlast maar als deze groep aangeeft dat het in sommige delen niet meer normaal is dan moet je volgens sommigen maar opdonderen. Bijzonder allemaal.

 30. Lombok

  De binnenstad is 1 van de drukste plekken in de stad, dat betekent juist dat je rekening met elkaar moet houden. De klagers zouden daarom niet naar een hutje op de hei moeten verhuizen maar degenen die veel herrie willen maken. Overigens is de overlast van horeca veeeel breder. Kijk bijvoorbeeld naar festivals. Het is allemaal leuk maar moet in verhouding blijven. Zo moeilijk is dat toch niet?

 31. Katja

  Zo wet ik nog wel een paar straten, ASW bijvoorbeeld.

 32. BW

  Altijd dezelfde discussie en altijd dezelfde argumenten… 😉

  Het is imho redelijk absurd dat je willens en wetens in één van de rumoerigste straten van Utrecht gaat wonen en vervolgens een potje gaat klagen over de herrie. Je hoeft van mij echt niet naar een hutje op de hei (dat wil zeggen: zie maar), maar één straat achter de Nobelstraat ziet de wereld (en je nachtrust) er al heel anders uit. Dat is nog steeds geen hei, maar waarschijnlijk wel een stuk rustiger.

 33. Willem van Huinniks

  Het voorvocht staat op de voordeur na het weekend. Hier heb ik niet voor getekend toen ik op de Nobelstraat kwam wonen.

 34. Martijn

  @BW. En als het geluid verdubbelt, verdriedubbelt, of vier keer zo veel, zo vaak…? Is er ergens een punt dat je zegt, ja nu mogen omwonenden er wel wat van zeggen? Of zijn bewoners van de Nobelstraat vogelvrij?

 35. Annefleur

  Annefleur :als ik of mijn clubgenootjes braken op straat, ruimen we het netjes op. De wil is er wel, bij ons.

 36. Eva

  BW, voor jou is het een discussie. Voor omwonenden van de Nobelstraat (ook de zijstraten) is het elke dag chagrijnig opstaan na weer een gebroken nacht.

 37. Rose

  @BW
  Je gaat er niet wonen, BW, maar je woont er al jaren. Iedereen, en overal in de binnenstad heeft recht op handhaving van de bestaande regels.

 38. BW

  @Martijn en @Rose
  De Nobelstraat is voor heel weinig mensen een plek om jaren te blijven wonen. Betreft voornamelijk studenten en starters die na een paar jaar zullen doorstromen. Die weten precies waar ze gaan wonen. Verder is helemaal niet gemeten of het geluid is “verdubbeld, verdriedubbeld, of vier keer zo veel, zo vaak…”, dat maak jij er nu van.

  Ja, het is een pokkeherrie in de Nobelstraat (overigens niet alleen vanwege horeca, maar dus ook: “… laden en lossen… trillingen door busverkeer…”). Ik woon met veel plezier in de stad, maar ik zou zelf ook niet in de Nobelstraat willen wonen en ik begrijp oprecht niet waarom anderen daar wel voor kiezen én vervolgens klagen over de herrie (die op die plek echt van alle tijden is).

  En nog speciaal voor @Eva
  Voor mij is het helemaal geen discussie. Ik woon niet in de Nobelstraat en ik drink er nooit een biertje (dus ik draag niet bij aan deze specifieke overlast). Ik constateer alleen dat de discussie over overlast altijd volgens exact dezelfde lijnen verloopt, ongeacht of het nou overlast betreft op het Ledig Erf, de Ganzenmarkt, of in dit geval de Nobelstraat. Ik hoop dat we ons allemaal realiseren dat de horeca echt niet gaat verdwijnen en dat specifiek de Nobelstraat altijd een belangrijke verkeersader zal blijven voor bussen (want we focussen ons weer vooral op horeca, maar daar gaat het niet alleen over). Lijkt me dat je dat zal moeten accepteren, of verhuizen (en zoals in eerdere reactie al gezegd: dat hoeft echt niet direct naar de hei, er zijn genoeg plekken in de stad die veel rustiger zijn dan de Nobelstraat).

 39. GJ

  Allemaal knorren hier

 40. cas

  @ Willem, is je deur al eens zwanger geweest?

 41. Efi

  Is de gemeente nu wel bezig met verkrapte openingstijden in utrecht stad? Gaat t allen om de nobelstraat?
  Kan de gemeente zomaar de openingstijden veranderen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).