Ellen Bijsterbosch wil nieuwe D66-leider in Utrecht worden: ‘Tijd voor meer lef’ Ellen Bijsterbosch wil nieuwe D66-leider in Utrecht worden: ‘Tijd voor meer lef’

Ellen Bijsterbosch wil nieuwe D66-leider in Utrecht worden: ‘Tijd voor meer lef’

Ellen Bijsterbosch wil nieuwe D66-leider in Utrecht worden: ‘Tijd voor meer lef’
D66-raadslid Ellen Bijsterbosch (34) heeft zich al kandidaat gesteld om de nieuwe lijsttrekker van D66 Utrecht te worden. Leden kunnen van 17 tot en met 30 mei stemmen. Ze heeft een uitgesproken koers: “We moeten nog meer bouwen dan we nu doen, dus ook in Rijnenburg.”

D66-raadslid Ellen Bijsterbosch (34) heeft zich al kandidaat gesteld om de nieuwe lijsttrekker van D66 Utrecht te worden. Leden kunnen van 17 tot en met 30 mei stemmen. Ze heeft een uitgesproken koers: “We moeten nog meer bouwen dan we nu doen, dus ook in Rijnenburg.”

“Het is tijd voor meer lef binnen D66”, zegt Bijsterbosch. “Het afgelopen decennium hebben we als grote partij telkens bestuursverantwoordelijkheid genomen. Dat is goed, maar we zijn daardoor ook een beetje verkrampt. We zijn ons te veel gaan vereenzelvigen met coalitiepolitiek.”

Ze vindt het belangrijk dat Utrechters weten waar de partij voor staat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Bijsterbosch “Als de coronacrisis straks voorbij is, ligt de stad economisch aan gort. Daarom moeten we banen naar de stad halen.”

Groei

Daarnaast kan de groeiende woningcrisis volgens Bijsterbosch niet worden genegeerd. “Daarom moeten we nog meer bouwen dan we nu doen, dus ook in Rijnenburg.” De groei van de stad vindt ze dan ook een belangrijk thema.

“Groei betekent meer werk, meer voorzieningen en meer plek om in deze stad te wonen. Daarvoor moeten we ook kiezen voor bouwen buiten de bestaande stad. Zo houden we ruimte over in de gebouwde omgeving. Een stad is niet alleen om te wonen maar ook om te leven.”

Ze noemt cafés, sportvelden en muziekscholen als voorbeelden die Utrecht een plek maken om te leven en je te ontwikkelen. “En net zoals ik ooit in deze stad ben komen wonen omdat Utrecht geweldig is, gun ik iedereen een betaalbaar, fijn huis.”

Jony Ferket 

Tot nu toe zijn er nog geen andere kandidaten bekend. Begin juni wordt bekend wie de nieuwe politiek leider wordt van de partij. Op dit moment is Jony Ferket (34) de fractievoorzitter van D66 Utrecht.

Bijsterbosch is sinds 2018 raadslid. Daarvoor was ze binnen D66 Utrecht actief als bestuurslid. Ook schreef ze het afgelopen jaar mee aan het landelijke verkiezingsprogramma van de partij. Verder is ze ondernemer in de culturele sector.

Gekoppelde berichten

35 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Beste Ellen Bijsterbosch, ‘groei’ is een ietwat belegen, vorige eeuws begrip. Ik hoopte eigenlijk enige vernieuwing te horen van zo’n jonge kandidaat D66 lijsttrekker. We konden voor de coronacrisis de drukte in deze stad al niet aan, zou het niet beter zijn om straks meer op kwaliteit te gaan sturen?

 2. karla

  Tja, je moet toch iets als je koste wat kost een rooftopbar wilt.

 3. Leon

  Bouwen in Rijnenburg wordt door alle experts gezien als een slecht idee, maar als je graag met populisme lijsttrekker wil worden kan het wel helpen om hier voor te zijn. Dat je dan ook de stad en omgeving een stuk minder leefbaar maakt, ach, wie maalt daar nou om.

 4. Scherpschutter

  Hoe verfrissend (en verrassend) om bij D66 weer eens een heerlijk kapitalistisch en liberaal geluid te horen! Muziek. Oren.

  Laten we eerlijk zijn: het was wel even geleden…De laatste jaren was er werkelijk geen enkel onderscheid met GroenLinks meer te ontdekken.

  Een dame om in de gaten te houden dit! Hebben we dan eindelijk een kartelbreker gevonden die ons uit de linkse eco-hel zal bevrijden?

 5. Koel Hoofd

  Opmerkelijke draai.
  D66 is helemaal niet zo happig in bouwen in Rijnenburg.
  De verkiezingen komen er weer aan…

 6. Jelle

  Prima plannen, duidelijke woorden. Ook veel meer D66 dan de huidige lichting D66’ers in het Utrechtse bestuur, zo lijkt het. De partij lijkt nu haast veranderd in GroenLinks. En één GroenLinks is echt meer dan genoeg, zeg ik als trouw D66-stemmer (maar geen lid). Volgende keer een college (ook) samen met de VVD. Lijkt deze mevrouw op voor te sorteren in ieder geval.

 7. Binnenstadsbewoners

  D66 is een horecapartij
  Hoe meer horeca hoe beter vinden ze bij D66
  De binnenstad is overspoeld met D66 horeca
  Als mej bijsterbosch zich nu ook eens inzet voor de belangen van omwonenden van horecapleinen
  En binnenstadsbewoners
  Die straks weer enorme overlast krijgen te verduren van D66 horeca corona terrassen
  Dan zou mej bijsterbosch geloofwaardig worden

 8. Bernhard

  Ik stem op je Ellen ! Duidelijke stelling name gebaseerd op feiten en niet oo emoties zoals vele hierboven die denk ik vooral ergens anders vandaan komen.
  In mijn direct omgeving weet ik hoe moeilijk het is om aan een betaalbare woning te komen.Graag wil men in Utrecht blijven wonen, of gaan samen wonen, en het huidige bouw tempo loopt steeds meer achter bij de vraag.
  Zelf woon ik met veel plezier in Utrecht en zie, zeker nu ik veel loop door verschillende wijken dat de stad door groei verbeterd. Meer diversiteit in bewoning, beter onderhouden huizen, vergroot of opgeknapt, meer mix van type huizen / appartementen., en heel veel speelplekken en mooi ingerichte groen stroken.
  Bouwen in de bestaande stad is heel positief, maar helaas niet voldoende. synchroon moet ook Rijnenburg gestart worden. De tram lijn naar Papendorp kan verlengd worden na Rijnenburg, de gemeente moet zich hier bij het rijk sterk voor maken.
  Nu de keuze maken voor Rijnenburg betekend dat er pas over 10 jaar ws pas de eerste huizen zijn…. dus haast is geboden.
  @ leon, anonieme experts !

 9. Bill

  Heel goed Ellen! Wat meer lef vanuit D66 Utrecht is wel op z’n plek. En als er dan toch gebouwd gaat worden in Rijnenburg, de inzet op 40.000 woningen zetten

 10. HArry

  Is ze ook van koninklijke huize? Zo niet dan geef ik haar weinig kans. Jammer dat de functie van burgemeester van Utrecht net weg is. Daar had ze zeker een kans gemaakt.

 11. Lombok

  Spijtig om te zien dat zo’n jong persoon zich laat leiden door ouderwetse dogma’s. Allereerst is er geen enkele indicatie dat de economie na corona aan gort is, dus wat meer feitelijke door economische statistiek gestuurde meningen zou fijn zijn. De culturele sector ligt wel aan gort ja maar kwam omdat deze voor een gigantisch deel afhankelijk is geworden van subsidies en daardoor ook jaren klein is gehouden. Private initiatieven hadden hierdoor last van marktverstoring (zie bijv Jos stelling vs ‘T Hooft).

  De groei van Utrecht wordt eveneens eenzijdig uitgelicht. De groei van Utrecht betekent tevens minder natuur, meer vervuiling en verkeersbelastingen en minder ruimte. Waar kunnen Utrechters zich straks nog terugtrekken in de rust van de natuur? In een door de mens aangelegd park van 100 m2?

  Tevens is D66 voor een deel zelf verantwoordelijk voor de huizen crisis van Utrecht door de oneerlijke belastingvoordelen voor expats.

  Als deze dame echt lef heeft dan stelt ze de globalistische dogma’s van haar partij ter discussie en als ze belangen van de Utrechtse cultuur wenst te behartigen dan zou zij culturele instellingen moeten voorbereiden op een levensvatbaarheid met zeer beperkte subsidies.

  Tevens vraag ik mij af waar referenda in haar ideeën voorkomen..of mag de Utrechter helemaal nergens meer over beslissen?

 12. Massegast

  Het probleem zit in de zin ‘ik gun iedereen een betaalbaar, fijn huis’. Wie is iedereen? Utrecht als open einde, terwijl het dat natuurlijk niet is. Ruimtelijk niet, financieel niet, qua voorzieningen (onderwijs en cultuur, zorg, politie en justitie) niet. Deze politica wil iedereen te vriend houden en maakt geen politieke keuzes. Terwijl dat toch de core business is voor iemand die ik de politiek zit.

 13. Grock

  Hoe hypocriet kun je zijn. Lees in Wikipedia: Van 1983 tot 1994 was Tommel Tweede Kamerlid voor D66. Van 1994 tot 1998 was hij staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) in het kabinet-Kok I. In die functie voltooide hij de door zijn voorganger Enneüs Heerma in gang gezette herzieningsoperatie op het gebied van de financiering van de woningbouw[1]. Tommel is volgens onderzoeksbureau Circusvis een van de hoofdschuldigen van de huidige wooncrisis en dan hebben we het nog niet over Kajsa Ollongren gehad, die de afgelopen vier jaren compleet gefaald heeft in het wegnemen van alle excessen inzake het woonbeleid.

 14. D.

  Groei groei groei… helaas gaat dat maar vaak genoeg uiteindelijk mis. Ik mis een beetje lef om met echt verfrissende ideeën te komen in het stuk.

  Bv veel gezinnen verlaten de stad en trekken naar het oosten door de coronacrisis. Vraag me echt af in hoeverre dit de woningvraag in de grote steden gaat veranderen de komende jaren.

 15. Zuilen 030

  Groei, groei, groei… helaas groeit de recreatieruimte en leefomgeving niet mee; gevolg; steeds meer overlast en irritatie, kijk als partij eens naar de huidige bewoners en geef die eens een goede leefomgeving en zie in dat vol ook daadwerkelijk vol is.

 16. Lombok

  @zuilen030..ja maar dat is niet hip onder de kosmopolitische jongeren.

  @massegast: dat noemt men populisme…oh nee links noemt dat ‘lef’.

  Wellicht zou D66 verder moeten zoeken. Ik vind het CV van deze persoon ook veel te licht voor de complexe beslissingen die de komende jaren genomen moeten worden.

 17. Bill

  @Lombok: Ten dele ben ik het met uw stellingen eens, maar “De groei van Utrecht betekent tevens minder natuur, meer vervuiling en verkeersbelastingen en minder ruimte.”
  Het onderdeel “natuur” is in de oksel van Oudenrijn wat verder te zoeken, behoudens wat landerijen. Een deels aangelegde natuur met de sanering van de Nedereindseplas kan volgens mij wel van meerwaarde zijn. Dit gefinancierd door veel meer woningen in het gebied dan nu wordt genoemd, dus geen 25.000, maar 40.000. En volgens mij gaan de Utrechtse politieke partijen ook voor inbreiding, zo’n 70.000 woningen binnen de bestaande stad, dus het is niet óf-óf maar én-én.

  Bijsterbosch noemt een aanmerkelijke groei meer voorhanden dan de huidige plannen, het lijkt mij niet meer dan terecht voor alle mensen die graag in de stad willen wonen.

 18. U

  @ Lombok.

  D’66 is niet links. Nooit geweest ook. Er waren (Jo)V (V)D’ers bij de oprichting betrokken.

  Het is een (neo)-liberale midden partij, die ook het humanisme hoog heeft, maar ook (wat) rechtser economisch (kapitalistisch) beleid voert. Een wat menselijkere VVD eigenlijk. Meer zoals de liberalen in Vlaanderen, Duitsland en Engeland.

 19. paul

  Complimenten Ellen ! Lef is precies wat Utrecht nu nodig heeft.
  Vergeet alle zeurpieten die vooral hun oude stokpaardjes steeds weer op dienen.
  Wil Utrecht goed blijven functioneren dan moet het zich blijven ontwikkelen. Ook kan Utrecht zich als onderdeel van de Randstad en G4 niet blind tonen wat betreft haar bijdrage.
  @ lombok, dat stedelijke groei altijd ten koste gaat van natuur, is een dogma. Niet per definitie zijn meer 2m zinvol groen. De beleving en kwalitieve inrichting zijn veel relevanter. Bovendien is woningbouw groei in bestaande stad vaak veel vaker in de plaats gekomen van verrommelde industrie terreinen, braak liggende stukken, parkeer terreinen etc. En bv in de Wijk Nieuw Engeland is de kilometers lange Cremer groenstrook park gekomen, en verder bv Beatrix park, etc.

 20. Scherpschutter

  @U 16:53

  Verklaar u nader. Wat is uw definitie van “links”?

 21. woutvr

  Nou ja, in ieder geval is het positief dat zij ook tegenstander is van dat volbouwen van de stad.

 22. Lombok

  @paul en Bill: ik ben voor bouw in de polder maar tegen het verder bouwen in het buitengebied om tegemoetkomen aan een vraag naar woningen die zeker gezien de bevolkingsgroei van de komende jaren kan leiden tot ernstige aantasting van het buitengebied.

  ”dat stedelijke groei altijd ten koste gaat van natuur, is een dogma. Niet per definitie zijn meer 2m zinvol groen. De beleving en kwalitieve inrichting zijn veel relevanter. Bovendien is woningbouw groei in bestaande stad vaak veel vaker in de plaats gekomen van verrommelde industrie terreinen, braak liggende stukken, parkeer terreinen etc. En bv in de Wijk Nieuw Engeland is de kilometers lange Cremer groenstrook park gekomen, en verder bv Beatrix park, etc”

  Ik snap dat een deel van de woningbouw in de plaats is gekomen van verrommelde bedrijfsterreinen etc maar op basis van rapporten van Rijkswaterstaat en satelliet gegevens blijkt stedelijke bouw wel degelijk ten koste te zijn gegaan van de natuur. Uw definitie van dogma komt niet overeen met de mijne want de wetenschap en provincie pleiten voor meer aanleg van natuur in nederland. Een groenstrook is geen natuur. De wetenschap en de provincie probeert ook nieuwe hectares natuur aan te leggen. Deze aanleg loopt echter totaal niet in de pas met het aantal nieuwe inwoners in Utrecht. Mensen zitten elkaar dus in de weg, er ontstaan meer en meer conflicten tussen wandelaars, fietsers en mensen die hun hond uitlaten. Bovendien tast het de biodiversiteit aan en volgens de wetenschap leidt een gebrek aan natuur ook tot geestelijke problemen. Waar het in de kern om gaat is dat er een balans moet worden gevonden tussen nieuwkomers die in Utrecht willen wonen en Utrechters. Wat mij betreft zou accomodatie van nieuwe bewoners niet ten koste moeten gaan van de spaarzame natuur die deze provincie rijk is. Sterker nog, de belangen die D66 in Utrecht vertegenwoordigt staan steeds verder af van de belangen van Utrechters. Bijvoorbeeld door het gepoch met expats die een extreem krappe woningmarkt nog verder onder druk zetten. Mensen met een dergelijke visie daarom een ‘zeurpiet’ noemen met ‘oude stokpaardjes’ marginaliseert hun mening op een arrogante wijze. Exact de reden waarom landelijk de D66 het aflegt tegen rechts.

 23. Willem

  @ U

  Wat betoog je nou eigenlijk?

 24. Jankanerwatvan

  @ allen die “tegen groei” lijken te zijn:
  Nederland krijgt in de toekomst meer inwoners. Deze mensen zullen ergens moeten wonen en overal is ruimte schaars.

 25. Zuilen 030

  @Jankanerwatvan:
  Niet overal is ruimte schaars, de bevolking zal meer verspreid moeten gaan wonen en bedrijven zullen ook meer verspreid over het land gesitueerd moeten worden, we moeten eens af van het superieure Randstad gevoel en reëel naar andere opties kijken.
  Dit samen met het verbeteren van de infrastructuur zal leiden tot een betere verdeling van mensen, banen en huizen.

 26. U

  @ Lombok

  D’66 het in Utrecht aflegt tegen rechts? D’66 zit in het midden en soms aan de rechterkant zelfs vh midden.

  In Utrecht legt zij het af tegen links en niet tegen rechts.

  Landelijk staat D’66 er helemaal niet slechts voor, zeker niet sinds Kaag lijsttrekker is. Ze scoren een bovengemiddeld aantal zetels als je het vergelijkt met de gemiddelde zetelscore in hun bestaansgeschiedenis. D’66 scoort in goede tijden tussen de 15 en 21 zetels. Precies dat wat ze in de peilingennu scoren dus. Men legt het dus helemaal niet af tegen rechts.

  Wat bazelt u toch de hele tijd? Misschien wat lessen politiek en staatsinrichting volgen.

 27. Lombok

  @u : ik heb het niet over Utrecht alleen maar over Nederland als geheel. Dat D66 in Utrecht scoort is niet verwonderlijk, hier wonen immers veel studenten. U noemt 15 zetels niet slecht? Ik vind dat extreem weinig voor een partij die in steden zoveel invloed heeft. Oh en de sneer over mijn kennis over politiek en staatsinrichting slaat nergens op. Of is dat wat u leert van mevrouw Kaag?

 28. Anne Marie ten Berge

  @ scherpschutter: D66 hóórt juist bij de politieke kartelvorming van VVD,PvdA,CDA,CU Er is net een regering van VVD,D66,CDA en CU gevallen!
  VRAAG waarom komt D66-raadslid Ellen Bijsterbosch (34) nú aan met haar kandidaatstelling lijsttrekker van D66 Utrecht? Staat de huidige fractievoorzitter D66 soms op de D66-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 ?

 29. Scherpschutter

  @Annemarie ten Berge

  Daar heeft u natuurlijk helemaal gelijk in mevrouw ten Berge. Het tegendeel heb ik ook niet beweerd overigens. Deze dame schat haar kansen op het lokale lijsttrekkersschap kennelijk het hoogst in door te proberen op de old school van Mierlo lijn te gaan zitten (er zijn vast nog wel wat verdwaalde liberalen lid bij ’66). Een behoorlijk misschatting uiteraard (’66 is al decennia gekaapt door rabiaat links), maar desalniettemin een verfrissend geluid, zeker in vergelijking met wat de rest van de lokale ’66 leden aan geluiden produceren. Namelijk GroenLinks geluiden.

  Overigens heb ik geen flauw idee of de huidige lokale Utrechtse ’66 fractieleider op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staat, maar de kans dat deze verkozen wordt is natuurlijk te verwaarlozen nadat ’66 eerst zwakstroom-robot Jetten de leiding gaf en het nu gaat proberen met een beroepsambtenaar als Kaag, die in mijn beleving de charme heeft van een roestige koelkast en bovendien nog niet bewezen heeft een speelgoedwinkel te kunnen runnen. ’66 gaat maar een paar zeteltjes scoren landelijk. Die zijn helemaal terug bij af, na het uitschietertje met de ‘gratis appartementje’ veilingmeester.

  Dus daarom: laten we deze dame geluk wensen in het terughalen van ’66 uit de (cultuur) marxistische eco-hoek en het terugbrengen in de liberale kapitalistische hoek. Ga er maar aanstaan…

 30. Nina

  Gezellige reacties weer van sommigen…. Ik word er moedeloos van.

 31. Coen

  Ah

  “karel, kartel” Ook hier hebben de complotdenkertjes hun ruimte gevonden. Wat een zwaar leven hebben al die lui toch. En dan ook nog denken dat gal spuien via een toetsenbordje zoveel zin heeft.

 32. Hebbe

  Denk dat we meer de hoogte in moeten met hele wijken eengezinswoningen schiet je niets op .

 33. Miffy

  Kan je die wijk niet gewoon op palen bouwen om iedereen tevreden te houden? Beetje ecologische nieuwbouw kunnen de schapen ook blijven Zonnepaneel derop iedereen blij toch?

 34. W.

  Alsof je veel te kiezen hebt over of de stad groeit of niet. Het gaat veel meer om de vraag hoe je met groei omgaat. Je kunt het proberen tegen te houden, maar dat betekent niet dat je de stad houdt zoals die is (of zoals die ooit was volgens sommigen hier). In tegendeel, de stad wordt dan helemaal onbetaalbaar en krijg je een nog grotere kloof tussen arm en rijk.

 35. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje denkt dat er als allereerste een verbod op beleggen in koophuizen moet komen. Koophuizen alleen voor mensen die het als ‘eigen woning’ gaan gebruiken. Dat neemt al een prijsopdrijvend effect weg én kaapt geen woningen weg van de koopmarkt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).