Utrechtse gemeenteraad: ‘Wij staan open voor een nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers’ Utrechtse gemeenteraad: ‘Wij staan open voor een nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers’

Utrechtse gemeenteraad: ‘Wij staan open voor een nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers’

Utrechtse gemeenteraad: ‘Wij staan open voor een nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers’
Plan Einstein in Overvecht. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht wil ook in de toekomst een evenredige bijdrage blijven leveren aan de opvang van asielzoekers. De raad heeft daarom aangegeven open te staan voor een tweede opvanglocatie in de stad.

De gemeente Utrecht wil ook in de toekomst een evenredige bijdrage blijven leveren aan de opvang van asielzoekers. De raad heeft daarom aangegeven open te staan voor een tweede opvanglocatie in de stad.

In 2019 gaf het college aan de opvang van asielzoekers in de stad te willen uitbreiden. “Utrecht wil als stad van mensenrechten ook in de toekomst een bijdrage blijven leveren aan de opvang van vluchtelingen. Een uitbreiding van opvangcapaciteit ligt in het verlengde van de groei van de stad”, zei wethouder Maarten van Ooijen toentertijd.

Noodzaak

Nu zegt de gemeenteraad open te staan voor een tweede opvanglocatie, maar geeft ook aan dat daar nu nog geen noodzaak voor is. De zoektocht naar een nieuwe plek wordt pas actueel zodra Utrecht niet langer een evenredige bijdrage levert aan de asielopvang.

“In de gemeente Utrecht blijven we ons voorbereiden op de realisatie van een nieuwe locatie in de komende jaren”, is te lezen in een brief aan de raad. “We willen namelijk ook een kwaliteitsslag doorvoeren op de huidige asielopvanglocatie aan de Joseph Haydnlaan, door het gemengd wonen concept van Plan Einstein daar ook toe te passen.”

Einstein

Bij Plan Einstein komen de mensen vanaf de eerste dag in contact met omwonenden via bijvoorbeeld cursussen en activiteiten. Tot voor kort zat Plan Einstein in Overvecht, maar de opvanglocatie is inmiddels verplaatst naar de Joseph Haydnlaan en is nu gevestigd naast het azc. De gemeente wil van dit azc ook een gemengd wonen concept maken.

Om dit te kunnen doen moet een deel van de huidige opvangplekken van het azc worden omgebouwd naar woonunits. “Dit is alleen mogelijk in combinatie met het realiseren van een nieuwe opvanglocatie elders, omdat een belangrijke randvoorwaarde is dat we asielopvangplekken kunnen verplaatsen naar een nieuwe asielopvanglocatie.”

Regio

Tot slot gaat de gemeente in de aankomende periode in gesprek met de provincie en andere lokale bestuurders om te kijken wat een haalbare verdeling is van de opvangcapaciteit in de regio.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. K

  Als je zelf al een woning hebt is het natuurlijk niet ingewikkeld om nieuwe plekken en ruimte uit de delen aan nieuwkomers. Onder de streep gaat het echter ten koste van die groep mensen die in NL leven maar het al niet breed hebben (o.a. meer dan 10 jaar wachten op een sociale huurwoning). Maar denk ook aan starters. Ook ik wil terug naar mijn stadsie. Val overigens niet bij de groepen die in aanmerking komen voor sociale huur maar het is voor mijn gezin onmogelijk een betaalbare plek te vinden. Zo veel binding met Utrecht maar ik kan er niet wonen. Maar we delen lekker uit. Ik geef overigens deze nieuwkomers niet de schuld maar zorg eerst dat je de woningmarkt op orde hebt voor je met andermans woonrechten en kansen gaat strooien.

 2. Subsidie

  En ik wil opvang in de regio. Stop met deze waanzin.

 3. Realistisch

  Als stad vd mensenrechten, hoe zit het dan met de mensenrechten van de eigen inwoners …..

 4. Massegast

  Wilhelminaparkbuurt bijvoorbeeld of Rijnsweerd. Er zijn diverse open plekken. Of in de nieuwe Merwedekanaalwijk, dan wel het Beurskwartier. Cartesiusdriehoek. Leidsche Rijn. Maar het zal wel Overvecht worden. De sterkste schouders, moeten tenslotte de zwaarste lasten dragen.

 5. Ooginaller

  Even voordat allerlei mensen ongefundeerde dingen gaan roepen: nooit één seconde last gehad van het AZC hier in de wijk, zelfs niet toen er een tijdje twee waren.

 6. Alain

  @Ooginaller

  Klopt, dat is ook mijn ervaring: je merkt er doorgaans niet bijster veel van. Je ziet eens iemand, waarvan je vermoed dat ‘ie uit het AZC komt, wat onhandig bij de zelfscan van de Appie staan.

  Als je overigens alleen maar gaat focussen op overlast, dan ga je die zeker vinden. Er is ook wel eens politie voor de deur bij het AZC. Mijn indruk is dat dat niet groter of ernstiger is dan op andere plaatsen.

  Ooginallers maken zich doorgaans meer druk over verkeer en parkeren dan over het AZC in ieder geval.

 7. Bill

  De gemeenteraad staat ervoor open. De bewoners, die de gemeenteraad hebben gekozen, is echter niets gevraagd. Waar gaat dit mis?

 8. Nina

  Graag eerst een duidelijke visie wat wij deze mensen te bieden hebben met de na-corona economische malaise die zich aandient en met de huizencrisis die er is.

 9. erwin

  @Bill: het gaat helemaal nergens mis, dit is hoe het werkt. jij kiest gemeenteraad, de gemeenteraad beslist. als je spijt mocht hebben van je keuze mag je volgend jaar op een andere partij stemmen. duidelijk verhaal toch? Overigens kan je ook zelf de gemeenteraad in. Succes!

 10. Lombokker

  Ik ben voor opvang in de regio. Dan kun je voor hetzelfde geld veel meer mensen helpen. De vluchtelingen hoeven dan geen nieuwe taal te leren, in te burgeren etc. Het is ook veel eerlijker, want lang niet iedere vluchteling heeft de duizenden dollars die het kost om zich naar hier te laten smokkelen.

 11. Uuutje

  @ Bill

  De bewoners hebben gewoon gekozen hoor bij de gemeenteraadsverkiezing. O.a. voor een duidelijk humaan beleid t.o.v. mensen, dus ook ten aanzien van vluchtelingen. Alle partijen die groot zijn geworden in Utrecht stonden een humaan beleid voor. Stond overduidelijk in de verkiezingsprogramma’s vermeld en een (flink) deel van de stemmers is zich daar echt wel bewust van geweest, o.a. via stemwijzers. Over dit onderwerp worden namelijk meerdere vragen gesteld.

  Ik word verder een beetje moe van onjuiste feiten die steeds weer op tafel gegooid worden in migratie-immigratie-asielzoek-statushouders-vluchtelingen-veilige-landers, arbeidsmigranten (legaal-illegaal)-discussies. Het zijn allemaal andere groepen, met soms hun eigen eigenaardigheden en soms is er niks over hokjes te zeggen. Ze komen ook allemaal uit andere windtreken en andere culturen, waarbij de één makkelijker en zonder problemen integreert dan de ander. Dat wordt niet veroorzaakt door het hokje waar wij diegene in plaatsen, maar ligt aan een hoop andere redenen.

  Even wat feiten:
  Europa= fort Europa. Het is bijna onmogelijk om Europa op een normale manier binnen te komen. Dit kan eigenlijk alleen nog maar met hulp van de zwaar georganiseerde misdaad van binnen- en buiten Europa en met zwaar gevaar voor eigen leven (den ook maar eens aan het zwaar illegale optreden van de Griekse en Turkse marine, waarbij dagelijks mensen omkomen> de push backs). Vooral de echte vluchtelingen worden hier juist het slachtoffer van, terwijl anderen met behulp van de misdaad Europa in gesmokkeld worden. De echte vluchteling is hier de dupe van.

  Veel overlast in Nederland wordt veroorzaakt door veilige landers, niet door vluchtelingen of status houders. Veilige landers zijn mensen die gewoon een vliegticket naar Nederland kunnen kopen zonder visumplicht (denk aan reizigers uit Marokko of Tunesië, net als wij die kant op kunnen vliegen). Ze blijven echter illegaal plakken, zonder fatsoenlijke aanvraag en zijn vaak bij criminele activiteiten betrokken, zoals drugs- en wapenhandel.

  Dan hebben we ernstige misstanden rondom legale en illegale arbeidsmigranten (zoals gisteren weer in Linne Limburg), Europese burgers die hier mogen werken, net als wij dat elders in Europa mogen zonder rompslomp, hetgeen veel Nederlanders ook doen, maar alsnog uitgebuit worden door de maffia en boeren en transport-/distibutiecentra en uitzendbureaus(de gewone legale economie)>>> omdat ze de taal niet spreken en de regels en de wet niet kennen.

  Soms zie je juist bij deze migranten dat ze vaak met veel mensen in een huisjesmelkerspand worden gepropt, met slechte hygiënische omstandigheden, en verslavingen. Dit levert veel overlast voor de buren op. Soms zitten deze mensen half of helemaal in de criminaliteit, wat ook overlast meebrengt. Eigenlijk profiteert de NL economie volop van deze übergoedkope arbeidskrachten. Het zijn legale mensen binnen Nederland die de wet en regels overtreden Deze met name Oost-Europeanen zijn daar juist slachtoffer van, terwijl ze als dader gezien worden.

  Dan hebben we statushouders. Mensen die volgens alle internationale regels in aanmerking komen voor een veilig onderdak na procedures die soms wel 10 jaar in beslag nemen. Echte vluchtelingen dus uit levensgevaarlijke landen en regimes. Keurig dat Nederland een aantal van hen opneemt. Mensen die slachtoffer zijn van mensenrechtenschendingen. Dat zijn mensen die vaak huurwoningen kunnen krijgen, maar wel al vaak jaren in Nederland zijn, vaak meerdere keren van woonoord/ AZC hebben moeten verhuizen en ook jaren inschrijftijd voor een huurwoning hebben opgebouwd. Zij hebben echter geen enkele keus in waar ze te wonen komen. Dat kan ook Delfzijl zijn, waar vervolgens geen werk is.

  De grootste groep migranten zijn legale migranten uit de westerse/ aziatische of latijs amerikaanse wereld, vaak hoogopgeleide goed verdienende studenten en expats die juist de woningprijzen (koop- en vrije markt) opdrijven en waar hogescholen en universiteiten vaak grof geld voor vangen, om ze een studie of werkplek aan te bieden. Deze laatste groep zorgt o.a. voor prijsopdrijvingen en krapte op lokale woningmarkten, maar dit zijn dus mensen die legaal in Nederland mogen verblijven, omdat ze gekocht worden door bedrijven (baan aangeboden), of omdat ze meedoen in studentenprogramma’s. Allesbehalve gelukszoekers maar mensen die de NL-economie ook veel geld opleveren. Deze groep heeft wel een negatieve impact op een stad als Utrecht.

 12. Scherpschutter

  @Nina

  Het is electoraat voor links he? Zo werkt dat.

 13. Pieter

  Tja Utrechters…als jullie wat rechtser hadden gestemd dan hadden jullie minder partijen die zeggen kom maar lekker binnen ,we hebben wel een huurwoning voor jullie,die gewone utrechters wachten maar wat langer…wie wordt nu in NL gediscrimineerd?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).