Muziek Staffhorst Vinyl is failliet | De Utrechtse Internet Courant Muziek Staffhorst Vinyl is failliet | De Utrechtse Internet Courant

Muziek Staffhorst Vinyl is failliet

Muziek Staffhorst Vinyl is failliet
De Utrechtse platenwinkel  Muziek Staffhorst Vinyl is failliet. De zaak ging in november 2017 open aan het Willem van Noortplein maar sluit nu weer de deuren.

De Utrechtse platenwinkel  Muziek Staffhorst Vinyl is failliet. De zaak ging in november 2017 open aan het Willem van Noortplein maar sluit nu weer de deuren.

“De afgelopen jaren is er heel veel geïnvesteerd in de winkel”, vertelt mede-eigenaar Anne Veen, “maar we hadden gewoon te weinig aanloop.” De platenzaak ging bijna drie jaar geleden open.

Muziek Staffhorst

Mede-eigenaar Martin Staffhorst is de kleinzoon van de oprichter van Muziek Staffhorst. Deze bekende winkel was een begrip in Utrecht en omgeving. Die zaak ging in 2013 failliet.

Veen vertelt verder over de platenzaak: “We hebben er heel veel geld in geïnvesteerd, veel reclame gemaakt. We hadden ook elke vrijdag livemuziek, met redelijke wat mensen die kwamen kijken. We organiseerden ook tweemaal het Koningsdagconcert hier op het plein. Maar alle inspanningen hebben niet tot voldoende omgezet geleid.”

Toch is Veen wel blij met de ervaring: “We hebben een geweldige tijd gehad. We gaan hier nu netjes afronden en niet bij de pakken neerzitten.”

34 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Jammer. Mooie zaak die iets toevoegt aan het winkelbestand.

 2. Harry

  Veel reclame gemaakt?
  Dat heb ik volledig gemist, ik koop behoorlijk wat vinyl maar heb echt helemaal gemist dat deze winkel ooit van start gegaan is. Zonde…

 3. Erwin

  @JdV: alleen jammer dat u er nooit iets kocht..
  @Harry: hoe is het mogelijk – leeft u onder een steen?

 4. Scherpschutter

  Misschien wat ongepast om zo direct te zijn bij een faillissement, maar had de eigenaar dit nu echt niet kunnen bedenken op voorhand? Really? Vinyl….in 2019?!

 5. Rob H.

  Mooie zaak, maar te ver uit de route. En toch een redelijk beperkt aanbod ten opzichte van een Plato of de Plaatboef.

  @Zolderkamergeleerde Scherpschutter: kom eens achter uw bureau vandaan en loop eens een platenzaak in…

 6. drexciya

  Het aantal winkels waarin nog vinyl verkocht wordt, is sowieso heel sterk afgenomen in de afgelopen jaren. De winkels, in mijn genres, die over zijn (Clone in R’dam, RushHour in A’dam), zijn winkels die ook distributeur/webwinkel zijn, en zelf een aantal platenlabels onder hun hoede hebben. Alleen als winkel ga je het domweg niet redden.

 7. elske

  @Scherpschutter: ja, vinyl in 2019. Ik begrijp dat u al enige tijd niet buiten komt, geen internet heeft en geen kranten leest?

 8. Martijn

  Erg jammer maar toch vreemd… dit bericht is het eerste dat ik ooit over deze zaak zie. Ik wist niet eens dat ie bestond. Misschien heeft het toch ook met de locatie te maken. Wat centraler en zichtbaarder was beter geweest. Bijvoorbeeld op het ‘moeilijke’ stukje Vredenburg tegenover Tivoli. Succes met een doorstart?

 9. w

  haha scherpschutter, vinyl is er gelukkig nog, maar u dacht blijkbaar dat sinds cd en mp3 het was uitgestorven? er wordt nu meer vinyl verkocht/geproduceerd dan ca. 10 jaar terug vermoed ik

 10. Scherpschutter

  @Rob H. 1/8/2019 – 15:51 & elske 1/8/2019 – 16:07

  Mijnheer en mevrouw,

  Ik heb een kleine tip voor u. Heden ten dage kunt u voor 10 euro per maand bij een niet nader te noemen telecomaanbieder een abonnement afsluiten. U gelooft het niet, maar voor dat summiere sommetje heeft u ongelimiteerd beschikking tot vrijwel ieder muzieknummer dat ooit gemaakt gemaakt is. En weet u wat helemaal gaaf is? U heeft niets anders dan een device met internetaansluiting nodig (denkt u aan een mobiele telefoon, een tablet of PC) om altijd en overal van uw favoriete muziek te kunnen genieten!

  En wat ik nu zal zeggen zal uw voorstellingsvermogen vermoedelijk helemaal tarten, maar u kunt zelfs deze muziek vanaf uw device geheel draadloos streamen naar vrijwel iedere moderne muziekinstallatie! Van koptelefoon tot autostereo en van televisietoestel tot dikke huisinstallatie. Had ik u al verteld dat de geluidskwaliteit ongelofelijk is? Stelt u dat toch eens voor….Vrijwel alle nummers ter wereld ooit, altijd en overal binnen handbereik in een kastje van nog geen 10x 1cm dik met ongelofelijk goed geluid.

  Maar loopt u als ‘modernisten’ gerust een platenzaak binnen, alwaar u voor 20 euro een schijf van 35cm diameter uit 1978 kunt kopen in een verrotte kartonnen hoes, die u alleen met daartoe ontworpen apparatuur uit het jaar kruik kunt afspelen, vaak in erbarmelijke geluidskwaliteit. Less is more, was het adagium van de modernist geloof ik….? Of was dat het adagium van de hipster? Ik weet het niet meer precies.

  In ieder geval. Laat u mij dan maar lekker ouderwets zijn hoor en onder mijn steen leven, met mijn Spotify account, iPhone met snelle 4g verbinding, Bose geluidsinstallatie met Bluetooth in de auto en Sonos systeem thuis. Mag u lekker modern op uw bakfiets door heel Nederland op zoek naar de laatste platenzaak die nog niet failliet is.

 11. MJPD

  @Scherpschutter
  U hebt het weer prachtig verwoord hoor waarvoor hulde. Komt vast met name door het jarenlange “reaguren” op verschillende fora. Heeft dat toch enig nut gehad. DUIC begint daardoor helaas steeds meer een trollensite te worden. Het geeft misschien ook uw wat hogere leeftijd aan, naast het overdreven quasi-modernistisch over willen komen. Overigens, echte audiokenners laten merken als Bose, Sonos en al helemaal Bluetooth-technologie links liggen, maar prima als u tevreden bent met “MP3”-kwaliteit.

 12. Michiel

  @Scherpschutter Met je Sonos setje kun je net zo goed gaan streamen inderdaad. Wie high-end spullen heeft koopt echt liever vinyl. Jammer dat deze zaak failliet is. Het aanbod was er prima.

 13. Elske

  @scherpschutter: als u de kwaliteit van spotify “ongelofelijk” vindt, bent u heeeel oud of doof of weet u niet beter of een combinatie van deze zaken.

 14. BW

  @Scherpschutter
  Dat pedante toontje maakt jouw reactie nog nét wat genanter dan ‘ie toch al was, want iedereen weet echt wel wat Spotify is. En Sonos is een hartstikke mooi systeem, maar de speakers an sich zijn toch echt van matige kwaliteit. Maar goed, voor mensen die toch niet zo van muziek houden voldoet dat inderdaad prima.

 15. Cor

  @Scherpschutter: Leuk dat je weer eens zo’n pedante lap tekst neerpent, maar vinyl heeft ondanks de moderne ontwikkelingen rondom streaming e.d. de laatste jaren juist weer enorm aan populariteit gewonnen. Nieuwe albums worden ook gewoon op vinyl uitgebracht, soms ook met downloadcode zodat je het evengoed digitaal hebt. Dat je het zelf misschien niks vindt is je goed recht, maar staat daar los van.

 16. JdV

  @erwin: correct, want ik bezit geen platenspeler. Maar dat mag volgens u de pret niet drukken, tenslotte mag je alleen een winkel missen als je er zelf klant was, toch? Mijn opmerking betreft het algemene beeld dat het winkelaanbod verschraalt doordat veel unieke winkels worden vervangen door filialen van ketens. Maar het is duidelijk dat u dit niet begrijpt. Sterkte daar mee.

 17. Scherpschutter

  Elske 22:18

  Ik denk dat alle 3 uw aantijgingen een kern van waarheid bevatten. Terug naar de kern: de eigenaar van deze zaak had beter moeten weten dan in 2017 een platenzaak te beginnen. De markt was -zoals altijd- even eerlijk als genadeloos in haar oordeel.

  Cor 0:38

  Cor, de zaak is na twee jaar ploeteren ondanks enorme investeringen failliet. Het zal wel meevallen met die enorme toename in populariteit, denkt u niet? De ondernemer in kwestie heeft zich ernstig misrekend en betaalt nu de prijs.

 18. Harry

  @scherpschutter: Hou nou toch eens op met je ongefundeerde gelul. De vinyl markt zit al jaren weer in de lift. Bron: https://muziek-en-film.infonu.nl/diversen/148238-stijgende-lijn-in-verkoop-van-langspeelplaten-op-vinyl.html
  Ik ken een hoop twintigers en dertigers die tegenwoordig gewoon weer een platenspeler hebben en ja, we hebben inderdaad ook allemaal een Spotify of Deezer abonnement.
  Er zijn ook nog genoeg speciaalzaken waar het een stuk beter mee gaat dan een aantal jaar terug juist door de hernieuwde interesse voor vinyl. Loop maar eens binnen bij Plato op de Voorstraat bijvoorbeeld.

  Dat deze zaak failliet is komt eerder door een verkeerde locatie en verkeerde marketing, want zoals ik en ook een andere liefhebber hier meldt was het blijkbaar voor potentiële klanten niet bekend dat deze zaak bestond.

 19. Hadjememaar

  Ik wil graag de ondernemers complimenteren. Ze zijn dapper een avontuur aangegaan, naar mijn weten voor eigen rekening en risico. Ze zagen kansen en hebben hard hun best gedaan om die te grijpen. Niet gelukt, helaas, investering weg. Er wordt niet geklaagd, anderen krijgen niet de schuld en ze gaan (hopelijk) de zaak netjes afhandelen. Dat laatste verhoudt zich dan weer niet tot de aanvraag van een faillissement, maar soit, anders kom je nooit van je huurcontract af.

 20. Cor

  @Scherpschutter: dat iets populairder wordt is geen garantie dat een onderneming daarin een succes wordt, daar spelen veel meer factoren een rol bij. Als de wereld zo eenvoudig was waren we allemaal miljonair.

 21. Justin

  Haha, Scherpschutter met z’n Bose geluidsinstallatie (“audiofiel” voor dove mensen) waar ie Spotify doorheen pompt. Ten eerste staat er ontzettend veel _niet_ op Spotify, ten tweede halen ze er ook constant muziek weg en ten derde krijgt de artiest bijna geen FLUIT terug van Spotify.

 22. Davey

  @scherpschutter: De geluidskwaliteit bij Spotify is de slechtste van alle streamingdiensten. Wat u doet is hetzelfde als en gekraste plaat op een hele dure draaitafel afpelen. Rommel erin is rommel eruit. Kies dan tenminste voor Qobuz of Tidal. Dan heb je nog wat aan je apparaten.

 23. Gideon van Praagh

  Ik zelf heb een collectie vinyl maar zet wat ik ook in de auto wil horen toch over op digitaal. Mijn muziekinstallatie is niet zodanig geavanceerd
  dat ik vinyl kan waarderen. Overigens op het Utrechtse Oudkerkhof heeft ook een paar jaar een vinyl winkel met nostalgische platenspelers gezeten. Zelfde “ plaatje” veel activiteiten , borrelen, inkoop van particuliere collecties maar helaas niet voldoende kopers.
  @ Anne Veen, wij zaten samen op de MDS Utrecht in 1973.

 24. Scherpschutter

  Harry 09:53

  Als je eerst vrijwel nul verkoopt, dan is een hele kleine stijging in percentages uitgedrukt wellicht best indrukwekkend, maar in absolute aantallen gaat het natuurlijk helemaal nergens over.

  Er zal best altijd een kleine schare fans van die oude zooi blijven, maar laten we nu niet doen alsof er een massale uitbarsting in de vraag naar onhandige oude zooi bestaat, al helemaal niet in een stad die voor een groot deel bestaat uit studenten, A.O.W’ers en achterstandswijken.

  De markt heeft haar oordeel gegeven, eerlijk, rechtvaardig en keihard als altijd. De ondernemer is failliet, omdat hij een enorme inschattingsfout heeft gemaakt in de vraag naar deze semi-antieke troep.

 25. WHL

  Scherpschutter is waarschijnlijk een babyboomer. Met z’n Bose boxen.

  Wekelijks komen er nieuwe vinyl releases uit. Veel platenzaken draaien nu juist weer doordat er vinyl verkocht wordt.

 26. Katja

  Over 50 jaar kun je nog steeds een plaat draaien, probeer dat maar eens met een cd.

 27. Scherpschutter

  @Cor 2/8/2019 – 11:00

  Dat is waar Cor. Had deze ondernemer in kwestie maar iets beter opgelet, in plaats van te investeren in ouderwetse troep.

  @Justin 2/8/2019 – 11:30

  Ik wens u succes met het afspelen van uw plaat….in de auto. Benieuwd hoeveel platen u daarin kwijt kunt. Ik zal u verklappen: u haalt nog geen honderduizendste van wat er op Spotify is te vinden.

  @Davey 2/8/2019 – 11:31

  Ik zou werkelijk niet weten waarom. De geluidskwaliteit van Spotify is uitstekend. Het is een mooie steak van een Dubbeldoel koe. Dat er nog veel lekkerdere Wagyu’s zijn geloof ik best, maar aangezien ik geen audiofiel ben zie ik daar het punt niet helemaal van in.

  @WHL 2/8/2019 – 12:56

  Geweldig! Vertelt u dat maar tegen deze ondernemer, die net een aardig vermogen in rook heeft zien opgaan aan deze verouderde zooi…Het zal hem vast troost bieden. Beter nog: start u zelf een platenzaak. Als ik u zo lees kan er niets mis gaan….

 28. BW

  @Scherpschutter
  Nadat je apetrots meldde dat je Spotify draait op een Sonos systeem was voor iedereen wel duidelijk dat jij geen audiofiel bent.

  Ook even zonder alle onvriendelijkheden: in dit spotify-tijdperk zal vinyl waarschijnlijk wel niche blijven, maar hoewel het aan jou blijkbaar niet is besteed, vinyl is inderdaad al een aantal jaar bezig met een succesvolle comeback. In die zin is het best opmerkelijk dat zo’n winkel in een grote stad niet kan overleven en op basis van dit artikel is het wat lastig om de oorzaken te benoemen.

 29. Cor

  @Scherpschutter: Verrassing: je kunt ook thuis naar vinyl luisteren en onderweg gebruik maken van spotify. Kennelijk doen een hoop mensen dat graag en jij niet. Wat is nou in vredesnaam je probleem?

 30. Kadoendra

  @Scherpschutter

  Vinyl heeft zijn eigen unieke geluidskwaliteit en sommige muziek is slechts op vinyl te verkrijgen!
  Zie het ook als de verschillen tussen analoge fotografie versus digitale fotografie.
  Analoge fotografie is net als vinyl springlevend!

 31. Cico

  Nooit van die winkel gehoord en ik koop zelfs LP’s! Wat ontzettend jammer. Het is ook niet echt een beste locatie, midden in een woonwijk. Daar heb je natuurlijk geen aanloop, alleen buurtbewoners.

 32. Cico

  Kereltje Scherpschutter met z’n Spotify account is echt super-bijzonder. Wat moet die zich gelukkig voelen, het straalt er dagelijks vanaf.

 33. Simon

  De heren van Staffhorst hebben een aantal
  Grote fouten gemaakt.

  1 niet of nauwelijks tweedehands vinyl aangeboden.

  2 het nieuwe vinyl duurder aangeboden dan
  Andere fysieke winkels en online winkels.

  3 op een afgelegen locatie gaan zitten.

  De combinatie van deze 3 punten bleek
  Dodelijk.

 34. albert

  vinyl is hot net als cassettes ook veel beter dan al die lelijke digitale media. maar winkels zijn OUT .. men had zich op internetverkoop moeten richten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).