Utrechtse politiek uit zorgen over tekort aan tennis- en padelbanen in de stad Utrechtse politiek uit zorgen over tekort aan tennis- en padelbanen in de stad

Utrechtse politiek uit zorgen over tekort aan tennis- en padelbanen in de stad

Utrechtse politiek uit zorgen over tekort aan tennis- en padelbanen in de stad
Utrecht heeft een tekort aan tennis- en padelbanen. Dat bleek al in 2019 toen het Mulier Instituut onderzoek deed naar sport in de stad. In de afgelopen twee jaar is de druk op deze banen verder gegroeid en meerdere Utrechtse fracties uiten nu hun zorgen hierover.

Utrecht heeft een tekort aan tennis- en padelbanen. Dat bleek al in 2019 toen het Mulier Instituut onderzoek deed naar sport in de stad. In de afgelopen twee jaar is de druk op deze banen verder gegroeid en meerdere Utrechtse fracties uiten nu hun zorgen hierover.

VVD, D66, CDA, PvdA en Student & Starter zeggen dat tennis na voetbal de meest populaire sport van Utrecht is. Vanwege een tekort aan banen en een groeiende bevolking worden de wachtlijsten om lid te worden van een vereniging steeds groter.

Daarnaast wordt padel – een relatief jonge sport die lijkt op een combinatie van tennis en squash – ook steeds populairder in Utrecht. De stad heeft daar volgens de bovenstaande partijen goed op ingespeeld door afgelopen zomer het toernooi Copa de Padel mogelijk te maken op het Jaarbeursplein. Er is echter ook een groot tekort aan padelbanen in Utrecht.

Zorgen

Op 5 februari zouden de Utrechtse tennisverenigingen via een brief hun zorgen over de toestand hebben geuit aan de gemeenteraad. VVD, D66, CDA, PvdA en Student & Starter zeggen deze zorgen te delen en hebben daarom schriftelijke vragen ingediend.

Zo willen de partijen weten welke mogelijkheden de wethouder ziet om extra tennis- en padelbanen aan te leggen bij sportverenigingen die dat graag willen. Ook willen ze weten in hoeverre het mogelijk is om bij nog te bouwen wijken ruimte vrij te houden voor zulke banen.

Indoor

Tot slot wijzen de fracties erop dat de capaciteit vergroot kan worden door lichtmasten te plaatsen en door overdekte banen aan de bieden. Dit kunnen indoorbanen zijn, maar bijvoorbeeld ook blaashallen die onder meer bij Kampong te vinden zijn. “Welke mogelijkheden en ruimte ziet de wethouder om het overdekt spelen van tennis en padel meer mogelijk te maken?”

Cangeroes

In januari heeft bijna de voltallige Utrechtse gemeenteraad het college vragen gesteld over de situatie rondom de Utrechtse basketbalvereniging Cangeroes. Deze sportclub moet wijken voor padelvereniging. De Cangeroes maakten twaalf jaar gebruik van een sporthal van David Lloyd in Overvecht, maar de verhuurder zag op het laatste moment af van een nieuwe huurovereenkomst met Cangeroes.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. De count

  Ja het tekort aan padelbanen is schrijnend. Perfecte prioriteitsstelling weer

 2. JdV

  Het lijkt mij een goed plan als verenigingen geld op tafel leggen, grond kopen en banen laten bouwen.
  Geen idee waarom de gemeente moet zorgen voor de hobbies van een klein groepje mensen. Bouwt de gemeente verenigingsgebouwen voor postzegelverzamelaars, orcideeenkwekers, pottenbakkers of aquariumliefhebbers? Zo niet, waarom dan wel voor mensen die met een racket tegen een balletje willen slaan?
  Geen gemeenschapsgeld naar dit soort onzin zolang er nog voedselbanken en crisisopvang noodzakelijk is in onze stad.

 3. Wim

  JdV, ‘dit soort onzin’. Dat jij nauwelijks buiten de deur komt is me al lang duidelijk gezien je frequente aanwezigheid op dit forum. Ik zou zeggen: probeer het eens joh, ‘dit soort onzin’: een beetje bewegen en sporten. Ik heb het sterke vermoeden dat het je humeur en je mentale gezondheid ten goede zou komen.

 4. JdV

  @wim: dank voor je goede advies. Ik ben meerdere malen per week op de sportschool te vinden. Zonder te parasiteren op gemeenschapsgeld, gewoon voor eigen rekening. Ik zou zeggen, probeer het eens joh.

 5. Suus

  Eerst betaalbare huizen!

 6. Realist

  Als de stad ongebreideld groeit komt aan alles een tekort…. De politiek lijkt moeite te hebben met logisch nadenken.

 7. Bill

  Ga je als politiek eerst even druk maken over de topsport zoals die van de Cangeroes. Die kunnen juist als voorbeeld voor de jeugd dienen, en als je die als gemeente al niet ondersteund en faciliteert in de zoektocht naar een nieuwe locatie ben je het niet waard topsportstad te zijn, of voor een topsportcampus rond de Galgenwaard te gaan.

 8. Scherpschutter

  Ik sluit me aan bij JdV. Als er werkelijk zo’n hoge vraag zou zijn geweest en er zou op rendabele wijze op die vraag ingesprongen kunnen worden, dan was er al lang een kundige ondernemer in het gat gedoken.

  Wel, als kundige ondernemers er al geen brood in zien, dan is het al helemaal een verschrikkelijk slecht idee dat de allerslechtst denkbare ondernemers (politici en ambtenaren) zich hiermee gaan bemoeien, laat staan er gemeenschapsgeld op stuk te slaan. Alles dat de gemeente aanraakt begint te verwelken.

  Dit is helemaal geen taak voor een gemeente, wat niets meer dan een bescheiden plantsoenenharkdienst behoort te zijn die ernaast paspoorten uitgeeft. Laat het aan de markt over.

 9. cas

  Tsja, eerst alle grond verkopen voor woningbouw, sportaccommodaties weghalen en in de plannen nergens ruimte bieden en nu gaan huilen….. Het is de politiek zelf die debet hier aan is.

 10. Zuilen030

  Ga stemmen, het tij kan gekeerd worden.

 11. Alex

  Padel is natuurlijk ook gewoon een verkapte campingsport voor mensen die niet kundig genoeg zijn om een tennis racket te besturen.

 12. Tom de Laat

  Er is ook een schrikbarend te kort aan fatsoenlijke golfbanen in de stad. In ieder geval een 18-holes baan met een bescheiden clubhuis waar het personeel dan ook mag wonen lijkt me een win win. Tennis heeft al jaren een neergaande trend en golf een opwaartse. Nu investeren dus! https://www.sportenbewegenincijfers.nl/kernindicatoren/sportdeelname-wekelijks

 13. Rutger

  @Scherpschutter: David Lloyd is een ondernemer die padel gaat aanbieden omdat hij daar meer geld aan verdient dan aan verhuur aan de basketballers voor een ton per jaar….

 14. isabelle

  Wow, ja!! Wat een verschrikkelijk urgent probleem voor de stad Utrecht!

  Hoe hebben we het zo ver kunnen laten komen!!

 15. Aanstoot

  In reactie op Tom de Laat zou ik juist willen voorstellen om de ruimte voor golfbanen drastisch te beperken, want die nemen voor een zeer beperkte groep mensen wel een heel groot deel van de natuur in beslag.

 16. Herman

  Heerlijk gemeenteraadsverkiezingen.
  Een geheel eigen dynamiek.
  Meesten hebben nog nooit van padel gehoord

 17. Scherpschutter

  @Rutger 16/2/2022 – 11:42

  Ja, mooi he? Markwerking! Al duizenden jaren de prachtigst stralende ster aan het beschavingsfirmament.

  *Pinkt geroerd en plechtig een traantje weg.*

 18. Claudia

  Nou nou, als dat toch mijn grootste probleem zou zijn zeg. T wordt mij steeds duidelijker waar de gemeente mee bezig is:-(

 19. BdV

  Tsja, groei is de toekomst. Hoe meer huizen, hoe meer bewoners, hoe groter de behoefte aan alles waar steeds minder ruimte voor overblijft.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).