Dansnacht De Helling uitverkocht, maar burgemeester Utrecht zegt te zullen handhaven Dansnacht De Helling uitverkocht, maar burgemeester Utrecht zegt te zullen handhaven

Dansnacht De Helling uitverkocht, maar burgemeester Utrecht zegt te zullen handhaven

Dansnacht De Helling uitverkocht, maar burgemeester Utrecht zegt te zullen handhaven
Archieffoto De Helling
De eerst clubnacht sinds tijden in De Helling in Utrecht op 12 februari was binnen een paar uur uitverkocht. Het aangekondigde feest is onderdeel van de landelijke actie De Nacht staat op waarmee clubs en podia gezamenlijk hebben besloten de deuren weer te openen. Dit is voorlopig nog tegen de regels en burgemeester Sharon Dijksma zegt dan ook te zullen handhaven.

De eerst clubnacht sinds tijden in De Helling in Utrecht op 12 februari was binnen een paar uur uitverkocht. Het aangekondigde feest is onderdeel van de landelijke actie De Nacht staat op waarmee clubs en podia gezamenlijk hebben besloten de deuren weer te openen. Dit is voorlopig nog tegen de regels en burgemeester Sharon Dijksma zegt dan ook te zullen handhaven.

Clubs en podia in verschillende steden willen 12 februari open, de initiatiefnemers willen weer bezoekers kunnen ontvangen tijdens dansnachten. Maar nog belangrijker, laat Lévi Smulders van De Helling weten: “We willen aandacht vragen voor de penibele situatie waar de nachtsector al heel lang in zit. We willen er echt op hameren dat er perspectief moet komen.”

Handhaving

Daarom is de opening op 12 februari groots aangekondigd. De dansavond in De Helling was binnen een paar uur volledig uitverkocht. Of er ook echt gedanst gaat worden is nog maar de vraag. Net als bij de protestopeningen van de horeca, musea en theaters laat burgemeester Sharon Dijksma weten de regels te gaan handhaven.

Burgemeester Dijksma: “Ik begrijp de noodkreet van de nachtsector heel goed. Als eerste gingen zij dicht en ze zijn nog steeds niet open. Samen met de wethouders doe ik alles wat in mijn vermogen ligt om deze ondernemers te helpen en hun nood bij het kabinet onder de aandacht te brengen. Zolang regels gelden, zullen we die moeten handhaven.”

Smulders laat weten op de hoogte te zijn dat een volledige dansavond waarschijnlijk lastig wordt, maar daar gaat het volgens hem ook niet per se om. “Het gaat niet om die ene avond en nacht. Het gaat erom dat we willen weten waar we aan toe zijn, we willen perspectief. In landen om ons heen kan er meer, maar bij ons staat het helemaal stil. Er moeten nu echt een keer antwoorden komen.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht 😂

  Tja ik begrijp deze ondernemers wel,totaal geen steun meer van de overheid en je zaak op fles laten gaan.
  En dan een toneelspeelster die zegt te gaan handhaven,wat moet je met deze slechte toneelspeelster.
  Het corona debacle en de gemeente Utrecht,wie gaat er winnen.

 2. Baliekluiver

  Als je wilt protesteren vraag je eerst netjes een vergunning aan en dan ga je op een plein met een megafoon en een spandoek staan. Het democratische recht om te mogen demonstreren wordt uitgehold door het overtreden van regels ‘protesteren’ te noemen. Als iedereen zijn eigen regels gaat verzinnen zal zich dat vroeg of laat tegen je gaan keren als je wet- en regelgeving weer hard nodig hebt.

 3. Speak Upje

  Grappig dat de burgemeester niet van plan was te gaan handhaven bij een eventueel protest van winkeliers (dat uiteindelijk niet hoefde door te gaan) en niet handhaaft bij horecagelegenheden die al heel erg vaak niet handhaven op coronatoegangsbewijzen en op zoveel daadwerkelijke strafbare feiten niet handhaaft.

  Beetje dubbel.

 4. Piet

  Tuurlijk moet er perspectief komen maar wel goed dat ze direct aangeeft dat ze gaat handhaven. Had niet anders verwacht anders is het einde zoek.

 5. AA

  “Zolang regels gelden, moeten we deze handhaven. ” Ik hoorde mevrouw Dijksma anders weinig tegensputteren als wethouder toen mevrouw Halsema het boerkaverbod weigerde te handhaven.

 6. IDreamOfJeannie

  Ik sta nog steeds achter de coronamaatregelen, maar er zijn belangrijker dingen om te handhaven.
  Overlast bijvoorbeeld:
  https://www.nieuws030.nl/columns/burgemeester-handhaaft-niet-tegen-echte-overlast/

 7. Realist

  De burgemeester kan weinig anders doen dan handhaven maar het zou geloofwaardiger zijn om altijd de regels van bovenaf te handhaven, is veel duidelijker. Selectief handhaven lijkt misschien sociaal en empathisch maar die soft linkse aanpak levert uiteindelijk alleen maar onduidelijkheid en nog meer ontevredenheid op.

 8. Katja

  Wat dacht je van kappers en klanten ? Zie er een heleboel zonder mondkapjes hoor.

 9. trol

  Er wordt werkelijkwaar nergens op regels gehandhaafd, Niet door winkeliers, niet door horeca, niet door de NS etc. Ook niet door de handhaving zelf. Waarom zouden we ook nog? Het enige dat ik hoop is dat al deze mensen die een kaartje hebben gekocht ook even een paar drankjes kopen om de club(s) te ondersteunen. Maar ik verwacht een te hoog “ik wil een feestjes gehalte mensen met een pauper mentaliteit” helaas.

 10. Moniek

  Als er niet wordt gehandhaafd, verliest de overheid ieder gezag en is de boot aan.

 11. Pee

  De regels waar van verwacht word dat die nageleefd moeten worden zijn totaal nutteloos daarom is er zoveel weerstand.

 12. Moniek

  Tja, als je regels niet naleeft, is het inderdaad nutteloos Pee. En… dan duurt de situatie alleen nog maar langer. Kunt u overigens op basis van diepgaand virologisch inzicht iets zinnigs zeggen over het nut van de regels?

 13. Bart

  Het gaat hier helemaal niet om wel of niet handhaven. Het is duidelijk dat de burgemeester dat gaat doen – ongetwijfeld contre-coeur. Zowel De Helling als Ekko – die ook opengaat, zie elders in deze courant – geven aan dat ze daar rekening mee houden en vragen hun bezoekers medewerkingen aan de handhaving te verlenen als het zover is. Door tegen de regels in open te gaan willen de clubs een noodkreet laten horen. Dat protesteren alleen zou mogen met een spandoek en een megafoon zoals Baliekluiver beweert is natuurlijk volslagen onzin.

 14. Baliekluiver

  @Bart: Ok, dus als ik wil protesteren tegen de 100 km snelheidbeperking op de snelweg mag ik gewoon met 210 km per uur over de A2 scheuren als ik daarbij maar aangeef dat het hier om een ‘protest’ gaat en ik meteen stop als de politie gaat handhaven?

 15. Bart

  @Baliekluiver: wat denk je zelf? Rare redenatie met een voorbeeld dat op geen enkele wijze te vergelijken is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).