Na afgekeurde vergunning vindt Mout Bierfestival nieuwe locatie: het Berlijnplein Na afgekeurde vergunning vindt Mout Bierfestival nieuwe locatie: het Berlijnplein

Na afgekeurde vergunning vindt Mout Bierfestival nieuwe locatie: het Berlijnplein

Na afgekeurde vergunning vindt Mout Bierfestival nieuwe locatie: het Berlijnplein
Foto's: Elske Nissen.
Mout Bierfestival heeft een nieuwe locatie gevonden: het festival zal van vrijdag 9 tot en met zondag 11 september op het Berlijnplein plaatsvinden. Vorige week keurde de rechter de vergunning die de gemeente had verleend af na bezwaar van de stichting Wilhelminapark en een omwonende.

Mout Bierfestival heeft een nieuwe locatie gevonden: het festival zal van vrijdag 9 tot en met zondag 11 september op het Berlijnplein plaatsvinden. Vorige week keurde de rechter de vergunning die de gemeente had verleend af na bezwaar van de stichting Wilhelminapark en een omwonende.

“We hebben alles op alles gezet om op korte termijn een nieuwe locatie te vinden voor Mout Utrecht”, zegt festivaldirecteur Tinus Weijkamp. “In samenspraak met de gemeente is het gelukt om hiervoor het Berlijnplein te selecteren, een prachtige locatie met zowel groen als een zeer karakteristieke stationsoverkapping. We kijken er erg naar uit om Mout op deze unieke locatie te laten plaatsvinden, ook nog in hetzelfde weekend als dat het gepland was.”

Verder zegt de organisatie “ontzettend blij” te zijn en zin te hebben om “met iedereen te proosten op de nieuwe locatie”.

Monumentale bomen

Eigenlijk zou de grote weide in het Wilhelminapark worden ingericht met tafels, banken en stoelen en zouden er foodtrucks en tapbuffetten geplaatst worden. Per dag zouden zo’n 1.800 bezoekers komen.

Tekst loopt verder onder de afbeelding

Een vorige editie van het bierfestival.

De stichting Wilhelminapark en een omwonende waren daar niet blij mee. Ze maakten bezwaar bij de gemeente, omdat ze het Wilhelminapark geen geschikte locatie vinden voor grote evenementen. Ze zijn bang dat de monumentale bomen en de grote weide van het park daardoor beschadigen.

Geen concreet plan

De rechter oordeelde vervolgens dat het Wilhelminapark een rijksmonument is dat ook wettelijk beschermd wordt. “Uit onderzoeken blijkt dat het niet goed gaat met de bodem van het park: die raakt steeds verder verdicht, wat slecht is voor bomen, planten en grasweides.”

“De gemeente Utrecht heeft nog geen concreet plan om dit te verbeteren, terwijl ook het normale gebruik van het park al tot een grote belasting van de bodem leidt. Er lijkt daarom maar weinig ruimte te zijn voor een (bier)festival van deze omvang”, concludeerde de rechter toen.

Verder ontbrak het volgens de rechter aan ‘een samenhangend beeld van het totaal aan opeenvolgende evenementen’ dat in het park wordt toegestaan. “Zo is er eind september opnieuw een evenement in het Wilhelminapark. De gemeente miskent het bijzondere karakter van het Wilhelminapark als rijksmonument, en daarin verschilt deze evenementenlocatie van bijvoorbeeld het Julianapark en het Lepelenburg.”

Lees meer over evenementen en het Wilhelminapark in de DUIC krant van deze week.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Heel goed. Spreiden van de feesten en partijen over de hele stad.

 2. W.

  Na vele tips van DUIC reaguurders hebben ze deze nieuwe locatie gevonden 😉

 3. Confusius

  Raar dat de gemeente helpt bij het zoeken van een nieuwe locatie om een commerciële partij tegemoet te komen. In andere situaties en wanneer het burgers mer hulpvragen betreft is de gemeente minder behulpzaam.

 4. Bill

  Het Berlijnplein lijkt me ook een veel geschiktere locatie voor een festival als dit. Lekker bestraat, met overkapping voor als het regent, goed bereikbaar met het OV (laat het @Realist niet horen). Prima toch?

 5. Dave

  Good riddance.

 6. Claire

  Vorige keer was het in het Julianapark, was leuk en opvallend beschaafd.

 7. Binnenstadsbewoners

  Kijk zo hoort dat gemeente utrecht
  Spreiden spreiden spreiden

 8. Baliekluiver

  Kijk nou, want een pro-activiteit toch bij de gemeente! Evenementen zijn heilig in Utrecht en moeten koste wat het kost doorgaan. En als ze grootschalige alcoholpromotie op een openbaar plein kunnen faciliteren worden natuurlijk alle zeilen bijgezet. De bezwaarprocedure wordt pas na afloop van het evenement afgerond zodat de commerciële bierverkoper nu lekker zijn gang kan gaan. De omwonenden van het Berlijnplein wens ik veel sterkte!

 9. Paul

  Heel goed, juist een geschikt evenementen plein!

 10. Katja

  Zal ook wel weer gepaard zijn met “muziek” met een “dj”.

 11. Massegast

  @Baliekuiver — Ik heb ‘grootschalige alcoholpromotie’ is omgezet naar ‘grootschalige tabaks- of sigarettenpromotie’. Dan zie je pas hoe bizar het acoholbeleid van de gemeente is. Als er al van een beleid op dit vlak sprake is. Strak op tabak (terecht) en losjes op alcohol. Er is nog een lange weg te gaan, aangezien tabak en acohol qua risico, zowel persoonlijk als maatschappelijk, niet voor elkaar onderdoen.

 12. Kaat

  Lijkt me een prima plek (dat er ook voor bedoeld is).

 13. Jolanda

  Heel goed. Berlijnplein lijkt perfect voor dit soort evenementen. Bestraat en er kan overkapt worden. Spreiden van het pretpark, niet altijd de binnenstad en oost belasten met dit soort overlast. Eindelijk gemeente begint het een beetje te leren.

 14. Ooginaller

  In dat park kon echt niet. Dit is een prima locatie, lekker dichtbij ook. Misschien steek ik het kanaal wel even over.

 15. Debs

  Hopelijk besparen ze zichzelf volgend jaar de moeite en strijken ze meteen neer in LR. Staat vast hartstikke leuk op het BLP!

 16. Realist

  Het verstand zegt dat dit een geschikte locatie is, het hart vindt dit een verschrikkelijke locatie. Gaat ze helaas een hoop klanten kosten.

 17. Koel Hoofd

  @Realist
  Daar staat tegenover dat er weer veel nieuwe bijkomen, die Leidsche Rijners hoeven namelijk eindelijk eens minder ver te fietsen voor een feestje….

 18. Statler

  De benedenburen zullen geen bezwaar hebben.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 19. Realist

  @Koel Hoofd. Hopelijk voor de ondernemers wel, we zullen zien.

 20. Arie

  Fijn zo! Inwisselbare saaie bierfestivallen lekker in Leidsche Rijn doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).