Drama bij woonproject ParkZuid: Huizenkopers gaan voor tonnen het schip in | De Utrechtse Internet Courant Drama bij woonproject ParkZuid: Huizenkopers gaan voor tonnen het schip in | De Utrechtse Internet Courant

Drama bij woonproject ParkZuid: Huizenkopers gaan voor tonnen het schip in

Drama bij woonproject ParkZuid: Huizenkopers gaan voor tonnen het schip in
De droomvilla's van ParkZuid in De Meern
Door het faillissement van een ondernemer en een lakse houding van de projectontwikkelaar gaan huizenkopers van het nieuwbouwproject ParkZuid in Leidsche Rijn voor tonnen het schip in. De rechter bevestigt dit vandaag met een uitspraak in een kort geding.

Door het faillissement van een ondernemer en een lakse houding van de projectontwikkelaar gaan huizenkopers van het nieuwbouwproject ParkZuid in Leidsche Rijn voor tonnen het schip in. De rechter bevestigt dit vandaag met een uitspraak in een kort geding.

Aan de zuidrand van het Máximapark in Utrecht realiseert Zondag Ontwikkeling het villapark ParkZuid, met achttien luxe en ruime woningen. Onderaannemer Van Der Maazen Bouwgroep uit Lith zou zorgen voor al het maatwerk in de villa’s, denk daarbij aan zaken als een uitbouw, keuken, badkamer of dakkapel. De bouw ligt echter al maandenlang stil. Een kleine week na het tekenen van de contracten werd de onderaannemer namelijk failliet verklaard. Merkwaardig, maar geen probleem dachten de bewoners. Er is immers ook een Certificaat Nieuwbouw van de Woningborggroep afgegeven, wat ervoor zorgt dat bij een faillissement wordt afgebouwd of dat de geleden schade wordt vergoed.

Maar zo’n vaart liep het niet. De Woningborggroep trok zijn handen ervan af omdat projectontwikkelaar en hoofdaannemer Zondag Ontwikkeling niet failliet is. Tot verbazing van de kopers zegt Zondag vervolgens dat ze alleen verantwoordelijk zijn voor de afbouw van de woningen en niet voor het maatwerk dat onderaannemer Van Der Maazen zou leveren. Volgens Zondag zijn dingen als een uitbouw, keuken, badkamer of dakkapel afgesproken met het failliete Van der Maazen en niet met hen zelf.

Dit leidde tot ontsteltenis bij de toekomstige bewoners van de villawijk. “De belofte om met maatwerk het aangeboden huis in ParkZuid te veranderen in je droomvilla, heeft mensen juist over de streep getrokken”, laat gedupeerde Jop Berkhout weten. Berkhout: “We dachten dat we aan alle kanten safe zaten. Niemand, ook juristen en ondernemers die hier willen wonen, wisten dat het contract zo geïnterpreteerd kon worden. Sterker nog: zelfs iemand van Brecheisen, de makelaar die ons wees op dit project, heeft hier een huis gekocht en is nu gedupeerd.”

Uitspraak rechter

Kopers van de villa’s zijn daarom naar de rechter gestapt, met als eis dat projectontwikkelaar en hoofdaannemer Zondag Ontwikkeling alle bouwwerkzaamheden zal hervatten. De bouw van veel villa’s ligt namelijk sinds de onderaannemer in december vorig jaar failliet werd verklaard, stil. De rechter oordeelde vandaag dat projectontwikkelaar Zondag de afgesproken werkzaamheden moet hervatten, maar niet hoeft op te draaien voor het maatwerk dat de onderaannemer zou leveren. Projectontwikkelaar Zondag heeft wel een nieuwe onderaannemer aangesteld, maar die is duurder dan oud-onderaannemer Van Der Maazen. Bovendien zijn de kopers het geld dat ze hebben betaald aan de oud-onderaannemer ook kwijt.

“De rechter oordeelt dat wij een separate-overeenkomst met de onderaannemer zijn aangegaan en dus komt alles voor onze eigen rekening. Heel zuur”, zegt Jop Berkhout. Zo heeft Berkhout bij het afsluiten van het contract 30.000 euro (25 procent van de totale kosten) aan de (inmiddels dus failliete) onderaannemer moeten betalen en heeft hij drie ton betaald voor heipalen en dergelijke. De nieuwe onderaannemer is zo’n 50 procent duurder en er zijn inmiddels flinke advocaatkosten betaald. “Alles bij elkaar heb ik nu 75.000 euro aan schade en die kosten lopen op, maar meer kan ik niet betalen. Ik heb maximaal geleend. Andere bewoners zijn al twee keer verhuisd omdat ze hun vorige woning al verkocht hebben en nergens kunnen slapen. Andere hebben onnodig twee dure hypotheken lopen.”

6 Reacties

Reageren
  1. Jurist

    Tja, de door Scherschutter zo geliefde vastgoedsector. Wij thuis noemen dat aaocialen. Ongeacht hoe het juridisch zit.

  2. Rietje

    Wow…

  3. Willem

    Drie ton betalen voor heipalen?? Tonnen het schip in voor een uitbouw, badkamer en dakkapel? De genoemde kosten in dit verhaal lijken erg dik aangezet.

  4. M.C

    Raar verhaal, als de woning borggroep z’n handen ervanaf trekt omdat Zondag niet failliet is, en Zondag zegt het maatwerk niet te vergoeden omdat dat een seperate afspraak is met de aannemer, dan moet de borggroep toch de maatwerk kosten dekken en Zondag de rest van het contract?

    Dit lijkt me juridisch haalbaar als ik het zo lees

  5. Vastfout

    Vastfout

  6. Toine Goossens

    Een pand gaan bouwen en voor een belangrijk deel van dat pand niet met een onderaannemer in zee gaan, maar de kopers daar zelf met een derde een bouwovereenkomst voor laten sluiten. Bepaald geen gebruikelijke constructie.
    Een certificaat Nieuwbouw van de Woningborggroep dat geen betrekking heeft op het werk van de aannemer die de meerwerkopdracht uitvoert.
    Hoe zou het met de CAR verzekering voor dit project zijn gegaan. Zou die ook alleen op het werk van de bouwer betrekking hebben en niet op het werk van de meerwerkaannemer?

    En niemand die zich realiseert dat dat consequenties heeft voor de risico´s?

    Ik geloof dat niet. Iedere professionele adviseur van dit project had dat moeten zien. Het behoort tot de zorgplicht van deze beroepsbeoefenaren dat zij kopers van een dergelijke constructie wijzen op de risico´s. Als zij nagelaten hebben om hen op die risico´s te wijzen, dan zijn zij in gebreke.

    Ik zou de adviseurs aanspreken op het verzaken van hun zorgplicht en hen aansprakelijk stellen voor de te lijden schade. Die adviseurs kunnen, als dat hout snijdt, de bouwer medeaansprakelijk stellen voor de schade bij een veroordeling tot vergoeding.

    Ik zou iemand zoeken die als investeerder het procesrisico wil kopen, en het gaat voeren, en ondertussen als de wiedeweerga aan het bouwen gaan. Bij langer wachten zou de hoofdbouwer ook wel eens failliet aan gestegen kosten kunnen gaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).