Er komen speciale ‘friendswoningen’ bedoeld voor juffen en meesters Er komen speciale ‘friendswoningen’ bedoeld voor juffen en meesters

Er komen speciale ‘friendswoningen’ bedoeld voor juffen en meesters

Er komen speciale ‘friendswoningen’ bedoeld voor juffen en meesters
Lisa Florissen staat voor groep 7 bij basisschool Wijzer aan de Vecht in Zuilen. Foto's: Luuk Beckers
Er komen speciale woningen in Utrecht waar docenten, conciërges en schooldirecteuren samen kunnen gaan wonen. Op deze manier moet het makkelijker worden voor onderwijsprofessionals om een betaalbaar huis te vinden in de stad. Dit zou nodig zijn, omdat juffen en meesters hard nodig zijn in Utrecht maar door het woningtekort sneller kiezen voor een werkplaats in een andere gemeente.

Er komen speciale woningen in Utrecht waar docenten, conciërges en schooldirecteuren samen kunnen gaan wonen. Op deze manier moet het makkelijker worden voor onderwijsprofessionals om een betaalbaar huis te vinden in de stad. Dit zou nodig zijn, omdat juffen en meesters hard nodig zijn in Utrecht maar door het woningtekort sneller kiezen voor een werkplaats in een andere gemeente.

Het idee voor de deelwoningen komt van woningcorporatie Woonin. Deze partij wil haar woningvoorraad beter benutten en start daarom de pilot woningdelen voor onderwijsprofessionals. Docenten, conciërges en zelfs schooldirecteuren, die werkzaam zijn bij een Utrechtse basisschool, kunnen zich aanmelden voor het delen van een sociale huurwoning met een collega. Woonin heeft tien driekamerappartementen in Overvecht Noord gereserveerd voor de proef

Bij de Katholieke Scholingstichting Utrecht (KSU), waar 26 Utrechtse basisscholen onder vallen, zijn ze enthousiast. Een woordvoerder van de KSU verwacht veel belangstelling. “Het vinden van een woning is moeilijk en meerdere collega’s zijn op zoek naar een woning om zo dichter bij hun werk te kunnen wonen. Schooldirecteuren geven aan dat dit onderwerp regelmatig ter sprake komt. ” 

De pilot

Anemoon van Dijk, manager wonen voor de stad Utrecht bij Woonin. “De pilot komt voort uit de wens om onze woningen beter te benutten, bijvoorbeeld met woningdelen”, vertelt ze. Het is een nieuw concept voor Woonin. “We zoeken naar een goede aanpak. Hoe zorg je dat woningdelers een goede match zijn?” Hierbij dachten ze bij Woonin aan de zogenaamde ‘friendswoningen’, waarbij vrienden met elkaar in een huis wonen. Dit bracht hen op het idee: zou zo’n concept ook werken voor collega’s? Zo ontstond deze pilot.  

De docenten die meedoen aan de pilot krijgen een eigen kamer in het appartement en delen de woonkamer, keuken en badkamer. De huur valt voor Utrechtse begrippen mee en zal zo’n 900 euro bedragen, exclusief servicekosten. Dit is de maximale huurprijs voor een sociale huurwoning. Voor de bewoners betekent dit 450 euro per persoon – aanzienlijk goedkoper dan een gemiddelde studentenkamer in Utrecht.

Voorwaarden

De flyers voor de pilot zijn de deur uit en de eerste aanmeldingen zijn al binnen vertelt Van Dijk. Vanaf april gaan de eerste mensen woningdelen. Iedereen die werkzaam is bij een Utrechtse basisschool kan zich aanmelden. Verder gelden er nauwelijks voorwaarden. Er komen dan ook veel meer onderwijsprofessionals in aanmerking voor het woningdelen dan voor de voorrangsregeling cruciale beroepen. Via deze regeling kan onderwijzend personeel ook een sociale huurwoningen bemachtigen, maar ook mensen die werkzaam zijn in sectoren als de zorg en de politie.

De nieuwe proef is gericht is op mensen die alleen wonen en een woning willen delen. De woningen zijn niet geschikt voor stellen of kinderen. Dit betekent ook dat je moet verhuizen als er gezinsuitbreiding komt. En er is nog een kanttekening. Ook als je een andere baan neemt en niet langer werkzaam bent op een Utrechtse basisschool, moet je binnen zes maanden de woning verlaten.   

Er gelden de maximale inkomenseisen voor de sociale huur. Woonin gaat ervanuit dat veel docenten daarin in passen. “Mogelijk zullen er uitzonderingen zijn waar wij dan op maat naar zullen kijken.” Ze verwacht dat vooral jonge leraren zich zullen aanmelden voor de pilot.

Enthousiast

Lisa Florissen is 25 jaar en staat voor groep 7 bij basisschool Wijzer aan de Vecht in Zuilen. Florissen was meteen enthousiast toen ze hoorde van de pilot. “Ik woon al vanaf het tweede jaar PABO in Utrecht. Toen was het al lastig om een kamer te vinden. Studenten die afstuderen kunnen moeilijk andere woonruimte vinden waardoor ze studentenkamers bezet houden. Nieuwe studenten komen er daardoor moeilijk tussen.”

Tekst loopt door onder de foto

Basisschool Wijzer aan de Vecht in Zuilen.

Inmiddels is Florissen afgestudeerd. Ze is net terug van een verre reis. De slingers hangen nog in het klaslokaal om haar terugkomst te vieren.  Via via vond ze een kamer waar ze nu tijdelijk verblijft. Ze kan deze voor vier maanden huren, tot de zomer. Dan hoopt ze weer iets anders te vinden. Zo niet, dan gaat ze weer bij haar ouders wonen in Ede.

De pilot is niet echt wat Florissen zoekt. Ze zoekt zelfstandige woonruimte, zonder huisgenoten, legt ze uit. “Maar dat is nog niet haalbaar”. De pilot is daarom weldegelijk een optie. 

Kleine stap, grote impact?

We vragen Van Dijk of deze pilot meer is dan een symbolische maatregel. Is er niet een bredere aanpak nodig om het woningprobleem aan te pakken? In het Utrechtse basisonderwijs werken ruim 10.000 mensen. Tien woningen lijkt een druppel op een gloeiende plaat.

Van Dijk ziet dit anders. Ze legt uit dat deze pilot op termijn een veel grotere impact kan hebben als het lukt meer woningen beter te benutten. Ze sluit ook niet uit dat het interessant kan zijn om woningdelen ook voor andere beroepsgroepen mogelijk te maken. “Maar laten we beginnen met dit project voor onderwijsprofessionals. We weten nog niet hoe dit werkt en of er animo voor is”, aldus Van Dijk.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. Bereend

    With benefits?

  2. EenStarter

    Niet ideaal natuurlijk. Maar wel een prima tussenfase voor startende leraren die niet meer in een vies studentenhuis meer willen zitten.

  3. Chiel

    Als de leraren gewoon de stad in kond.en komen met een auto en niet voor parkeren hoefde te betalen , kwamen z,e misschien ook wel in de stad werken

  4. A. S.

    oftewel een nieuwe vorm van sociale huur, maar dan nog soberder en verder uitgekleed?

    ik hoop dat dit een tijdelijke tussenoplossing is en er gewoon focus en prioriteit gelegd wordt op het inhalen van de achterstand op de bouw van sociale huur.

  5. ingewikkelde tijden

    Nu pas in Utrecht?
    Dat plan had toch al 2 jaar geleden minimaal gestalte moeten krijgen??!
    Allemaal verloren tijd.

  6. Utrechter2

    Allemaal symptomen van woningnood en spreidingswetten die zo hip mogelijk verkocht worden.

  7. van Dam

    “Ook als je een andere baan neemt en niet langer werkzaam bent op een Utrechtse basisschool, moet je binnen zes maanden de woning verlaten.”
    Ik hoop voor deze mensen dat ze een vriendelijke werkgever krijgen, want als het bots met de werkgever, ben je niet alleen werkloos maar ook huisloos. Je heb ook grote kans dat ze dan maar ziek melden en dan nog twee jaar om werk en een huis te zoeken.
    Ook denk ik dat dit echt niet alleen geld voor docenten, verplegers en politie agente, maar voor alle beroepen die weinig of slecht betalen. Omdat de stad onbetaalbaar is geworden voor heel veel mensen en die daardoor tussen wal en schip vallen.

  8. Elsbeth de Groot

    Ik ben bevoegd voor het basisonderwijs, woonde tot 1,5 jaar geleden in Utrecht en heb nooit in Utrecht voor de klas gestaan. Lijkt me helemaal niets om én in Utrecht voor de klas te staan én een huis te moeten delen met anderen die in het onderwijs werken.

  9. PvC

    Dit is geen nieuw concept. Het enige nieuwe is dat het specifiek voor onderwijskrachten is. In de jaren 80 is er een experiment geweest om de bovenste woonlagen van de 10-hoog flats in overvecht ter beschikking te stellen aan (3) alleenstaanden. Wij hebben daar met plezier gebruik van kunnen maken, maar vooral omdat we elkaar vooraf al kenden. Voor het overige is het experiment weer afgeblazen, omdat de indeling van die flats totaal niet geschikt is voor woningdelen door personen die elkaar niet per sé kennen. Als het om dezelfde flats gaat, vrees ik een herhaling.

  10. Dirk

    Wel mooi dat de doelgoep in het artikel zelf al aangeeft dat dit niet is wat ze zoekt.
    Ze zoekt namelijk zelfstandige woonruimte, logisch want ze wil zich met een vaste baan ook een keer gaan settelen, partner zoek en wie weet kinderen krijgen. Geen hele rare wensen voor een 25-jarige. Als je dan een woning moet delen dan moet je er ook binnen een paar jaar weer uit.

    Bouw nou eens echte goede starterswoningen zodat de agent/leerkracht/verpleegkundige zich gewoon kunnen vestigen in een stad als Utrecht.

  11. AndereMark

    Wat een armoede. Gewoon lekker buiten de randstad werken en wonen, waar je tenmiste een normaal huis kunt kopen zonder dat je verplicht wordt om met collega’s samen te wonen. Heel leuk idee als je net klaar bent met je studie, maar hoe ziet de gemeente Utrecht dit voor zich als mensen ouders worden en kinderen willen?

  12. Nootje

    De veter van haar rechterschoen is los.

  13. blabla

    @ Andere Mark

    Laat ze nu net in de Randstad vele docenten nodig hebben en niet in de provincie (het docententekort zit hem met name in de Randstad); en die docenten gaan natuurlijk niet 1 uur reizen of 1,5 uur reizen per enkele reis, dus 3 uur per dag.

    Daarnaast kost de gemiddelde koopwoning in Nederland 4,5 ton en de gemiddelde vrije sector huurwoning vanaf 1050 excl. per maand tegenwoordig. Startende docenten vo, verdienen 3464 bruto (niet netto) per maand, als ze tenminste Full Time werken, wat velen niet (kunnen) doen, omdat het docentenvak en (in de eerste jaren) zwaar is en de meeste functies geen Full Time aanstellingen kennen.

    Pas na 12 jaar zitten de meeste docenten, in ieder geval bij goede beoordelingen, in het maximum per schaal. Er zijn 3 docenten-schalen in het vo (voortgezet onderwijs).

    Zoals je ziet krijgt de gemiddelde docent geen salaris waarmee een hypotheek voor een appartement/ huis van 450.000 euro bekostigt kan worden, zelfs met 2 salarissen is dat onmogelijk. Dus dan ben je al afhankelijk van vermogende ouders die je willen helpen. Ook huren exclusief van 1050 zitten al aan de max. van wat mogelijk is. Daarnaast is er te weinig aanbod in de vrije sector voor alle woningzoekenden in de Randstad en werken er meer mensen op een school, naast docenten (conciërges, administratie en schoonmakers) en die hebben al helemaal geen salarissen waarmee je iets kan op de woningmarkt (in de Randstad), maar verdienen vaak/ soms wel te veel voor sociale woningbouw, waar je alweer 20 jaar wachttijd voor nodig hebt.

    Overigens zitten huizenprijzen in bijna het hele land, op Groningen, Friesland, Zeeland en Zuid Limburg na, in de te dure genoemde categorieën. De Randstad piekt daar nog weer boven.

    Let wel, mijn voorbeelden gaan over het voortgezet onderwijs. Leerkrachten in het primair onderwijs (en ondersteunend personeel) verdienen daar weer minder.

  14. Koel Hoofd

    @PvC
    Ik ken dat woningdelen ook nog uit de jaren tachtig en negentig.
    Dat was toen onderhuur, vrij normaal onder jongeren/studenten, zelfs publiek/private verhuurders gingen er in mee want die plukten er ook de vruchten van.

    Tegenwoordig is het sociaal economisch semi-overheid experiment in de door de overheid compleet vernachelde vrije woningmarkt waar diezelfde vernachelende overheid nu wil bepalen wie er waar wanneer met wie onder welke omstandigheden mag wonen tegen welke prijs.
    Mensen pikken dat, omdat ze dankzij de door de overheid compleet vernachelde woningmarkt geen andere keus meer hebben.
    Iets met kikkers en kokend water.

  15. Koel Hoofd

    @AndereMark
    Mensen zijn niet achterlijk, dat doen ze al want: veel meer huis mèt tuin voor veel minder geld. Makelaars hebben dat ook al vastgesteld.
    Straks is er wel onderwijs, zorg en politie buiten de Randstad maar niet in de Randstad omdat de randstedelijke elite bestuurders de Randstad de markt uit hebben geprezen.

    @blabla
    Uhhh…?
    Is het nou de bedoeling van je betoog dat we medelijden krijgen met het onderwijs wat functioneel analfabeten en babbelende randdebielen aflevert omdat docenten (gepamperde ambtenaren met de meeste vakantiedagen van heel Nederland NB!) te moe worden van beetje hard werken?
    Of richt je nou je pijlen op onze kneiterlinkse elitaire gemeente die al 20 jaar liever peperduurzame konijnenhokjes bedenkt dan betaalbaar bouwt zodat leraren, zorgverleners en politieagenten hier niet eens meer fatsoenlijk kunnen wonen, terwijl betaalbaar wonen voordat D666/GL hier aan de macht kwamen geen probleem was?

  16. Jozias

    @Koel Hoofd

    De gemeente bouwt niet. Dat zijn projectontwikkelaars en vastgoedondernemingen. Je weet wel, van die ultrawinstgevende vehikels, die gebakken lucht verkopen.

    De gemeente kan daar weinig mee, in dit voor een flink deel geprivatiseerde en aan de markt overgelaten land (ultra neoliberaal), wat JUIST een flink deel van de dagelijkse problemen van mensen veroorzaakt en niet oplost.

    Vastgoedondernemers die juist financieel de VVD, PVV en het Forum sponsoren. Kan je gewoon nazoeken in de donaties aan politieke partijen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).