Huurprijzen voor kamers in Utrecht gedaald, maar nog steeds hoogste van Nederland Huurprijzen voor kamers in Utrecht gedaald, maar nog steeds hoogste van Nederland

Huurprijzen voor kamers in Utrecht gedaald, maar nog steeds hoogste van Nederland

Huurprijzen voor kamers in Utrecht gedaald, maar nog steeds hoogste van Nederland
Een kamer huren in Utrecht is in het tweede kwartaal van 2021 goedkoper geworden dan daarvoor. Toch is de huurprijs voor een kamer in Utrecht gemiddeld de hoogste van Nederland. Dat blijkt uit een rapport van HousingAnywhere, een Europees platform voor huurwoningen.

Een kamer huren in Utrecht is in het tweede kwartaal van 2021 goedkoper geworden dan daarvoor. Toch is de huurprijs voor een kamer in Utrecht gemiddeld de hoogste van Nederland. Dat blijkt uit een rapport van HousingAnywhere, een Europees platform voor huurwoningen.

Voor het rapport heeft het huurplatform ruim 90.000 woningen geanalyseerd. Het gaat dan voornamelijk om kamers die voor drie tot twaalf maanden verhuurd worden aan studenten en expats.

Uit het onderzoek blijkt dat de Utrechtse kamers voor deze doelgroepen van alle Nederlandse steden het hoogst geprijsd zijn. Voor een kamer in Utrecht ben je gemiddeld zo’n 637 euro per maand kwijt.

Nog hoger

De prijzen waren kortgeleden nog hoger. Een jaar geleden betaalde je gemiddeld 644 euro per maand voor een kamer in Utrecht. De kamerprijzen zijn sindsdien met -0,97 procent gedaald. Een doorbraak is dat de huurprijzen voor kamers sinds 2015 niet meer zo laag waren. 

Als het gaat om huurprijzen voor kamers in Europa, staat Utrecht en Amsterdam in de top vijf van duurste steden. In Amsterdam ligt de gemiddelde kamerhuur rond de 618 euro. Van alle Europese steden heeft Parijs de hoogste huurprijs voor kamers: 694 euro per maand.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
  1. Uuutje

    Utrecht denkt zich met steden als Parijs te kunnen meten, wat een giller. A’damski is nog goedkoper.

    Die verhuurders verkopen/ verhuren gewoon gebakken lucht hoor, met prijzen die ze uit hun zuigen, letterlijk en figuurlijk.

  2. Yoshua

    € 637.- p.m voor een kamer, niet te bevatten, dat is heel erg fors.
    Dat is meer aan hypotheek voor de woning die ik ruim 20 jaar geleden kocht en renoveerde.
    Gemiddelde woonruimte zal de 50 m² niet overstijgen bij studentenkamers.
    Viermaal meer woonruimte voor een lager maandbedrag
    SSHU is met bijna 20.000 kamers de grootste aanbieder van de stad.
    SSHU zal deze extreme huurprijzen als marktconform aanbieden.
    Het is onmogelijk om naar (kamer) huisjesmelkers te wijzen die met zijn allen hooguit 3000 kamers verhuren.

  3. Erwin

    Jeeeejjjj, we zijn eerste!!

  4. cas

    De SSH is inmiddels ook gewoon een uitmelker geworden.

  5. Tom de Laat

    Ik verhuur 52 kamers in Utrecht voor 325 euro per maand kaal. Binnen mijn netwerk worden zo’n 300 kamers aangeboden. Allemaal volgens het punten telling systeem gemiddeld 342,30. Er worden geen verborgen kosten gerekend. Verder deel ik mijn huurprijzen met niemand het lijkt mij stug dat er ook 300 kamers voor 1000 euro worden verhuurd. Waarschijnlijk worden studenten studio’s meegerekend. Dit heeft niks te maken met studentenkamers het zijn een soort luxe hotel kamers waar je lekker op je zelf kan wonen een belachelijk asociaal concept op dezelfde metrages kan je binnen de regels met meer mensen wonen, en voor de meeste studenten is het nog leuker ook om samen te wonen, uitzonderingen daargelaten. Studenten studio’s werken goed omdat je zonder schaamte 700 euro kunt vragen en de overheid vervolgens 300 euro subsidie toekent aan de bewoner. Heerlijk verdien model veroorzaakt door onrealistische wensen van politieke partijen. We hebben de ruimte en het geld niet.

  6. woutvr

    Het is een schande, die prijzen. Gaat de gemeente er wat aan doen?

  7. Scherpschutter

    @woutvr

    Natuurlijk. De gemeente zal precies blijven doen wat ze de afgelopen 50 jaar doet: het probleem vooral niet oplossen, de markt de schuld geven en meer controle naar zich toetrekken.

    Het is pas zodra je inziet dat een gemeente nul belang heeft bij een woningmarkt die in balans is en alle belang bij een compleet uit het lood geslagen woningmarkt, dat je begrijpt dat de gemeente dit probleem ten koste van alles NIET wil oplossen…

    Bij een woningmarkt die in balans is, is er namelijk geen vraag naar de (nutteloze) diensten van een gemeente. Als je dit principe eenmaal ziet kun je het niet meer ontzien en begrijp je exact waarom de gemeente het probleem in geen 1000 jaar zal oplossen.

  8. RABE

    Daar is toch wel een controle mogelijk via de inkomstenbelasting en woon vergunningen??? Hier is boete geld te verdienen.
    Woon vergunning/verhuur vergunning/ inkomstenbelasting.
    Een paar mensen aan het werk en het geld stroomt binnen.

  9. Trude

    Yoshua, je hebt gelijk: het is ook meer dan de bijzettafel die ik laatst kocht! Net zo’n goede vergelijking. Want in 20 jaar tijd gebeurt er niets met vastgoedprijzen, en hypotheek en huur is ook één op één te vergelijken.

  10. Ted Danson

    Leg eens uit waarom jij dit als een probleem aanduidt, Scherpschutter?

  11. Uuutje

    Leuk om te lezen dat Scherpschutter terug wil naar de woonsituatie zoals die in Amsterdam gold eind 19e eeuw en ook in New York in de 19e en begin 20e eeuw het geval was. De reden waarom er überhaupt sociale woningbouw tot stand is gekomen.

    Voor de geschiedenisfreaks: een erg interessante periode om te onderzoeken en echt geen marktomstandigheden waar je naartoe terug wil!

  12. Koel Hoofd

    @Uuutje
    Maar wel precies de omstandigheden waar ons gemeentebestuur naar toe terug wil omdat ze problemen niet oplossen.
    Riant woongenot voor de rijken, onmenselijke hokjes voor de armen.

  13. Wim Vreeswijk

    Door al die dreigende restricties vanuit de politiek zijn er een toenemend aantal kamerverhuurders die overwegen hun bakens te verzetten, vandaar dat er weer aanbod komt en de prijzen wat inzakken.

  14. Inez

    Tja, 40 jaar geleden toen ik kwam studeren in Utrecht was er ook enorme woningnood en nam ik ook genoegen met een kamer van 3 bij 3.
    Het enige verschil met nu was dat je op advertenties in de krant moest reageren, dus wel wat meer moeite doen dan nu.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).