Utrechtse Merwedekanaalzone onderwerp van tv-programma Hollandse Zaken Utrechtse Merwedekanaalzone onderwerp van tv-programma Hollandse Zaken

Utrechtse Merwedekanaalzone onderwerp van tv-programma Hollandse Zaken

Utrechtse Merwedekanaalzone onderwerp van tv-programma Hollandse Zaken
Het Utrechtse nieuwbouwproject, de Merwedekanaalzone, wordt zaterdag 24 juli onder de loep genomen in het tv-programma Hollandse Zaken. De aflevering gaat over ‘onbetaalbare huizen’.

Het Utrechtse nieuwbouwproject, de Merwedekanaalzone, wordt zaterdag 24 juli onder de loep genomen in het tv-programma Hollandse Zaken. De aflevering gaat over ‘onbetaalbare huizen’.

De hoge woningprijzen van de eerste huizen in de nieuwe Merwedekanaalzone maakten een jaar geleden veel reacties los. Het goedkoopste tweekamerappartement kost 371.000 euro, een rijtjeshuis moet 760.000 euro kosten en de duurste woningen kosten maar liefst 1.400.000 euro.

“De belofte was echter dat er betaalbare woningen zouden komen”, stelt het programma Hollandse Zaken van Omroep Max. Dit reportageprogramma gaat in de aflevering van zaterdag op onderzoek uit naar de verklaring voor de hoog uitgevallen prijzen.

De gemeente noemde de prijzen destijds al een ‘dure les’. Wethouder Kees Diepeveen gaf aan geschrokken te zijn van de bedragen en zei dat er niet genoeg gestuurd was in de plannen.

Huur

Ook over de huurprijzen in het gebied is onenigheid. Ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) is bezig met een nieuwbouwproject in de Merwedekanaalzone. Het project met vier appartementsgebouwen met 167 woningen heeft de naam Wilhelminawerf gekregen.

Over de hoogte van de huurprijzen zouden afspraken zijn gemaakt tussen de gemeente en KWP, maar volgens de gemeente houdt de ontwikkelaar zich nu niet aan deze afspraken. KondorWessels zegt dat er helemaal geen harde afspraken zijn gemaakt. Er loopt inmiddels een juridische procedure over de huurprijzen.

Aflevering

Naast de woningprijzen in de Merwedekanaalzone, komt in de aflevering van Hollandse Zaken ook de Utrechtse woongemeenschap Overhoop, aan de Camera Obscuradreef in Overvecht aan bod. Hier zou volgens het tv-programma de maatschappelijke betekenis voorop staan, in plaats van het financieel rendement.

Aflevering drie van Hollandse Zaken: ‘onbetaalbare huizen’ wordt uitgezonden op zaterdag 24 juli, rond 20.35 uur op NPO 2.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. BdV

    Er is altijd wel iemand te vinden die een onbetaalbaar huis kan betalen en er is altijd wel iemand te vinden die een betaalbaar huis niet kan betalen.

  2. erwin

    “De belofte was echter dat er betaalbare woningen zouden komen”.
    Daar is volgens mij nog steeds sprake van: de woningen zijn prima betaalbaar en de prijzen lijken mij marktconform. Ga er zelf ook wonen 🙂
    Nergens staat dat iederéén (dus ook jan-met-de-pet) hier een woning zou moeten kunnen kopen.
    Alles valt of staat met het woordje “betaalbaar”.

  3. Pieter

    Een gratis woning is de enige woning die onbetaalbaar is.

  4. Léon

    Hoe vervelend ook, de gevraagde huizenprijzen zijn nu eenmaal marktconform. Als vastgoedondernemer zou ik in deze markt ook meer vragen voor mijn nieuwbouwhuizen als ik het er voor kon krijgen. Het is nieuwbouw en ook op een mooie locatie, dus sta hier niet erg van te kijken. Makkelijk om de gemeente hiervan de schuld te geven, maar het zijn gewoon macro-economische ontwikkelingen waar zij ook maar beperkt sturing aan kunnen geven.

  5. Scherpschutter

    @Leon

    “Makkelijk om de gemeente hiervan de schuld te geven, maar het zijn gewoon macro-economische ontwikkelingen waar zij ook maar beperkt sturing aan kunnen geven.”

    Nou ja, Leon, de gemeente zou natuurlijk ook gewoon eens wat grond en bouwvergunningen kunnen afgeven he? Dat kan in 5 minuten, vergt niets meer dan wat handtekeningen en verder lossen gedreven en vaardige marktpartijen het woningprobleem vervolgens wel op in 1-2 jaar. De gemeente is als falende marktmeester de grootste reden waarom vraag en aanbod niet in balans zijn….

  6. W

    Ga ik zeker kijken!
    Wat fijn dat dit nu eens ruim(lees op televisie) in de openbaarheid komt!
    Goed gedaan Hollandse Zaken!

  7. Wies

    De oorzaak is de lage rente, in combinatie met een grote vraag, een grote groep kopers die een laag hypotheekje hebben dat makkelijk over te sluiten is, en Nederlands beleid dat kopen van woningen stimuleert, etc. De vraagkant kan weer afnemen door een stijgende rente en werkloosheid, dat gebeurt zo nu en dan (jaren 80, jaren 90, jaren 00 ook gebeurd). Het is het systeem.

    Saillant detail aan dit specifieke project is dat de verkoop niet echt soepel verloopt, daar waar andere nieuwbouwprojecten wachtlijsten hebben. Zal mogelijk zijn dat het concept vrij nieuw is en veel Utrechters de droom van huisje, boompje, beestje hebben en deze woningen niet bij die droom aansluiten.

  8. Wim Vreeswijk

    Wies: goed idee om de jaren 80, 90 en 00 te benoemen want dat waren juist jaren met grote pieken en even grote, keiharde, dalingen. Hierbij verwijs ik ook naar de hedendaagse publicatie in het Financieel Dagblad, pagina 8 waarbij gewezen wordt op de onwerkelijke, enorme speculatieve fase waarin we nu verkeren met de titel “Model wijst uit: Nederland stevent af op financiële crisis. Zes landen w.o. Nederland zijn kwetsbaar voor een zogeheten “credit crunch”. Auteur Marcel de Boer: waarin hij van mening is dat Nederland behoort tot de landen die de grootste kans maken in een financiële crisis terecht te komen. Alleen Zweden, Taiwan, Duitsland, Japan en de VS lopen volgens hem nòg meer risico. Met andere woorden: blijf zitten waar U zit, laat U niet gek maken en wacht gewoon af tot de huizenmarkt hopelijk weer normaliseert.

  9. Hns

    En iedereen tuint iedere keer weer in de mooie praatjes van beleidsmakers, gekoppeld aan projectontwikkelaars, makelaars en wat dies meer zij. Vervolgens is het moord en brand schreeuwen als het anders loopt als gedacht. Jawel, gedacht, dat doe je met je hersens. Maar daarvoor waren ze zeker met vakantie, of uitgeschakeld. Als de politici hun sociale verantwoording eens namen en niet aan windowdressing deden, maar de beleidsmakers, projectontwikkelaars en meer van die geldwolven vanaf het begin duidelijk maakten tot hier en niet verder, dan schoten we wat in de goede richting. Bouwen willen die gasten echt wel anders gaan ze failliet.

  10. Leon

    Maar de woningen zijn betaalbaar en marktconform? Als ze dat niet zouden zijn, zouden ze niet verkocht worden.
    Typisch dat de boomeromroep MAX niet snapt hoe de huizenmarkt werkt, want in hun tijd kon een parttimer nog gewoon een grachtenpand kopen.

    Zoveel onwetendheid op dit dossier

  11. GeeWee

    Moet je als gemeente niet gewoon duidelijke, meetbare afspraken maken? Dus niet een ‘kwalitatief’ begrip als “betaalbaar” gebruiken maar gewoon kwantitatief minimum- en maximumbedragen noemen i.c.m. een vooraf vastgestelde prijsindex. Dan kun je elkaar daar achteraf aan houden.

  12. Nina

    Net gekeken.
    Er worden een paar mensen stinkend rijk en anderen kopen een huis voor een waarde die veel te hoog is.
    Het mag gewoon in Nederland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).