Woningcorporatie Portaal verduurzaamt 116 sociale huurwoningen aan de Ibisdreef in Utrechtse wijk Overvecht Woningcorporatie Portaal verduurzaamt 116 sociale huurwoningen aan de Ibisdreef in Utrechtse wijk Overvecht

Woningcorporatie Portaal verduurzaamt 116 sociale huurwoningen aan de Ibisdreef in Utrechtse wijk Overvecht

Woningcorporatie Portaal verduurzaamt 116 sociale huurwoningen aan de Ibisdreef in Utrechtse wijk Overvecht
Woningcorporatie Portaal is samen met BAM begonnen met het verduurzamen van 116 sociale huurwoningen aan de Ibisdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. De werkzaamheden moeten in april volgend jaar klaar zijn.

Woningcorporatie Portaal is samen met BAM begonnen met het verduurzamen van 116 sociale huurwoningen aan de Ibisdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. De werkzaamheden moeten in april volgend jaar klaar zijn.

Meer dan 80 procent van de bewoners stemde in met het plan voor het energiezuiniger en gasloos maken van de portiekflat uit de jaren 60. Portaal wil de sociale huurwoningen verduurzamen naar label A, zodat de flats de komende veertig jaar mee kunnen. Eerder werden al woningen aan de Nigerdreef aangepakt en nu is dus de Ibisdreef aan de beurt.

De woningen in de flat krijgen onder meer betere isolatie en ventilatie, waardoor ze energiezuiniger worden. De houten kozijnen worden bijvoorbeeld vervangen door kunststof kozijnen met nieuw glas, de vloeren van de eerste verdieping en de buitenzijde van de gevels worden geïsoleerd en er komt nieuw metselwerk aan de gevels.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De appartementen hebben nu nog energielabel C, D, E of G en dat moet A of A+ worden. Bewoners van de flat gaan daardoor energie besparen en er is minder tocht in de huizen. Verder worden alle toiletten in de flats vernieuwd en worden verouderde badkamers vervangen.

Gasloos

De flats in Overvecht zijn aangesloten op stadswarmte en de woningen aan de Ibisdreef zijn straks gasloos. De appartementen krijgen een nieuwe keuken met inductiekookplaat of inductiefornuis en bewoners krijgen een nieuwe pannenset.

Ook de buitenkant van de flat gaat er anders uitzien: de betonnen grindplaten op de gevels worden vervangen door metselwerk en er komen nieuwe balkonhekken. Ook wordt de entree van de flat vergroot en komt er een trap met fietsgleuf naar de bergingen. Het tegelwerk op de vloeren en wanden wordt vernieuwd en er komt een nieuw bord met deurbellen en postkastjes. Aan de achterkant van het gebouw komt een nieuwe ingang met een aangepaste liftinstallatie, waarmee de lift ook op de begane grond stopt.

Logeerwoning

Portaal probeert de overlast voor omwonenden naar eigen zeggen te beperken. Als de nieuwe keukens, toiletten en badkamers worden geïnstalleerd kunnen bewoners tijdens de werkzaamheden in hun appartement tijdelijk in een logeerwoning terecht.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. Kees Truijens

    Nog een druppel op een gloeiende plaat, maar van dit soort projecten met sociale huurwoningen zullen we het moeten hebben als je verduurzaming nastreeft.

  2. Lombokker

    Veel woningen moeten sowieso eerst goed geïsoleerd worden voordat ze met een warmtepomp kunnen worden verwarmd. Met de huidige energieprijzen levert dat ook meteen een flinke besparing op, zowel in Co²-uitstoot als in euro’s.
    Ik hoop dat de overheid flink gaat inzetten op subsidie om huizen te isoleren. Niet alleen bij particuliere huiseigenaren, maar ook bij woningbouwverenigingen, zodat ook de mensen met een wat smallere beurs daar van kunnen profiteren door een lagere energierekening.

  3. RABE

    Het is een begin naar beter.

  4. Woningnood Utrecht

    Goed dat destijds Niet besloten is tot sloop maar renovatie omdat er anders nog meer ( sociaal )woning tekorten zouden zijn !

  5. Tom

    Sloop en nieuwbouw zou mijn voorkeur hebben. Ik vind die opgeknapte flats nog steeds architectonische gedrochten en gaan zeker niet nog eens 40 jaar mee. Zonde.

  6. Alain

    Klinkt als een heel gedegen aanpak. Veel aandacht voor het nogal onsexy isoleren, wat wel het grootste verschil kan maken.

    Hoop dat het de bewoners een hoop comfort en een stuk lagere energierekening gaat geven.

  7. Wim

    @ Tom

    Architectuur als wegwerpartikel? Er is al veel te veel geschiedenis verdwenen.

  8. Tom

    @Wim

    Dit is geen architectuur

  9. Johan

    Elk tijdvak heeft recht op een plaats in de geschiedenis. Zo ook de jaren 60 bouw.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).