Het Utrechts Ombudsloket bestaat nu vijf maanden en heeft tot nu toe ruim 180 meldingen binnen gekregen. Volgens voorzitter Alma van Bommel waren het allerlei verschillende meldingen. Een groot deel daarvan ging over de omstreden nieuwe parkeerapp van de gemeente.
“Een inwoner die niet begrijpt waarom hij geen vergunning krijgt voor een uitbouw”, geeft voorzitter Alma als voorbeeld van een van de binnengekomen meldingen. “Of een mindervalide inwoner die door herinrichting van de straat niet goed meer haar eigen huis uit kan.” Verder gingen veel klachten over het nieuwe parkeerkortingssysteem in Utrecht.
Begin oktober waren dat er ruim 70. De afgelopen maanden kwamen er nog wel een paar meldingen bij over de parkeerapp, maar niet veel meer dan dat, laat het loket weten.
“We luisteren en geven advies”, zegt Alma. “Als het nodig is zorgen we dat het gesprek tussen de inwoner en de juiste afdeling of ambtenaar tot stand komt. Door met elkaar in gesprek te gaan, merken we dat er wederzijds begrip ontstaat.” Maar als er veel klachten ergens over zijn, zoals de parkeerapp, dan brengt het loket het onderwerp ook onder de aandacht bij de gemeenteraad.
‘Een spiegel voor de gemeente’
Zowel volwassenen als kinderen kunnen bij het Ombudsloket terecht als ze ontevreden zijn over de gemeente, niet weten waar ze moeten zijn of zich niet gehoord voelen. Wekelijks is er een inloopavond op de Ganzenmarkt en zijn er telefonische spreekuren.
DUIC sprak Alma eerder al eens uitgebreid over haar rol als voorzitter. “Het Ombudsloket wordt als het ware een spiegel voor de gemeente. Hoe kan die beter te werk gaan? De afstand tot de Nationale Ombudsman blijkt vaak te groot. Maar wij wonen allemaal in en rond Utrecht. We kennen de stad en de plaatselijke situatie. Mensen kunnen gewoon bij ons binnen lopen of ons bellen. Het gaat sneller, want er zijn kortere lijnen.”
Om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten, bezoekt het loket de wijken met een koffiekar. Volgende week is die te vinden in Hoograven, Lunetten, Zuilen en Ondiep.
Gekoppelde berichten

Motie van wantrouwen voor wethouder Van Hooijdonk over parkeerapp haalt geen meerderheid
Zeven politieke partijen steunden donderdag een motie van wantrouwen jegens wethouder Lot van Hooijdonk vanwege…

Utrecht volgens de voorzitter van het Ombudsloket Alma van Bommel: ‘Ik hoop dat mensen ons weten te vinden’
Utrechters die klachten hebben over hoe de gemeente te werk gaat kunnen vanaf 1 september…
8 Reacties
ReagerenHet is geen app… Het blijft een brakke website die je als snelkoppeling kan opslaan op je telefoon. Dit heeft niets met een app te maken, louter met oude technologie en zeer matig design. Over de gebruiksvriendelijkheid idd maar te zwijgen.
Problemen constateren en noteren is niet zo heel ingewikkeld, lijkt mij.
Wie lost ze op?
Ik snap er ook niks van als ik bezoek krijg?
Voor bezoekerskorting…. er is volgens mij niet eens een app?
En wat doen ze met die meldingen?
Niets.
Al met al 1 melding per dag over de afgelopen 5 maanden, je kunt er maar druk mee zijn….. Denk dat de bekendheid te gering is.
Open een klachtenlijn – maakt niet uit waarover – en de klachten stromen binnen. Hoe laagdrempeliger, hoe meer klachten. Mensen klagen graag. Het aanbod creëert de vraag.
Aan klachten gaat vaak een heel tracé van niet beantwoorde vragen en uitgebleven oplossingen vooraf. Ik stel een ander tracé voor. Open een goed bemenste afdeling met een loket waar alle vragen en klachten binnenkomen. Voordeel is dat iedereen meteen een mens aan de telefoon krijgt. De betreffende medewerk(st)er stuurt de vraag of klacht door naar de afdeling waaraan of waartegen die gericht is. Hier wordt de vraag of klacht snel en adequaat afgehandeld. Waneer dit niet gebeurt of mogelijk is, komt de zaak weer terecht bij het klachtenloket, die de klacht vervolgens voorlegt aan de ombudspersoon (die ondergebracht kan worden bij het loket zelf). Komt de ombudspersoon er niet uit, dan zorgt deze er zelf voor dat de klacht wordt voorgelegd aan het college van b. en w. en in laatste instantie nog aan de gemeenteraad. Zo wordt mijns inziens de burger echt serieus genomen.
@M.: Wat je beschrijft is gewoon hoe een klachtencoördinator en ombudspersoon al werkt. Dat dat in de praktijk helaas niet altijd soepel loopt of snel tot een oplossing komt heeft ook gewoon met de complexiteit van klachten, oplossingen en een organisatie als de gemeente Utrecht met ruim 5700 medewerkers te maken.
Bovendien moet een ombudspersoon m.i. altijd onafhankelijk zijn en moet je die vooral niet onder gaan brengen bij een loket of team van de ambtelijke organisatie zelf. Dan verliest zo iemand alle slagkracht om als ombudspersoon een vuist te maken, wat vaak nou net de meerwaarde is van die rol.