Bij het Utrecht Ombudsloket zijn tot nu toe ruim zeventig klachten binnengekomen over het nieuwe parkeerkortingssysteem in Utrecht. Vanaf 1 november kunnen Utrechters de parkeerkorting voor bezoekers niet meer via de automaat aanzetten, maar alleen nog maar via een app of via een telefoonnummer. Niet alleen een meerderheid van de gemeenteraad, maar ook menig Utrechter zet vraagtekens bij het nieuwe systeem.
Sinds de opening van het Utrechtse loket op 1 september kwamen er tientallen klachten binnen over de parkeerapp. Het merendeel loopt tegen financiële en sociale problemen aan, zegt het Ombudsloket. Ook wordt de app niet praktisch gevonden.
“We moeten er voor waken dat Utrechters met een laag inkomen straks minder bezoek ontvangen, omdat zij de parkeerkosten van hun bezoek niet kunnen voorschieten”, zegt Ombudsloketvoorzitter Alma van Bommel.
Nu is het nog zo dat de kortingscode bij de parkeerautomaat ingevuld kan worden, maar vanaf 1 november kan dan niet meer. Bewoners moeten de parkeerkosten dan altijd zelf betalen of voorschieten. Via de automaat was het mogelijk om de kortingscode te delen met visite en die vervolgens zelf te laten afrekenen. Dat kan met de app niet meer.
“Daar maak ik mij zorgen over”, zegt Van Bommel. “We hebben al met een Utrechter gesproken die bang is dat hij straks geen bezoek meer kan ontvangen, omdat hij de parkeerkosten niet kan voorschieten.”
Sociaal isolement
Er is een alternatief voor bewoners die de app niet willen of kunnen gebruiken Zij kunnen namelijk de parkeerkorting via het stadskantoor regelen en hun bezoek telefonisch doorgeven. Ook kan iemand worden gemachtigd om namens hen de app te gebruiken, maar saldo opwaarderen kan daarentegen weer niet op die manier.
Hoewel Van Bommel positief is over de ondersteuning vanuit de gemeente, kan het volgens de voorzitter “niet zo zijn dat parkeerbeleid leidt tot sociaal isolement van mensen met een laag inkomen”.
Digitaal vaardig
Een van de voornaamste redenen om het systeem aan te passen is niet een specifiek voor- of nadeel, zo reageerde het college van B&W eerder op kritische vragen, maar er zou geen bedrijf meer zijn dat de kortingsregeling nog via de parkeerautomaat aanbiedt.
Inwoners van Utrecht kunnen gratis een code aanvragen waarmee ze zorgverleners en visite met fikse korting kunnen laten parkeren bij hen in de straat. De inwoner kan de kortingscode die voor visite bedoeld, is ook zelf gebruiken. De korting varieert tussen de 50 en 75 procent en geldt voor een maximumaantal uur per jaar.
Het nieuwe systeem krijgt kritiek te verduren en ook verschillende politieke partijen vroegen al om opheldering. Hun vragen gingen onder meer over de noodzaak van het nieuwe systeem en zorgen over mensen die minder digitaal vaardig zijn.
Gekoppelde berichten

Gemeente gaat nogmaals in op kritische vragen over nieuw systeem parkeerkorting in Utrecht
Het nieuwe digitale systeem voor parkeerkorting in Utrecht kent ook een hoop voordelen, zo laat…

Waarom komt er eigenlijk een nieuw systeem voor parkeerkorting in Utrecht?
De parkeerkorting in Utrecht blijft bestaan, maar het is straks niet meer te gebruiken via…

Utrecht volgens de voorzitter van het Ombudsloket Alma van Bommel: ‘Ik hoop dat mensen ons weten te vinden’
Utrechters die klachten hebben over hoe de gemeente te werk gaat kunnen vanaf 1 september…
17 Reacties
ReagerenDat de gemeente precies bij kan houden wie wanneer hoe lang bezoek heeft, is ook te zot voor woorden. Maar dat kon met het vorige systeem ook al.
Hoe zou het toch komen dat deze gemeente een enorm tekort heeft op de begroting.
Grappig, deze ombudsdame zegt hetzelfde als een eerder door Duic gecensureerde reactie van mij: “kan het niet zo zijn dat parkeerbeleid leidt tot sociaal isolement van mensen met een laag inkomen”.
Dat is exact wat ons college doet en ook nog volkomen normaal vind.
Weerzinwekkend vertoon van gelaarsd leiderschap waarbij de macht naar de kop is gestegen. Ik hoop dat het Ombudsloket meer macht heeft dan die tandenloze raad die zich al jaren systematisch met hele grote groene kluiten aan desinformatie het riet in laat sturen.
Probeert onze gemeente nou gewoon als een kind zijn of haar zin door te drijven of erkennen ze dat dit voor velen niet gaat werken en verzinnen ze iets anders..?
Ik lees ook per telefeen doorgeven. Kan dat dan ook in het weekend als iemand in de buurt is en besluit om op visite te komen binnen 30 min? En dan ook nog in de avond?
Gemeente, luitster nu eindelijk is naar je bewoners en styerker nog, doe er is wat mee en wel zo dat uw bewoners is een keer blij van u worden.
Na veel gedoe, en uiteindelijk met behulp van ienand in de bieb, is het me gelukt om de app op mijn telefoon te krijgen. Echt nodeloos ingewikkeld!
Bovendien vind ik het raar dat je voor je visite moet betalen.
Wat als je batterij leeg is, geen smartphone hebt of geen geld voor parkeerkosten. Waarom niet zo’n chipkaart als bij het OV? Die houdt dan zelf wel bij hoe lang je daar staat. En ja ook kortingskaart voor mensen die het niet breed hebben.
Ik werk zelf in de IT, maar het kostte me minstens een uur om dit aan de praat te krijgen. De handleiding klopt bv niet (waar puntjes staat moet er bv streepjes staan). De hele gebruiksvriendelijkheid is echt om te huilen. Er staat ook dat je op start kunt drukken, of een korting kunt selecteren. Allemaal nergens te vinden in deze brakke website (want het is natuurlijk geen app maar gewoon een lading brakke web formulieren). Daarnaast: mijn buurman is al wat ouder. Hij moet a) inloggen met digiD. b) saldo toevoegen met iDeal. U raadt het al: onbegonnen werk.
Dit lost een niet bestaand probleem op. En het argument dat mensen vragen om een digitale oplossing is volkomen kul. Wat mensen bedoelen: dat ze een bewonerskorting code in hun parkeer app kunnen toevoegen. Niet dit gedrocht. Het zal ws gewoon een kwestie van geld zijn geweest: de extra kosten voor de parkeer zuil licentie vs die van de gemeente website applicatie. Om te janken dit.
Al dat geklaag hier, zullen we het een keer hebben over oorzaak en gevolg? Hoé komt het dat de mensen die dit soort besluiten nemen ook op die posities zitten dát ze die besluiten kunnen nemen? Preciés mensen. Jullie wíllen dat ze er zitten en vinden het goéd dat ze er zitten. Het zijn jullie eigen All Stars.
De gemeenteraad is er voor haar inwoners, om het geld van de inwoners te beheren en zaken voor haar inwoners zo goed mogelijk te regelen tegen kostprijs.
Dienbaar aan de inwoners dus. Niet om de inwoners extra te belasten of als melkkoe te gebruiken voor allerlei onnodige zaken die niet tot de basisvoorzieningen van haar gemeente behoren.
Bij iedere uitgave moet dus bedacht worden of dit dienbaar is voor de inwoners en niet onnodig veel geld wordt verspild. Een grote, morele verplichting. Soms vraag ik mij af of gemeenteraadsleden dit nog wel helder hebben.
Ook geld dat vanuit de overheid aan gemeenten wordt verstrekt, is gemeenschapsgeld waar niet lichtzinnig mee moet worden omgegaan.
Die 70 klachten zijn natuurlijk het topje van de ijsberg. Het zou de gemeenteraad sieren als het dit onsympathieke en omslachtige systeem tegenhoudt. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.
Mede op basis van de brief van Cosbo-ACO (nu: U op Leeftijd) stelde de Raad 21 augustus 2023 18 vragen aan het College over Invoering van een nieuwe parkeerapp voor bezoekerskorting. Op 2 oktober ontving de Raad de antwoorden van het College op de 18 vragen.
Na kennisname van de antwoorden van het College en moet ‘U op Leeftijd” constateren dat deze antwoorden, evenals de geboden niet digitale alternatieven geen oplossingen bieden voor de aangegeven problemen van ouderen met weinig digitale vaardigheden en lage inkomens. Ouderen dreigen volgens het Ombudsloket zelfs in een sociaal isolement te komen. Dat blijkt uit de vele klachten van bewoners die de gemeente en het Ombudsloket bereiken, via de inloopbijeenkomsten in de wijken, bij de Servicedesk in het Stadskantoor, in gesprekken van de gemeente met ouderen, commentaren bij nieuwsartikelen en getekende petities. Met commentaren en adviezen van de WMN Cliëntenraad, Solgu en Cosbo-ACO is niets gebeurd.
‘U op Leeftijd’ vraagt de Raad daarom de antwoorden op de vragen zo snel mogelijk, voor 1 oktober, met het College te bespreken en er op aan te dringen, samen met ervaringsdeskundigen uit de stad, tot concrete oplossingen te komen, nogmaals te onderzoeken welke oplossingen er in andere steden met vergelijkbare software zijn gevonden. De parkeermeters tot dat er concrete oplossingen zijn in bedrijf moeten blijven. Dus tot na 1 november a.s.
Ze drijven toch hun zin door dat is het enigste wat duidelijk is.
En wij , wij moeten maar kijken hoe we dit weer moeten slikken.
Het is moeilijk, vervelend, heel onvriendelijk en betuttelend
Het via een app de korting aanzetten is niet zo erg. Wel vreemd is dat ik eerst een bedrag moet storten. Een bedrag dat dus op de rekening van de gemeente staat zonder dat ik daar rente over krijg.
@ Appel
Inflatie doet er nog een schepje bovenop en parkeren wordt daarnaast steeds duurder in Utrecht.
Allemachtig 70 klachten op de ruim 370 DUIZEND inwoners. Vervelend maar je kan het natuurlijk nooit iedereen naar de zin maken.
Laat een op de vijf mensen die problemen hebben ook bezwaar indienen dan kom je nog niet op 0.1% uit. Ik zeg en weer door.
een hele slechte systeem, slecht bedacht, slecht uitgevoerd. Slecht van alle kanten.
Geemente aub doe wat want dit is niet haalbaar. Waar kan ik klachten indienen?