Binnenstadbewoners Utrecht willen discussie over geluidsoverlast aanwakkeren Binnenstadbewoners Utrecht willen discussie over geluidsoverlast aanwakkeren

Binnenstadbewoners Utrecht willen discussie over geluidsoverlast aanwakkeren

Binnenstadbewoners Utrecht willen discussie over geluidsoverlast aanwakkeren
Foto: Robert Oosterbroek
Een groep bewoners van de binnenstad van Utrecht wil de discussie over geluidsoverlast aanwakkeren. In januari wordt er een politiek café georganiseerd en er is een enquête gepubliceerd. Wie aan de binnenstad denkt, denkt al gauw aan geluidsoverlast door het uitgaanspubliek, maar volgens Binnenstad030 is de overlast door verkeer ook niet te onderschatten.

Een groep bewoners van de binnenstad van Utrecht wil de discussie over geluidsoverlast aanwakkeren. In januari wordt er een politiek café georganiseerd en er is een enquête gepubliceerd. Wie aan de binnenstad denkt, denkt al gauw aan geluidsoverlast door het uitgaanspubliek, maar volgens Binnenstad030 is de overlast door verkeer ook niet te onderschatten.

Hoewel het politiek café vooral gaat over geluidsoverlast in de binnenstad, zegt Frank van Eijkern van belangengroep Binnenstad030 dat het een onderwerp is dat de hele stad aangaat. Hij verwijst naar een rapport uit oktober waarin beschreven staat dat 91.000 woningen in Utrecht te maken hebben met té veel geluidsoverlast van verkeer. “En het is ook heel moeilijk om daar iets aan te doen, maar vroeg of laat moet er toch echt iets aan gebeuren.” Gaan elektrische voertuigen dit probleem niet oplossen? “Dat gaat heel langzaam, we zitten nog niet eens op tien procent elektrische auto’s.”

De gemeente wil via verschillende maatregelen geluidsoverlast door het verkeer aanpakken. Er wordt op dit moment gewerkt aan het Actieplan Geluid wat in 2024 klaar moet zijn.

Als we dan toch nog even op de binnenstad focussen, hoort enige geluidsoverlast in het centrum er ook niet gewoon bij? Van Eijkern: “Daar ben ik het volledig mee eens, maar de normen moeten niet overschreden worden want als dat wel gebeurt levert dat gewoon bewezen gezondheidsschade op. Vooral de hinder in de nacht, daar slapen mensen slechter van en dat is heel ongezond.”

Uitgaanspubliek

Als voorbeeld noemt hij de situatie op de Nobelstraat. “Dat is een kerngebied met enorm veel lawaai. Er komt heel veel volk op af, tot in de nachtelijke uren. Daar is de geluidsoverlast de afgelopen jaren van het uitgaanspubliek echt toegenomen.” Een ander punt dat Van Eijkern wil benoemen zijn de geluidsnormen bij evenementen. “Er is al een politieke discussie gaande in Den Haag over de schade van de harde geluidsnormen voor bezoekers, maar ook omwonenden kunnen veel last hebben van het geluid op evenementen.”

Met de enquête en het politieke café op 18 januari waarbij politici in debat gaan wil Binnenstad030 vooral de discussie aanwakkeren. Van Eijkern: “En we vinden dat de gemeente bewoners moet beschermen tegen de gezondheidsschade die ontstaat door geluidsoverlast.”

 

44 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Is het geluid toegenomen? Ik betwijfel het, 20 jaar geleden was het vergelijkbaar.

  Typisch weer NIMBY’s, kopen een dure woning en beginnen dan te zeuren.

 2. Baliekluiver

  Overlast is de overtreffende trap van last. Overlast hoort er dus nooit bij, ook niet in de stad. Geluidsoverlast is geen natuurverschijnsel maar het gevolg van menselijk wangedrag.

 3. Eloise Camphuys

  Heel goed. Pak ook de grote verhuurders van Studentenhuizen aan zoals de SSH . Studenten terroriseren d e naaste brewoners, dag in en uit van ‘smovergens vroeg tot ‘s avonds laat. Een kennis van mij kampt al jaren ermee, en wat men doet is de zaken omdraaien als je niet oppast. UItgaan kan niet meer normaal. Vroeger gingen wij ook uit, maar bleven de deuren gesloten na 22.00 uur ‘s avonds. daarna ging je stil en rustig naar huis, zonder herrie. Het moet écht verboden worden terrassen te hebben dieper dan 1 stoel van de gevel . Het moet ook verboden worden rond te lopen met glazen en uberhaupt rondom een café te zwermen als je niet kunt zitten. Geen harde muziek max 50 db uit de deur, en om 2 uur snachts verplicht sluiten. Het is klaar.

 4. Leon

  Ondanks dat de binnenstadbewoners zelf aangeven waar hun problemen zitten en de belangrijkste punten gewoon via een belangengroep weten over te brengen, zullen er wel weer genoeg verzuurde reaguurders zijn die voor zichzelf gaan verzinnen waar het wringt en wat het belangrijkst is om aan te pakken.

  Want waarom zou je naar de bewoners luisteren als je ook gewoon je eigen problemen, vooroordelen en ‘oplossingen’ opnieuw kunt pitchen. Zie bijvoorbeeld @Eloise met haar ‘vroeger was alles beter’-wartaal.

  Geluidsoverlast is ellendig en het is dan ook belangrijk om de aangedragen punten van Binnenstad030 serieus te nemen.

 5. Peter

  Rare mix van lawaai in het uitgangsgebied en evenementen met verkeer, lijkt erop dat het rapport over verkeersgeluid, waar 91.000 van de totaal 160.000 huizen in de gehele stad Utrecht (incl. Overvecht en Leidsche Rijn) last lijkt te hebben, gebruikt wordt om uitgangsgeluid in de binnenstad aan te pakken.

 6. Nico Zeikshoorn

  De wetgeving omtrent horeca is totaal corrupt. Die is nog gebaseerd op een 10 watt versterkertje met buizen en een frequentiebereik van 200 hz tot 7000 hz met een AM zender. Of een accordeonist zonder versterking. Daar heeft idd niemand last van. Ik wil niet als een oude lul klinken met mijn 50 jaar, maar ik ben met uitgaan gestopt toen drugs normaal werd, en alcoholisme tot standaard werd verheven tijdens mijn studietijd. Ik lees net dat verhaal over de SSH. Dat klopt. Ik ken vele, vele, vele buren , ook in buiten wittevrouwen: Mgr v/d weteringstraat die daar last van hebben: zijn actiegroep gestart. De Ssh Medewerkers bedreigen mensen gewoon die teveel kritiek hebben . Wat betreft de studenten: Dat zijn geen studenten. Dat zijn alcoholisten en junkies. Sorry dat ik het zeg. Maar het is zo. De meeste mensen scoren gewoon lbo / mbo niveau van vroeger. Verschil is dat ‘vroegah” je fatsoen bijgebracht was, en als men nee zei, dit ook nee betekende. Door alle drugsgebruik is dit volk niet meer voor rede vatbaar. Omdat heel veel dooie dienders zelf tijdens hun dienst aan de poedersuiker zitten , en niet alleen tijdens oudjaar, pilletjes slikken en het iq van een leverworst over datum hebben zal er nooit verandering komen. De dienders van vroeger hadden nog ethisch inzicht, moraal en sociaal inzicht. De dienders van nu houden hun hand op voor wat poedersuiker en zeggen dat er niets aan de hand is. . Ik heb het dan niet over de dienders waar de dienders denken dat ik het over heb, maar die andere dienders, en dan niet van het cafétaria, maar goe du weet wel wat ik bedoel toch? Dáár zit het probleem. Tokkies die moeten dienen over tokkies en zo. nou ja. bedienen of weet ik of wat.. ik word niet goed. Maar goed, in ieder geval heb ik een vriend daar wonen, en die heeft er geen leven. Andere woning: is er niet,……… slaapt geen nacht meer, en van donderdag tot zondag , krijg je, ook als je daar op visite bent, lichtelijk moordneigingen. Maar de gemeente Utrecht zag dat het goed was… Vanuit hun dikke villa’s, vakantiehuizen met jaguars en pied a terres. Ver weg van de stad… in de stilte.. en rust.

 7. piet plezier

  Was vroeger een supergezellig straatje met veel fijne bruine cafés waar de deuren DICHT bleven en er geen mensen buiten mochten tijdens de uitgaansavonden do t/m zaterdag. Gewone, écht Hollandse gezelligheid voor álle leeftijden en niet alleen peepers van 17-26 jaar met een gooische rjjjjj. Gewaone Uteregturs .. uit alle lagen van de bevolking. Maar die zijn inmiddels verjaagd. Op alle fronten uit hun eigen stad. En nu willen ze die arme mensen die er wonen……… ook nog kapot maken. Geloof me dit is een businessmodel . Eerdaags zijn de huurders eruit… worden de appartementen gerenoveerd en van 2 appartementen 1 gemaakt …. verkocht.. voor , moa een miljoentje… en raad eens wat. Dan INEENS is alle horeca verdwenen !

 8. Hans

  Wat een rare redenering van Natte Otter. Hoezo mogen mensen die ergens wonen niet proberen iets te doen aan daadwerkelijk ervaren overlast in hun woonomgeving? En wat heeft dat met dure of goedkope woningen te maken? En hoe weet Natte Otter precies dat de herrie niet zou zijn toegenomen de afgelopen 20 jaar? Kan hij die bewering onderbouwen met feiten? (Meten = weten). Doe dat dan zou ik zeggen.

 9. Wim

  Die gasten die zeuren moeten gewoon verhuizen.

 10. Evert Bouws

  Wie in de binnenstad woont, heeft uiteraard te maken met veel lawaai. Als men daar niet tegen kan, moet dan maar verhuizen naar een stiller deel van de stad of naar een stil dorp in de omgeving.Ik begrijp, dat het OV ook niet meer getolereerd wordt. Leuk voor de mensen die daarvan afhankelijk zijn.

 11. corma bomeboer

  Ik was er heel snel klaar mee . paar teilen water.. hogedrukspuit, eerst al die lui wegspuiten en daarna de horeca eruit spuiten. Ik meen dit serieus. Het grote probleem is dat er geen saamhorigheid meer is, zelfs niet in 1 appartementencomplex.. Gewoon schocking. Ik ging er met al de bewoners staan en zou de stoep elk weekend bezet houden totdat de zaken failliet waren. En als je denkt dat dit (haagse) bluf is. Ik meen dit oprecht. Dit is mijn advies ook aan de bewoners. gewoon samen de krachten bundelen. Ga maar andermans leven kapot maken. Mensen hebben recht, meer dan recht op rust en zeker op nachtrust.. Kom ff.

 12. echte Utrechter

  @natte otter…. zullen we het dan maar permanent in jouw achtertuin doen?pfff!

  Ik woon mijn hele leven al in de binnenstad net zoals mijn voorouders maar ik kan je verzekeren dat de overlast wel degelijk enorm toegenomen is.
  Van verkeer heb ik gelukkig niet zoveel last maar door de enorme toename van studenten/huizen die gewone bewoners verdringen en regelmatig zelf een horeca gelegenheid zijn des te meer.
  Kon je vroeger nog met je buren in gesprek gaan, dat is nu nauwelijks meer mogelijk. Binnen 4 jaar is zo’n huis compleet van bewonerssamenstelling veranderd en begint de ellende weer van voor af aan.
  De horeca moet tegenwoordig terecht wat meer op zijn tellen passen al zou je dat in de Nobelstraat niet zeggen.
  De binnenstad is een pretpark geworden!

 13. Harry

  Wat mij verbaasd is het domme gebrul dat je de hele nacht door hoort, en niet alleen op donderdagavond en in het weekend. Men lijkt er stomweg schijt aan te hebben dat er ook mensen in de binnenstad wonen, die ‘s nachts willen (en moeten) slapen.

 14. Pee

  Het zal in een stad nooit fluister stil zijn maar het mag en kan best wel wat minder.

 15. Henk

  Stop met zeiken! Als je niet in de stad met geluid wilt wonen, gewoon verhuizen!

 16. George Knight

  De geluidsoverlast in binnensteden is niet uit te bannen, maar wel terug te dringen. Op dat laatste zou ingezet moeten worden.

  Handhaving in de openbare ruimte door de Utrechtse politie is hoe dan ook al jarenlang een stiefkindje. Denk aan de zichtbare fietsenoverlast in de binnenstad die evenredig groter wordt met de niet uitgevoerde voornemens van de politiek om het aan te pakken. Op straat is dat niet terug te zien. Het gemeentebestuur lijkt de chaos te accepteren en de handhaving af te schalen.

  Hoe kan de overlast wel teruggebracht worden? Geen muziek in horeca en winkels die buiten te horen is. Verkeersluw maken van de binnenstad door het versneld weren van auto’s. Vroegere sluitingstijd van de horeca. Geen vergunningen meer voor (vergrote) horeca-terrassen. Minder vergunningen voor evenementen met versterkt geluid. Stoppen met het beleid om meer toeristen te trekken en het terugschroeven van de autonomie van Utrecht Marketing dat oncontroleerbaar opereert. Serieuze monitoring van SSH van wat er in haar huizen gebeurt met sancties als uiterste middel.

  In Utrecht spelen vele belangen. Die moeten met elkaar in evenwicht worden gebracht. Bewonersbelangen moeten ernstig worden genomen. Feitelijk zijn de politieke partijen er voor en niet tegen de bewoners.

  De belangen van de horeca en het bedrijfsleven worden obsessief door de verrechtse coalitiepartij D66 nagejaagd. Maar ook de linkse partijen bijten niet echt door om de stad leefbaarder te maken.

  Het is lastig om een stad van de grootte van Utrecht zo te besturen dat iedereen ermee tevreden is. Maar waar simpele maatregelen achterwege blijven om de geluidsoverlast in te perken en het college zelfs in bepaalde gevallen het tegendeel bewerkstelligt zou men kunnen spreken van onzorgvuldig bestuur.

 17. Utrechtvoorutrecht

  @Wim en @Henk Jullie zeuren hier vaak over van alles en nogwat: fietsstraten, vluchtelingenopvang, you name it. Lijkt me dat jullie daarmee stoppen en gaan verkassen, wellicht over de grens. Want als je niet in een stad met fietsstraten of vluchtelingenopvang wil wonen, gewoon verhuizen!

 18. JdV

  Als die binnenstadbewoners nu heel hard gaan schreeuwen dat ze last hebben van geluidsoverlast, veroorzaken ze dan geluidsoverlast met dat geschreeuw?
  @wim@evert: en mensen die last hebben van auto’s en bussen moeten ook gewoon verhuizen. Last van houtrook? Verhuizen. Last van flitsbezorgers? Verhuizen.
  Wat zal het stil worden in het centrum zeg. Even wat meer verkeer door al die verhuiswagens, dat dan wel weer.

 19. buurtbewoner

  Alle horeca populair bij studenten verplaatsen naar waar ze grotendeels ‘studeren’ namelijk het USP!

 20. Wim Vreeswijk

  Zolang de miljarden uit het gemeentefonds van de rijksoverheid en fractiegelden inwonertal gerelateerd blijven zal er helaas niets tot zeer weinig gedaan worden aan de toenemende overbevolking cq geluidsoverlast binnen onze gemeente. Zo simpel is dat

 21. Katja

  @Natte Otter, er zijn er ook die er al heel lang wonen, nog vóór die 24/7 opening-onzin.

 22. Don

  Ben benieuwd naar de relatie tussen stemgedrag in de binnenstad en de geluidsoverlast. Zou het met elkaar te maken hebben ?

 23. Lexus

  Zo simpel als het hier door sommigen voorgesteld wordt is het niet. Zo is het absurd om te zeggen dat je maar moet verhuizen wanneer je overlast hebt, in welk deel van de stad ook. Al spreekt het voor zich dat in een binnenstad met tal van functies onontkomelijk meer geluid wordt gemaakt dan in een slaapwijk. Geluids- en andere overlast komt voort uit een gebrek aan beschaving en dient indien aanwezig overal gesanctioneerd te worden. Maar ja, handhaving in Utrecht…

 24. Wim

  @ Don.

  Jazeker. De Utrechtse studenpopulatie die een paar jaar als passant de stad onveilig maakt, zorgt er met haar vrijblijvende GL/D66-stemgedrag voor dat de gewone stadsbewoners de wrange vruchten plukken van hun hedonistische feestleven.

 25. Binnenstadbewoner

  “De binnenstad” is geen homogene wijk zoals te vaak wordt gedacht. In de binnenstad zijn ook veel stille steegjes, hofjes en (autoluwe) straatjes zonder enige vorm van geluidsoverlast of niet noemenswaardig. En verkeer dat hoofdzakelijk uit fietsers en voetgangers bestaat. Zo rustig als een dorp.

  Er wonen ook steeds minder studenten in de binnenstad omdat dit nu eenmaal onbetaalbaar is. Particuliere studentenkamers heb je vrijwel niet meer in de binnenstad. Wel zijn er nog wat corpshuizen. Aan de ene kant nogal eens luidruchtig, maar aan de andere kant ook best goed aanspreekbaar. Dan zijn er nog SSH studentenhuizen waar je idd pech mee kunt hebben.

  Enkele buurtjes in de binnenstad ervaren inderdaad ontzettend veel overlast van uitgaanspubliek. Vooral in de uitgaansgebieden en de loop daar naartoe. De overlast neemt ook zeker toe door bevolkingsgroei van de stad en veel meer bezoekers. De groei is er nog lang niet uit. Het zal nog heel veel drukker worden en overlast gaat ook zeker toenemen. Kijk maar naar al die woontorens die nu in beurskwartier gebouwd gaan worden. Al die nieuwe inwoners gaan straks ook allemaal uit in de huidige uitgaansgebieden. De realiteit dan onder ogen zien .. je kunt mensen niet verbieden om uit te gaan. Of accepteren of proberen te verhuizen … .

 26. Bill

  Als Marokkosupporters feesten moeten zij oprotten maar als je als bewoner zegt overlast te ervaren moet je maar lekker verhuizen. Welke van de twee is het nou? Of moet gewoon IEDEREEN dan maar verhuizen?.Er wordt door sommigen weer lekker met twee maten gemeten, de nuance ontbreekt weer eens volledig.

 27. Julia

  Ik woon aan de rand van de binnenstad. Een bijna dorps vergeten plekkie met een mix van studenten, ouderen en jongeren, rijk en arm, alles door mekaar. Geen auto’s, café’s of danstenten, alleen maar aardige buren, rust, gezelligheid. Nooit te harde muziek, gezeik, geruzie. Incidenteel wat dronken studenten die de volgende dag sorry zeggen voor de overlast. Ik wil maar zeggen: het kan best, een beetje sociaal met mekaar zijn

 28. Roland Goetgeluk

  Overlast

  Heeft niets met NIMBY te maken met aantoonbaar een last die overlast mag heten. Daar zijn o.a. wettelijke maatstaven voor.

  Een van de net buiten de binnenstad geleden overlastlocaties is het het spoorwegmuseum is nu een festivalterrein geworden met enorme overlast. Zie ook menig artikel bij UN en RTV-Utrecht. Een museum is geen festiviteitent(er)rein

 29. Thaddeüs blansjer

  Ik merk dat ik geirriteerd raak van horecaondernemers als Harry en Natteotter …… De stad is in de 1e plaats om in te wonen. om de 2e plaats om in te werken de derde plaats om in te winkelen de 4e plaats om te genieten van mooie stadsparken en dan is er een stukje horeca…. zo is het eeuwen geweest, en als het leefbaar moet worden zal het zo eeuwen moeten blijven. Er is een cultuuromslag nodig. Het denken dat alles maar moet mogen en lawaai normaal is is een ziekelijke hersenspoeling geweest in de jaren 1990-2020 Voortkomend uit hebzuchtige pandjesbazen en ondernemers en commercie. Als in een stad 1990 jaren lang het buiten de vrijdagavond en zaterdagavond altijd helemaal rustig is geweest na 20.00 uur. (in Utrecht kon je i.i.g. tot 2000 een speld horen vallen in de stad (zoals het hoort) omdat er mensen wonen die a: werken b: ziek zijn c: nog geen 5 jaar zijn : kinderen dus etc. en de dag erop weer vroeg op moeten omdat hun wekkertje om 5 uur afgaat, zoals bij mij. HOe haal je het dan in je hoofd dat je op monoculturele (andere betekenis dan de originele) te denken? Het leven draait niet om zuipen, drugsgebruiken en jongeren. Het leven draait niet om harde muziek, om scheurende auto’s en consumentisme. Dat is wat de ziekelijke psychopathie wil … De geesten in de gemeenteraad maar ook onder bewoners zijn getroebleerd. Het leven is geen gebbertje maar een uitermate serieuze zaak voor een groot aantal mensen. Dat er alleen maar ruimte is voor onderbroekenlol en bacchanalen is ronduit een schande. Vroeger had je in 1 straat hooguit 3 cafe’s …. de kinderen die er nu rondlopen, lagen toen, zoals het hoort, gewoon om 22.00 uur op bed. Onder de 21 jaar zou er uberhaupt geen alcohol meer verkocht en geschonken mogen worden. Dat is niet alleen beter voor het gemiddelde eq en iq , maar maakt de leefomgeving ook nog leefbaarder. Laten we wel zijn. Utrecht is intrinsiek van en voor de originele bewoners die nu weggejaagd zijn. Dat men een metropool probeert te maken groter dan amsterdam is nooit wat onze bevolking wilde en er doorgestampt. Nee herrie is niet normaal, en na 19.00 uur mag het rustiger . maar na 22.00 uur hoort het toch echt stil te zijn , zonder harde muziek en geschreeuw. Het zijn altijd de mensen die zelf in een buitenwijk wonen of een dorp die niet door hebben hoe het is ergens te wonen waar zoveel overlast is, omdat ze zelf met hun derriere in de stilte kunnen genieten. Huizen zijn er niet, woningen sowieso niet, mensen worden al weggepropt omdat er teveel verkamerd is in onze stad, en er teveel expats en studenten wonen. Het beste, en ik pleit ervoor nog maar eens, is studenten VERPLICHT op een campus te laten wonen. Achter een hek dat na 22.00 sluit en waarvoor je . in moet checken zodat , als er ellende is dit traceerbaar is. De normaalste zaak van de wereld in alle grote steden ter wereld. Maar utrecht loopt beduidend achter. Studenten naar een campus buiten de stad, en de stad teruggeven aan álle bewoners. Dus ook 40 plussers, bejaarden, ouderen,,, en een normaal terras met een stuk of 4 tafeltjes ipf 30 … zodat mensen ook normaal kunnen lopen .. winkels terug, en verhuurders van panden in hun huurprijzen limiteren en hen zeker 60 procent verplicht moeten laten reserveren voor kleine ondernemers die géén drank, eten of horecagelegenheid mogen voeren, maar gewoon winkeltjes. Zodat mensen ook weer eens zich GEESTELIJK kunnen voeden . Ipv junkfood in hun lichaam te moeten stoppen en hun GEESTELIJKE deel te laten moeten vervuilen met rotzooi. Ga dus vooral niet in op deze trollen. Dit kunnen niet anders dan ondernemers zijn die onze stad nog meer willen vervuilen .. Rust Reinheid Regelmaat en de Christelijke Religie en Moraal moet weer terugkomen.. Dat laatste is een optie voor zij die hier behoefte aan hebben, waarvan de moraal ook voor atheisten de meest normale is in alle eeuwen, der eeuwen !

 30. Gré Braadslee

  @georgeknight er zijn hele drugsimperia in die SSH huizen. En ze lijken dit goed te vinden. Bij ons hebben meer dan 12 mensen elke dag wel een melding gemaakt in de straat, anoniem (bang voor ruzie) , NIETS mee gedaan. Overal hangt een weedgeur, kinderen misselijk, die ‘types’ schreeuwen de boel bij elkaar, overal troep rondom het huis en SSH doet er niets aan. Ssh stond ooit voor Stichting Sociale Huisvesting. Maar hebben zich de laatste 20 jaar niet meer zo gedragen. Vroeger was het een uitzondering dat een studentenhuis zoveel overlast veroorzaakte, de meesten integreerden goed in de wijk en er waren er hooguit 2 per wijk. Studenten horen op een campus, niet tussen de gewone gezinnen. Alleen studentenhuizen van voor 1930 die een historische waarde hebben moeten bewaard blijven, en aan strikte regels gebonden worden qua geluidsoverlast . Verder moeten verhuurders verplicht worden huizen te upgraden naar moderne maatstaven. Mensen hebben geen handradio’s met een speakertje van 0.5 watt waar ze 10 minuten naar luisteren voor het nieuws, maar meer vermogen dan de studio’s in HIlversum. Een huis is om rustig en stil in te wonen, Een stad om in te wonen en te werken je boodschappen in te doen> Dat er daarnaast wat ontspanning is, prima, maar wel op ‘bruin café niveau, waar de muziek niet meer dan zacht gesprek niveau heeft. (achtergrondmuziek is géén voorgrondmuziek) en geen continue drambassen . Verder moet er ook gekeken worden naar welke soort horeca er is. Het is eenzijdig. Er zijn ook jongeren , ouderen en mensen van middelbare leeftijd. Die houden van blues, oude muziek , muziek van voor 1950 (swing etc) Daar is niets voor en die kwijnen weg omdat er niets te doen is. De stad is gecorrumpeerd onder rechtse belangen. De huidige studentenpanden zouden sociale huurwoningen moeten worden waarbij de eigenaar VERPLICHT wordt de panden in originele staat terug te brengen , ook aan de gevel en goede isolatiewanden aan te brengen. Het ‘geld verdien principe’ is prima, het moet echtet nooit het ‘hebzucht is niet slecht’ principe worden wat het nu is geworden… Dat model moet worden bestreden , te paard en te zwaard. Ik wil graag weer plat Utrechts horen. Ik moet er nu voor naar Nieuwegein. Dat is te idioot voor woorden? Een stad is voor iedereen. Niet voor de allerrijksten. Die grote betonnen rommel kan ook weg. Dit lokt agressie uit en een verkeerd soort mensen dat gewoonweg niet in onze stad thuis hoort. Dit was een lieve stad, een serieuze stad, een schone, mooie stad en is in 20 jaar een doffe ellende van haat, drugs, drank en overlast door studenten en harde muziek geworden. Dit kan en dit MOET anders. Diversiteit betekent ook dat er geleefd kan worden voor álle doelgroepen. babies, kinderen, bejaarden en gezinnen, alleenstaanden, in rust, en harmonie. Zoals steden al duizenden jaren prima werkten. Men ziet wat er van komt als je dit gebalanceerde model los laat en complete financiele anarchie toelaat met een corrupte gemeenteraad en college dat stinkt.

 31. Klaasjan

  De mensen die hier zich uiten over verhuizen en NIMBY etc., gaan er waarschijnlijk vanuit dat het abnormale gebral en geraas maar zo moet blijven zoals het is, omdat dit in hun ogen bij een binnenstad hoort. Ze realiseren zich niet dat een stad bewoners moet hebben om een normale stad te blijven in plaats van te verworden tot (delen van) Amsterdam, tot Venetië, Dubrovnik enzovoort. Die bewoners hebben ook recht op een normaal leven, op nachtrust.

 32. André van Hulst

  @leon komt hier met een ad hominem aanval richting @eloise. terwijl , wat zij hier zegt gewoon klopt. En in overeenstemming is met @binnenstad030 .. Ik zie geen verschillen.
  Een stad is om in te wonen, te werken en te winkelen. Dat daarnaast een kleine ruimte voor een stukje ontspanning is, is prima. Iedereen heeft gewoon recht op rust en stilte. Duizenden jaren ,en zeker al honderden jaren in Utrecht is stilte een gegeven. Zeker in de avond. Ik weet niet lang leon hier woont en zijn familie? Ik ben nu 42 en mijn grootvader 100. Zijn overgrootouders woonden hier begin 1800, en generaties voor hen al zeker sinds 1200, zo blijkt uit de oudste boeken en geschriften. Je kunt aan mijn grootouders horen dat ze uit Utrecht komen. Deze 2 mensen laten zich niet wegkoeioneren . Die hebben een heel goede methode gevonden. Namelijk de tuinslang. Dit werkt uitstekend. Ze hebben die aangesloten op de wasmachineaansluiting met een verdeelaansluiting. Als er gezeur onder hun dakkapel plaatsvindt zetten ze gewoon de slang er even op. In de winter met warm water, in de zomer met koud water. Eerst komt er een scheldpartij van 10 seconden, daarna is het heerlijk stil. Dit hebben ze nu al een jaar of 3 volgehouden. Door hun straat komen geen studenten meer. ze slapen heerlijk. Ik wil dat advies dan ook geven. Raddraaiers? Emmer water eroverheen. Blijven doen met je buren. Het werkt echt! 70 procent van de Horecaondernemers zit in de onderwereld, drugs en illegaliteit.. Ze intimideren omwonenden. Niet toelaten. Laat je niet bangmaken en sla terug. Dan heb je geen problemen. Gewoon de slang uit het raam steken, kraan op zijn hardst en wegspuiten. ëcht het werkt. overlast is dan in no time over en je slaapt heerlijk. Zeker als je dit doet met meerdere mensen. De gemeente gaat niets doen. @binnenstad030 is nu al meer dan 10 jaar bezig en heeft nog niets bereikt. MIjn grootouders slapen inmiddels weer heerlijk rustig en hun buren ook in het centrum van de stad!

 33. Geenstijl@Utrecht

  Zoals ik al eerder schreef, pretpark Utrecht.

 34. W.

  @Nico Zeikshoorn: Ik ga best een eind mee in de mate waarin men in de binnenstad overlast ervaart, maar jouw reactie is zo hallucinant dat die studenten uit je verhaal graag het adresje van de dealer zouden willen hebben.

 35. Charlie C.hui

  @evert bouws betaal jij dan de verhuiskosten? nee? Praat dan niet zo simpel en makkelijk joh. Je woont zeker in een buitenwijk? Mensen die hier al 50 jaar wonen zien hun stad verleppen……………….Jij bent geen utrechter. Da’s wel duidelijk. Import?

 36. Herman

  Als je niet begrijpt dat een stad geluid maakt is er een oplossing: Leidsche Rijn.. Ook daar zul je merken dat er geluid is, de A12 maakt veel herrie en de buren hebben een BBQ of kinderen.
  Dan maar richting platteland, daar hoor je weer trekkers.

  Kortom het is nergens stil, je kan wel kiezen voor soort en mate van geluid.

 37. Piet

  @Evert
  Ga je mond spoelen met deze dooddoener,
  Utrecht van de Utrechters

 38. Len

  Prachtig betoog @ Thaddeüs blansjer. Maar helaas is het vechten tegen de bierkaai.

  Ik denk dat we vooral even het verschil moeten vaststellen tussen reuring en overlast. Want deze 2 definities worden in al hun rekbaarheid door elkaar gehaald.

 39. Steven

  Veel horeca uitbaters en ook de politie beschreven al eerder dat het gedrag van het uitgaanspubliek sterk veranderd is ná corona. Dit ervaar ik als omwonende ook: Het publiek schreeuwt, zingt en praat luidkeels op straat. En dat vaak tot vroeg in de ochtend. Men lijkt ook substantieel meer te drinken als ik zie hoeveel vaker ik ‘s ochtends pis, kots en poep op straat vind.

  Jazeker, overlast ‘hoort’ bij het wonen in de binnenstad. Maar een goede balans tussen alles en iedereen die woont, werkt en plezier heeft is ook cruciaal.

 40. JdV

  @duoc: de reactie van Andre van Hulst roept op om het recht in eigen hand te nemen en is in strijd met de Nederlandse wet. Kunt u deze verwijderen en deze persoon een ban geven? Of is het vanaf nu toegestaan op DUIC om op te roepen tot eigenrichting? In dat geval wil ik ook nog wel wat zaken naar voren brengen.

 41. Luuk Upuuk

  Het rookverbod en opheffen van rookruimtes heeft ook niet meegeholpen.

 42. Greet Huizer

  @Jdv d stop met je tweespalt zaaien joh schijnheilig boontje dat je er bent. Er klopt helemaal NIETS van jou… Over dat water: dat doen wij ook…….. ik wil het ook iedereen met klem te adviseren. Zet, zeker op zomeravonden een paar emmers water klaar en sodemieter die over die ellendelingen heen die de boel bij elkaar brallen en schreeuwen, blijven doen huppekee, weg met die etters. .. Hup de slang erop en de emmers water. Helemaal gelijk de politie doet geen moer, en deugt zelf niet, ontzettend corrupt … moet je corruptie voeden? .. nee. de corrupte gemeente ook niet.. Dit is geen recht in eigen hand nemen . normaliseren heet zo iets, asocialen corrigeren is van alle eeuwen, blijven doen gewoon opsodemieteren onder je raam met je gebral en gegil midden in de nacht opdonderen en opzouten. In de stad hoort het ook snachts STIL TE ZIJN. klaar uit. Iedereen heeft recht op een rustig en ongestoord woongenot. Als asocialen dat niet begrijpen moet je asocialen niet verdedigen maar duidelijk maken dat hun asociale gedrag niet gewenst is. Uitgaan verbieden? nee hoor, maar wel elders. Er moeten speciale gebieden komen waar men uit kan gaan buiten de binnenstad, zoals dat in alle grote steden ter wereld is: las vegas bijvoorbeeld is een speciale game city……….. dat weet iedereen. dat is zo ontstaan. Utrecht is een kerkenstad. Een kerkenstad is voor mensen die serieus in het leven staan, en hun leven niet als aso willen invullen, maar als sociaal, weldenkend mens.. Als anderen dat op een zieke manier willen vergallen, doordat ze hun drugs- en drankgebruik niet onder controle hebben en we hebben een instituut waarvan de medewerkers zelf zwaar verslaafd doorgesnoven rondlopen op zaterdagavond hebben mensen gelijk dat zij zichzelf beschermen tegen dit soort asociale criminelen. Ga lekker onder het raam van je ouders in Blaricum die je nooit schijnen te hebben opgevoed en geleerd wat wél en niet kan …. (schreeuwen kan NOOIT alleen in geval van nood……… Dus ik st aer ook achter.. gewoon doen. het werkt idd ik doe het ook ! Ik pak de plantengieter overigens of ik zorg ervoor dat een van mijn plantenbakken (zonder gaten) vol zit met water en kieper het gewoon om. Helemaal mooi.. zo van mijn balkon hup zo eroverheen en het is over. Men loopt weg en het is stl en gewoon even je stem verheffen in plat Utrechts.. dat ze op moeten donderstralen naar hun ouwe moer … werkt ook.. .. burgers mogen hun eigen buurt beschermen, dat is niets onwettigs aan. het is HUN buurt en niet van voorbijgangers. zo simpel is het. Niets wetteloos… helemaal goed ik sta er achter. vooral doen ! Dit is Utrecht. Geen New York. Geen Amsterdam Geen satanic city, nee UTRECHT en hier bepalen wij wat er gebeurt. Niet de studenten ! Die horen op een campus thuis zoals de anderen ook al zeggen: weg uit de stad naar de uithof !

 43. Demonenvanger

  @ binnenstadbewoner is geen binnenstadbewoner, dan had hij/zij geweten dat in elke straat minimaal 50 procent aan studenten woont. Geen enkele straat uitgezonderd. Wat jij hier doet is toveren met feiten. Ik zou zeggen: ga de politiek in. Het is niet alleen het uitgaan. Het is de idiotie dat onze gemeenteraad in heeft gestemd met dakterrassen. Buiten dat die krengen OERLELIJK zijn en onze prachite oude huizen verstieren qua beeld, levert dit enorm veel overlast op> Als je er nu gewoon fluisterend op gaat zitten in de avond , stem gedempt , zodat niemand je kan horen: geen probleem tot een uur of 22.00, maar het probleem is dus dat mensen a: schreeuwen b: tot diep in de nacht anderen wakker houden. En dat zijn nu eenmaal yuppen en studenten. Zij die geen leven hebben, en alleen maar zuipen en drugs gebruiken. Wij echter, met kinderen, hier geboren en getogen al generaties lang, gaan toch echt niet weg voor een stel tiranneke rijkelui. Niet voor de jonge verwende prinsekinderen en ook en niet voor de ouderen die geld teveel hebben en de boel opkopen om hun kinderen er in te stoppen om vervolgens zelf in een groot landhuis te gaan wonen door opbrengsten van verhuur. Dus hou op aub . Zelfs het bruntenhof, ooit de stilste ple k in de stad, worden mensen knettergek van het asociale volk dat daar de boel verpest en verziekt: STUDENTEN … Uitgaanspubliek is allen nog maar asopubliek. Eruit met die horeca, woningen en winkels en kantoren erin> vooral een tekort aan echt gespecialiseerde woonwinkels hier. dát is het probleem

 44. Johan

  @ Binnenstadbewoner.
  Het oude centrum staat vol met huizen die eigendom van SSH zijn. Vaak zijn het de allermooiste panden. Die vertegenwoordigen een kapitale waarde.
  Wat zou het mooi zijn als SSH die panden in de verkoop doet, de studenten eruit vertrekken en ze met het vrijgekomen geld de woningnood voor studenten opheffen door de campus op Uithof vol te zetten met studentenhokken.
  Win-win. Overlast in de binnenstad wordt minder. Kameraanbod is fors uit te breiden. En SSH maakt geld vrij dat vastzit in panden waar een veel betere bestemming voor te vinden is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).