Burgemeester brengt bezoek aan Geuzenwijk en belooft iets te doen aan de overlast Burgemeester brengt bezoek aan Geuzenwijk en belooft iets te doen aan de overlast

Burgemeester brengt bezoek aan Geuzenwijk en belooft iets te doen aan de overlast

Burgemeester brengt bezoek aan Geuzenwijk en belooft iets te doen aan de overlast
Foto's: Bas van Setten
Burgemeester Sharon Dijksma bracht zondagochtend een bezoek aan de Utrechtse wijk waar zaterdagavond een explosie was. Ze sprak onder andere met bewoners en beloofde iets te doen om de overlast aan te pakken.

Burgemeester Sharon Dijksma bracht zondagochtend een bezoek aan de Utrechtse wijk waar zaterdagavond een explosie was. Ze sprak onder andere met bewoners en beloofde iets te doen om de overlast aan te pakken.

Zaterdagavond ontplofte er rond 21.45 uur een grote hoeveelheid zwaar knalvuurwerk op het speelpleintje bij de Lumbresstraat in de Utrechtse Geuzenwijk. Er sneuvelden onder andere ramen van woningen, auto’s raakten beschadigd en een muurtje waar het vuurwerk naast ontplofte is deels verwoest. Er zijn weliswaar geen mensen gewond geraakt, maar de schrik in de buurt zit er goed in.

Enkele buurtbewoners zeiden dan ook emotioneel te zijn vanwege de gebeurtenis. Ze gaven in het gesprek met de burgemeester aan dat er iets moet gebeuren. Er stond ongeveer een half jaar een flexibele camera en in die periode was het relatief rustig. De camera is echter nog geen week geleden weggehaald en de bewoners vermoeden dan ook dat hierdoor de onrust weer oplaait.

Tekst loopt door onder afbeelding

Glashelder

De burgemeester, die de explosie zelf ook heeft gehoord, zei dat de bewoners een glashelder signaal hebben afgegeven. “En dat neem ik mee. We moeten zorgen dat dit niet meer gebeurt. Ik ga mijn best doen om te kijken of hier weer camera’s geplaatst kunnen worden.”

Daarnaast laat de burgemeester weten alles op alles te zetten om de verdachte(n) op te sporen. Of de politie al personen op de korrel heeft is niet bekend.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Hans

  Praktische tip voor onze burgemeester:

  Het is mogelijk om met behulp van speurhonden munitie en vuurwerk op te sporen. Er bestaan speurhondenteams die de aanwezigheid van vuurwerk etc. kunnen lokaliseren. Deze knal was excessief en het is een wonder dat er geen doden (bijvoorbeeld spelende kinderen) zijn gevallen. Ik hoor met regelmaat harde knallen in onze stad die zonder twijfel afkomstig moeten zijn van illegaal knalvuurwerk. De politie weet naar alle waarschijnlijkheid wel waar de vermoedelijke locaties van dit spul zich bevinden en zou met zo’n team gericht kunnen gaan zoeken naar opslagplaatsen.

 2. Peter Brem

  Burgemeester, wij willen onze stad terug. Een stad die steeds meer geterroriseerd wordt door uitschot en criminelen. Jongens van nog geen 20 die in auto’s van een ton rond scheuren, plofkraken, ontploffingen met zwaar vuurwerk/explosieven. Amper wordt hier tegen opgetreden en er wordt vrij baan gegeven aan dit uitschot. De gemeenteraad maakt zich drukker om uitbannen van auto’s, megalomane tram projecten en een “groen” voetje halen met milieuregels dan de stad daadwerkelijk leefbaar houden voor de burger.

 3. Nina

  Beste mevrouw Dijksma,

  Graag wil ik u wijzen op de geldende APV van de gemeente Utrecht waarin regels zijn opgesteld, zodat wij als bewoners en bezoekers van onze mooie stad precies weten wat er van ons verwacht wordt èn wat wij van alle anderen mogen verwachten.

  Dit zijn democratisch opgestelde regels die niet voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn. Best een belangrijk document.

  Is het misschien een idee om vol in te zetten op handhaving van de APV? Of is dat een heel gekke vraag of verwachting van mij?

 4. Esrin W.

  Peter Brem +1

 5. Sjonnies

  Tip voor burgemeester
  Handhaving handhaving handhaving
  En,,,blijven handhaven

 6. Wim

  @ Nina

  Keurig. En de spijker op zijn kop.

 7. Kaat

  Peter Brem +2

 8. Toine Goossens

  GroenLinks en D66 willen maar maximaal 88 camera’s in de stad. Anders wordt onze privacy bedreigd.

  Zij faciliteren zo het uitschot dat misbruik maakt van het gebrek aan toezicht.
  Dat dient te stoppen. Verdubbel het aantal camera’s leden van de Raad.

 9. Mark

  @Toine Goossens, helemaal mee eens. De gemeenteraad had bepaald dat de camera’s uit de Geuzenwijk wegmoesten, want de buurtbewoners zouden last hebben van een inbreuk op hun privacy. Ik vraag me af in tot hoeverre er ook echt naar de buurtbewoners is geluisterd. Ik vrees dat het weer een bestuurder is die vanuit zijn eigen wereldbeeld redeneert en zijn mening oplegt aan de bewoners.

  En hoezo moet mevrouw Dijksma haar best doen om cameratoezicht te regelen. Lijkt me overduidelijk dat daar iets moet gebeuren in die wijk. De bestuurders die daar tegen zijn zouden zich publiekelijk moeten toelichten vind ik. Of gewoon een referendum in de buurt, maar dat vinden D66 en Groenlinks waarschijnlijk te spannend

 10. Probleem

  Kom ook eens kijken in Lombok. Abdel B. heeft hier vorig jaar nog Tim doodgereden nadat hij met een rotgang door rood reed. En de politie? Die zie ik nauwelijks en als ze er zijn rijden ze lekker in hun auto rondjes. Ondertussen scheuren ‘jongeren’ door de straten, alle verkeersregels aan hun laars lappende. Misschien is het tijd voor burgerwachten of prive bewaking, de overheid laat in ieder geval zien dat ze de problematiek niet aan kunnen.

 11. Bill

  @Toine In een stad als London waar letterlijk op elke straathoek een camera hangt is er geen overlast of criminaliteit meer, volgens die logica.

  Helaas: https://abcnews.go.com/International/report-london-safer-cctv-cameras/story?id=15776976

 12. isabelle

  @Peter Brem +2. Misschien ook meteen de grote aantallen autobranden rond de jaarwisseling eens gaan bestrijden?

  Ondermijning is aan het winnen in Utrecht.

 13. Herman

  Aan dit probleem kan niemand veel doen. Bordje plaatsen, verordening aanpassen, boa langssturen. zal allemaal wel beetje helpen, maar oplossen niet.
  Wat dan wel? Cultuur en mentaliteit aanpassen. Langdurig en moeizaam proces, maar wel de enige sleutel, iedereen in Nederland zal moeten leren hoe we met veel mensen in klein gebied proberen samen te leven.

 14. Wim Vreeswijk

  Om te beginnen zou de burgemeester kunnen beginnen met de realisering van 10 24/7 geopende politiebureau’s met benaderbare wijkagenten die in overleg met de wijkbewoners, als ogen en oren van de wijk, een en ander in kaart gaan brengen zodat duidelijk wordt waar de ‘rotte appels’ wonen. Nu is het aantal politiebureaus in Utrecht slechts 4, hetgeen een rechtstreeks gevolg van oud-burgemeester Opstelten die een groot voorstander was van een terugtredende politie via de nationale politie dus omdat al die politiebureaus met agenten onnodig stigmatiserend zouden zijn. Dan ben je natuurlijk flink van het padje af omdat uit de jaarrekening 2020, die vorige week behandeld werd in de Utrechtse gemeenteraad, reeds duidelijk werd dat meerdere vormen van criminaliteit van het ene op het andere jaar met tientallen procenten stegen. Hierover is een analyse geschreven van 27 pagina’s, 8265 woorden waarin 83 stellingen en vragen zijn verwerkt. Sharon, aan het werk dus, zou ik zeggen ! Zij vroeg hier al 1 miljard of 1000 miljoen euro voor bij de Rijksoverheid en ik ben dan ook zeer benieuwd naar haar onderbouwing.

 15. Inez

  @peter Brem +3

 16. Wim

  Wie waren het dus die de camera’s boter willen.
  GroenLinks en D66.
  Waar baseren ze dat op hebben ze het ooit gevraagd.
  Een goed middel weghalen , en dan wegen versmallen om iedereen lastig te vallen
  Gewoon op iedere hoek een camera en handhaven de scheurbakken oppakken.

 17. Rob

  Sommige plekken verdienen extra camera toezicht. Mocht u geen blauw hebben die deze cameras in de gaten kan houden. Het lijkt mij een prachtige baan voor onze eigen gepensioneerde vrijwilligers

 18. Toine Goossens

  @Bill,

  Lachen, u verwijst naar een artikel uit 2012 van een US correspondent voor een US nieuwsstation.

  Ik heb ook een artikel van gisteren voor u:

  ‘Camera’s zien wat mensen écht doen’
  https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/11/cameras-zien-wat-mensen-echt-doen-a4050626

  En lees ook wat gedragswetenschappers van de kennis van politici van gedrag vinden. Handhaving en politie zijn volledig door politici beheerste instrumenten. Daar hebben camera’s geen invloed op:

  Gedragswetenschappers: onze adviezen zijn genegeerd
  https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/12/chaos-was-te-voorkomen-geweest-a4050790?t=1626171773

  Zo, ik vertrouw er op dat u nu weer bij de tijd bent.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).