De Utrechtse Schildersbuurt heeft een nieuw meesterwerk van De Strakke Hand De Utrechtse Schildersbuurt heeft een nieuw meesterwerk van De Strakke Hand

De Utrechtse Schildersbuurt heeft een nieuw meesterwerk van De Strakke Hand

De Utrechtse Schildersbuurt heeft een nieuw meesterwerk van De Strakke Hand
Foto's: Bas van Setten
Het Utrechtse collectief De Strakke Hand heeft een nieuwe werk gemaakt in de Schildersbuurt. Op de kopgevel van een huis in de Gerard Doustraat is de nieuwe muurschildering te vinden. Net zoals het werk in de Saenredamstraat toont deze schildering een werk van de naamgever van de straat.

Het Utrechtse collectief De Strakke Hand heeft een nieuwe werk gemaakt in de Schildersbuurt. Op de kopgevel van een huis in de Gerard Doustraat is de nieuwe muurschildering te vinden. Net zoals het werk in de Saenredamstraat toont deze schildering een werk van de naamgever van de straat.

In de Schildersbuurt zijn de straten vernoemd naar schilders en dit jaar heeft de Strakke Hand in de buurt al twee grote muurschilderingen gemaakt. Rutger en Roos wonen in de Gerard Doustraat en werden enthousiast toen ze de Buys Ballot muurschildering zagen en het werk in de Saenredamstraat. Ze namen contact op met Michiel Meulemans om samen te kijken wat er met hun blinde gevel kon gebeuren.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Meulemans vertelt: “Wij zijn gaan kijken wat het beste werkt. Al snel kwam het voor de hand liggende plan om een werk van Gerard Dou te maken. Het gekozen zelfportret was het meest passend op dit canvas.” Dou was een Nederlandse kunstschilder die leefde in de 17e eeuw. Zijn werk werd beïnvloed door Rembrand. Het originele zelfportret is rond 1657 gemaakt en is tegenwoordig te vinden in een kunstmuseum in Oostenrijk.

Zeven dagen werk

De nieuwe muurschildering was weer een uitdaging voor De Strakke Hand. “De muur was in zeer slechte staat, zwart en al decennia lang niet geschilderd. Wij hebben eerst de muur gereinigd met de hogedruk machine. Na het reinigen is de muur geïmpregneerd en hebben we het schilderwerk gedaan. In overleg met de opdrachtgever hebben we gekozen voor ene licht gelige tint zodat het geheel fijn en klassiek oogt. Er zit structuur in de muur waardoor het egale achtervlak niet saai is maar juist extra de focus op het kunstwerk legt.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

De schildering van zo’n 5 meter hoog is niet het grootste werk van Meulemans en zijn team: “Het is wel heel gedetailleerd, vergelijkbaar met de muurschildering die we hebben gemaakt van Pyke Koch.” Susan Mertens, Ort Willems, Stefan van den Heuvel en Michiel Meulemans hebben er ruim zeven dagen aan gewerkt.

Het werk is bekostigd deels door de opdrachtgever en medegefinancierd door het Initiatievenfonds. Onder het kunstwerk zal nog een tekstkader verschijnen met informatie en over de gehele gevel zal nog een hoogwaardige coating worden gezet die het werk voor lange tijd zal beschermen.

Gekoppelde berichten

Fotoverslag

18 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Wederom mooi hoor!
  Dit is mooi voorbeeld van cultuur die iets toevoegt,daar kan een hoop andere gesubsidieerde flauwekul voorbeeld aan nemen.

  Over paar jaar mooie fietsroute langs alle kunstwerken, kan Utrecht zich mooi mee profileren.

 2. ahme

  Kunnen we niet de hele schilderswijk op deze manier verfraaien? Bedankt maar weer!

 3. Nicoline

  Alweer zo’n prachtig kunstwerk! Ik ga er snel even langsfietsen!

 4. W

  Prachtig gedaan!
  Wat een aanwinst voor de wijk!
  Met dank aan Roos, Rutger en het initiatievenfonds!
  En natuurlijk ook de schilder! Chapeau!

 5. George

  Fantastisch

 6. hadjememaar

  Niet alleen heel mooi en een verrijking van de buurt, maar ook een interessant verhaaal. Nog een paar van dat soort werken en we hebben een heuse “kunstroute” in Utrecht.

 7. Kadoendra

  “Linkse Hobby” Matters!

 8. Karla

  Een hele hoop hartjes voor iedereen die dit heeft mogelijk gemaakt. Prachtig!!!

 9. Ome Jan

  Wat mag zo’n schilderij kosten ? zie wel steeds verschillende kunstwerken maar een prijs zie ik nergens staan.

 10. Michael

  Top!

 11. Scherpschutter

  @Ome Jan

  Muur reinigen, muur impregneren, muur schilderen. Dan een team van 3 man dat een week of twee bezig is. Dan nog materialen (hoogwaardige verf, kwasten, stijgers etc etc). Dan zijn er nog de ambtelijke kosten. Vergunningen. Kunstommissies. Rapportages. Vergaderingen. Etc. Ect.

  Persoonlijk denk ik dat je al snel aan de 30.000 tot 35.000 Euro zit.

 12. Kadoendra

  @Ome Jan

  Volgens @Scherpschutter 30.000 tot 35.000 Euro.

  Dat is wel veel minder dan de 30 miljoen UWV staatssteun voor het betaald voetbal!

 13. Koel Hoofd

  Mooi werk weer!
  De Strakke Hand voegt werkelijk iets toe aan Utrecht.

 14. Toine Goossens

  Hooguit € 12.000 voor het werk Scherpschutter en laten we 20% voor het materiaal nemen. Voor € 15.000 is de stad een kunstwerk rijker. En weet u wat het mooie is, dit wordt betaald uit de toeristenbelasting. Niet meer miepen dus. Voor dat geld hebt u geen Gerard Dou aan de muur hangen.

  Prachtig dat werk van de Strakke Hand.

 15. E Westerhoff beekink

  Schitterend kunstwerk waar veel utrechters blij van worden zeker een aanwinst beter dan die gesubsidieerde kunst die door een handjevol mensen mooi wordt genoemd hoop op meer van deze muurschilderingen in verschillende wijken van utrecht

 16. De Strakke Hand

  Voor de mensen die benieuwd zijn naar de prijs: 13.5 K ex btw. Het grootste deel kosten zit in de coating. De bewoners dragen zelf ook een deel bij.

  Vriendelijke groet.

 17. Scherpschutter

  @De Strakke Hand

  Nu de ambtelijke kosten er nog even bij. Kunstcommissies, salarissen betrokken ambtenaren, vergaderingen, vergunningen, projectteams, overhead, locatiebezoeken, communicatie, etc etc. Minstens een even groot deel.

 18. M

  @scherpschutter

  Dit is opgezet door een particulier. Het is een kunstwerk zonder commercieel oogpunt dus geen vergunning nodig. Op eigen terrein gemaakt met goedkeuring van de buurt. Geen ambtenaar aan te pas gekomen. Alleen het initiatievenfonds heeft hier wsnlk een vergadering over gehad. Thats all.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).