Dit wordt de nieuwe plek van dB’s in het Werkspoorkwartier in Utrecht Dit wordt de nieuwe plek van dB’s in het Werkspoorkwartier in Utrecht

Dit wordt de nieuwe plek van dB’s in het Werkspoorkwartier in Utrecht

Dit wordt de nieuwe plek van dB’s in het Werkspoorkwartier in Utrecht
Foto: Google Earth
Het muziekpodium en de oefenruimtes van dB’s gaan verhuizen naar de Vlampijpstraat 63 in Utrecht. Op deze plek zat voorheen Perla Palace, een ruimte die gehuurd kon worden voor bijvoorbeeld bruiloftsfeesten. dB’s hoopt eind 2022 open te kunnen op de nieuwe plek.

Het muziekpodium en de oefenruimtes van dB’s gaan verhuizen naar de Vlampijpstraat 63 in Utrecht. Op deze plek zat voorheen Perla Palace, een ruimte die gehuurd kon worden voor bijvoorbeeld bruiloftsfeesten. dB’s hoopt eind 2022 open te kunnen op de nieuwe plek.

Rondom de plek waar dB’s nu zit, in het CAB-gebouw, komt een nieuwe stadswijk met 2800 woningen. Toen het nieuwe ontwerp-bestemmingsplan van het gebied rondom het CAB-gebouw in het najaar van 2020 bekend werd gemaakt, lieten veel Utrechters weten dat de muzikale broedplaats behouden moest blijven.

De gemeente Utrecht, de gebiedsontwikkelaars van het Cartesius Consortium en de grondeigenaar NS zeggen samen te hebben gekeken naar een duurzame oplossing.

Verhuizing

Eerder werd al bekend dat dB’s zou verhuizen naar het Werkspoorkwartier. Nu is ook het specifieke adres bekend, namelijk de Vlampijpstraat 63. “Wij hebben in het CAB-gebouw dB’s verder kunnen ontwikkelen tot wat het nu is”, zegt oprichter van dB’s Paul den Brabander. 

dB’s heeft daar nu 17 goed geventileerde en geïsoleerde oefenstudio’s, een concertzaal met meer dan 150 concerten per jaar, de professionele opnamestudio Moskou, met daarbij een ruim café met speciaalbieren en vegetarisch eten van Roots Rock Kitchen. Begin 2020 brak brand uit in het CAB-gebouw, waardoor ook dB’s schade opliep.

Alle partijen

Den Brabander: “Na een lang proces lukt het samen met de gemeente Utrecht, het consortium, grondeigenaar NS en alle betrokken partijen om dB’s te behouden voor de stad en dan ook nog om de hoek in het zich stormachtig ontwikkelende Werkspoorkwartier.”

Gezamenlijk met alle partijen wordt nu de definitieve invulling uitgewerkt. Paul Trip van het Cartesius Consortium: “Als consortium hebben wij samen met dB’s uitvoerig gekeken naar de mogelijkheden om deze bekende broedplaats voor de stad Utrecht te behouden. Toen bleek dat de haalbaarheid op dezelfde locatie in het geding kwam, hebben we de samenwerking met verschillende partijen opgezocht om alsnog tot dit bevredigd eindresultaat te komen.”

Cartesius

De Utrechtse Cartesiusdriehoek is nu nog een bedrijventerrein maar gaat de komende jaren getransformeerd worden tot een nieuwe wijk. De nieuwe autoluwe wijk krijgt ongeveer 2.800 woningen voor verschillende doelgroepen, twee parken, een basisschool, horeca, voorzieningen en een sporthal. 

Er komen meerdere nieuwe gebouwen waaronder een toren op het monumentale CAB-gebouw. In Cartesius komen woningen in het sociale segment (in samenwerking met Portaal en Stichting de Tussenvoorziening), woningen in het middenhuursegment en koopwoningen van verschillende groottes.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Een toren op het CAB gebouw? Maar 6 etages, maak daar het dubbele van dan heeft het zin en geeft veel meer woningen.

 2. Uuutje

  Ah,

  We verplaatsen de echte ziel van het gebied naar de zielloze uithoek van het gebied.

  Het gaat in Utrecht weer eens om de big bucks.

  Het begint een zielig marketingproduct te worden, dat Utrecht, alleen maar voor de instgrammable yuppies (zonder levensvisie, behalve flink cashen)

 3. Kadoendra

  Gelukkig dat die lantaarnpaal er staat want anders was het wel een erg saaie plek.

 4. Joost

  Wat een zure reacties zeg. Het nieuwe pand is zeker niet mooi, maar het is wel een waardige plek. Het werkspoorkwartier ontwikkeld zich op deze manier mooi door.
  Vroeger was het een uithoek, maar inmiddels weten de mensen het wel te vinden en ligt het precies tussen LR en Utrecht oude stad in.
  Idealiter zou DB’s op de oude plek blijven, maar ik vind het zeker geen slecht alternatief.

 5. Luuk

  Met het opkomende Hof van Cartesius tegenover, het Nijverheidsterrein en de Werkspoor kathedraal op steenworp afstand en de ontwikkeling van de machinerie zou dit nog best wel eens een gezellig en creatief hoekje kunnen worden.

  Erg jammer dat ze niet kunnen blijven op de huidige plek, maar de nieuwe plek heeft ook zeker potentie (op het uiterlijk van ‘t pand na dan, maar dat kan nog komen).

 6. Rob

  Het oogt wat gedateerd maar er zijn schilders collectieven die met de kwast een unieke uitstraling kunnen creëren.over de Binnen ruimte zijn bijde partijen erg tevreden. Dus veel succes!

 7. Ronald

  Het Werkspoorkwartier heeft alles om een leuke creatieve buurt te worden. CAB is alvast een mooie aanwinst.

 8. BW

  “Er komen meerdere nieuwe gebouwen waaronder een toren op het monumentale CAB-gebouw”

  Verder nog een UFO op de Inktpot, een grote lichtbak op de entree van het oude postkantoor op de Neude en ik vergeet waarschijnlijk nog een paar mooie voorbeelden. Bijzonder hoe we in Utrecht omgaan met onze monumenten…

 9. Jan van Hassel

  Laat het maar aan de DB’sers en Studio Moskovieten over om er iets moois van te maken. Juist omdat het zo lelijk is daar, wordt het straks fantastisch! Gefeliciteerd met de nieuwe plek!

 10. Wies

  Wordt vanzelf een leuke plek hoor. En als db’s er komt, maar ook de Machinerie, zal de plek alleen maar beter worden! Partijen werken daar goed samen volgens mij. De infrastructuur mag nog wel wat verbeterd worden om toegang tot, verblijf in en vertrek uit het gebied te verbeteren voor fietsers- en voetgangers.

 11. Speak Up

  @Wies

  De machinerie gaat er nooit komen hoor, zeker niet zoals gepresenteerd. Ze moeten nu alweer concessies doen ah plan. En achter de schermen krijgt men de bedrijfsvoering van ‘t hoogt nog steeds niet/ wederom niet rond. Iedere grote provinciestad heeft een fatsoenlijk preseterend filmhuis-filmtheater (Lux Nijmegen, Luxor Arnhem, Forum Groningen, Verkadefabriek, Lumiere Maastricht), maar in de 4e stad van NL met en veel studenten en ďe filmhuis doelgroep in de stad, krijgt men het maar niet voor ellaar. Dat ligt aan de poppetjes achter de schermen. Nergens anders aan.

 12. Wies

  Dat zou jammer zijn, Speak Up. Wist ik niet. Thanks voor de officieuze update. 🙂 Helaas is mijn ervaring dat politici en ambtenaren dan heel lang kunnen aanmodderen met de verkeerde mensen. Zonder resultaat en met hoge kosten.

 13. W.

  Helemaal eens met Luuk. Het wordt een gaaf gebied zo! 🙂

  @Speak Up: wat presteert er niet aan het Louis Hartlooper en het Springhaver? Bij mijn weten doen die het vrij aardig.

 14. Rob H.

  @speak up: Wat zijn Springhaver en Louis Hartlooper dan voor een dingen?

 15. Speak Up

  @ Rob H.

  Springhaver en Louis Hartlooper zijn bioscopen en ook horecaondernemingen, geen filmhuis-filmtheaters. Ze draaien wel ook filmhuisaanbod.

 16. Speak Up

  En ik bedoelde Focus Arnhem.

 17. thits

  @ Speak Up: Want Forum is inderdaad niet ook een bibliotheek én een horecaonderneming (en een expositieruimte en zo nog wat). Lumière, Verkadefabriek en Focus (Luxor in Arnhem is toch echt een concertzaal, in Zutphen is Luxor wel een filmhuis) doen verder ook helemaal niets met horeca.

  Springhaver en LHC zijn net zo goed filmhuizen als de theaters die je noemt.

 18. Stan

  En vergeet de Slachtstraat niet!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).