Duurzaam warenhuis opent einde zomer de deuren in voormalig Broese-pand Duurzaam warenhuis opent einde zomer de deuren in voormalig Broese-pand

Duurzaam warenhuis opent einde zomer de deuren in voormalig Broese-pand

Duurzaam warenhuis opent einde zomer de deuren in voormalig Broese-pand
De Bibliotheek op de Stadhuisbrug. Archiefbeeld DUIC
In het oude pand van Broese op de Stadhuisbrug opent de komende twee jaar een duurzaam warenhuis de deuren. Dat schrijft wethouder Eelco Eerenberg in een brief aan de gemeenteraad. De verwachting is dat het warenhuis in augustus opengaat.

In het oude pand van Broese op de Stadhuisbrug opent de komende twee jaar een duurzaam warenhuis de deuren. Dat schrijft wethouder Eelco Eerenberg in een brief aan de gemeenteraad. De verwachting is dat het warenhuis in augustus opengaat.

“We kiezen bewust voor een huurder die bijdraagt aan duurzame en maatschappelijke doelen”, schrijft de wethouder. “Ik ben verheugd met deze stap.”

Er is gekozen voor het duurzame warenhuis, omdat zij volgens Eerenberg “een innovatief en duurzaam concept bieden dat voor een breed publiek aantrekkelijk is”. Het warenhuis is een combinatie van kleine en grote ondernemers met duurzamere producten, zoals onder meer swap-, leen-, re- en upcycling en vintageconcepten.

Maatschappelijk gebruik

De gemeente is ook bezig met een plan om het pand in de loop van 2024 op grote schaal te renoveren en te verduurzamen. Verder wordt er met andere partijen gesproken over de tijdelijke invulling van het andere gedeelte van het pand. In dit gedeelte zat eerder nog de bibliotheek.

Wethouder Eerenberg zegt dat ook in dit gedeelte maatschappelijk gebruik het uitgangspunt is. De verwachting is dat hier deze zomer meer duidelijkheid over komt.

In april 2020 opende Broese in het toen onlangs gerenoveerde Post Utrecht. Ook de hoofdvestiging van Bibliotheek Utrecht verruilde het monumentale pand aan de Oudegracht voor het voormalige postkantoor.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
  1. Erwin

    Kunnen er geen appartementen in gebouwd worden? Horeca op begane grond. Iedereen blij..

  2. Kees N

    Eigenlijk zou je natuurlijk moeten schrijven: “Het V&D-pand op de Stadhuisbrug, waar tussen 1973(?) en 2020(?) Broese én de Openbare Bibliotheek waren gevestigd…”

    Maar ik vind het ook erg begrijpelijk dat voor de term “Broese-pand” wordt gekozen; dat is waarschijnlijk wel de naam waarmee de meeste lezers het pand anno 2021 associëren. Panden zoals deze (bijv. Vinkepand, NV-huis) ontlenen hun naam aan het meest recente gebruik, niet aan de oorspronkelijke bestemming. Zo zullen ook toekomstige inwoners van Utrecht House Modernes herkennen en niet Galleries Modernes!

  3. Lachgas

    Ben benieuwd naar de huur die men betaald

    Marktconform?

  4. Don

    Zal wel een behoorlijke kapitaal injectie voor de gemeente Utrecht opleveren een dergelijke bestemming. Maar dat is blijkbaar totaal niet belangrijk voor het huidige “geld speelt geen rol” gemeente bestuur.

  5. Ronald

    Ik geef het een kans!

  6. Suusje

    Heeeeeeeeel tof, nu al zin in om daar te shoppen! Denk dat het bij deze tijd past, helemaal hip en op een mooie plek!

  7. Ton

    Ik dacht dat de tijd van warenhuizen voorbij was ?
    Dit is meer het moment van duurzame speciaalzaken.
    Daar waar de vereiste vakkennis van alle (!) aspecten van de aangeboden waar op de winkelvloer aanwezig is.
    Mensen zoeken niet een duurzaam product maar een broek, om maar eens wat te noemen, die (onder andere) duurzaam is.

  8. Massegast

    Het is natuurlijk helemaal politiek correct, zo’n winkel met duurzaamheid, hergebruik etc.. Maar ik denk dat de meeste mensen hier niet in geïnteresseerd zijn. Waarom? Nou, als ik naar de vervuilde straten kijk in diezelfde binnenstad, waar deze winkel gehuisvest is…… Dus de burgers die zo vervuilen, stappen even later deze winkel binnen, om duurzaam te gaan doen. Hier klopt iets niet, naar mijn bescheiden mening.

  9. wollie

    het wordt dus een kringloopwinkel?

  10. De count

    Wat een armoe in zo’n prominent gebouw. Van ruilen kan men geen huur betalen, dus nog gesponsord door de Utrechtse bevolking ook?

  11. Inez

    Het warenhuis opent de deuren “ de komende 2 jaar”. Dat begrijp ik niet helemaal.

  12. Moniek

    Kan iemand even uitleggen wat “swapconcepten” zijn?

  13. Isabelle

    @Professor Kees N, bedankt voor je begrip!

  14. Scherpschutter

    Tja. Dat komt neer op belastinggeld in een zwart gat gooien om maar belasting geld in een zwart gat te kunnen gooien. Het is opnieuw een directe aanslag op de markt door de bestuurlijke anti-kapitalistische nihilisten die Utrecht al zo lang teisteren.

    Belastinggeld wordt gesmeten in een pand dat met belastinggeld is aangeschaft en vervolgens wordt dat pand gesubsidieerd (tegen verlies) verhuurd aan nog meer belastingpoetverbranders (frobelaars, zooi-hoarders en andere economisch-onrendabelen), zonder dat er ook maar enig tastbare en concrete doelstelling tegenover staat. Het pand is nu in essentie een enorme geldverbrandingsoven in de vorm van een vlooienmarkt geworden.

    En zoals iedereen weet is een Euro die uit handen genomen is van een productieveling een Euro die niet langer ingezet kan worden voor welvaartsopbouw, maar een Euro die de economische ontwikkeling verder verwoest en bedrijven/burgers economisch verstikt.

    Opnieuw een zwarte dag voor Utrecht en haar inwoners.

  15. Zonnewende

    @Inez
    Ik dacht hetzelfde 🙂
    Lange opening als die 2 jaar gaat duren 😉
    Moet natuurlijk zijn: opent voor twee jaar.

  16. W

    Eén grote subsidiepot dus!
    Ben ook zeer benieuwd wat men aan huur moet betalen?
    Dat lezen we dan nog wel in de krant.
    En fijn dat er géén horeca in komt!
    Er is al genoeg horeca in de binnenstad. Maar te weinig mooie winkels!
    Hoor vaak dat Utrecht het publiek niet heeft voor mooie winkels, teveel student gericht. Jammer hoor.

  17. Koel Hoofd

    swap-, leen-, re- en upcycling en vintageconcepten
    …?
    Een vlooienmarkt of tweedehands markt in een peperduur duur pand dus.
    En dat wil gaan concurreren met marktplaats.nl en vintage.com?
    D66 en GL trappen echt overal in als er maar duurzaam voor staat.
    Het concept is niet levensvatbaar zonder immense kapitaal injecties van de gemeente. Verspilling van belastinggeld dus, om van de crowdfunding nog maar te zwijgen want geen bank gaat daar geld in steken.

  18. Jeroen

    Renoveren en verduurzamen? Ik hoop toch echt restaureren. Er is echt met de botte bijl tekeer gegaan in dit prachtige pand. Eeuwig zonde hoe het interieur is verpest door de jaren heen.

  19. Johannus

    Grappig hoe het woordje duurzaam als een lap op een rode stier werkt voor het vaste clubje reaguurders met te veel vrije tijd. Best voorspelbaar.

    Prima dus; een tijdelijke huurder voor 2 jaar in dit prachtige pand. Precies zoals de eigenaar zich had voorgenonen. Verder eens afwachten wat het assortiment wordt.

  20. Moniek

    Hebben we een Nederlands woord voor swap? En dan nog, wat zijn swapconcepten? Het betreft kennelijk duurzame producten, maar het zegt me niets. Hoe denkt men mij t.z.t. naar deze lokatie te trekken? Er naast was overigens die mooie zaak van Mobach. Ook weg en vervangen door iets nietszeggends. Kortom: als men de binnenstad als interessante winkelstad wil behouden, zal men toch echt met iets anders, met iets boeiends moeten komen. Ik constateer op dit moment veel leegstand, ook binnen Hoog Catharijne, soms handig gemaskeerd, maar toch…

  21. Uuutje

    @moniek

    Sorry dat ik het moet zeggen. Je komt echt als een boomer over. Het is niet aan jou om te bepalen of iets nietszeggend is, dat is aan de toekomstige generaties. Jouw generatie heeft meer dan genoeg tijd gehad om een stempel op de wereld te drukken en is daar deels in gefaald. Het valt me aan de huiduge 50/ 55+ generaties op dat ze weigeren plaats te maken voor nieuwe denkbeelden en weigeren een stapje op zij te doen. Bij de gepensioneerden is dit nog duidelijker waarneembaar. In dat opzicht wijken zij af vd generatie voor hen die wel stapjes terug heeft gedaan.

    Daarnaast. Alles wat jouw generatie nu zogenaamd mist heeft jouw eigen generatie fysiek en symbolisch vakkundig afgebroken. Het is het gevolg van het systeem dat door jullie zelf ingevoerd is. Winkels die je mist? Tja, had de winkelwaarde niet zo veel door de markt laten bepalen en had er zelf wat vaker geshopt zou ik zeggen. Niemand kwam nog bij Mobach. Er was geen behoefte aan.

  22. Cico

    -tijdelijk- warenhuis (2 jaar)

    Want dit soort pop-up stores kunnen uiteraard de exorbitante huur van deze A-locatie niet opbrengen. Het is een soort antikraak oplossing ter voorkoming van een treurig aangezicht, want dat wilt de eigenaar natuurlijk ook niet. Maar ik heb er een hard hoofd in. De binnenstad is al jarenlang in transformatie, richting een toeristisch openluchtmuseum vol ‘grootstedelijke belevingen’ en terrasstoelen. De Utrechters zelf kopen hun zooi online, want alle winkels voor dagelijkse benodigdheden zijn al lang uit het centrum verdwenen. En als er nog eentje zit, is het slecht bereikbaar per fiets (laat staan per auto).

  23. Cico

    @Uuutje & Moniek:

    Swappen komt neer op ruilhandel. Dat is nog ouder dan geld en ironisch genoeg was het in de jaren ’60 ook ontzettend populair, toen de boomers nog boomertjes met idealen waren

  24. W

    Niets is zo definitief als tijdelijke besluiten!!!
    Oud-bestuurders, oud-raadsleden weten dit als geen ander!!!

  25. Ton

    Maar als swappen het zelfde is als ruilhandelen waarom zou je het dan swappen noemen ?
    En wat is dan het verband met zo’n swapfiets ? Dat is toch gewoon een fiets huren, ook al noemen sommigen dat dan weer leasen ?
    Als je iets simpels niet gewoon bij z’n naam noemt wordt ik altijd een beetje achterdochtig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).