TivoliVredenburg organiseert dinsdagavond een gratis livestream waarin drie experts in gesprek gaan over de Utrechtse woningmarktproblemen. De deskundigen gaan onder meer in op de schaarste aan betaalbare woningen en komen met oplossingen.
Woningprijzen die stijgen tot recordhoogte, huizen die ver boven de vraagprijs worden verkocht en huurders die met moeite een betaalbare woning kunnen vinden. De oververhitte huizenmarkt is vooral voor veel starters een probleem.
In de livestream van TivoliVredenburg gaan de experts in op die problemen.
Drie experts
Hoogleraar Housing Systems Peter Boelhouwer van de TU Delft is een van hen. Hij analyseert dinsdag de Nederlandse woningmarkt en bespreekt onder andere waarom de prijzen van koopwoningen zo gestegen zijn, waar het veelgenoemde tekort van 300.000 huizen vandaan komt en wat de effecten op lange termijn zijn.
Na Boelhouwer is het Utrechtse gemeenteraadslid Floor de Koning (GroenLinks) te gast. Zij vertelt over de middelen die de gemeente heeft om betaalbare woningen te realiseren en gaat in op het spanningsveld tussen projectontwikkelaars, speculanten en de gemeente.
Tot slot is er een gesprek met Fleur van Leeuwen van Huurteam Utrecht. Het Huurteam springt in de bres voor huurders die vermoeden dat ze te veel betalen voor hun huurwoningen. Het team kan ook namens huurders misstanden aanvechten bij de Huurcommissie. In de livestream vertelt Van Leeuwen hoe huurders beter voor hun rechten kunnen opkomen en zo wellicht kunnen besparen omdat ze onterecht huur hebben betaald.
Gratis
De livestream is dinsdagavond gratis te bekijken via YouTube en Studio TivoliVredenburg. De stream duurt van 20.00 tot 21.15 uur.
Gekoppelde berichten
Ruim 2.700 inschrijvingen voor 40 woningen in Leidsche Rijn
Op nieuwbouwproject Lindehof in Leidsche Rijn, dat bestaat uit veertig woningen, zijn ruim 2.700 inschrijvingen…
Gemiddelde verkoopprijs van een huis in Utrecht vorig jaar ruim 4 ton
De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in gemeente Utrecht was vorig jaar meer dan 400.000…
Wachttijd Utrechtse sociale huurwoning voor het eerst langer dan tien jaar
Starters die op zoek zijn naar een sociale huurwoning in Utrecht moeten gemiddeld 11 jaar…
Piek op Utrechtse woningmarkt; Afgelopen zomer meer huizen te koop gezet en verkocht
In de stad Utrecht zijn afgelopen zomer veel meer huizen verkocht dan normaal in die…
5 Reacties
ReagerenZolang de jaarlijkse stijging huizenprijzen (10%) de huidige jaarlijkse geldontwaarding van de flut-Euro (-23%) niet op z’n minst bijhoudt, zijn huizen werkelijk een koopje…Ze zouden immers minimaal 23% per jaar duurder moeten worden.
Waarom zit er geen monetair expert bij dit gesprek om dit uit te leggen?
Hoe kom je in hemelsnaam aan de geldontwaarding van de Euro van 23%?
Ovrerigens groeien de meeste salarissen niet mee met de inflatie. Dus voor de meeste mensen worden veel dingen daadwerkelijk steeds duurder.
Dankzij de politiek, welke met zijn allen sinds de jaren negentig deze woningnood hebben veroorzaakt (geen tegenmacht geven maar mee willen regeren), en het ook nog eens de afgelopen 10 jaar hebben verergerd, is dat huizenprobleem voorlopig niet opgelost en zullen de prijzen blijven stijgen.
Goed nieuws voor de huizenbezitters dus.
Jammer voor de starters en parttimers, die nu fulltime zullen moeten gaan werken om hun dromen te kunnen waarmaken.
Welcome back to the real world.
@Jopie
Wat een vreemde vraag, Jopie. Begin gewoon eens met op de website van de ECB te bekijken hoeveel geld er in omloop is. Zoek de M2 in Euro maar eens op. Dat is alvast een goede start…
U zult zelfs zien dat de totale hoeveel flut-Euro’s in omloop in 6 jaar zelfs met een schokkende 100% is toegenomen. En dat is nog maar wat in de M2 is opgemomen…Balance sheet valsemunterij niet meegenomen. Simplistisch gesteld heeft iedere Euro heeft dus 50% koopkracht verloren (ligt iets complexer, maar is relatief accuraat)… Verder is het allemaal heel makkelijk te berekenen en het gaat per maand alleen maar harder.
De ECB drukt het flutgeld dat u van uw overheid moet gebruiken momenteel bij in het tempo van Zimbabwe en als ze dit blijft doen in deze exponentiele curve dan kost een brood in het jaar 2030 ongeveer 20 flut-Euro’s en een huis gemiddeld 3.000.000 flut-Euro.
Dingen worden niet duurder. Flutgeld wordt minder waard! Dat uw salaris niet meegroeit laat dat onverlet. Knoop dat tussen uw oren.
@Scherpschutter
@Jopie
In de media zet men zichzelf, en de kijker/lezer, op het verkeerde been door alleen maar een expert of econoom te laten kijken of er sprake is van hyperinflatie. Maar 2 procent inflatie geeft zonder loonstijging na 5 jaar al meer dan 12,5 koopkrachtsverlies, en na 10 jaar meer dan 25%!
Het venijn zit hem in de ‘kleine’ plakjes inflatie/salami, want die kun je ook zeer goed wegmasseren in de officiële cijfers.