Met enige tegenzin heeft de gemeente Utrecht het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HSDR) een vergunning gegeven voor de aanleg van zonnepanelen bij de rioolwaterzuivering in Overvecht. Het college van B&W had liever gezien dat er tijdelijke woningen zouden verrijzen op deze plek. De aanvraag van het waterschap voldoet echter aan alle eisen waardoor de gemeente verplicht is de vergunning te verlenen.
Het terrein waar de zonnepanelen worden geplaatst, is eigendom van HSDR. Het ligt braak omdat de rioolwaterzuivering eens in de dertig jaar moet worden vervangen. Het lege terrein dient dan als bouwplek voor een nieuwe waterzuiveringsinstallatie, zodat de bestaande installatie in gebruik kan blijven.
HSDR wil het braakliggende terrein nu benutten voor de aanleg van 7.676 zonnepanelen, op een oppervlakte van ongeveer 19.600 vierkante meter. Omdat de opgewekte elektriciteit volledig wordt benut voor de rioolwaterzuivering, is de aanleg van de zonnepanelen niet in strijd met het bestemmingsplan en moet de vergunning dus worden verleend.
Tijdelijke woningen
De gemeente gaf eerder aan deze plek graag te willen benutten om tijdelijke woningen te bouwen. “Wij zien zonnevelden liever geplaatst worden in het buitengebied. In een stedelijke omgeving als deze hebben andere functies onze voorkeur: wij hadden hier liever tijdelijke woningbouw gezien”, schrijft het college.
Daarbij schrijft de gemeente dat ze geen eigenaar van de grond is en de aanvraag van HDSR binnen het bestemmingsplan past, en daardoor niets anders kan dan de gevraagde vergunning te verlenen.
Bomenkap
Om het veld met zonnepanelen aan te leggen heeft de gemeente ook een vergunning afgegeven voor de kap van twee bomen. Dit ondanks dat de bomen 50 à 60 jaar oud zijn en daarmee volgens het gemeentelijk beleid beeldbepalend zijn. De gemeente stemt in met de kap om het mogelijk te maken 300 zonnepanelen extra te plaatsen. HSDR wil bovendien twee nieuwe bomen op het naastgelegen terrein om de kap te compenseren.
Op meerdere plekken in de stad komen de plannen voor tijdelijke woningbouw niet van de grond. De raad stelde de eerder al vragen over en DUIC schreef ook meerdere artikelen over het onderwerp. Nu is er dus weer een plek waar uiteindelijk geen tijdelijke woningen komen.
Gekoppelde berichten
Gemeente Utrecht wil tijdelijke woningen op het Zandpad maar het waterschap maakt zich ‘grote zorgen’
Mogelijk komen er tijdelijke woningen op het Nieuwe Zandpad in Utrecht. De gemeente is althans…
Woningcorporatie Woonin kritisch op college Utrecht: ‘Zo komen we nooit aan al die extra tijdelijke woningen’
Het gebrek aan voortgang op huisvesting komt vooral doordat het college de prioritering niet op…
Geen 1000 tijdelijke woningen per jaar in Utrecht, maar 1050 stuks tot 2026
Er worden komende jaren veel minder tijdelijke woningen gebouwd in Utrecht dan eerder werd verwacht.…
Meerdere raadspartijen willen opheldering over vertraging bouw tijdelijke woningen in Utrecht
De Utrechtse politiek vraagt om meer opheldering over de vertraging die is ontstaan bij de…
Duizend tijdelijke woningen in 2023 in Utrecht erbij? Dat gaat toch niet gebeuren
Een kale zandvlakte. Meer is er niet te vinden op het voormalige Befu-terrein in Hoograven…
14 Reacties
ReagerenJe kunt daar niet wonen. Hou op met die waanideeen. De stank en de herrie zijn echt te erg. En ik neem aan dat er ook flinke vervuiling is. Als je daar had willen bouwen had je de waterzuivering moeten verplaatsen en de boel moeten saneren. Was voor de omringende buurten ook beter geweest, maar ja. Zo gaan die dingen.
Hoe zit het eigenlijk met die stank daar? Ik woon er al even niet meer vlakbij, dus geen idee, maar als het er nog zo meurt als toen dan zou ik er voor geen goud willen wonen. Los van dat ik eigenlijk uberhaupt niet op het terrein van een rioolzuiveringsinstallatie zou willen wonen.
Kun je nagaan hoe weinig stroom de maar liefst 7676 zonnepanelen gaan opleveren. De productie kan geheel en al door de rioolwaterzuiveringsinstallatie worden geabsorbeerd!
Bomenkap;
Om het veld met zonnepanelen aan te leggen heeft de gemeente ook een vergunning afgegeven voor de kap van twee bomen. Dit ondanks dat de bomen 50 à 60 jaar oud zijn en daarmee volgens het gemeentelijk beleid beeldbepalend zijn.
Het komt de gemeente nu goed uit om te zeggen, ondanks dat bomen 50 á 60 jaar oud zijn. Maar ja, hier gebeurt ook niets voor de gemeente want huizen gaat even niet door. Als de gemeente iets wil dan is een kapvergunning al zijn die bomen beeldbepalend en oud zonder morren afgegeven. Hier van zijn genoeg voorbeelden ook hier op Duic alwaar bewoners dan opkomen voor de bomen.
Het is maar net hoe de wind waait toch gemeente..??
Heeft de gemeente geen middelen om meer dwang uit te oefenen? Dit is een gigantische binnenstedelijke lap met grond waar je veel woningen kunt bergen (met die zonnepanelen er bovenop). Nu krijg je een monofunctioneel weiland met alleen maar zonnepanelen, middenin een sterk verstedelijkende stad. Absurd dat dit kan in deze tijd van de zo broodnodige ruimte voor woningen.
Geen idee hoor hoe kostbaar het is, maar kan zo’n waterzuivering niet verplaatst worden?
Prachtige plek voor een mix van woningbouw en bedrijvigheid.
Met een overvol stroomnet en een salderingsregeling die op de schop gaat slaat dit plan echt nergens op. Maargoed, wanbeleid en het bedrijfsleven gaat boven wat het beste is voor de burger.
Ik dacht dat het Zandpad 2.0 hier gerealiseerd zou worden.
Bijna 20.000 vierkante meter, alleen om een enkele rioolzuiversinstallatie te voorzien van stroom, tenminste, alleen als de zon schijnt en uiteraard ook maar een paar uurtjes per dag…De rest zal op good old kolen moeten blijven gebeuren.
Dat gaat fantastisch zo met die energietransitie én de woningmarkt…LOL.
De laadpalen moeten uit, maar dit is verder geen probleem?
Als ik HSDR was, zou ik eerst nog even checken bij Stedin of er wel terug geleverd kan worden..
@Wies. De waterzuivering is net volledig vernieuwd dus dat gaat niet gebeuren. Het hele netwerk is sowieso georganiseerd rondom deze locatie. Verplaatsen is te kostbaar daarom. Dat dit midden tussen de woonwijken zit is een slecht idee, maar dat is waar het is.
@Robert. Zandpad de vernieuwde versie zouden ze aan de Marnixlaankant realiseren, maar ze krijgen het niet geregeld.
@ reaguurders die niet goed hebben gelezen:
De opbrengst van de zonnepanelen gaat niet het stroomnet op maar wordt volledig gebruikt door de HSDR. Uiteindelijk zal dat de operationele kosten drukken wat weer goed is voor ons consumenten van die rioolzuivering.
Daarnaast heeft de gemeente niets te zeggen over land in eigendom van een nutsvoorziening waar Utrecht niet zonder kan. Het artikel laat enkel voor de zoveelste keer zien dat ons stadsbestuur een incompetente hypocriete club is.
Vooral als het over bomen gaat waar ze niets over te zeggen hebben…
@Massegast:
er draaien op de waterzuivering flinke elektromotoren om pompen, roerwerken en compressoren aan te drijven. ik vermoed dat het stroomnet bij bewolking en avond/nacht moet bijspringen om het allemaal aan de praat te houden. Die panelen leveren niet zozeer weinig stroom, er wordt 24/7 behoorlijk verbruikt.
Ik denk dan ook dat je daar geen woningen moet willen bouwen, het is feitelijk een industrieterrein.
Weer een machtsspelletjes waarbij de gemeente het onderspit delft. Maar de familie De Waal moet naar de pijpen van het Groen66 College dansen. Die familie wil woningen bouwen, maar de gemeente ligt dwars. Rare mensen daar op het stadhuis.